Οι Αρμένιοι της Αιθιοπίας

Post date: Feb 3, 2012 4:22:34 PM

... Οι πρώτοι Αρμένιοι που επισκέφθηκαν την Αιθιοπία ήταν ιεραπόστολοι. Η Αρμένικη εκκλησία της Αιθιοπίας υπάγεται στο Κοπτικό Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, ενώ η Αιθιοπική εκκλησία υπαγόταν και αυτή, μέχρι την ανεξαρτητοποίησή της (1960). 

... Ο Αρμένιος Maneos Armenawi, ήταν ο διπλωματικός απεσταλμένος της Αιθιοπίας, στις συνομιλίες με τον  Βασιλιά Emmanuel της Πορτογαλίας. Το θέμα των συνομιλιών, ήταν η απειλή επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας    προς την Αιθιοπία (1512). 

... Το πρώτο κύμα των Αρμένιων έρχεται στην Αιθιοπία το 1875. Ήταν έμποροι, τεχνίτες και μοναχοί. Μετά την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους (1915), μεγάλος αριθμός Αρμενίων βρήκε καταφύγιο στην Αιθιοπία. Σε αυτό βοήθησε η κοινή θρησκεία των δυο λαών.

... Όταν ο Αντιβασιλέας της Αιθιοπίας Ράς Ταφαρί, επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ (1923), συνάντησε σε ένα   αρμένικο μοναστήρι, 40 ορφανά παιδιά που είχαν επιβιώσει από τις σφαγές των Τούρκων.

... Τα παιδιά αυτά είχαν μουσική παιδεία. Εντυπωσιασμένος ο Ράς Ταφαρί από την απόδοση της μπάντας  χάλκινων πνευστών που είχαν, τα προσκάλεσε στην Αιθιοπία. Ερχόμενα στην χώρα, αποτέλεσαν την πρώτη επίσημη     ορχήστρα του Αιθιοπικού κράτους (1924). Οι Αιθίοπες τα αποκαλούσαν Αρμπα Λιτσότζ (40 παιδιά). 

... Επικεφαλής της ορχήστρας ήταν ο Αρχιμουσικός Kevork Nalbandian, ο οποίος είχε την τιμή να συνθέσει και     τον Εθνικό ύμνο της Αιθιοπίας (1930). Παρέμεινε Εθνικός ύμνος της χώρας, μέχρι την πτώση του Χαιλέ Σελλάσιε (1974). 

... Η Εθνική Αρμενική Σχολή Kevorkof, η οποία εξακολουθεί και σήμερα να λειτουργεί στην Αντίς Αμπέμπα,      προήλθε από την συγχώνευση τριών σχολείων. Τα σχολεία αυτά, ιδρύθηκαν στην δεκαετία του 1920, από αντίπαλες πολιτικές παρατάξεις.

...Το 1928 οι Αρμένιοι άρχισαν να κτίζουν, την δική τους εκκλησία στην Αντίς Αμπέμπα, τον Sourp Kevorkof (Αγ. Γεώργιος). Ήταν μια δωρεά του Mihran Mouradian. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Χαιλέ Σελλάσιε (1934).

... Ο αθλητικός σύλλογος Ararat Club, ιδρύθηκε το 1942 στην Αντίς Αμπέμπα. Ήταν τόπος συγκέντρωσης των   Αρμένιων και χώρος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων. Σήμερα λειτουργεί ως εστιατόριο και αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων για την Αρμένικη κοινότητα.

...  Οι περισσότεροι Αρμένιοι είχαν Αιθιοπική υπηκοότητα. Στην ακμής τους έφτασαν τα 1500 άτομα, σήμερα είναι    100 περίπου. Ήταν μια ισχυρή οικονομική δύναμη στη χώρα. Aσχολήθηκαν με την βιομηχανία, το εμπόριο και     την χρυσοχοΐα. Όταν το Derg ανέλαβε την εξουσία, κρατικοποίησε την κοινοτική και ιδιωτική τους περιουσία (1975).

... Οι σχέσεις των Αρμένιων και των Ελλήνων ήταν πολύ στενές, πραγματοποιήθηκαν αρκετοί γάμοι μεταξύ τους.  Πολλοί Αρμένιοι μιλούσαν την Ελληνική γλώσσα και αρκετοί από αυτούς είχαν Ελληνική συνείδηση.

... Όταν ο διάσημος Αρμένιος φωτογράφος Yervant, γιος του φωτογράφου Zack Zanazanian από την Αντίς Αμπέμπα, βρέθηκε για ένα σεμινάριο φωτογραφίας στην Θεσσαλονίκη (2009), δήλωσε ότι είναι Ελληνοαρμένιος    και μέλος της Ελληνικής     κοινότητας της Μελβούρνης.