Πρόσφατες Ειδήσεις

...Η νέα ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή, η οποία συνδέει την Αντίς Αμπέμπα με το Τζιμπουτί, κατασκευάστηκε με κινεζική χρηματοδότηση. Το παρθενικό ταξίδι της έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2018 και κάλυψε την απόσταση των 756 χλμ. σε 12 ώρες. Διαθέτει 21 σταθμούς και για την κατασκευή της εργάσθηκαν 25.000 άτομα. Είναι διπλής κατεύθυνσης και η διαδρομή της είναι παράλληλη με την παλιά, η οποία κατασκευάστηκε πριν από 100 χρόνια.

...Το Τζιμπουτί προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την γεωγραφική θέση του, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της εμπορικής οδού, που αρχίζει από τον Ινδικό Ωκεανό και, μέσω του κόλπου του Άντεν, της Ερυθράς Θάλασσας, της διώρυγας του Σουέζ, καταλήγει στην Μεσόγειο. Σήμερα, είναι η χώρα με τις περισσότερες ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της. Διατηρούν βάσεις οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, (φιλοξενεί Γερμανούς και Ισπανούς στρατιώτες) η Ιαπωνία και η Ιταλία. Οι ΗΠΑ πληρώνουν ενοίκιο 63 εκατ. δολ. τον χρόνο και η Κίνα 20 εκατ. δολ. 

...Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απαγόρευσε την υιοθεσία παιδιών από άτομα ξένης καταγωγής, ενώ οι υιοθεσίες εντός της χώρας επιτρέπονται. Πολλά παιδιά, όταν φεύγουν στο εξωτερικό, πέφτουν θύματα κακοποίησης ή παραμελούνται. Από το 1999 μέχρι σήμερα, 15.000 παιδιά έχουν δοθεί σε ανάδοχους γονείς από τις ΗΠΑ. Πριν από δύο χρόνια, η Δανία απαγόρευσε την υιοθεσία παιδιών από την Αιθιοπία. Σήμερα, πολλά ορφανά καταλήγουν να βρίσκονται εγκλωβισμένα μεταξύ ακατάλληλων συγγενών ή αντιμέτωπα με το φάσμα της ζωής στους δρόμους. Η υιοθεσία, μαζί με την αμοιβή του δικηγόρου, κοστίζει δέκα χιλιάδες ευρώ. Με τα χρήματα αυτά συντηρούνται τα ορφανοτροφεία της χώρας. 

...Αναφορές για το βάρβαρο έθιμο της κλειτοριδεκτομής υπάρχουν και από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες, πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους. Σήμερα, η πρακτική αυτή είναι συχνότερη στις δυτικές, ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Αφρικής (Σομαλία, Ερυθραία, Αιθιοπία, Τζιμπουτί, Αίγυπτος), σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ασία.

...Οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος της «Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» στο Γαλάζιο Νείλο, έχουν ολοκληρωθεί κατά 64%. Το έργο θα συμβάλει στην εκβιομηχάνιση και ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα, το 40% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Αίγυπτο και το Σουδάν. Πρόσφατα, η Αίγυπτος πρότεινε να αναλάβει διαμεσολαβητής η Παγκόσμια Τράπεζα, πρόταση την οποία απέρριψε η Αιθιοπία. Οι Αιγύπτιοι υποστηρίζουν οτι, λόγω μείωσης της στάθμης των νερών, θα υποστούν ζημιές στην αγροτική παραγωγή και θα μειωθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στο Φράγμα του Ασουάν. Το Σουδάν εκτιμά ότι θα υποστεί ζημιές, παρά τα οφέλη που θα έχει από την εισαγωγή αιθιοπικής ηλεκτρικής ενέργειας. Και η αγωνία για το μέλλον του φράγματος συνεχίζεται...

...Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψής στην Αιθιοπία του, συμμετείχε στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στην αίθουσα του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου ''Ολυμπιακός'', στην Αντίς Αμπέμπα. Επίσης, συναντήθηκε με μέλη της Αιθιοπικής κυβέρνησης, με Επίτροπο της Αφρικανίκης Ένωσης και με μέλη της Ελληνικής Παροικίας. Υπέγραψε Συμφωνία Ναυτικής Συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδος και Αιθιοπίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πτυχιούχους Αιθίοπες ναυτικούς να εργασθούν σε εμπορικά πλοία με Ελληνική σημαία. Τον Υπουργό συνόδευαν επιχειρηματίες, που θέλουν να επενδύσουν στην Αιθιοπία.

...Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, που παραγάγει το μήλα ''Ζαγορίν'', ανακοίνωσε, οτι το 2017, εξήγαγε δέκα τόνους μήλων στην Αιθιοπία. Τα μήλα παρέλαβε στην Αντίς Αμπέμπα ο Χαράλαμπος Τσιμάς.

...Το βιβλίο ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ, του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, έχει ως θέμα τους πρόσφυγες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής (1941-1944). Αναφέρεται στο δραματικό οδοιπορικό που ακολούθησαν όταν εγκατέλειψαν το νησί τους και εγκαταστάθηκαν σε φιλόξενα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (Αιθιοπία, Τανγκανίκα και Βελγικό Κογκό). Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

...Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Αλεξάνδρας Ζέκου-Γρυπάρη, με τον τίτλο: ΑΟΡΑΤΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ. Είναι στην βιογραφία του Μιχαήλ Π. Ζέκου, ο οποίος ήταν Μέγας Ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας της Αντίς Αμπέμπας.

...Ο Εμμανουήλ Κουμπαράκης είναι ο νέος Πρόξενος της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα. Tο Προξενείο είναι στελεχωμένο με δυο διπλωματικούς υπάλληλους, την Μαρία Μωραΐτη και τον Νικόλαο Κανλή. Σήμερα, τον εξωτερικό τοίχο του Προξενικού Γραφείου κοσμεί τοιχογραφία με θέμα ''Ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο'' (Ναός του Ποσειδώνος στο Σούνιο), έργο της ζωγράφου Ναταλίας Ηρειώτη Γκεμπιάου. Mε ανακοίνωση της, η Ελληνική Πρεσβεία της εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της και την συγχαίρει για την ευγενική προσφορά της να φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς το παραπάνω έργο. 

...Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επέλεξε φέτος να απευθύνει τις ευχές του, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, στους Έλληνες που ζουν στην Αιθιοπία. Κατά την διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης γιορτής, στην αίθουσα του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου ''Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπας'' και μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης με ανοικτή ακρόαση, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Δημήτριο Συκά, απεύθυνε στα μέλη της Ελληνικής Παροικίας, θερμά λόγια αγάπης, για τον καινούργιο χρόνο 2018. 

...Το National Geographic έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τους 21 προορισμούς, που πρέπει να επισκεφθεί ένας ταξιδιώτης, μέσα στο 2018. Ταξίδια με βασικό πρωταγωνιστή την περιπέτεια, ταξίδια που δημιουργούν μοναδικές εικόνες και εμπειρίες. Οι συντάκτες του περιοδικού έβαλαν στην πρώτη θέση την πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας, χαρακτηρίζοντας την ως την πιο εκπληκτική περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.

...Σύμφωνα με τον καθηγητή Timothy Insoll από το Ινστιτούτο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου του Exeter, ανακαλύφθηκε αρχαία ξεχασμένη πόλη, του 10ου μΧ αιώνα, στην περιοχή Χαρλάα της ανατολικής Αιθιοπίας. Βρέθηκαν αντικείμενα από την Αίγυπτο, την Ινδία και την Κίνα, τα οποία δείχνουν πως ήταν ένα «κοσμοπολίτικο» κέντρο. Επίσης, βρέθηκε ένα τζαμί του 12ου Αιώνα, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτά που υπάρχουν στην Τανζανία και τη Σομαλιλάνδη. Αυτό αποδεικνύει την ύπαρξη ιστορικών δεσμών, ανάμεσα σε διαφορετικές ισλαμικές κοινότητες στην Αφρική. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Αιθιοπία, υπήρχε ένας τοπικός μύθος ότι στην περιοχή, ζούσαν γίγαντες, επειδή τα κτίρια και τα τείχη αποτελούνταν από μεγάλους ογκόλιθους. 

...Το Αμερικάνικο Κέντρο Έρευνας, Pew Research Center, σε έρευνα που έκανε πρόσφατα, αποτύπωσε σε παγκόσμιο επίπεδο, την σημερινή εικόνα της Ορθοδοξίας. Σε αυτή φαίνεται, ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική, σε όλους σχεδόν τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Αιθιοπίας !!!. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 59%, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αρμενία με 53% και στην τέταρτη, οι Ορθόδοξοι της Αμερικής με 52%. Στην Αιθιοπία, ο Ορθόδοξος Χριστιανικός πληθυσμός έχει αυξηθεί πολύ ταχύτερα από ό,τι στην Ευρώπη, τα τελευταία 100 χρόνια. Σήμερα ο παγκοσμίως Ορθόδοξος Χριστιανικός πληθυσμός ανέρχεται στα 260 εκατ. Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία Tewahedo έχει περίπου 36 εκατομμύρια πιστούς, σχεδόν το 14% του συνολικού Ορθόδοξου πληθυσμού του κόσμου. Το ημερολόγιο της Αιθιοπίας βασίζεται στο αρχαίο ημερολόγιο της Αλεξάνδρειας. Έχει 13 μήνες και η ημέρα ξεκινάει με την ανατολή του ήλιου.

Μεγάλη επιτυχια του Ελληνικού Ομίλου Polyeco. Στην κατηγορία Hazardous Recycling Business, κέρδισε το πρώτο βραβείο για την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων στο Τζιμπουτί, καταφέρνοντας τη σημαντική μείωση της ποσότητας αποβλήτων που θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ηταν ενα πολύ απαιτητικό έργο, απομάκρυνσης 4000 τόνων ρυπασμένου χωμάτων και άλλων υλικών με βαρέα μέταλλα, ρύποι οι οποίοι είναι τοξικοί και καρκινογόνοι. Ο Ελληνικός Όμιλος είχε αναλάβει πρόσφατα την απορρύπανσης του Σαρωνικού κόλπου, ενώ δραστηριοποιείται και σε διεθνές επίπεδο, έχοντας θυγατρικές σε 9 χώρες, μεταξύ αυτών και η Αιθιοπία. Η Polyeco είναι η πρώτη και μοναδική αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη κάθετη μονάδα διαχείρισης και αξιοποίησης επικινδύνων και μη αποβλήτων στην Ελλάδα.

...Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων καλλιεργητών καφέ στην Αιθιοπία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του αιώνα, ίσως χαθεί το 39% έως 59% των εκτάσεων καλλιέργειας καφέ της ποικιλίας Arabica στη χώρα. Αυτή η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι η καλλιέργεια καφέ είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της χώρας. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η βιομηχανία του καφέ λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι λιγότερες βροχοπτώσεις έχουν ήδη επηρεάσει το περιβάλλον της Αιθιοπίας. Πρόσφατα στοιχεία για το κλίμα υποδηλώνουν ότι η ποσότητα των βροχοπτώσεων στη χώρα έχει μειωθεί έως και κατά 100 εκατοστά τα τελευταία 60 χρόνια.

...Η θεατρική παράσταση «Barefoot in Athens – Socrates’ Life», παίζεται στο Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας. Βασίζεται σε δύο Διαλόγους του Πλάτωνα (Φαίδων και Κρίτων) και στην Απολογία του Σωκράτη. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν 52 εβδομάδες. 

...Στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑΣ, εξελέγη το νέο Δ.Σ του Συλλόγου, με Πρόεδρο τον Νάσο Ρούσσο. Σε αυτό συμμετέχουν η Καίτη Ιωάννου, ο Γιώργος Φίλης, ο Ασσέφα Εμμανουήλ, ο Λουκάς Μισαΐλιδης, ο Αντώνης Χατζόγλου και η Πατρίτσια Ροβέλα. Αναπληρωματικά μέλη είναι η Σάρα Μαρία Αντύπα και ο Φώτης Πάλλης. 

...Η UNESCO περιέλαβε την Ασμάρα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λόγω της σύγχρονης αρχιτεκτονικής της πρωτεύουσας της Ερυθραίας. Η Ασμάρα είναι, πλέον, προστατευόμενη περιοχή. Στα τέλη του 1930, οι Ιταλοί άλλαξαν το πρόσωπο της πόλης, χτίζοντας νέα και μοντέρνα κτίρια για την εποχή, για αυτό και είναι γνωστή ως «Πίκκολα Ρόμα» δηλαδή, Μικρή Ρώμη. Σήμερα σώζονται 400 κτίρια από αυτά.

...Στην Ναυτική βάση που διατηρεί η Κίνα στο Τζιμπουτί, λειτουργεί το νοσοκομείο «Κιβωτός της Ειρήνης» Οι Κινέζοι στρατιωτικοί γιατροί επισκέπτονται απομονωμένα χωριά και προσφέρουν στους κατοίκους, δωρεάν, ιατρικές υπηρεσίες. Πρόσφατα επισκέφτηκαν το χωριό Ντοραλέχ. Από τις εξετάσεις που έκαναν στους κατοίκους του, διαπίστωσαν ότι υποφέρουν από αρθρίτιδα, λόγω του καιρού, που είναι πολύ ζεστός και υγρός. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι ασθένειες των ματιών είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο. Ο καταρράκτης και η επιπεφυκίτιδα κάνουν θραύση στους ντόπιους, εξαιτίας του ανέμου, της άμμου, και της ισχυρής υπεριώδους ακτινοβολίας, που υπάρχει στη χώρα. Οι σοβαρά ασθενείς και οι πολύπλοκες περιπτώσεις διακομίστηκαν με λεωφορεία στο νοσοκομείο για περαιτέρω θεραπεία.

Τελικά, με την οικονομική ανάπτυξη στην Αιθιοπία, εμφανίσθηκαν και οι 5 πρώτοι Αιθίοπες εκατομμυριούχοι. Δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως την γεωργία, τα τρόφιμα, τις κατασκευές, την ενέργεια και τις διανομές. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, πρόκειται για τούς παρακάτω:

-Ο Belayneh Kindie, είναι ο ιδιοκτήτης της Belayneh Kindie Import And Export (BKIEA), η οποία είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εμπορίας γεωργικών προϊόντων στην Αιθιοπία. Εξάγει σπόρους, σουσάμι και ξηρούς καρπούς. Τα έσοδα της εταιρείας ξεπέρασαν τα 60 εκατ. δολάρια το 2016.

-ΟTewodros Ashenafi, είναι πρόεδρος και συνιδιοκτήτης της Ambo Mineral Water, η οποία παράγει το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό. Είναι επίσης ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της South West Energy, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Αφρική.

-Ο Buzuayehu T. Bizenu, είναι πρόεδρος και μέτοχος της East African Holding, ενός κορυφαίου βιομηχανικού ομίλου στην Αιθιοπία, που δραστηριοποιείται στους τομείς: επεξεργασία του τσαγιού, εκτυπώσεις, συσκευασίες, ακίνητα και εξορύξεις.

-Ο Ketema Kebede, είναι ο ιδρυτής της KK PLC, μιας αιθιοπικής εταιρείας που κατασκευάζει κουβέρτες, με εξαγωγές σε ολόκληρη την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Διαθέτει εργοστάσιο βαφής ακρυλικών υφασμάτων και ασχολείται και με την εισαγωγή και διανομή βαρέων μηχανημάτων και εξοπλισμού για τις εξορύξεις και την κατασκευή δρόμων. Η εταιρεία είναι επίσης, μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αιθιοπικού καφέ, δημητριακών και μπαχαρικών.

-Η Akiko Ambaye, μια από τις σημαντικότερες γυναίκες επιχειρηματίες της Αιθιοπίας, είναι ιδρυτής του ομίλου Orchid Business Group (OBG), μιας κατασκευαστικής εταιρειας, που δραστηριοποιείται: στην κατασκευή δρόμων, την προμήθεια δομικών υλικών, τις υπηρεσίες ενοικίασης μηχανημάτων κατασκευής και μεταφοράς εμπορευμάτων.

...Έργα της Ειρήνης Σαββαΐδη, κόρης του Παναγιώτη (Γιώτη) Σαββαΐδη, από την Ντίρε Ντάουα, επιλέχθηκαν, από το γνωστό φωτογραφικό περιοδικό ΦΩΤΟγράφος και δημοσιεύθηκαν, στο τεύχος 249 (Ιούλιος-Αύγουστος), με θέμα "Πορτραίτο". Πρόκειται για τα πορτραίτα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, τα οποία μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα http://www.platinumphotos.gr/studio/#!home. Η φωτογράφος, συνεργάζεται με τον αδελφό της Πάτροκλο. Έχουν ειδικευθεί στα πορτραίτα και τις φωτογραφήσεις προϊόντων εντός στούντιο.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις, της Ελληνικής Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα, στο Facebook, σχετικά με τα 100 χρόνια από την σύναψη των διπλωματικών σχέσεων, μεταξύ Αιθιοπίας και Ελλάδος, δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, από τα Μέσα Μαζικής ΅Ενημέρωσης, στην Αιθιοπία. Στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνοαιθιοπική φιλία, όπως φαίνεται από τα παρακάτω δημοσιεύματα:

-THE ETHIOPIAN HERALD: Στην πολιτιστική σελίδα της Κυριακάτικης έκδοσης, φιλοξενείται ποίημα με τίτλο: “Unmatched Grace”. Το ποίημα είναι αφιερωμένο στην Ελληνική ομογένεια και είναι εμπνευσμένο από τον μύθο της Ανδρομέδας και τους εδώ διαβιούντες Έλληνες ομογενείς, δεύτερης και τρίτης γενεάς. Υπογράφεται από τον Αναπληρωτή Αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Alem Hailu.

-H Δημόσια Αιθιοπική Ραδιοφωνία 104.7, αφιέρωσε ολόκληρη την τακτική εβδομαδιαία εκπομπή “Diplomats’ Insight” στην εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας για την Εθνική Εορτή της  25η Μαρτίου και την επέτειο της Εκατονταετηρίδας Διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος - Αιθιοπίας.

-Η Δημόσια Αιθιοπική Τηλεόραση, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Αγγλόφωνου (EBC3) και του Αιθιοπικού (EBC) καναλιών της, πρόβαλε στιγμιότυπα απο το ντοκυμανταίρ με θέμα τις ''Ελληνο-Αιθιοπικές σχέσεις ανά τους αιώνες''. Το ντοκυμανταίρ επιμελήθηκε η Πρεσβεία μας, σε συνεργασία με στελέχη της Αιθιοπικής Δημόσιας Τηλεόρασης (EBC). Το ντοκυμανταίρ αναφέρεται στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδος-Αιθιοπίας και δίδει έμφαση στην εδώ δράση και παρουσία της Ελληνικής ομογένειας, προβάλλοντας τους κυριότερους θεσμικούς φορείς της (Εκκλησία, Ελληνική Κοινότητα και σχολεία, Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Ολυμπιακός) και εκπροσώπους τους.

Η Διοίκηση του Περιφεριακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ονόμασε την πτέρυγα της Α’ Παθολογικής Κλινικής του

νοσοκομείου ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΜΜ. ΓΑΝΩΤΑΚΗ. Ο Μανώλης Γανωτάκης, από την Αντίς Αμπέμπα, που έφυγε πρόσφατα από

κοντά μας, ήταν Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, από την Αιθιοπία, είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ). Είναι ο πρώτος Αφρικανός στην ιστορία του Οργανισμού, που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό. Μετά από μυστική ψηφοφορία, τον εψήφισαν 133 Υπουργοί Υγείας, από 186 χώρες. Διατέλεσε υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας. Επί των ημερών του, μειώθηκαν δραστικά οι θάνατοι, από την ελονοσία, το AIDS, και την φυματίωση. Δημιουργήθηκαν 40.000 γυναικείες υγειονομικές μονάδες και δεκαπλασιάστηκαν οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών. Είναι 52 ετών και αντικαθιστά την Δρ Margaret Chan από την Κίνα, η οποία κατείχε τη θέση αυτή για μια δεκαετία.

Στον κατάλογο των χωρών που συντάσσονται με την απόφαση των αραβικών χωρών να αποκλείσουν το Κατάρ, με την αιτιολογία ότι στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, προστέθηκε και το Τζιμπουτί. Μετά την απόφαση αυτή, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι απέσυρε τα στρατεύματά του από τα σύνορα μεταξύ Τζιμπουτί και Ερυθραίας, όπου είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

 

Η Αιθιοπία εφαρμόζει πολιτική ανοιχτών θυρών στους πρόσφυγες, το δόγμα δεν άλλαξε ούτε μετά το θάνατο του εμπνευστή του, πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι. Αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί στο έδαφός της 165.000 πρόσφυγες, από τη γειτονική Ερυθραία. Ο επικεφαλής της Αιθιοπικής Υπηρεσίας Προσφύγων, Εστίφανος Γκεμπρεμεντίν, δήλωσε στο Global Post: Εμείς διαχωρίζουμε την κυβέρνηση της Ερυθραίας, από τον απλό λαό. Άλλωστε, τους νιώθουμε σαν αδέλφια μας, κάποτε ζούσαμε στην ίδια χώρα.

Μετά την ανακωχή του 2000, ο ΟΗΕ κατοχύρωσε την επαρχία Γίνγκα και την πόλη Μπάντμε στην Ερυθραία. Ο αιθιοπικός στρατός όμως δεν την εγκατέλειψε ποτέ, για λόγους εθνικής υπηρηφάνειας. Από την περιοχή αυτή, κατάγονται οι σημερινοί ηγέτες, που κυβερνούν την Αιθιοπία.

 

...Η Αιθιοπία είναι η κορυφαία χώρα παραγωγής μελιού στην Αφρική, καθώς καλύπτει το 25% της συνολικής παραγωγής της ηπείρου. Ειδικοί της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι η μελισσοκομία έχει ακόμη πολλές προοπτικές στην χώρα, αλλά παρεμποδίζεται από ξεπερασμένες τεχνικές χαμηλής απόδοσης, περιοδικές ξηρασίες και μη ανταγωνιστικές τιμές. Εφόσον εξοπλιστεί με την κατάλληλη μοντέρνα τεχνολογία, η παραγωγή μελιού έχει τη δυνατότητα να τραβήξει χιλιάδες αγρότες μακριά από τη φτώχεια. Σημειώνεται ότι το μέλι κατέχει σπουδαίο ρόλο στη ζωή την Αιθιόπων, όπου οι άσπρες, κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και ως συστατικό για το ποτό Τέτζ.

...Η Αιθιοπία κατά την διάρκεια των μαθητικών εξετάσεων, έκοψε την πρόσβαση στο Ιντερνέτ. Όπως αναφέρει ο Guardian, η χώρα έκλεισε τα «ψηφιακά της σύνορα» για να αποτρέψει πιθανές διαρροές θεμάτων. Σύμφωνα με την Google, την περίοδο εκείνη, κατέγραψε απότομη πτώση των επισκέψεων στις ιστοσελίδες της από την Αιθιοπία. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση προέβη προληπτικά σε αυτή την ενέργεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνουν τα «ψηφιακά σύνορα» της Αιθιοπίας. Για το ίδιο λόγο, η κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2016, είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στο Ιντερνέτ, μετά από ένα περιστατικό που αφορούσε τις εξετάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.

 Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αιθιοπίας και Ελλάδος. Ήταν το 1917, όταν ιδρύθηκε το Ελληνικό Προξενείο, στην Αντίς Αμπέμπα. Το Προξενείο της Αιθιοπίας στην Αθήνα λειτούργησε το 1920. Η Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα γιόρτασε την επέτειο μαζί με την 25η Μαρτίου. Σε αυτήν προβλήθηκε ντοκιμαντέρ, με θέμα τις ‘’Ελληνο-Αιθιοπικές σχέσεις ανά τους αιώνες’’.  

 

Ένα τραγικό δυστύχημα συνέβη στην χωματερή του Κος, στην Αντίς Αμπέμπα. Η τεράστια κατολίσθηση σκουπιδιών, που σημειώθηκε σε αυτήν, παρέσυρε στο θάνατο πάνω από 100 άτομα και κατέστρεψε δεκάδες σπίτια. Γύρω από τη μοναδική αυτή χωματερή, που λειτουργεί στην πρωτεύουσα από το 1967, έχει δημιουργηθεί μια συνοικία από αυτοσχέδιες παράγκες. Σε αυτές, μένουν άτομα που ασχολούνται με την εύρεση αντικειμένων κάποιας αξίας, τα όποια μεταπουλούν.

 

 Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος είχε καταθέσει, την περίοδο 2008-9, σε Αιθιοπική Τράπεζα, στην Αντίς Αμπέμπα, το ποσόν των 5.000.000€. Τα χρήματα προβλέπονταν να χρησιμοποιηθούν από Μη Κυβερνητική Οργάνωση, για την κλιματική αλλαγή. Τελικά αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν και γίνεται, σήμερα, προσπάθεια να ‘’επαναπατριστούν’’, μετά από τόσα χρόνια.

 

...Η γνωστή Ελληνική εταιρία Coffee Island, που δραστηριοποιείται στον χώρο  του καφέ, παρουσίασε το νέο της προϊόν. Πρόκειται για τον καφέ "Ethiopia Sidama Ardi". Παράγεται στην περιφέρεια Guji, στην ευρύτερη περιοχή  Sidama, στη Νότια Αιθιοπία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια Guji παράγονται ιδιαίτερα ξεχωριστοί καφέδες και αναγνωρίζονται ως Specialty. Σημειώνεται ότι Specialty είναι ο καφές ο οποίος περιέχει συγκεκριμένο αριθμό defects κατά την κλίμακα του SCA (Specialty Coffee Association). Ο "Ethiopia Sidama Ardi" συγκεντρώνει πάνω από 80/100 βαθμούς, στη γευστική αξιολόγηση και προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή και φάρμα.

 

...Η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει,  ότι η ‘’παγκοσμιοποίηση’’ είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί ποτέ στον πλανήτη, μια αμοιβαία επωφελής διαδικασία, που έβγαλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες και πρόσφερε στις πλούσιες χώρες φτηνότερα αγαθά και κερδοφόρες επενδύσεις. Προβλέπει, ότι μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit, έρχεται το ’’τέλος της παγκοσμιοποίησης’’. Και διερωτάται, τι θα απογίνουν όλες αυτές οι αναπτυσσόμενες χώρες και αναφέρει, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την Αιθιοπία, που έχει μετατραπεί σε φτηνή ‘’ειδική οικονομική ζώνη’’ για τις πολυεθνικές εταιρείες ένδυσης και υπόδησης.

 

Το ντοκιμαντέρ του Μένου Δελιοτζάκη, με τον τίτλο ‘’Η Ιστορία είμαι εγω’’, παίχτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (3 -12 Μαρτίου). Η ταινία είναι ένα  αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Ανδρέα Λεντάκη. Γυρίσματα έγιναν και στην Αιθιοπία. Ο σκηνοθέτης συνάντησε τον Τσεγκάι Άγκα, Αιθίοπα συμμαθητή και φίλο του Λεντάκη, επισκέφτηκε τις γειτονιές όπου μεγάλωσε και το σχολείο στο οποίο φοίτησε. Η ταινία είναι μια εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ.

 

Η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF), επικύρωσε δυο  παγκόσμια ρεκόρ αγώνων κλειστού στίβου, που έγιναν στη Στοκχόλμη (17/2/16). Το πρώτο, ανήκει στον αθλητή  Αγιανλέχ Σουλειμάν, από το Τζιμπουτί. Το πέτυχε στο αγώνισμα των 1.000μ, με χρόνο 2’14’’20. Και το δεύτερο, στην αθλήτρια από την Αιθιοπία Γκενζεμπέ Ντιμπάμπα. Το έκανε στο αγώνισμα του ενός μιλίου (1.609,34 μ) με χρόνο 4’13’’31.

 

Σύμφωνα με την επιθεώρηση European Journal of Wildlife Research, στον ζωολογικό κήπο της Αντίς Αμπέμπας, ζουν σήμερα 20 λιοντάρια. Είναι  απόγονοι των λιονταριών, που αιχμαλωτίστηκαν το 1948 και τα κρατούσε στον προσωπικό του κήπο ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Αιθίοπας. Ανήκουν σε μία ξεχωριστή ράτσα και χρειάζονται άμεση προστασία. Τα αιθιοπικά λιοντάρια ξεχωρίζουν εμφανισιακά από τη σκούρα χαίτη και το μικρό σχετικά μέγεθός τους. Στις εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκαν, διαπιστώθηκαν ‘’γενετικές διαφορές’’ με τα λιοντάρια της Ανατολικής και της Νότιας Αφρικής. Εντωμεταξύ, στο κρατίδιο Γκουζουράτ της Ινδίας, ζει, στην απομόνωση, ένας μικρός αριθμός του ασιατικού λιονταριού (Panthera leo persica). Σε αυτό το είδος, πιθανότατα, ανήκαν τα λιοντάρια που ζούσαν στην Ελλάδα και ενέπνευσαν το μύθο του λιονταριού της Νεμέας. Ένα άλλο, αφρικανικό είδος, είναι το βερβερικό λιοντάρι (Panthera leo) το οποίο πρωταγωνιστούσε στις αρένες των Ρωμαίων και έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Πιστεύεται, ότι ένας μικρός αριθμός από αυτά ζει στο ζωολογικό κήπο του Ραμπάτ, στο Μαρόκο.

Ο διάσημος, Ελληνοκυπριακής καταγωγής, τραγουδιστής, George Michael, (Γιώργος-Κυριάκος Παναγιώτου),  που ‘’έφυγε’’  ανήμερα των Χριστουγέννων, έγραψε και τραγούδησε ένα από τα δημοφιλέστερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια όλων των εποχών, το ‘’Last Christmas’’. Τα δικαιώματα του παραπάνω τραγουδιού τα προσέφερε για τα ‘’παιδιά της Αιθιοπίας’’. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί το ποσόν των 100 εκατομμυρίων δραχμών (300.000€), για τα θύματα του λιμού (1984).

...Ο Άγιος Βασίλης, σε κάθε χώρα, παρουσιάζεται με ξεχωριστό τρόπο. Στην Ολλανδία, είναι ο Santa Claus (Άγιος Νικόλαος), εμφανίζεται να έχει ως βοηθό του ένα αγόρι από την Αιθιοπία, τον Πητ. Η παράδοση θέλει να τον είχε απελευθερώσει ο Santa Claus στα Μύρα και το παιδί, από ευγνωμοσύνη, έμεινε για πάντα μαζί του. Ο θρύλος αυτός, γεννήθηκε στο Ντεμρέ της σημερινής Νότιας Τουρκίας και η ιστορία του ξεκινά από τον 4ο αιώνα, όταν η περιοχή ήταν γνωστή ως Μύρα της Λυκίας. Σήμερα, οι Ολλανδοί, συνεχίζουν το πατροπαράδοτο έθιμό τους και, για να ‘’αναπαραστήσουν’’ τον Πητ, βάφουν τα πρόσωπα τους με μαύρο χρώμα.

Η νέα γενετική μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, σχετικά με τις γεωγραφικές μετακινήσεις των ανθρώπινων πληθυσμών, εξέτασε το γονιδίωμα 200 ατόμων από την Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν και την Σομαλία. Διαπίστωσε, ότι ‘’υπήρξε ροή γονιδίων’’ προς την Αιθιοπία, από την Εγγύς Ανατολή. Οι Αιθίοπες αναμείχθηκαν με αιγυπτιακούς, συριακούς ή ισραηλινούς πληθυσμούς, πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Το αποτέλεσμα αυτό ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία της ‘’Βασίλισσας του Σαβά’’. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη και το Κοράνι, πριν από περίπου 3.000 χρόνια, η μυθική βασίλισσα κυβέρνησε το βασίλειο του Σαβά, το οποίο πλούτισε μέσω του εμπορίου, που έκανε με την Ιερουσαλήμ.

Η ‘’Φωτογραφία’’ του Νίκου Παπατάκη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αιθιοπία, θεωρείται, μια από τις κορυφαίες δημιουργίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, παρά το γεγονός ότι εκτυλίσσεται, ως επί το πλείστον, στο Παρίσι. Το έργο προβλήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του Ciné-club 2016.

 Ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπόλτ και η Αλμάζ Αγιάνα από την Αιθιοπία, αναδείχθηκαν από την IAAF ως οι ‘’κορυφαίοι αθλητές για το 2016’’. Η Αιθιοπίδα αθλήτρια είχε μία εκπληκτική χρονιά, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο (10.000μ), κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ (29.17.45). Επίσης, στην ίδια διοργάνωση, κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο στα 5.000μ. Είναι η τρίτη αθλήτρια από την Αιθιοπία που της απονεμήθηκε το παραπάνω βραβείο, μετά την Μεσερέτ Ντεφάρ (2007) και την Γκενζέμπε Ντιμπάμπα (2015). Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, μεταξύ των βραβευθέντων, ήταν και μία Ελληνίδα, η Ξένια Αργειτάκη,  καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημιίου Αθηνών, παλιά πρωταθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων και μέλος του Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ. Της απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο ‘’Γυναίκα στον αθλητισμό’’, για την προσφορά της, στην εξέλιξη του γυναικείου αθλητισμού.                

                                                                         2016

Η Αιθιοπία απέκτησε αυτοκινητοβιομηχανία. Η κινεζική εταιρία Lifan Motors Group, κατασκεύασε εργοστάσιο συναρμολογήσεων αυτοκίνητων, στην Αντίς Αμπέμπα, δυναμικότητας 20 αυτοκινήτων την ημέρα. Το 97% του προσωπικού που απασχολείται στην βιομηχανία, είναι Αιθίοπες πολίτες. Μέχρι τώρα, ο Αιθίοπας εργαζόμενος είχε την δυνατότητα να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο και με την παραπάνω επένδυση, μπορεί να αποκτήσει ένα καινούργιο. Σήμερα στην Αιθιοπία κυκλοφορούν, μόνο 84.000 αυτοκίνητα.

Η Αιθιοπία ανέλαβε την προεδρία του ’Φόρουμ Ευάλωτων Κλιματικά Χωρών’’ (CVF), με αντικείμενο την εφαρμογή της ‘’Συμφωνίας του 2015, στο Παρίσι’’. Σε αυτήν προβλέπεται ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Η Αιθιοπία, εδώ και καιρό, έχει πληγεί από έντονα ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το έντονο φαινόμενο του Ελ Νίνιο, συνέβαλε εφέτος, στην καταστροφή των καλλιεργειών και στην αύξηση των επιπέδων της πείνας.

 

Τον Σεπτέμβριο, πραγματοποιήθηκε, στο ξενοδοχείο SHERATON, εκδήλωση γευσιγνωσίας για το Ελληνικό Ελαιόλαδο, υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ελλάδος στην Αιθιοπία,  Νικόλα Χ. Πατακιά, με στόχο, την επέκταση και αύξηση της διάθεσής του, στην Αιθιοπική αγορά. Εντωμεταξύ, το Α’ Διεθνές Επενδυτικό Φόρουμ, για την Αγροτική Βιομηχανία  πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, στην Αιθιοπία. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε, από την Αιθιοπική κυβέρνηση  και την UNIDO, οργάνωση για τη βιομηχανική ανάπτυξη του ΟΗΕ. Σε αυτό, συμμετείχαν διεθνή χρηματοοικονομικά ινστιτούτα, εγχώριες επιχειρήσεις και διεθνείς οργανισμοί.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εσωτερικών, τον Απρίλιο του 2016, καταγράφηκαν 557.476 μετανάστες, που ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας. Πρόκειται για 290.044 άνδρες και 267.432 γυναίκες, που τους έχει δοθεί άδεια παραμονής. Από αυτούς, οι πολίτες της Αιθιοπίας είναι 1.071 άτομα, της Ερυθραίας 58 άτομα και του Τζιμπουτί μόλις 2 άτομα. Στην πλειονότητά τους, οι νόμιμα διαμένοντες αλλοδαποί, προέρχονται από: Αλβανία (387.023), Ουκρανία (19.595), Γεωργία (18.334), Πακιστάν (16.578), Ινδία (14.357), Αίγυπτο (12.084), Φιλιππίνες (10.468), Μολδαβία (9.092), Μπαγκλαντές (6.301), Συρία (5.799) και Κίνα (4.840).

 

Έφτασε στην Ελλάδα το νέο διεθνές υποθαλάσσιο καλώδιο Asia Africa Europe-1 (AAE-1). Πρόκειται για ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο, συνολικού μήκους 25.000 χ.λ.μ, που ξεκίνησε από το Χόνγκ Κόνγκ και, μέσω του Ινδικού Ωκεανού, πέρασε από τον κόλπο του Άντεν, στην Ερυθρά θάλασσα, για να συνδεθεί με το Τζιμπουτί. Στη συνέχεια, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, έφτασε στον τηλεπικοινωνιακό σταθμό του ΟΤΕ, στην Κρήτη. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του θα γίνει μόλις το καλώδιο καταλήξει στη Γαλλία. Προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τέλος του 2016. Το ΑΑΕ-1, θα χρησιμοποιεί τεχνολογία 100 Gbps, φτάνοντας σε συνολική χωρητικότητα, άνω των 40 Tbps (1 Tbps=1000 Gbps). Το πλεονέκτημα του είναι ότι θα μεταφέρει την τηλεπικοινωνιακή κίνηση από το Χονγκ Κονγκ, την Ασία και την Αφρική, στην Ευρώπη, μέσω μίας νέας συντομότερης διαδρομής.(Χόνγκ Κόνγκ, Βιετνάμ, Καμπότζη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Ινδία, Πακιστάν, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Υεμένη, Τζιμπουτί, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία). 

Στους Ολυμπιακούς αγώνες, που έγιναν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η Αιθιοπία κέρδισε 8 μετάλλια. Ένα χρυσό με την  Almaz Ayana  στα 10.000 μ. Τρία αργυρά, με την Genzebe Dibaba στα 1.500 μ, τον Hagos Gebrehiwot και στα 5.000 μ. και τον Feyisa Lilesa στο Μαραθώνιο. Τέσσερα χάλκινα, δυο στα 10.000 μ, με την Tirunesh Dibaba και τον Tamirat Tola, ένα με την Mare Dibaba στο Μαραθώνιο και ένα με την AlmazAyana στα 5.000 μ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Almaz Ayana κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 10.000 μ, με παγκόσμιο ρεκόρ.

 

…Ο Χρήστος Πυθαράς, γιος του Ηρακλή (Λάκη) Πυθαρά, από την Αντίς Αμπέμπα, συμμετείχε, στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ‘’της Αθήνας-Νύχτες Πρεμιέρας’’, με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, ‘’Ευτυχία’’. Το έργο, αναφέρεται, με μία κωμικοτραγική ματιά, στη ζωή μιας νεαρής κοπέλας, μέσα από μια αλλοιωμένη αντίληψη της πραγματικότητας.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διοργάνωσαν, μια συμβολική εκδήλωση μνήμης, με αφορμή την κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Αγωνιστές της Νεολαίας Λαμπράκη», στην οποία περιλαμβάνεται γραμματόσημο αφιερωμένο, σε ένα δικό μας παιδί, τον Ανδρέα Λεντάκη.

 

Η Αιθιοπία, με 185 ψήφους, εκλέχτηκε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, από την Γενική Συνέλευση (193 μέλη) του ΟΗΕ. Μαζί της εκλέχτηκαν η Σουηδία, η Βολιβία και το Καζακστάν. Η θητεία των νέων μελών αφορά την περίοδο 2017-2018. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από 10 μέλη, πέντε με θητεία ενός έτους και πέντε μόνιμα μέλη. Είναι το μοναδικό όργανο του ΟΗΕ, το οποίο μπορεί να πάρει νομικά δεσμευτικές αποφάσεις

Η Κίνα θα κατασκευάσει νέο περιφερειακό νοσοκομείο, στην  πόλη Ταντζουρά, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Τζιμπουτί. Το νοσοκομείο θα κτισθεί, σε μία έκταση 50.000 τ.μ και θα έχει δυναμικότητα 120 κλινών. Το 2012, η Κίνα κατασκεύασε, το πρώτο περιφερειακό νοσοκομείο, στην πόλη 'Αρτα, 40 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με έρευνα της HSBC, η επιρροή της Κίνας, στην οικονομία της Αιθιοπίας, επεκτείνεται και εδραιώνεται. Οι επενδύσεις της, το 2000, εκπροσωπούσαν μόλις το 1,5%, των ξένων επενδύσεων στην χώρα και το 2009 ανήλθαν, στο 16%. Η βιομηχανική παραγωγή της Αιθιοπίας, το 2014, αυξήθηκε κατά 21,2%, λόγω των κινεζικών επενδύσεων, στην ελαφριά βιομηχανία.

Η Ερυθραία, μέσω του συστήματος της ‘’επ' αόριστον στρατιωτικής θητείας’’ έχει υποδουλώσει, κατά την τελευταία 25ετία, πάνω από  τριακόσιες χιλιάδες πολίτες της. Ενώ η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, διάρκειας 18 μηνών, αυτό δεν τηρείται και μπορεί να διαρκέσει και πάνω από 10 χρόνια. Αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να παραπέμψει την ηγεσία της χώρας, ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τιμά τους πρόσφυγες. Στους Ολυμπιακούς αγώνες, που θα γίνουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, της Βραζιλίας (5-21 Αυγούστου 2016), θα παρελάσει ’’Ομάδα προσφύγων’’, με τη Ολυμπιακή σημαία. Πρόκειται, για 10 αθλητές και αθλήτριες, από τρία διαφορετικά αθλήματα (στίβος, κολύμβηση και τζούντο). Επικεφαλής της αποστολής θα είναι η μαραθωνοδρόμος και πρώην κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Τέγκια Λορούπε, από την Κένυα. Στην ομάδα συμμετέχει ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος Γιόνας Κιντέ, ο οποίος φιλοξενείται από το Λουξεμβούργο.

 

Η συλλογή των παπουτσιών, της εταιρείας Brother Vellies,  για την άνοιξη του 2016, είναι εμπνευσμένη, από ανθρώπους αφρικανικών φυλών. Ιδιαίτερα, των ιθαγενών, της κοιλάδας του ποταμού Όμο, στην Νότια Αιθιοπία. Η εταιρεία απασχόλησε και ντόπιους τεχνίτες για την παραγωγή των σανταλιών.

…Ο Αλέξανδρος Σελάσιε έδωσε συνέντευξη στον Χάρη Πολιτόπουλο και στην εκπομπή «Η ΥΣΑφρική αλλάζει!» του ραδιοφωνικού σταθμού ‘’Στο κόκκινο στους 105,5 FM’’.  Η εκπομπή ασχολείται με θέματα που  απασχολούν την Υποσαχάρια Αφρική.  Σε αυτήν αναφέρθηκε στην καταγωγή του, στο φιλικό κλίμα που υπάρχει στην Αιθιοπία για Ελληνικές επενδύσεις. Υποστήριξε μάλιστα, ότι η Αιθιοπία έχει ανάγκη την Ελληνική Τεχνογνωσία και είναι πρόθυμος να βοηθήσει για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες. Θεωρεί, ότι το πολίτικο κλίμα στην χώρα, είναι σταθερό και ότι το βασικό πρόβλημα, είναι το εθνοτικό. Οι σχέσεις της Αιθιοπίας με τις γειτονικές χώρες, είναι καλές και επισήμανε, ότι η Ερυθραία έχει ανάγκη την Αιθιοπία. Το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, θα  λυθεί μετά ολοκλήρωση της κατασκευής, του φράγματος, στον Γαλάζιο Νείλο. Τέλος, ανέφερε, ότι σήμερα, μόνο το 30% του πληθυσμού, έχει πρόσβαση στη Ηλεκτρική ενέργεια και με την ολοκλήρωση του έργου, αυτό θα φτάσει στο 75%.

Αιθιοπία (Αβησσυνία):Ένα μικρό Βυζάντιο στο Κέρας της Αφρικής” του Γιώργου Παπαγιαννόπουλου. Είναι, το νέο βιβλίο για την Αιθιοπία, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ένα ιστορικό και ταξιδιωτικό  οδοιπορικό, σε μια χώρα αντιθέσεων και ευχάριστων εκπλήξεων. Κατά τον συγγραφέα,  οι Αιθίοπες ή Αβησσυνοί, είναι ‘’πεζοπόροι,  σε χρόνο άπλετο, με θάρρος και χαμόγελο’’. Η Αιθιοπία, είναι ένας λαός που περπατάει συνέχεια, μια χώρα μέσα στην σκόνη!. Εκατομμύρια ζώα διασχίζουν οποιοδήποτε δρόμο ή παράδρομο υπάρχει! Καίνε παντού λιβάνι και θυμιάματα…. όπου κελαηδούν  συνεχώς χιλιάδες πουλιά και νυχτοπούλια! ….όπου την νύχτα στον ουρανό, διακρίνεις όλο το στερέωμα!…. ένας καθαρός, έναστρος ουρανός, μια πανδαισία!. Με έναν χριστιανικό Βορρά που σε εκπλήσσει!. Με ένα εκκλησίασμα, μέγα, με τις γυναίκες να φοράνε το άσπρο μαντήλι στο κεφάλι. Το βιβλίο, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γόρδιος.

Ο Άμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Αντίς Αμπέμπας και στο στρατόπεδο προσφύγων, από την Υεμένη, που φιλοξενούνται στο Τζιμπουτί. Αφορμή ήταν, η απόφαση του ιστορικού αγγλικού θεάτρου, Shakespeare’s Globe, να γιορτάσει την επέτειο συμπλήρωσης 450 χρόνων, από τη γέννηση του συγγραφέα, με μια διεθνή περιοδεία σε 160 χώρες. Τον ρόλο του Άμλετ, έπαιξαν μαύροι ηθοποιοί.

 

…Ο Νικόλαος Χ. Πατακιάς, είναι ο νέος πρέσβης της Ελλάδος στην Αιθιοπία. Πρόσφατα, επέδωσε τα διαπιστευτήριά του, στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας,  Dr. Mulatu Teshome. Στην  συνάντηση  που είχαν, ο πρέσβης ενημέρωσε τον Πρόεδρο, σχετικά με την απευθείας αεροπορική σύνδεση, μεταξύ Αιθιοπίας και Ελλάδος. Προβλέπεται να γίνει εντός του 2017. Επίσης, έκανε παράλληλη διαπίστευση, στον Υπουργό Εξωτερικών του Τζιμπουτί, Mahmoud Ali Youssouf.

 

Τον  Εθνικό μας ‘’παραμυθά’’ Ευγένιο Τριβιζά, θα μπορούν να διαβάζουν τα παιδιά στην Αιθιοπία. Πρόκειται για το παιδικό βιβλίο  ‘’Όπου φύγει, φύγει’’, που θα μεταφρασθεί στην Αμχαρική, από τον Αιθίοπα ακτιβιστή Johannes Gebregeorgis. Είναι το πρώτο ελληνικό παιδικό βιβλίο, που μεταφράζεται στην Αμχαρική και θα κυκλοφορήσει στην Αιθιοπία με τον τίτλο ‘’Glorious George’’ (Ένδοξος Γιώργος). Αναφέρεται σε ένα πιθηκάκι, τον George, που ακολουθεί τον άνθρωπο με το κίτρινο καπέλο στην Αμερική, αποφασισμένος να απελευθερώσει τον φίλο του, ένα γαλάζιο πουλί. Το γαλάζιο πουλί το έχει αρπάξει, ο κυνηγός με το κίτρινο καπέλο, προκειμένου να το πουλήσει και να πλουτίσει. To βιβλίο είναι εικονογραφημένο από τη Λίζα Ηλιού, θα κυκλοφορήσει, ταυτόχρονα στην Ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Ίκαρος και στην Αγγλική και Αμχαρική από τις εκδόσεις Ethiopia Reads.

 

…Η Αμχαρική γλώσσα, υποστηρίζεται πλέον από το Google Translate. Η υπηρεσία  αυτή, μεταφράζει κείμενα σε 103 γλώσσες. Ένα κείμενο που γραμμένο στα Αχμαρικά, θα μπορούμε να το διαβάσουμε και στην Ελληνικά. Και για του λόγου το αληθές, ወደ አዲሱ ቴክኖሎጂ እንኳን በደህና መጡ (καλώς ήρθατε στη νέα τεχνολογία). Εντωμεταξύ, μετά από έρευνα που έκανε το Pew Research Center, για την χρήση των κινητών τηλεφώνων, σε χώρες ανά τον κόσμο, διαπίστωσε ότι στην Αιθιοπία, μόνο το 4% του πληθυσμού, κατέχει smartphone, ενώ το 52% δεν έχει ούτε ένα απλό κινητό τηλέφωνο.

Πολιτικό άσυλο, ζήτησε στο αεροδρόμιο της Αρλάντα (Σουηδία), ένας 27χρονος Αιθίοπας. Είχε έρθει με πτήση από την Αιθιοπία, κρυμμένος μέσα σε ένα κιβώτιο που βρισκόταν στο χώρο των ‘’αποσκευών του αεροσκάφους’’. Τον Αύγουστο του 2014,  ένας άλλος Αιθίοπας κατάφερε να εισέλθει στην χώρα, με αυτόν τον τρόπο. Ήταν ένας εργαζόμενος του αεροδρομίου της Αντίς Αμπέμπας, που έφτασε στη Σουηδία, με αεροσκάφος της Ethiopian Airlines. Ο χώρος των αποσκευών βρίσκεται υπό σταθερή πίεση και η θερμοκρασία, είναι ανεκτή. Η Σουηδία χορήγησε πολιτικό άσυλο σε 174 άτομα από την Αιθιοπία (2015).

 

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που έγινε πρόσφατα, στο Πόρτλαντ των Η.Π.Α, η Αιθιοπία κατάλαβε την δεύτερη θέση, με 5 μετάλλια. Κέρδισε δυο χρυσά, με την  Γκενζεμπέμπε Ντιμπάμπα  στα 3χλμ  και τον Γιομίφ Κετζέλκα  στα 3χλμ. Δυο αργυρά, με την Μεσερέτ Ντεφάρ στα 3χλμ και την  Νταουίτ Σεγιάουμ στα 1.500 μέτρα. Το χάλκινο, κέρδισε η Γκουντάφ Τσεγκάι στα 1.500 μέτρα.

                   

…Ο εφιάλτης της πείνας ξαναχτυπά την Αιθιοπία. Σύμφωνα, με την οργάνωση  Save the Children (Σώστε τα Παιδιά), πάνω από 10 εκατομμύρια Αιθιόπων, κινδυνεύουν και θα χρειαστούν επισιτιστική βοήθεια, λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 50 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι παιδιά, εκ των οποίων 400.000 κινδυνεύουν με σοβαρό οξύ υποσιτισμό. Η Αιθιοπία, σήμερα, έχει έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Αφρική, η οικονομία της όμως συνεχίζει να εξαρτάται σημαντικά από τη γεωργία, όπου απασχολείται το 75% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η ξηρασία προκλήθηκε από την ανομβρία και επιδεινώθηκε από το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί έλλειψη τροφίμων και νερού. Το Αιθιοπικό κράτος, μέχρι στιγμής, έχει διαθέσει όλα τα αποθέματα τροφίμων που είχε και περιμένει τώρα την βοήθεια που έχουν υποσχεθεί, οι δωρητές.

 

…Δέκα ποδοσφαιριστές της Εθνικής  Ομάδας της Ερυθραίας ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Μποτσουάνα. Αφορμή ήταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ  Μποτσουάνας - Ερυθραίας (3-1) που έγινε για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2018. Είναι η τέταρτη φορά που μέλη της εθνικής ομάδας ζητούν πολιτικό άσυλο, εκμεταλλευόμενοι την εκτός έδρας ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Το 2012, δεκαοκτώ μέλη της Εθνικής Ομάδας ζήτησαν άσυλο στην Ουγκάντα, το 2009, δώδεκα μέλη στην Κένυα και το 2011, έξι μέλη στην Τανζανία. Ο λόγος είναι η στράτευση διαρκείας, που υπάρχει στην Ερυθραία: ενώ η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, διάρκειας 18 μηνών, αυτό δεν τηρείται από το καθεστώς και μπορεί να διαρκέσει και πάνω από 10 χρόνια.

 

…Η Κίνα αποφάσισε να δημιουργήσει ναυτική βάση στο Τζιμπουτί. Σε αυτήν, θα σταθμεύουν μόνιμα 10 χιλιάδες Κινέζοι στρατιώτες. Ήδη,  κατασκευάζει νέο λιμάνι κοντά στην πόλη Obock. Η Κίνα έχει τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην Αφρική, έχει επενδύσει τα τελευταία 15 χρόνια 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Τζιμπουτί, λόγω της στρατηγικής του θέσης στον κόλπο του Άντεν, φιλοξενεί ήδη την αεροπορική βάση των ΗΠΑ και τις ναυτικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Γαλλίας και της Ιαπωνίας.

…Η Ethiopian Airlines εντυπωσίασε. Πρόσφατα, πραγματοποίησε την πτήση Αντίς Αμπέμπας - Μπανγκόκ (Ταϋλάνδη) με γυναικείο πλήρωμα. Όλες τις θέσεις κατείχαν γυναίκες, από την θέση του Πιλότου μέχρι και αυτή του Ιπτάμενου Μηχανικού. Κυβερνήτης ήταν η 38χρονη Amsale Gualu, με 4.475 ώρες πτήσης στο ενεργητικό της. Ήταν ένα μήνυμα που ήθελε να στείλει η εταιρεία προς τις γυναίκες της Αφρικής, να ασχοληθούν με τις αερομεταφορές. Σήμερα, στην Ethiopian Airlines, το ένα τρίτον των εργαζομένων είναι γυναίκες και από αυτές, ελάχιστες εργάζονται ως  Πιλότοι και Μηχανικοί Αεροσκαφών. Η Air Zimbabwe πραγματοποίησε και αυτή μια εσωτερική πτήση με γυναικείο πλήρωμα, στέλνοντας ένα ανάλογο μήνυμα.

 

…Η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα, από την Αιθιοπία, ψηφίστηκε από την IAAF ως κορυφαία αθλήτρια του 2015. Η πρωταθλήτρια μεσαίων αποστάσεων σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στον ανοιχτό στίβο (1.500 μέτρα) και στον κλειστό στίβο (5.000 μέτρα). Στο δε, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, που έγινε το καλοκαίρι στο Πεκίνο, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 1.500 μέτρων.

…Η Ολυμπία Θεοφανοπούλου, πραγματοποίησε έκθεση φωτογραφίας, με τον τίτλο ‘’υπό σκιάν’’. Είναι κόρη της Ελένης Αντωνοπούλου, από την Αντίς Αμπέμπα. Βλέποντας τα θέματα της έκθεσης, έχεις την αίσθηση ότι πρόκειται για αφηρημένα σχήματα, που μοιάζουν με πανάρχαια ανατολικά κεντήματα ή με πίνακες της μοντέρνας δυτικής πρωτοπορίας. Σπούδασε, Αρχαιολογική Συντήρηση και Μουσειολογία, στο Instituteof Archaeology του University College London. Σταδιοδρόμησε στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και δίδαξε στο University College London. Το ομότιτλο λεύκωμα  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις PEAK.

…Ο Βασίλης Σεϊτανίδης, Καθηγητής Ιατρικής, έγραψε ένα βιβλίο, με τον τίτλο ‘’Το νόημα’’. Είναι σύζυγος της Μαίρης Στεφάνου, από την Ντίρε Ντάουα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, όπου ένας Έλληνας Καθηγητής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης, μαθαίνει πως πάσχει από κακοήθες νόσημα, αρνείται όμως να υποβληθεί σε θεραπεία. Η σκέψη του επικείμενου θανάτου, γίνεται αφορμή για έναν ‘’απολογισμό’’ της ζωής του, που τον ταξιδεύει από την Αθήνα των παιδικών του χρόνων στη Ζυρίχη, του μεγάλου έρωτα και πάλι πίσω, πάντοτε σε αναζήτηση του ‘’νοήματος της ζωής’’. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης.

                                                                         2015

…Η Air Djibouti ξανά στον αέρα. Πρόσφατα, ένα φορτηγό αεροσκάφος Fokker πραγματοποίησε την πρώτη πτήση της, από το Τζιμπουτί στη Χαργκέισα της Σομαλιλάνδης (πρώην Αγγλική Σομαλία), μεταφέροντας 6 τόνους εμπορευμάτων. Μετά από πολλά χρόνια κακοδιαχείρισης, η εταιρεία χρεοκόπησε το 2002. Είχε ιδρυθεί το 1963 και ήταν μια από τις παλαιότερες αεροπορικές εταιρείες της Αφρικής. Η νέα εταιρεία, παραμένει υπό κρατικό έλεγχο, αλλά την διαχείρισή της έχει αναλάβει η βρετανική εταιρεία Cardiff Aviation, η οποία θα είναι είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση των αεροσκαφών και για την εκπαίδευση του προσωπικού. Οι πτήσεις μεταφοράς επιβατών αναμένεται να ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2015.

 

…Μεταξύ των μεταναστών που έχασαν την ζωή τους στη Μεσόγειο, υπάρχουν και πολλοί μετανάστες από την Ερυθραία. Είναι η τρίτη σε μέγεθος ομάδα, μετά τους Σύρους και τους Αφγανούς, που διαφεύγουν προς την Ευρώπη. Εγκαταλείπουν την χώρα τους λόγω των πολιτικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Το 2012 ακτιβιστές και ερευνητές έστησαν το διεθνές δίκτυο "Watch the Med" (Παρατηρητήριο της Μεσογείου), το οποίο δέχεται τηλεφωνήματα από μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο και προσανατολίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τους. Οι μετανάστες συνδέονται μέσω του Διαδικτύου και άνθρωποι του παρατηρητηρίου απαντούν στις τηλεφωνικές τους κλήσεις,  24 ώρες το 24ωρο. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και ένας καθολικός ιερέας από την Ερυθραία, ο Μούσι Ζεράι, ο όποιος υποστηρίζει τους συμπατριώτες του σ’ αυτή την δύσκολη προσπάθεια που κάνουν. Ήταν υποψήφιος για το φετινό βραβείο Νόμπελ ειρήνης.

 

…Την Αιθιοπία ανακήρυξε για το 2015, ως τον καλύτερο τουριστικό προορισμό του κόσμου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τον Τουρισμό και το Εμπόριο. Στην απόφαση του, αναφέρεται, στην εξαίρετη φυσική ομορφιά της, στα εντυπωσιακά τοπία της και στον πολιτισμό της χώρας. Στην Αιθιοπία, σήμερα, υπάρχουν 9 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Το 2014, την επισκέφτηκαν 600.000 άτομα και το 2013 είχε έσοδα από τον τουρισμό, 2 δισ. Δολλάρια. 

…Η Κίνα έχει επενδύσει μέχρι σήμερα 12 δισ. Δολλάρια στο Τζιμπουτί. Αφορά δύο νέα αεροδρόμια, έξι λιμάνια και την σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Αιθιοπίας και Τζιμπουτί. Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι μεγάλο, λόγω της στρατηγικής  θέσης που έχει η χώρα, στο Κέρας της Αφρικής.

…Στους αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, που έγιναν πρόσφατα στο Πεκίνο, το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του Μαραθώνιου Δρόμου κέρδισε ένας αθλητής 19 χρονών από την Ερυθραία, ο Γκιρμάι Γκεμπρεσελασιέ και το ασημένιο ο Αιθίοπας αθλητής Γεμανέ Τσεγκάι. Στο αγώνισμα των 5.000μ, είχαμε θρίαμβο των αθλητριών από την Αιθιοπία, κέρδισαν και τα τρία μετάλλια. Το χρυσό  η Αλμάζ Αγιάνα, το ασημένιο η Σενμπερέ Τεφερί και το χάλκινο η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα, η οποία κέρδισε και το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 1.500μ. Τέλος, μια άλλη Ντιμπάμπα, η Μάρε κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του Μαραθώνιου Δρόμου, ενω η Τζελέτε Μπούρκα, που αγωνίστηκε στο αγώνισμα των 10.000μ κέρδισε, το ασημένιο μετάλλιο. 

 

…Η αιθιοπική ταινία Lamb, του Αιθίοπα σκηνοθέτη Yared Zelek, κατάφερε να περάσει το ‘’κόκκινο χαλί’’ του φεστιβάλ Καννών. Είναι η πρώτη ταινία από την Αιθιοπία, που κατάφερε να επιλεγεί, από το παραπάνω φεστιβάλ. Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία ενός αγοριού που είναι βαθιά συνδεδεμένο με το πρόβατο του. Σε μια χριστιανική γιορτή και σύμφωνα με το έθιμο, του ζητείται ‘’για να γίνει άντρας’’ να σφάξει το ζώο.

…Στην αρχαία πόλη της Αξώμης, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο 2000 ετών. Ανήκει σε μια ‘’ωραία κοιμωμένη’’. Ανακαλύφθηκαν κοσμήματα, μπουκάλια αρωμάτων, ρωμαϊκά γυάλινα δοχεία και πολύχρωμες πέτρες. Ο σκελετός της, βρέθηκε σε πλαϊνή στάση, με το χέρι να στηρίζει το πηγούνι της. Ενας ρωμαϊκός καθρέφτης βρισκόταν μπροστά στο πρόσωπό της. Η γυναίκα φορούσε ένα μεγάλο μπρούτζινο δαχτυλίδι και μία ζώνη. Δίπλα της υπήρχε ένα χάλκινο αντικείμενο καλλυντικών. Παράλληλα, ήταν στολισμένη με πολύχρωμες πέτρες. Διασώθηκαν ποτήρια κι ένα φλιτζάνι, για να συλλέγει ’’τα δάκρυα της νεκρής’’. Η ταφή έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να προστατεύεται το σώμα της από τα στοιχεία της φύσης. Αναμένεται μετά από εξετάσεις, να μάθουμε, την ηλικία της και την αιτία θανάτου της.

…Στην λίμνη Assai του Τζιμπουτί, σημειώθηκε μια από τις υψηλότερες θερμοκρασίες (52°C) που καταγράφηκε ποτέ στην επιφάνεια της γης (η μεγαλύτερη 70.7°C καταγράφηκε στην περιοχή Dasht-e Lut του Ιράν). Στο Dallol τώρα, που βρίσκεται στην περιοχή Affar της Αιθιοπίας, σημειώθηκε η υψηλότερη μέση θερμοκρασία σε κατοικημένη περιοχή (35°C). Τη νύχτα εκεί, η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, ενώ την είναι ημέρα πολύ υψηλή. Οταν βρέθηκε στις παραπάνω περιοχές ο δημοσιογράφος Πολ Σαλοπέκ για ένα φωτογραφικό ταξίδι, τοποθέτησε πάνω σε καμήλα μία κουβέρτα φωτοβολταϊκών κυψελών πυριτίου, η οποία χρησιμεύει για την παραγωγή ενέργειας στην έρημο. Με αυτό τον τρόπο, μπόρεσε να φορτίσει τις ηλεκτρονικές του συσκευές.

 

…Yegna, λέγεται το επιτυχημένο  Αιθιοπικό γυναικείο συγκρότημα ποπ μουσικής. Αποτελείται, από πέντε κορίτσια, που αγωνίζονται για τη γυναικεία χειραφέτηση στην Αιθιοπία. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2013 και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού Girl Hub, που δραστηριοποιείται επίσης, στη Νιγηρία και τη Ρουάντα. Το συγκρότημα, διατηρεί και μια εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή, που ασχολείται με τις νέες γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με τον κοινωνικό αποκλεισμό, τον καταναγκαστικό γάμο, την σεξουαλική παρενόχληση, ενώ ενισχύουν την αυτοπεποίθηση των γυναικών και δίνουν μεγάλη σημασία, στην εκπαίδευση. Η δράση τους, έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των κοριτσιών. Σήμερα στην Αιθιοπία, μόνο το 33% κοριτσιών πάει  στο σχολείο, ενώ το 66% των γυναικών πιστεύουν ότι ο ξυλοδαρμός τους, από τους άνδρες, είναι δικαιολογημένος.

…Τα λουλούδια, μετά τον καφέ, είναι το μεγάλο εξαγώγιμο προϊόν της Αιθιοπίας, η οποία σήμερα, είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας λουλουδιών στο κόσμο. Τα σκήπτρα τα έχει η Ολλανδία που κατέχει το 52% της παγκοσμίας αγοράς και ακολουθεί η Κένυα με 31%. Τα τελευταία 12 χρόνια, έχουν γίνει μεγάλες επενδύσεις από διεθνείς εταιρείες, με αποτέλεσμα το 2013 να εξαχθούν λουλούδια αξίας 212.000.000 δολαρίων. Έχουν δημιουργηθεί πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας και το 70% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Αιθιοπίας είναι το έδαφος της. Είναι υψηλής ποιότητας και έχει χαμηλό κόστος ενοικίασης

…Μια κάτω γνάθο με  πέντε δόντια, η οποία χρονολογείται προ 2,8 εκατ. ετών, ανακάλυψαν οι παλαιοντολόγοι, στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας, τη θεωρούμενη ως ‘’κοιτίδα της ανθρωπότητας’’. Είναι το αρχαιότερο απολίθωμα πρόγονου του σύγχρονου ανθρώπου. Η γνάθος ανήκει σε άνθρωπο και όχι σε ανθρωποειδή πίθηκο, όπως ήταν η περίπτωση της ‘’Λούσι’’ ηλικίας 3,2 εκατ. ετών. Η ανακάλυψη δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή (ξηρασία και εξαφάνιση των δασών και των ποταμών) ήταν αυτή που ώθησε τους προγόνους μας να κατέβουν από τα δέντρα που ζούσαν έως τότε και να βαδίσουν όρθιοι στις απέραντες ξερές πεδιάδες σε αναζήτηση τροφής, νερού και στέγης. Ετσι, χρειάστηκε να εφεύρουν τα εργαλεία και να αρχίσουν να τρώνε κρέας, αναπτύσσοντας στην πορεία μεγαλύτερο εγκέφαλο.

…Το ‘’Γρήγορο Σχολείο’’ λειτουργεί και στην Αιθιοπία (2011). Σε αυτό, παιδιά ηλικίας μέχρι των 14, που δεν πήγαν ποτέ στο σχολείο, μαθαίνουν μέσα σε δέκα μήνες ανάγνωση, γραφή και αριθμητική. Αυτό γίνεται μέσω ενός συστήματος γρήγορης εκμάθησης που χρησιμοποιεί ως μέσο τα παιχνίδια και την μουσική. This effort successfully transitioned over 34,000 dropout children in Mali, Burkina Faso, and Niger into primary school.Το πρόγραμμα σπουδών συμπεριλαμβάνει και τρεις γλώσσες (την μητρική γλώσσα των παιδιών, την Αχμαρική και την Αγγλική). This successful curricular adaptation supports the notion of transferability and represents a major achievement in demonstrating the broader applicability of the Speed School model.Στο τέλος του προγράμματος, οι μαθητές δίνουν εξετάσεις που πιστοποιούν τις γνώσεις τους και  όσοι κρίνονται ικανοί εντάσσονται στην Δ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου. Από την ίδρυσή του, το ‘’Γρήγορο Σχολείο’’ έχει ενσωματώσει 70.000 μαθητές στο κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα ιδρύματα Legatum και Strømme. Σήμερα, στην Αιθιοπία 7 εκατομμύρια παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο και το 64% του πληθυσμού είναι αναλφάβητοι.

…Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, διάσημος Άγγλος  ποδοσφαιριστής και  πρεσβευτής της Unicef, έχει ξεκινήσει μια νέα πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων για την προστασία των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Η Unicef, έχει επιλέξει να στηρίξει  επτά χώρες, προκειμένου να  προστατεύσει τη ζωή και την ευημερία των ευάλωτων παιδιών. Μεταξύ αυτών, είναι και το Τζιμπουτί, όπου η βοήθεια  θα επικεντρωθεί στην μητρική υγεία και την παιδική θνησιμότητα.

…Η Γκενζέμπε Ντιμπάμπα κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα 5.000μ κλειστού στίβου με 14:18.86. Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε μια άλλη σπουδαία Αιθιοπίδα αθλήτρια, η Ολυμπιονίκης Μεσέρετ Ντεφάρ, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Της πρότειναν να γίνει μέλος, μετά την δήλωση της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 (κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 5.000 μ),  ότι θεωρεί την Ελλάδα ‘’δεύτερη πατρίδα της’’                                              

…Η Βάσω Ποταμιάνου παρουσίασε το νέο της βιβλίο με τον τίτλο ''Ουτοπία''. Πρόκειται για ένα βιβλίο, που γράφηκε με αφορμή ‘’ενα ημερολόγιο, ενα γράμμα που έφτασε σε ανύποπτο χρόνο στα χέρια της και τη μαρτυρία ενός παπά για την εξομολόγηση ενός ετοιμοθάνατου’’. Αυτά στάθηκαν η αιτία ν’ ανιχνεύσει τη ζωή της, την ταυτότητά της κατά τη διάρκεια των δεινών μιας ταραγμένης εποχής. Η συγγραφέας περιγράφει το οδοιπορικό που ακολούθησαν οι πρόσφυγες για να έρθουν  στην Αιθιοπία (1942). Συνόδευσε τους γονείς της Φωκίωνα και Μερσίνη Παπαχριστοδούλου, από την Σάμο. Αναφέρεται στα μοναδικά χρόνια που έζησε στην Κάζα Ποπολάρε, στους συμμαθητές που είχε στο Ημιγυμνάσιο της Αντίς Αμπέμπας και ιδιαίτερα στον ζωγράφο Ντίνο Μαγδαληνό. Μετά από τρία χρόνια παραμονής εκεί, επιστρέφει στην Ελλάδα, για να αγωνισθεί από τις τάξεις της ΕΠΟΝ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Μπέκα

…Η Τερίνα Καλογεροπούλου-Αρμενάκη, Επίτιμη Γενική Πρόξενος της Αιθιοπίας στη Ελλάδα, διοργάνωσε, αποστολή ομάδας Ελλήνων Επιχειρηματιών, στην Αιθιοπία. Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αιθιοπίας στην Ρώμη και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης, με σκοπό να ερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας. Έγιναν διμερείς συναντήσεις με τραπεζικούς και κρατικούς φορείς, καθώς και με Αιθίοπες επιχειρηματίες, για μια μελλοντική συνεργασία. Τα επιχειρήματα της Αιθιοπίας για να επενδύσουν οι Ελληνικές Επιχειρήσεις στην χώρα, είναι ο μεγάλος  ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης  και το χαμηλό κόστος παραγωγής. Υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις στους τομείς της Αγροτικής οικονομίας, της Ενέργειας, των Κατασκευών (παραγωγή δομικών υλικών), των Αρδευτικών έργων και των Τροφίμων και ποτών.

…Στην έκθεση EXPO 2015, που θα γίνει στο Μιλάνο και στο Τορίνο, θα παρουσιαστεί το έργο Eritalia (ήσουν Ιταλία). Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ταξίδι στις πρώην Ιταλικές αποικίες. Μεταξύ αυτών, είναι και η Ερυθραία, η οποία  γνώρισε μεγάλο εκσυγχρονισμό στη δεκαετία του 1930. Η Ασμάρα αναφέρεται ως η ‘’Μικρή Ρώμη" και ανάμεσα στα πιο σημαντικά κτίρια παρουσιάζεται, το Empire Cinema, που σχεδιάστηκε το 37από τον Mario Μεσίνα, με τέντες και φεγγίτες που είχαν τα χρώματα της Αφρικής. Το κτίριο της Fiat Tagliero του 38, σχεδιασμένο από τον Giuseppe Pettazzi. Η γέφυρα  Dogali, που αποτελείται από τρείς καμάρες και έχει θέα στην αμμώδη κοίτη του ρέματος Desset. Κατά την διάρκεια της Ιταλικής κατοχής της Ερυθραίας (1890-1941), ζούσαν εκεί πολλοί Ιταλοί. Έφτασαν δε σε σημείο, να αποτελούν το 54% του πληθυσμού της αποικίας.

 …Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΟΗ, το περιοδικό των μαθητών του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπας, δημοσιεύτηκε στην σελίδα μας στο Facebook. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός να διαβάζουμε, σήμερα, τον τρόπο που σκεφτόντουσαν οι αρθρογράφοι μαθητές του 1966. Στο περιοδικό υπάρχουν άρθρα των μαθητών, του Λυκείου και του Γυμνασίου, κείμενα και ποιήματα των μαθητών Δημοτικού Σχολείου και σκίτσα των μαθητών του Νηπιαγωγείου. Το εξώφυλλο του περιοδικού φιλοτέχνησε ο καθηγητής Κώστας Παπαδάκης, ενώ τα σκίτσα που συνοδεύουν τα άρθρα, οι μαθητές του Λυκείου Θάνος Γιαννούκος και η Αναστασία Πατρή. Το περιοδικό μας το παραχώρησε, η Λουσέλα Παπαϊωάννου, η οποία είναι μια από τους κειμενογράφους. Όσοι ενδιαφέρονται να το διαβάσουν, μπορούν να το βρουν στην παρακάτω διεύθυνση: www.xereteoti.com / ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ / Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΝΟΗ

…Η ΜΠΟΛΛΟΛΑΚΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ πρόκειται να κατεδαφιστεί. Το σχέδιο για την διαπλάτυνση της Λεωφόρου Χάραρ, κατά 17 μέτρα, προβλέπει την κατεδάφιση της Ιστορικής Ελληνικής Σχολής της Ντίρε Ντάουας (1926). Σήμερα, λειτουργεί ως ιδιωτικό Αιθιοπικό Σχολείο. Μετά από δικαστικό αγώνα του Πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας Γιώργου Γεωργαλή, αναβλήθηκε η κατεδάφιση μέχρι την λήξη του σχολικού έτους. Εντωμεταξύ, στην απόφαση της Αιθιοπικής Κυβέρνησης αντιδρά και η Δημοκρατία του Τζιμπουτί. Με το σχέδιο αυτό, γκρεμίζονται ανίκητα που ανήκουν στην εταιρία ‘’Σιδηροδρομική Γραμμή Αιθιοπίας-Τζιμπουτί’’. Στο Τζιμπουτί ανήκει το 50% της εταιρίας, (η Γαλλία παραχώρησε το μερίδιο της, μετά την ανεξαρτησία του).

…Η Αιθιοπία βγήκε στις ‘’αγορές’’, με 10ετές ομόλογο και πέτυχε επιτόκιο 6.75%. Την ιδία περίοδο, η Ρωσία με ένα ανάλογο ομόλογο πήρε επιτόκιο κοντά στο 6 %. Η χώρα εμφανίζει αλματώδη ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία, με μέσο ετήσιο ρυθμό το 10 %. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί και ο αριθμός των εκατομμυριούχων στην χώρα κατά 700 άτομα (το 2007 υπήρχαν 1.300 άτομα). Παρόλα αυτά, το κατά κεφαλή ΑΕΠ της χώρας παραμένει χαμηλό, είναι μόλις 470 δολάρια/χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

…Το Μεγάλο Φράγμα της Αιθιοπικής Αναγέννησης (GERD), στον Γαλάζιο Νείλο, έχει ολοκληρωθεί κατά 40% και η αποπεράτωση του αναμένεται να γίνει το 2017. Την  κατασκευή του έργου, έχουν αναλάβει Ιταλικές εταιρίες και την επιβλέψη η κρατική Αιθιοπική Εταιρία Ηλεκτρισμού. Είναι προϋπολογισμού 4 δισ. δολλαρίων και  χρηματοδοτείται μόνο από τις Αιθιοπικές κρατικές τράπεζες και από τις πωλήσεις Αιθιοπικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Υπολογίζεται, ότι θα τριπλασιάσει την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας της Αιθιοπίας και θα καλύψει τις ανάγκες των χωρών της Ανατολικής Αφρικής. Η Κίνα έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δικτύου διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος.

…Την παράταση της ναυτικής επιχείρησης ‘’Atalanta’’, που στο κόλπο του Άντεν, για δυο ακόμη χρόνια (μέχρι το τέλος του 2016), αποφάσισε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί την πρώτη ναυτική επιχείρηση υπό την αιγίδα της, με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας. Αρχικά σχεδιάστηκε για ένα έτος (2009) και έκτοτε, ανανεώνεται συνεχώς. Στο Τζιμπουτί έχει εγκατασταθεί η Βάση της Διοικητικής Μέριμνας. Φέτος, συμμετείχε στην ναυτική επιχείρηση και η Ελληνική Φρεγάτα ‘’ΨΑΡΑ’’, που εστάλη να περιπολεί στον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό για 3 μήνες. 

…Η λίμνη Abbe έχει συρρικνωθεί κατά τα 2/3 της. Τροφοδοτείται από τον ποταμό Awash. Την δεκαετία του 1950 έγινε εκτροπή μέρους του νερού του ποταμού, για την άρδευση περιοχών, με αποτέλεσμα την σημερινή της συρρίκνωση. Βρίσκεται στην περιοχή Afar, κοντά στα σύνορα της Αιθιοπίας με το Τζιμπουτί. Πρόκειται, για μια τεράστια αρχαία λίμνη 6.000 ετών, με αλμυρό νερό, επιφάνειας 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Στίς όχθες της, λόγω ενός γεωλογικού φαινομένου, έχει δημιουργηθεί ένα παράξενο τοπίο. Υπάρχουν πανύψηλοι καπνοδόχοι, από διαλυμένα ανθρακικά άλατα του ασβεστίου. Το ύψος ορισμένων από αυτούς, φθάνει τα 50 μέτρα. Το 1968, ο Charlton Heston εμπνεύστηκε και γύρισε εκεί, την κλασική ταινία ‘’Πλανήτης των Πιθήκων’’

                                                                                          2014

…Η Λίζη Μανωλά, εκθέτει στην έδρα του Ιδρύματος Cini Foundation, στο μοναστήρι του Σαν Τζόρτζιο Ματζόρε, στη Βενετία. Η έκθεση περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες, με θέμα την Ορθοδοξία στην Αιθιοπία. Πρόκειται για ένα αφιέρωμα, που δονεί ψυχικά τον θεατή, τον τροφοδοτεί με σκέψη και συναίσθημα. Η διάσημη ελληνίδα φωτογράφος, που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη,  έχει επισκεφθεί οκτώ φορές την Αιθιοπία, φωτογραφίζοντας τα εκπληκτικά της τοπία και θρησκευτικές τελετές. Οι διεθνούς κύρους εκδόσεις ‘’Assouline’’ ετοιμάζουν να εκδώσουν το νέο της λεύκωμα με τον τίτλο Ethiopian Highlands.

…Η Γαλλική βιομηχανία ποτών Castel Group επενδύει στην Αιθιοπία. Πρόκειται για την κατασκευή οινοποιείου προϋπολογισμού 4.100.000 €, με μακροπρόθεσμη παραγωγική ικανότητα τα 13.000 εκατόλιτρα οίνου. Διαθέτει στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Ziway αμπελώνες έκτασης 1250 στρεμμάτων και στο φετινό τρύγο, συγκέντρωσαν 1,1 εκατομμύρια κιβώτια σταφύλια. Σήμερα η Castel παράγει στην Αιθιοπία την γνωστή  μπύρα Saint Georges.

…Ο Νέβεν Σούμποτιτς, ποδοσφαιριστής της γερμανικής ομάδας Μπορούσια Ντόρτμουντ, διαθέτει φιλανθρωπικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Αιθιοπία. Οι εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού του ιδρύματος,  προσφέρουν καθαρό πόσιμο νερό στα σχολεία της περιοχής Tigray. Πρόσφατα, η γερμανική εφημερίδα ‘Bild’ παρουσίασε το έργο του σέρβου ποδοσφαιριστή στην Αιθιοπία.

…Πριν από μερικές δεκαετίες οι πολυεθνικές εταιρίες της καπιταλιστικής Δύσης μετανάστευαν στην κομμουνιστική Κίνα, λόγω της πάμφθηνης εργασίας. Σήμερα, οι ‘’αναπτυγμένες’’ κινέζικες βιομηχανίες μεταναστεύουν στην Αιθιοπία, όπου ο μισθός είναι               40 δολλάρια το μήνα, κατά 10% μικρότερος από εκείνον του κινέζου εργάτη. Η Κίνα γίνεται πλέον πολύ ακριβή για να κάνει τη δουλειά χαμηλής τεχνολογίας, για την οποία είναι γνωστή. Αφρικανικές χώρες, όπως η Αιθιοπία, η Κένυα, το Λεσόθο, η Ρουάντα, η Σενεγάλη και η Τανζανία, διεκδικούν ένα μέρος από τις 80 εκατ. θέσεις εργασίας, που έχει στην βιομηχανία της. Αναμένεται να μεταναστεύσουν εκεί πολλές βιομηχανίες της, για έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής.  

 …Στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Στίβου 2014, που έγιναν πρόσφατα στην Ζυρίχη, έλαβαν μέρος αθλητές και αθλήτριες από την Αιθιοπία και την Ερυθραία εκπροσωπώντας 5 Ευρωπαϊκές χώρες. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός, ότι σε 2 αγωνίσματα γυναικών (1.500 μ και 5.000 μέτρα) την πρώτη θέση διεκδίκησαν δύο  αθλήτριες από την Αιθιοπία και μια από την Ερυθραία. Τελικά στο αγώνισμα των 1.500 μ, οι  Αιθιοπίδες κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο με την Σιφάν Χασάν που έτρεξε για την  Ολλανδία και το αργύρο μετάλλιο με την Αμπέμπα Αρεγκάουϊ που έτρεξε  για την  Σουηδία. Στα 5.000 μέτρα, η Ερυθραία Μεράφ Μπάχτα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για την Σουηδία και η Αιθιοπίδα Σιφάν Χασάν το άργυρο μετάλλιο για την Ολλανδία. Ένα αργυρό μετάλλιο κέρδισε στο 5.000μ και ο Αιθίοπας Χάϊλε Ιμπραχίμοβ, που εκπροσώπησε το Αζερμπαϊτζάν.   

…Η Αιθιοπίδα ζωγράφος Julie Mehretu θεωρείται σήμερα, στο χρηματιστήριο της τέχνης,  μια από τις 10 ενζωή πιο ‘’ακριβές’’ γυναίκες καλλιτέχνιδες. Το έργο της με τον τίτλο Retopistics: A Renegade Excavation, πουλήθηκε κατά τη διάρκεια δημοπρασίας, που έγινε στη Νέα Υόρκη (2013), από τον οίκο Christie’s, έναντι του ποσού των 4.6  εκατομμυρίων δολλαρίων. Γεννήθηκε στην Αιθιοπία και σήμερα ζει και εργάζεται στίς Η.Π.Α.

 

…Η Αιθιοπία έλαβε την πρώτη αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας, από  κορυφαίους διεθνείς οίκους. Είναι μια κίνηση που της ανοίγει το δρόμο, να βγει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, με εκδόσεις κρατικών ομολόγων. Η Moody's την αξιολόγησε με Β1, ενώ οι Standard & Poor's και Fitch, μια βαθμίδα χαμηλότερα, στο Β. Σήμερα, θεωρείται από τους επενδυτές μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου.

…Οι ΗΠΑ και το Τζιμπουτί συμφώνησαν για 10ετή παραμονή των Αμερικανικών στρατευμάτων στο Τζιμπουτί. Η συμφωνία προβλέπει την καταβολή 63 εκατομμυρίων δολλαρίων ετησίως από τις ΗΠΑ. Τα Αμερικανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν το στρατόπεδο Λεμονιέ, που ήταν στο παρελθόν βάση του Γαλλικού στρατού (Λεγεώνα των ξένων). Είναι η μοναδική Αμερικανική στρατιωτική βάση στην υποσαχάρια Αφρική.

 

…Ο Τόμι Γκομπένα είναι ο Αιθίοπας μπασίστας, των Gogol Bordello. Πρόκειται για το πιό αντιπροσωπευτικό gipsy-punk γκρουπ στον κόσμο. Τα οκτώ μέλη του γκρουπ, προέρχονται από επτά διαφορετικές χώρες: Αιθιοπία, Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Κίνα, Ισημερινός και ΗΠΑ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αντίς Αμπέμπα και στα δεκαέξι του μετακόμισε με τους γονείς του στην Ουάσινγκτον. Έγινε μέλος των Gogol Bordello το 2006, μέσω μιας αγγελίας του γκρουπ, που έψαχνε για ‘’μπασίστα που να έχει γνώσεις και εμπειρία πολυπολιτισμικής μουσικής’’.

 

…Η πλατεία Meskel της Αντίς Αμπέμπας αποτελεί ένα σπουδαίο νευραλγικό κόμβο της πρωτεύουσας. Και όμως εκεί δεν υπάρχουν φανάρια στις διασταυρώσεις, ούτε καν διαγράμμιση στο οδόστρωμα. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει άναρχη κυκλοφορία των οχημάτων και οι πεζοί να διασχίζουν τις διασταυρώσεις με δική τους ευθύνη. Τα οχήματα κινούνται στο απόλυτο χάος. Παρ’όλα αυτά, δεν σημειώνονται ατυχήματα. Πραγματικά, εντυπωσιάζει η οδική συμπεριφορά των "πρωταγωνιστών" του βίντεο, που μπορείτε να το δείτε, στην παρακάτω διεύθυνση: https://www.youtube.com/Meskel Square/ Addis Abeba

…Η Αθηνά Μαραβέγια παρουσίασε το νέο της βιβλίο, με τον τίτλο ‘’Τρεις ημέρες….. Μια ζωή’’. Πρόκειται για ένα βιβλίο, που στις τέσσερις λέξεις του τίτλου του αποκαλύπτει την ιστορία του, την αλληγορία του, την αλήθεια του εν τέλει. Τα έσοδα από την εκδήλωση, που έγινε στο θέατρο ELIART, δόθηκαν στον εθελοντικό οργανισμό για τα παιδιά ‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’. Το βιβλίο βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή, μπορείτε να το βρείτε και να το διαβάσετε, στην παρακάτω διεύθυνση: http://wp.me/p3dOul-N8

…Ο Ρωσσέτος Λούζης, με την ιδιότητα του πρόεδρου της Χορωδίας Αργοστολίου, έλαβε μέρος στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χορωδιών, που έγινε στην Τρίπολη. Ήταν εισηγητής θέματος και του δόθηκε η δυνατότητα, να προεδρεύσει στην απογευματινή συνεδρίαση. Το συνέδριο αποφάσισε τη διεξαγωγή του επόμενου, 20ο Πανελλήνιου Συνεδρίου, στο Αργοστόλι και του ανέθεσε μάλιστα την ευθύνη της οργάνωσης του.

…Η Μαίρη Μεταξά - Παξινού, προσέφερε στον Σύλλογο μας, το βιβλίο της, με τον τίτλο ‘’Στην Αιθιοπία με Αγάπη’’. Είναι ένα  εφηβικό ταξιδιωτικό περιπετειώδες μυθιστόρημα για το Κέρας της Αφρικής και συγχρόνως μια γνωριμία με τη μυθολογία, τις ιστορικές πόλεις της Αιθιοπίας, τις ακτές της Ερυθραίας και τα περάσματα από το φημισμένο ηφαιστειακό ρήγμα. Το βιβλίο βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή και δημοσιεύθηκε  στη σελίδα μας, στο Facebook. Κάθε Κυριακή, είχαμε σε συνέχειες ένα κεφάλαιο από αυτό. Όσοι ενδιαφέρονται να το διαβάσουν, μπορούν να το βρουν στην παρακάτω διεύθυνση:http://www.xereteoti.com / ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΣ / ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

…Μία νυκτερινή φωτογραφία από τις ακτές του Τζιμπουτί, κέρδισε το φετινό βραβείο του διαγωνισμού ‘’World Press Photo’’. Είναι μια φωτογραφία του αμερικανού φωτογράφου John Stanmeyer, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό National Geographic. Σε αυτή φαίνονται μετανάστες, να σηκώνουν τα κινητά τους τηλέφωνα, προκειμένου να πιάσουν δυνατό σήμα με χαμηλή χρέωση από τη Σομαλία, για να μιλήσουν με τις οικογένειες τους. Το Τζιμπουτί είναι σταθμός για τους μετανάστες, οι οποίοι φεύγουν από τη Σομαλία, Αιθιοπία και Ερυθραία, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή.

…Κατά 90% ‘’κούρεψε’’ το χρέος της Αιθιοπίας, η κυβέρνηση της Ρωσίας. Πρόκειται για δάνεια, που χορηγήθηκαν την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης. Δόθηκαν υπό τη μορφή προμήθεια όπλων, εμπορευμάτων, είτε απευθείας σε συνάλλαγμα, για την στήριξη του καθεστώτος του Derg. Κράτησε μόνο το 10% από αυτό, για να αντισταθμίσει τα απολεσθέντα έσοδα, με νέες οικονομικές συμφωνίες.

…Την ασθένεια της μαλάριας προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να περιορίσει η διεθνής κοινότητα, στην Αφρική. Η Αιθιοπία, μαζί με την Σομαλία και το Τζιμπουτί, καταγράφουν σήμερα πολύ χαμηλά ποσοστά μόλυνσης. Φαίνεται, ότι κερδίζεται η μάχη για την πλήρη εξάλειψη της ασθένειας, από τις παραπάνω χώρες.

…Η Ελλάδα και το Τζιμπουτί συμμετέχουν στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου υποβρύχιου καλωδίου, το ΑΑΕ-1 (Asia-Africa-Europe 1). Θα μεταφέρει τηλεπικοινωνιακή κίνηση, από το Χόνγκ Κόνγκ και την Ασία, στη Μέση Ανατολή, Αφρική  (Αίγυπτο και Τζιμπουτί) και Ευρώπη (Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία). Είναι μια εναλλακτική διαδρομή στα υφιστάμενα υποθαλάσσια δίκτυα, που είναι  ήδη υπερφορτωμένα. Το καλώδιο θα έχει μήκος 25.000 χιλιομέτρων. Προβλέπεται, να είναι ένα από τα μεγαλύτερα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα στον κόσμο. Την κατασκευή του έργου έχει αναλάβει κοινοπραξία 17 τηλεπικοινωνιακών εταιριών, στην οποία, μεταξύ των άλλων, μετέχει ο ΟΤΕ και η Djibouti Telecom. Το νέο καλώδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016.

…Ο Ηλίας Γιαννακάκης (γιος της Γιούλας Παπασίνου), κέρδισε το βραβείο FIPRESCI,  στο 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της  Θεσσαλονίκης, με την ταινία ‘’Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές’’. Το βραβείο, απονέμεται στο καλύτερο Ελληνικό ντοκιμαντέρ. Το  έργο διερευνά ένα ιστορικό τραύμα του Ελληνικού λαού, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται και τεκμηριώνει τη σημασία του αντιφασιστικού αγώνα στο παρελθόν, κάνοντας παράλληλα και αναφορά στο παρόν. Αυτές τις μέρες προβάλλεται τους κινηματογράφους, η νέα του ταινία ‘’Χαρά’’, που έχει αποσπάσει εγκωμιάστηκα σχόλια, από τους κριτικούς. Σε αυτήν, ο σκηνοθέτης εστιάζει την προσοχή του, στον ψυχισμό μιας γυναίκας, που αρπάζει ένα μωρό από το μαιευτήριο και διαπράττει και φόνο, για να το προστατεύσει. Πρωταγωνιστεί η Αμαλία Μουτούση.

…Η Αιμιλία Παπαφιλίππου, συμμετέχει στην έκθεση ‘’Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα’’ που διοργανώθηκε στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο BOZAR, το μεγάλο μουσείο και κέντρο τεχνών των Βρυξελλών. Το έργο της, μια ονειρική εγκατάσταση, σε ταξιδεύει με ήχο και προσομοίωση των κυμάτων και με λίγη Ελληνική άμμο, στην Θάλασσα, την μήτρα, την αρχή όλων.

…H νέα ταινία του Βαγγέλη Σεϊτανίδη (γιού της Μαίρης Στεφάνου) ‘’Με Χωρίς Γυναίκες’’ προβλήθηκε πρόσφατα στις Ελληνικές αίθουσες. Πρόκειται για ένα ταξίδι δρόμου, που κάνουν δύο φίλοι 40άρηδες, ψάχνοντας μια παλιά τους συμμαθήτρια, αλλά στην ουσία τον παλιό τους εαυτό, τα χαμένα όνειρα, τη χαμένη χαρά. Πρωταγωνιστούν, ο Θοδωρής Αθερίδης και ο Δημήτρης Ημελλος. Χορηγός της ταινίας, είναι το συνδρομητικό κανάλι ‘’NOVA’’.

…Οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπας, κέρδισαν το δεύτερο βραβείο, στον 1ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Σερρών. Συμμετείχαν με την ταινία μικρού μήκους ‘’Ξένος στη χώρα μου", που σκηνοθέτησε  ο μαθητής Παύλος Γκίρμα. Στην ταινία παίζουν οι μαθητές, Τέντρο Χαρμανής, Ελένη Δομαζινάκη, Ανδρέας Ηρειώτης, Ανδρέας Γαλανός και ο Ιωσήφ Ζάνος.

…Η Ευαγγελία Μήτσου, πραγματοποίησε ατομική έκθεση ζωγραφικής (από 10 εως 11 Μαΐου 2014) στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο, του Δήμου Ν. Ψυχικού (Αγ. Σοφίας 1 και Ολυμπιονικών).  Παρουσίασε την αναδρομική της δουλειά, με ελαιογραφίες σε καμβά, διαφορετικής θεματολογίας.                                                                        

…Ο Νέλσον Μαντέλα, κατά τη διάρκεια του Απαρτχάιντ, χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του Αιθιοπικό διαβατήριο, με το ψευδώνυμο David Motsamayi. Το 1962 μάλιστα, επισκέφτηκε την Αιθιοπία, όπου έλαβε μέρος σε στρατιωτική εκπαίδευση. Λίγο μετά την επιστροφή του στη Νότια Αφρική, συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή για 27 χρόνια. Απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 1990 και το 1994 εκλέχτηκε, πρώτος μαύρος Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

…Η Αιθιοπία απέκτησε αστεροσκοπείο, βρίσκεται στο όρος Εντότο και σε υψόμετρο 3.200μ πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είναι εξοπλισμένο με δύο τηλεσκόπια, ένα εκ των οποίων έχει διάμετρο ενός μέτρου. Θεωρείται το μεγαλύτερο αστεροσκοπείο της Ανατολικής Αφρικής.

…Το δεύτερο Αιολικό πάρκο στην Αιθιοπία, και το μεγαλύτερο της Αφρικής, είναι γεγονός. Βρίσκεται στην Ashegoda, με 84 ανεμογεννήτριες παράγει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 120MW. Κατασκευάστηκε από τη γαλλική Vergnet και στοίχισε 290 εκ. δολάρια. Το ποσό,  προήλθε από δάνεια με ευνοϊκούς όρους, που δόθηκαν από την BNP Paribas και τη Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης. Το υπόλοιπο 9% του κόστους, κάλυψε το Αιθιοπικό κράτος. Μέχρι σήμερα στη χώρα, λειτουργούσε το Αιολικό πάρκο της Adama, ισχύος 51MW.

…Επαναλειτουργεί η σιδηροδρομική γραμμή, μεταξύ Ντίρε Ντάουας και Τζιμπουτί.  Αντικαταστήθηκε ο εξοπλισμός της γραμμής,  ώστε να αυξηθεί  η ικανότητα μεταφοράς σε  1,5 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο, από τους 240.000 τόνους που ήταν μέχρι πρότινος. Χρειάσθηκαν έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο. Θα υπάρχουν τρία δρομολόγια την εβδομάδα και αναμένεται να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας, των δυο πόλεων.

…Πενήντα από τις μεγαλύτερες Σαουδαραβικές επιχειρήσεις οργάνωσαν φόρουμ στην Αιθιοπία, με σκοπό τη δημιουργία αγροτικών εγκαταστάσεων. Τα προϊόντα που θα παράγουν, προορίζονται αποκλειστικά για εξαγωγή. Το Αιθιοπικό κράτος έχει ήδη παραχωρήσει για εκμετάλλευση 600.000 εκτάρια και ετοιμάζεται να παραχωρήσει ακόμα 3 εκατομμύρια εκτάρια. Το κίνητρο του, είναι ότι το κόστος ενοικίασης γης, είναι πολύ χαμηλό. Σε ανάλογη ποιότητα εδάφους στη Μαλαισία, το ενοίκιο είναι 300 ευρώ τον χρόνο ανά εκτάριο, ενώ στην Αιθιοπία είναι μόλις 1,5 ευρώ.

…Χειροποίητη αιχμή δόρατος, ηλικίας 280.000 ετών, ανακάλυψαν Αμερικανοί αρχαιολόγοι, στην Αιθιοπία. Το αρχαιότερο εργαλείο, που είχε αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, ήταν ένα μαχαίρι ηλικίας περίπου 85.000 ετών. Το νέο εύρημα προβληματίζει τους επιστήμονες για το πόσες χιλιάδες έτη το είδος Homo sapiens υπάρχει στη Γη. Το νέο εργαλείο, υποδεικνύει ότι η ανθρωπότητα έχει πολύ μεγαλύτερη ηλικία, από αυτήν που πίστευαν μέχρι σήμερα.

…Ο Ιερός ναός της Αγίας Τριάδος στη Ντίρε Ντάουα, λειτουργήθηκε ξανά τις παραμονές των Φώτων, παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στην Αιθιοπία Νίκου Πρωτονοτάριου. Την λειτουργία τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μπαρμπέρης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Αξώμης. Είχε να λειτουργηθεί 14 χρόνια, η τελευταία φορά ήταν το 1999.

                                                                              2013

…Η γνωστή Σουηδική αλυσίδα καταστημάτων H&M, ανακοίνωσε τη μεταφορά μέρους των δραστηριοτήτων της στην Αιθιοπία. Η πολιτική που ακολουθεί η εταιρεία είναι τα ράφια της να είναι γεμάτα με προϊόντα χαμηλού κόστους. Σήμερα, το κόστος εργασίας στην Αιθιοπία είναι το μισό σε σχέση με αυτό της Κίνας, μετά τις αυξήσεις των μισθών εκεί. Η Σουηδική εταιρεία σκοπεύει να παράγει, ένα εκατομμύρια κομμάτια ρουχισμού το μήνα. Στην Αιθιοπία έχουν τις εγκαταστάσεις τους οι πολυεθνικές Tesco και  Huaijan, που ράβουν για μάρκες όπως η Guess και η Tommy Hilfiger.

…Η φανέλα του Τζίτζι Ρίβα, θρυλικού ποδοσφαιριστή της Κάλιαρι και της Εθνικής Ιταλίας, στην δεκαετία του 1970, πωλήθηκε έναντι 6.500 ευρώ, σε δημοπρασία αντικειμένων διάσημων προσωπικοτήτων. Τα έσοδα από τη δημοπρασία αυτή, θα χρησιμοποιηθούν για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός νηπιαγωγείου, για τα παιδιά της περιοχής Ρόπι, στην Αιθιοπία.

 

…Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που έγινε το καλοκαίρι στη Μόσχα, η Αιθιοπία κατέκτησε 10 μετάλλια (3 χρυσά, 3 ασημένια και 4 χάλκινα) και κατέλαβε την  έκτη θέση στη γενική κατάταξη. Το Τζιμπουτί κατέκτησε και αυτό 1 χάλκινο μετάλλιο, στο αγώνισμα των 800μ ανδρών.

…Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πάνω από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο παγκοσμίως. Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες το 19% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση. Στην Ερυθραία μόλις το 0,8% του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και το 7% έχει σύνδεση κινητού τηλεφώνου.

…Η διείσδυση της σύγχρονης τεχνολογίας, στην Υποσαχάρια Αφρική είναι εντυπωσιακή, ακόμη και σε χώρες όπου ο πληθυσμός υποσιτίζεται ή ζει στα όρια της φτώχειας. Η Αφρική αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη αγορά, για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς ήδη μετρά 650 εκατ. συσκευές κινητών σε ολόκληρη την ήπειρο, μεγαλύτερη ακόμη και από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πιο διαδεδομένες χρήσεις είναι η πληρωμή λογαριασμών, αγορές βασικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και η μεταφορά χρημάτων. Με άλλα λόγια, εκατομμύρια Αφρικανοί έχουν ανακαλύψει τα οφέλη του mobile banking. Βέβαια στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι χρήστες ασύρματης τηλεφωνίας (περίπου 90%) χρησιμοποιούν συσκευές, που θα έμοιαζαν «παλαιολιθικές» στα μάτια ενός νεαρού Ευρωπαίου. Μόλις το 2% των Αφρικανών διαθέτουν smartphone, όμως και οι υπόλοιποι κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους με λιγότερο «έξυπνα» κινητά. Όμως, σχεδόν σε ολόκληρη την Αφρική, το κινητό αποτελεί το βασικό αν όχι το μοναδικό μέσο πρόσβασης στο διαδίκτυο, ελλείψει των ακριβότερων υπολογιστών.

…Ο Νίκος Μωραΐτης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 φύλλων της εφημερίδας μας ‘’Κοντά σας’’, κατασκεύασε και πρόσφερε στο σύλλογο μας ένα μοναδικό συλλεκτικό CD. Σε αυτό εμφανίζονται και τα 100 φύλλα της εφημερίδας μας, τα οποία διαβάζονται σε μορφή βιβλίου. Εχει πολύ ενδιαφέρον να διαβάσετε ξανά τα πρώτα φύλλα, που είχαν άλλη μορφή από τη σημερινή έκδοση και ο Σύλλογος μας άλλη ονομασία. Ο σκοπός του είναι, από την πώληση του CD, ο Σύλλογος μας να έχει έσοδα. Όσοι ενδιαφέρονται να το αγοράσουν, μπορούν να το παραγγείλλουν στα μέλη του Δ.Σ.

…Η ταινία, τα μυστήρια του Νείλου, θα προβάλλεται στο Πλανητάριο, από την Τετάρτη 5 Ιουνίου εως και την Κυριακή 28 Ιουλίου. Έτσι, θα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε από την Αιθιοπία, την λίμνη Τάνα και το Σουδάν ως την Αίγυπτο και την Μεσόγειο, σε μια περιπετειώδη αποστολή στον πιο μεγάλο και πιο επικίνδυνο ποταμό του πλανήτη μας, τον Γαλάζιο Νείλο. Η ταινία παρακολουθεί για 114 ημέρες μια εξερευνητική αποστολή, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις, σε μια προσπάθεια να διανύσει τα 3.250 μίλια του ποταμού. Οι προβολές θα γίνονται από Τετάρτη έως Κυριακή και ώρα 18:30. 

 

…Ο Δρ. Rick Hodes πήγε στην Αιθιοπία το 1984, για να βοηθήσει τον πληθυσμό κατά τη διάρκεια του μεγάλου λιμού. Παρά το γεγονός ότι προγραμμάτιζε να μείνει μόνο για έναν χρόνο, οι ακραίες ανάγκες περίθαλψης των ανθρώπων εκεί τον ανάγκασαν να μείνει «λίγο» παραπάνω. Σήμερα, έπειτα από 3 δεκαετίες, ο γιατρός παραμένει στην Αιθιοπία και εργάζεται ακόμα στο νοσοκομείο της Αντίς Αμπέμπα. Έχει περιθάλψει χιλιάδες ανθρώπους, ενώ στον ελεύθερο χρόνο και τις διακοπές του πηγαίνει με το αυτοκίνητό του σε απομονωμένες κοινότητες για να προσφέρει κι εκεί το θεάρεστο έργο του.

 

…Ο Αμπούνα Ματθίας είναι ο νέος Πατριάρχης, της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιθιοπίας. Μέχρι την ενθρόνιση του, ήταν Αρχιεπίσκοπος Ιεροσόλυμων. Είναι ο 6ος Πατριάρχης της Εκκλησίας της Αιθιοπίας, μετά την ανεξαρτητοποίηση της, από το  Κοπτικό Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας (1959).

…Εορτάστηκε η 50ή επέτειος της Αφρικανικής Ένωσης, στην Αιθιοπία. Ιδρύθηκε το 1963 με έδρα την Αντίς Αμπέμπα από 37 Ανεξάρτητα Κράτη (σήμερα έχει 54 μέλη), με σκοπό την κατάργηση της αποικιοκρατίας στην Αφρική. Για πρώτη φορά στην ιστορία της έχει γυναίκα πρόεδρο, είναι η Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα από την Νότια Αφρική.

…Το 12ο Africa Festival πραγματοποιήθηκε και φέτος, στο Παλαιό Ψυχικό. Συμμετείχαν 21 χώρες από την Αφρική. Φέτος το περίπτερο της Αιθιοπίας, εκπροσωπήθηκε από τον Σύλλογο Βοηθείας Παίδων της Αιθιοπίας “Lalebella”. Τα έσοδα από την εκδήλωση, θα δοθούν σε φιλανθρωπικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Τα περσινά έσοδα, δοθήκαν στο ‘’Χαμόγελο του Παιδιού’’ και στην ‘’ΚΑΡΙΤΑΣ ’’ (οργάνωση που υποστηρίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες).

 

…Η Ειρήνη Χαρμανή, θα είναι η εκπρόσωπος του Ελληνικού Λυκείου της Αντίς Αμπέμπας, στη φετινή IΗ'  Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων (2012-2013). Θα παρουσιάσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το θέμα  "Εδοσχολική βία στην Αιθιοπία". Οι εργασίες της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν, από 8 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2013.

…H Ευαγγελία Μήτσου από την Αντίς Αμπέμπα, δώρισε στο Ιστορικό, Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο της Κοζάνης, τη συλλογή ταριχευμένων κεφαλών άγριων ζώων, του κυνηγού πατέρα της, Μιχάλη Λεντάκη (2012).  Η συλλογή περιλαμβάνει τρεις κεφαλές ελαφιών, με μεγάλα κέρατα (αναφέρονται σε λίστες παγκοσμίων ρεκόρ) και μία κεφαλή ενός αγριόχοιρου, με διπλές σειρές δοντιών.

…Οι τιμές του καλαμποκιού έχουν εκτιναχθεί στην Αιθιοπία στο 200% της αξίας, ενώ στη Σομαλία οι τιμές του σιταριού έχουν αγγίξει το 300%. Σε έρευνά της η Όξφαμ υποστηρίζει, ότι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, όπως η Deutsche Bank και ασφαλιστικοί κολοσσοί όπως η Allianz, συμπράττουν σε ένα παιχνίδι αυξομείωσης των τιμών τροφίμων. Τράπεζες, επενδυτικοί οργανισμοί αλλά και τα λεγόμενα hedge funds, μετέχουν σε στοιχήματα, σχετικά με τις τιμές συγκεκριμένων διατροφικών ειδών.

 

…Η ποικιλία καφέ Arabica που ευδοκιμεί στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν, θα εξαφανιστεί από τη φύση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Βασικός παράγοντας για την ύπαρξη της, είναι η μέση θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών. Ο καφές είναι το δεύτερο σε εμπορική κίνηση προϊόν στον κόσμο, μετά το πετρέλαιο. Η ποικιλία Arabica  αποτελεί το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ, ενώ το υπόλοιπο είναι η ποικιλία Robusta (χρησιμοποιείται για την παρασκευή στιγμιαίου καφέ).

 

…Η 21χρονη Γιτίς Ηνάου, Αιθιοπίδα Εβραία από τη φυλή Falasha, είναι η νέα Μις Ισραήλ. Κατόρθωσε με την εκθαμβωτική ομορφιά της να εκτοπίσει τις υπόλοιπες υποψήφιες, κατακτώντας την πρώτη θέση στον διαγωνισμό ομορφιάς που έγινε, στη Χάιφα. (Εν τω μεταξύ, Ισραηλινός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι οι υγειονομικές αρχές του κράτους χορηγούσαν ενέσιμο αντισυλληπτικό, μακράς διάρκειας σε Αιθιοπίδες Εβραίες που μετανάστευσαν στη χώρα. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι γεννήσεις στην Αιθιοπική κοινότητα κατά 50%. Στο Ισραήλ,    πολλοί αμφισβητούν την Εβραϊκότητα των Αιθιόπων μεταναστών). 

…Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε μηδενική ανοχή κατά του ακρωτηριασμού των γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Τα πρωτεία στο σκληρό έθιμο της κλειτοριδεκτομής κατέχει η Αφρική. Σχετική έκθεση της Unicef αναφέρει, ότι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ‘’κομμένων γυναικών’’ είναι η Σομαλία (98%), η Γουινέα (96%), το Τζιμπουτί (93%) και η Αίγυπτος (91%).

…Δυο αθλητές από την Αιθιοπία έλαβαν μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Και οι δυο κατέκτησαν την πρώτη θέση στα αγωνίσματα που έλαβαν μέρος. Η Αμπέμπα Αρεγκάουι, στο αγώνισμα των 1500μ, με τη σημαία της Σουηδίας και ο Χάιλε Ιμπραΐμοφ στο αγώνισμα των 3000μ, με το Αζερμπάΐτζαν.

…Στην 2η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου, που οργάνωσε και εφέτος, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, έλαβαν μέρος 8 χώρες, και προβλήθηκαν 20 ταινίες.  Μεταξύ των χωρών, ήταν και η Αιθιοπία, με το ντοκιμαντέρ  "Η επιστροφή του Οβελίσκου" του σκηνοθέτη Samson Giorgis.

…H Νιγηρία κέρδισε το AFRICA CUP, για τρίτη φορά. Στο τελικό νίκησε την ομάδα της Μπουρκίνα Φάσο με 1-0. Η Αιθιοπία, που συμμετείχε στην τελική φάση του AFRICA CUP, για πρώτη φορά μετά από 31 χρόνια, δεν μπόρεσε να προκριθεί στον επόμενο γύρο.

                                                                           2012

...O Νίκολας Νεγκροπόντε, ο ελληνικής καταγωγής θρύλος της τεχνολογίας και διευθυντής της Motorola, έκανε ένα πείραμα στο χωριό Ουόνκι της Αιθιοπίας (απέχει 80 χλμ. από την Αντίς Αμπέμπα) σχετικά με την ψηφιακή εκπαίδευση . Στο χωριό δεν υπάρχει σχολείο ούτε δάσκαλοι και μέχρι πρόσφατα, κανένας δεν ήξερε να διαβάζει ή να γράφει.  Δόθηκαν σε όλα τα παιδιά του χωριού, ηλικίας 4 έως 14 ετών, φορητοί υπολογιστές (χωρίς οδηγίες χρήσεις). Στις συσκευές ήταν εγκατεστημένα 1.000 προγράμματα, στην  αγγλική γλώσσα (άγνωστη στους κατοίκους). Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Μόλις σε τέσσερα λεπτά, ένα παιδί ανοίξε την κούτα, έβγαλε έξω τον υπολογιστή και μάλιστα τον λειτούργησε. Εντός πέντε ημερών, κάθε παιδί  χρησιμοποιούσε 47 προγράμματα, την ημέρα. Σε δύο εβδομάδες τραγουδούσαν το αγγλικό αλφάβητο και σε πέντε μήνες είχαν καταφέρει να διεισδύσουν στο λειτουργικό του Android.  Ένα αγοράκι, αφού εξάντλησε τα παιχνίδια με εικόνες ζώων, άνοιξε ένα πρόγραμμα ζωγραφικής και έγραψε στα αγγλικά τη λέξη «λιοντάρι».

...Η Αθήνα Κοιΐνη, με πατέρα από την Ελλάδα και μητέρα από την Αιθιοπία, είναι η νέα μας πρωταθλήτρια Ελλάδος  στον στίβο (2012). Κέρδισε δυο χρυσά μετάλλια στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου, που έγινε τον Ιούνιο. Το πρώτο στο αγώνισμα των 3.000 μ με φυσικά εμπόδια και το δεύτερο στο αγώνισμα των 5.000 μ. Προπονείται στην Αιθιοπία, με την ολυμπιονίκη Meseret Defar. 

 

...Η Αιθιοπία προκρίθηκε στα τελικά του AFRIKA CUP 2013. Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνουν  στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής. Αρχίζουν τις 19 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν με τον μεγάλο τελικό στις 10 Φεβρουαρίου 2013. Η Αιθιοπία θα συμμετάσχει στην τελική φάση του AFRIKA CUP για πρώτη φορά, μετά από 31 χρόνια, η τελευταία της συμμετοχή ήταν το 1982. Οι 16 Εθνικές ομάδες που προκρίθηκαν στην τελική φάση είναι: Γκάνα, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλγερία, Νιγηρία, Ανγκόλα, Τυνησία, Μαρόκο, Κονγκό, Τόγκο, Μάλι, Ζάμπια, Αιθιοπία, Πράσινο Ακρωτήρι, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο και η διοργανώτρια χώρα, της Νοτίου Αφρικής.

                                

...Η «Σιωπή της Σίβας» είναι  η νέα ποιητική συλλογή, του Ζήση Αϊναλή. Πηγή έμπνευσής του ποιητή, στάθηκε το Αιθιοπικό έπος Kebra Nagast  ή άλλως «Η Δόξα των Βασιλέων» κείμενο τουλάχιστον 700 ετών, που αφηγείται τη συνάντηση της Μακέδα, βασίλισσας του Σαβά και του Σολομώντα, τη γέννηση του Μενελίκ, καρπού του έρωτα των δύο παραπάνω προσώπων, τη μεταφορά της «κιβωτού της Διαθήκης» από τον Μενελίκ στην Αιθιοπία, με αποτέλεσμα ο Σολομώντας να χάσει την κιβωτό, αλλά και τη θεϊκή εύνοια που τη συνόδευε.  http://www.vakxikon.gr/content/view/813/3479/lang,el/  

...Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου 2012, οι Αιθίοπες αθλητές κέρδισαν, 3 χρυσά 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια :

 - Η Tourinesh Dibaba κέρδισε δυο μετάλλια, ένα χρυσό και ένα χάλκινο. Το χρυσό   στο αγώνισμα των 10.000 μ και το χάλκινο στο αγώνισμα των 5.000 μ. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο, η πρώτη ήταν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου το 2008. 

  - Η Tiki Gelana κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα του Μαραθωνίου δρόμου, με Ολυμπιακό  ρεκόρ. 

  - Η Meseret Defar, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα των 5.000 μ. Είναι η δεύτερη φορά που κερδίζει το χρυσό μετάλλιο, η πρώτη ήταν  στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Μετά τον τερματισμό της, δήλωσε «η Ελλάδα είναι η δεύτέρη μου πατρίδα». 

  - Ο Dejene Gebremeskel κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμα των 5.000 μ.

  - Η Sofia Asefa κέρδισε το χάλκινο στο αγώνισμα των 3.000 μ, με φυσικά εμπόδια.

  - Ο Tariku Bekele κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο αγώνισμα 10.000 μ.

  - Τέλος, ο Zeresenay Tadese, αθλητής από την Ερυθραία, αναδείχθηκε 5ος Ολυμπιονίκης, στο αγώνισμα των  10.000 μ. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας  το 2004, είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο ιδιο αγώνισμα. 

...Στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου 2012, ο μοναδικός εκπρόσωπος του Τζιμπουτί, Χουσεΐν Ομάρ Χασάν, (έχει χάσει το δεξί του χέρι), τερμάτισε όχι απλά τελευταίος, αλλά με διαφορά επτά λεπτών από τον προτελευταίο στην κούρσα των 1.500 μέτρων. Αυτό, ωστόσο, δεν εμπόδισε σε τίποτα το κοινό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου να αποθεώσει τον 35χρονο δρομέα για την προσπάθεια και το πείσμα του να ολοκληρώσει τον αγώνα του. Στους Παραολυμπιακούς αγώνες μετρά περισσότερο η συμμετοχή, παρά το αποτέλεσμα.

...Οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής θα λάβουν επιπλέον 22 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να τις βοηθήσουν να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Σήμερα, χάρη στην αύξηση των βροχοπτώσεων και την εργασία των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ο λιμός έχει υποχωρήσει. Παρόλα αυτά, η πείνα, οι εκτοπισμοί και η ανασφάλεια παραμένουν, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

...Σύμφωνα με νέο νόμο που ψηφίστηκε στην  Αιθιοπία, η οποιαδήποτε χρήση υπηρεσιών VoIP (Voice over IP), όπως το Skype και Google Voice, θα ελέγχεται από την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, Ethiopian Telecom. Με το νέο νόμο η εταιρεία αυτή μπορεί να απαγορεύσει και να παρακολουθήσει τη χρήση, όχι μόνο υπηρεσιών VoIP, αλλά και βίντεο κλήσης, τα social media, e-mail κλπ. 

 ..."Θέλετε να γίνετε δισεκατομμυριούχος του διαδικτύου; Μετακομίστε στην Αφρική". Όπως αναφέρει ο Ντ. Ρόουαν, το Ίντερνετ είναι κάτι καινούριο στην αφρικανική ήπειρο και δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν μη συνδεδεμένοι σε αυτό. Εκεί βρίσκεται η μοναδική ευκαιρία στη ζωή κάποιου να «χτίσει» τις επόμενες Zynga, ebay, Groupon απευθυνόμενος σε μία τεράστια μη «αξιοποιημένη» αγορά. Μπορεί μόνο να δει κάποιος το χάρτη με τα τεράστια καλώδια οπτικών ινών που βρίσκονται μεταξύ των ανατολικών και δυτικών ακτών, από το Τζιμπουτί έως το Ντακάρ, για να καταλάβει πόσο γρήγορα μία ολόκληρη ήπειρος αποκτά σύνδεση με το διαδίκτυο.

...Η  Αιθιοπία, θα μετατραπεί σε παγκόσμιο παραγωγό παπουτσιών. Το εργατικό δυναμικό εκεί κοστίζει λιγότερο από την  Κίνα. Είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς δέρματος στη Μαύρη Ηπειρο και έχει παράδοση στην κατασκευή δερμάτινων ειδών. Η κινεζική εταιρεία, η Huajian Shoes, έχει ήδη αποφασίσει να επενδύσει 2 δισ. δολάρια στην Αιθιοπία. Εχει ξεκινήσει να κατασκευάζει ένα εργοστάσιο, όπου θα φτιάχνονται παπούτσια για δυτικές φίρμες. 

 

...Σημαντικά οφέλη έχει αποκομίσει ο λαός της Αιθιοπίας από την πρωτοβουλία «Safety Net Programme» που εκπονούν από κοινού η κυβέρνηση και διεθνείς δωρητές. Οι αγρότες επιμορφώνονται προκειμένου να μάθουν να αξιοποιούν με τον βέλτιστο τρόπο τη γη και για αντάλλαγμα λαμβάνουν τρόφιμα ή οικονομική ενίσχυση. Στόχος του προγράμματος είναι να γίνουν οι κοινότητες αυτάρκεις, ακόμη σε εποχές παρατεταμένης ξηρασίας.

                                                                                                                                                           

 

                                                                          2011

 

...Η Αίγυπτος αντιδρά, στην κατασκευή φράγματος στον Μπλε Νείλο. Η Αιθιοπία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει φράγμα, 40 χλμ. από σύνορα με το Σουδάν, για την  παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας 6.000 MW. ΗΑίγυπτος και το Σουδάν δεν αναγνωρίζουν την συνθήκη της Καμπάλα, σχετικά με την νέα κατανομή του νερών του Νείλου.

 

...Η Φορτούνα Γλύπτη, εκπρόσωπος του Ελληνικού Λυκείου της Αντίς Αμπέμπας, στην  IΕ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων (2011), καταχειροκροτήθηκε  κατά τη δίαρκεια της  ομιλίας της. Μίλησε γαι τα δικαιώματα των γυναικών στην Αιθιοπία, όπου είναι  μία άγνωστη έννοια. «Θα ήθελα όταν μεγαλώσω να συμβάλω ώστε να αλλάξει η κατάσταση στην Αιθιοπία» είπε η μαθήτρια. Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου πήγε δίπλα της και συζήτησε μαζί της.

                                                                                                                                                    

...H Αιθιοπία και οι σύμμαχοι της, Ρουάντα, Ουγκάντα, Κένυα και Τανζανία, υπέγραψαν μια συνθήκη στην Καμπάλα, που δίνει σε όλες τις χώρες που βρέχονται από τον Νείλο, ένα ισότιμο μερίδιο των νερών του. Η συνθήκη καταργεί τη συμφωνία που καταρτίστηκε από τη Βρετανία το 1929 και δίνει το δικαίωμα στην Αίγυπτο να προβάλει βέτο σε νέα επαναδιαπραγμάτευση κατανομής του νερού.

 

...Ο Χαράλαμπος Τσιμάς απο την Αντίς Αμπέμπα, κάλυψε τα έξοδα για την ανέγερση της προτομής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου (2011).Το μνημείο βρίσκεται την πλατεία του Αγίου Νικολάου στον Βόλο.  

 

 

... Νέο σιδηροδρομικό δίκτυο, θα κατασκευαστεί στην Αιθιοπία, από την Κινεζική εταιρία CRGC. Προβλέπεται να κατασκευασθούν 8 νέες  σιδηροδρομικές γραμμές, που θα συνδέουν  την Αντίς Αμπέμπα, με τις 7 από τις 9 διοικητικές πρωτεύουσες της χώρας. Οι γραμμές θα είναι ηλεκτροκίνητες και θα καταλήγουν στα σύνορα του Σουδάν, της Κένυας και του Τζιμπουτί. Η σημερινή σιδηροδρομική γραμμή θα ανακαινιστεί και θα εφαρμοστεί η νέα τεχνολογία  https://www.youtube.com/watch?v=JIGehMOdlms&feature=player_embedded

 

...Η Λούση, το ανθρωποειδές που έζησε πριν από 3,2 εκατομμύρια έτη στην περιοχή Χαντάρ της Αιθιοπίας, περπατούσε στα δύο πόδια όπως ο σύγχρονος άνθρωπος. Η Κάρολ Γουόρντ, από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, συμπέρανε ότι το πόδι της διέθετε καμάρα, γεγονός που της επέτρεπε να περπατά στο έδαφος, αντί να «πετά» από το ένα δέντρο στο άλλο.

 

...Ταμείο ασφάλισης ιδιωτικών υπάλληλων, δημιουργείται στην Αιθιοπία, αντίστοιχο με το ΙΚΑ. Η εισφορά του εργοδότη επί του μισθού του υπαλλήλου του θα είναι 11% και του εργαζομένου  5%. Σήμερα συνταξιοδοτούνται μoνoν οι Δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ανέρχονται σε 640.000 άτομα. Η κατώτερη σύνταξη είναι 294 Bir/μήνα (13 ευρώ).

 

...Αιθίοπες με εβραϊκό θρήσκευμα, από τη φυλή των Falasha, θα μπορούν να μεταναστέψουν στο Ισραήλ. Σήμερα ζούν στο Ισραήλ 120.000 Αιθίοπες Εβραίοι, οι οποίοι  αντιμετωπίζουν πολλές διακρίσεις απο την  Ισραηλινή κοινωνία.

 

...Στην Αιθιοπία, ενώ μιλούσαν στα κινητά τους, 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 4 τραυματίστηκαν, απο κεραυνό που έπεσε κατά τη διάρκεια γάμου. Ενα ευχάριστο γεγονός μετατράπηκε σε τραγωδία, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

 

...Ο Τζιουζέπε Ντοσένα, είναι ο νέος προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας  Saint George, της Αντίς Αμπέμπας. Ο Ιταλός προπονητής, είχε στεφθεί πρωταθλητής κόσμου το 1982, με τη «σκουάντρα ατζούρα» στα γήπεδα της Ισπανίας.

 

...Στην Ερυθραία βρέθηκε μετάλλευμα χρυσού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Καναδικής εταιρίας Nevsun Resources Ltd, που έχει αναλάβει τις έρευνες, έγινε εξόρυξη χρυσού στα ορυχεία του Bisha τον περασμένο Δεκέμβριο. Το βάρος του δείγματος ήταν 26 kg (920 ουγκιές). Προβλέπεται ότι η παραγωγή θα αρχίσει κατά τη διάρκεια του 2011.

 

...Στο Τζιμπουτί, η εταιρεία Djiboutian, κατασκεύασε βιομηχανική μονάδα, επεξεργασίας αλατιού. Η μονάδα βρίσκεται στην περιοχή της λίμνης Asal.

 

...Η SMA Solar Technology AG, παρέδωσε αυτόνομα ηλιακά συστήματα σε 100 κέντρα υγείας στην Αιθιοπία. Είναι ηλιακές εγκαταστάσεις με ισχύ 1,5 kWp, που ηλεκτροδοτούν συσκευές, τόσο σημαντικές για τα κέντρα υγείας, όπως είναι τα μικροσκόπια, τα ψυγεία και οι αποστειρωτές. Η παράδoση έγινε στο πλαίσιο ενός αναπτυξιακού έργου, που υλοποιείται από τη Γερμανική Ένωση Τεχνολογικής Συνεργασίας, στην Αιθιοπία.

 

 

                                                                            2010

 

...Ο Πέτρος Πάικος, διευθυντής του Οφθαλμολογικού Τμήματος του νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία, μάχεται εθελοντικά τρία χρόνια τώρα, με την αρρώστια (τράχωμα) που πάσχουν στην Αιθιοπία εννέα εκατομμύρια παιδιά, ηλικίας 0-10 ετών. Αιτίες, το νερό είναι βρώμικο, οι μύγες ατελείωτες, το απλό χάπι ή κολλύριο που μπορεί να τη θεραπεύσει απουσιάζει.

 

...O Νίκος Παπατάκης,  έφυγε απο κοντά μας , ήταν γεννημένος στην Αντίς Αμπέμπα,  από Eλληνα πατέρα και Aιθιοπίδα μητέρα (2010). Πολέμισε τους ιταλούς φασίστες στην Αιθιοπία. Mετακομίσε το 1939 στο Παρίσι, σαν πρόσφυγας. Εγινε σκηνοθέτης προκειμένου  να γυρίσει σε ταινία τις πολιτικές, αντιεξουσιαστικές, απελπισμένες του σκέψεις, μορφοποιημένες σε μια ιστορία που την ονόμασε «Les Αbysses» (Οι Αβυσσοι). Αυτή η ταινία ήταν το εφαλτήριο του, για την κινηματογραφική του πορεία.

  

...Κάθριν Χάμλιν, ιατρός γυναικολόγος από την Αυστραλία, τιμήθηκε με το Βραβείο Ορθού Τρόπου Διαβίωσης, γνωστό ως Εναλλακτικό Νομπέλ. Μετακόμισε στην Αιθιοπία το 1959, μαζί με το σύζυγό της και ίδρυσαν ένα νοσοκομείο όπου οι γυναίκες μπορούν να έχουν δωρεάν θεραπεία, για το μαιευτικό συρίγγιο.Το μαιευτικό συρίγγιο είναι σύνηθες σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, όπου δεν υπάρχει βασικό πρόγραμμα προγεννητικής μέριμνας. 

 

...O Στέφανος Λαζαρίδης απο την Ντίρε Ντάουα, έφυγε απο κοντά μας (2010). Συνεργάστηκε ως σκηνογράφος με μεγάλα θεατρικά σχήματα της Αγγλίας και διατηρούσε σταθερή συνεργασία για 30 χρόνια με την Εθνική Όπερα της Αγγλίας. Παράλληλα έκανε σκηνικά για παραστάσεις σε όλα τα μεγάλα θέατρα του κόσμου, από τη Σκάλα του Μιλάνου μέχρι την Όπερα του Χιούστον. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής (2006-2007) της Λυρικής Σκηνής Αθηνών.

...Τιρουνές Ντιμπάμπα, θα λέγεται το νέο νοσοκομείο που αποφάσισε να κατασκευάσει η Κίνα, στην πόλη Ακάκι, ( βρίσκεται 10 χλμ εξω απο την Αντίς Αμπέμπα). Με αυτόν τον τρόπο θέλει να τιμήσει η Κίνα, την χρυσή Ολυμπιονίκη του Πεκίνου, στα 5.000μ. και 10.000μ.

 

...Ο Χαϊλέ Σελασιέ, είχε αναγορευθεί, σε επίτιμο διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, το 1965. Σύμφωνα με το λεύκωμα που εξέδωσε το ΑΠΘ, εορτάζοντας τα εβδομήντα πέντε χρόνια λειτουργίας, βρίσκεται ανάμεσα 334 προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων, είναι, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Χάρολντ Πίντερ, ο Μακάριος και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

 

...Η Oxfam, η διεθνής υπηρεσία αρωγής, ανακοίνωσε οτι, η συνεχιζόμενη για πέμπτη χρονιά ξηρασία που σαρώνει την Αιθιοπία και την Κένυα, προκαλεί σοβαρές ελλείψεις στην παροχή νερού, καταστροφές σε κτηνοτροφία και γεωργία. Το αποτέλεσμα είναι, οτι οι τιμές των σιτηρών και του κρέατος θα αυξηθούν, οδηγώντας σε μειωμένη κατανάλωση θερμίδων και αύξηση του υποσιτισμού των παιδιών.

...Η Ethiopian Airlines, εντάχθηκε στο διεθνές δίκτυο της Star Alliance. Θα υπάρχουν τρείς βασικοί κόμβοι της Star Alliance στην Αφρική, η Αντίς Αμπέμπα, το Κάιρο και το Γιοχάνεσμπουργκ. Οι ταξιδιώτες θα έχουν τώρα, μια ιδανική πρόσβαση στην Αφρική. 

 

...Ο Mulatu Astatke, πατέρα της ethio jazz, συνεργάζεται στον τελευταίο του δίσκο (Inspiration Information Vol. 3) με ένα πολύ ενδιαφέρον σχήμα, τους Heliocentrics (πρωτοπόρους της σύγχρονης μουσικής σκηνή, ανάμεσα στο funk, τη soul και την ψυχεδέλεια).

 

...Ο Αυξέντιος Καλανγκός, καρδιοχειρουργός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για όλους», χειρουργεί καθημερινά, δωρεάν όλα τα παιδιά στις φτωχές συνοικίες του κόσμου, μεταξύ αυτών ειναι και η Ερυθραία.

...Η Αιθιοπία και το Τζιμπούτι, στο μακρινό μέλλον θα μετατραπούν σε νησί. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Geophysical Research Letters, η δραστηριότητα που παρατηρείται στο υπέδαφος έχει πολλές ομοιότητες με την αντίστοιχη που συμβαίνει στο βυθό των ωκεανών, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι στην περιοχή αυτή διαμορφώνεται μια νέα θάλασσα. Τον Σεπτέμβριο του 2005, έπειτα από μέρες σεισμικών δονήσεων, το ηφαίστειο Νταμπάχου στην έρημο της κεντρο-δυτικής Αιθιοπία εξερράγη για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία. Δημιουργήθηκε μια νέα τάφρο προς τα νότια, μέσου πλάτους επτά μέτρων, και μήκος 80 χιλιομέτρων.

 

...O Αντώνης Φιλληπάτος απο το Τζιμπουτί, έφυγε απο κοντά μας. Ηταν βαρύτονος της όπερας της Βιέννης και ειδικευμένος στο Ιταλικό ρεπερτόριο. Είχε τραγουδήσει και στην Λυρική Σκηνή Αθηνών.

 

 

 

Σταύρος Ε. Βινιεράτος: vinieratos.s@gmail.com