ΤΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ 

Οι απόγονοι των λιονταριών που κρατούσε στον προσωπικό του κήπο ο τελευταίος Αιθίοπας αυτοκράτορας ανήκουν σε ξεχωριστή ράτσα που χρήζει άμεσης προστασίας, δείχνουν οι τελευταίες γενετικές αναλύσεις.

Τα αιθιοπικά λιοντάρια, από τα οποία πιστεύεται ότι επιζούν μόλις μερικές εκατοντάδες άτομα, ξεχωρίζουν εμφανισιακά από τη σκούρα χαίτη και το σχετικά μικρό μέγεθος. Όπως φαίνεται, όμως, ξεχωρίζουν και από γενετική άποψη.

Γενετικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 15 από τα 20 λιοντάρια του ζωολογικού κήπου της Αντίς Αμπέμπα αποκάλυψαν γενετικές διαφορές σε σχέση με τα λιοντάρια της ανατολικής Αφρικής και της Νότιας Αφρικής, αναφέρουν Βρετανοί ερευνητές στην επιθεώρηση European Journal of Wildlife Research.

Τα 20 λιοντάρια της Αντίς Αμπέμπα είναι καθαρόαιμοι απόγονοι επτά αρσενικών και δύο θηλυκών λιονταριών τα οποία αιχμαλωτίστηκαν το 1948 για τον προσωπικό ζωολογικό κήπο του Αιθίοπα αυτοκράτορα, Χαϊλέ Σελασιέ Α' (1892-1975)

«Ελπίζουμε ότι οι έρευνες πεδίου θα εντοπίσουν στη φύση συγγενείς των μοναδικών λιονταριών του ζωολογικού κήπου της Αντίς Αμπέμπα. Η προστασία όμως του αιχμάλωτου πληθυσμού είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα» σχολίασε η Σούσαν Μπρους του Imperial College στο Λονδίνο, επικεφαλής της γενετικής μελέτης.

Ολόκληρο το είδος των λιονταριών (Panthera leo) δέχεται σήμερα μεγάλες πιέσεις και οι πληθυσμοί του συνεχίζουν να μειώνονται στην ανατολική και νότια Αφρική.

Στο κρατίδιο Γκουζουράτ της Ινδίας ζει στην απομόνωση ένας μικρός πληθυσμός του υποείδους του ασιατικού λιονταριού (ασιατικό λιοντάρι (Panthera leo persica). Σε αυτό το υποείδος ανήκαν πιθανότατα τα λιοντάρια που ζούσαν στην Ελλάδα και ενέπνευσαν το μύθο του λιονταριού της Νεμέας.

Ένα άλλο, αφρικανικό είδος είναι το βερβερικό λιοντάρι (Panthera leo leo) το οποίο πρωταγωνιστούσε στις αρένες των Ρωμαίων και πιστεύεται ότι έχει πλέον εξαφανιστεί στη φύση. Ένας μικρός πληθυσμός δεν αποκλείεται πάντως να επιζεί στο ζωολογικό κήπο του Ραμπάτ στο Μαρόκο.

                                                                                                                                                                                                        Newsroom ΔΟΛ