ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ


Ο Ευάγγελος Βινιεράτος

posted Jul 6, 2017, 8:09 AM by Σ Β   [ updated Jul 6, 2017, 8:38 AM ]


Η ιστορία της οικογένεια μου στην Αιθιοπία, ξεκίνησε την δεκαετία του 1920, όταν ήρθε στην Αιθιοπία, ο Παναγής Φιλιππάτος. Ήταν τότε, που το πρώτο αγόρι κάθε οικογένειας έπρεπε να ξενιτευτεί, για να εργαστεί και να μπορέσει να παντρέψει τις αδελφές του. Ένα τέτοιο αγόρι ήταν ο πατέρας μου, ο Ευάγγελος Βινιεράτος, από το χωριό Πουλάτα της επαρχίας Σάμης, του νομού Κεφαλλήνιας. Σε ηλικία 21 χρονών και μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, έφυγε από το νησί όπου γεννήθηκε και πήρε τον δρόμο για την Αιθιοπία. Επέστρεψε σε αυτό, μετά από 25 χρόνια.

Στην Αιθιοπία, τότε, ζούσε και μεσουρανούσε ο θείος του, ο Παναγής Φιλιππάτος*, αδελφός της μητέρας του. Άνθρωπος με μεγάλη οξυδέρκεια, όποιος με επιτυχημένες επαγγελματικές δραστηριότητες, είχε αποκτήσει μεγάλη οικονομική επιφάνεια**. Δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή του Ντέντερ, της επαρχίας Χάραρ, όπου μαζί με τα αδέλφια του, Θεόδωρο και Βασίλη, ασχολήθηκαν με την εξαγωγή του καφέ.

Ο Βαγγέλης Βινιεράτος άρχισε την επαγγελματική του σταδιοδρομία το 1929, εργαζόμενος στην επιχείρηση που είχαν δημιουργήσει οι θείοι του, με την επωνυμία FILIPPATOS BROS. Εγκαταστάθηκε στο Ντέντερ και ασχολήθηκε με τον καφέ. Το 1931, ήρθε στην Αιθιοπία και ο αδελφός του Γεράσιμος, ο οποίος ήταν τότε μόλις 17 ετών.

Οι πρώτες ενέργειες του νεαρού Κεφαλλονίτη ήταν να συγκεντρώσει χρήματα, τα οποία έστειλε στο νησί και μπόρεσαν και παντρεύτηκαν οι ‘’σορέλες του’’, όπως αποκαλούσε, τις αδελφές του. Η μεγαλύτερη από αυτές, η Έλλη, ήρθε στην Αιθιοπία και παντρεύτηκε, ένα Κεφαλλονίτη μετανάστη.

Απελευθερωμένος, από τις οικογενειακές του υποχρεώσεις, αποφάσισε να δημιουργήσει και αυτός την δική του οικογένεια. Έτσι, το 1941, παντρεύτηκε, στην Αντίς Αμπέμπα, την Ελένη Μάρκου, η οποία ήταν γεννημένη στην Αιθιοπία. Μαζί της απέκτησε δυο αγόρια, τον Σταύρο και τον Γιώργο. Η οικογένειά του ζούσε στην Ντίρε Ντάουα, ενώ αυτός στο Ντέντερ.

Μετά από πολλά χρόνια εργασίας, οι θείοι του, Θεόδωρος και Βασίλης, αποχώρησαν από την Αιθιοπία και από την εταιρεία FILIPPATOS BROS. Τις θέσεις τους κατέλαβαν τα δυο ανίψια τους, ο Βαγγέλης και ο Γεράσιμος, αλλά το μεγάλο αφεντικό ήταν πάντα ο Παναγής.

Δυστυχώς, η οικονομική ισχύς του Παναγή Φιλιππάτου, κράτησε μόνο μέχρι το 1950. Οι ‘’τυχοδιώκτες’’ που ήταν μάστιγα την εποχή εκείνη, τον παρέσυραν, με αποτέλεσμα την χρεοκοπία του. Μετά από αυτήν, έφυγε, για το Τζιμπουτί. Πέθανε εκεί, από τον καημό του. Ήταν μόλις 52 χρονών

Ο πατέρας μου, μετά την χρεοκοπία της επιχείρησης, όπου είχε εργαστεί για 20 χρόνια, συνέχισε να ασχολείται με το εμπόριο του καφέ. Ένας αποτυχημένος συνεταιρισμός και η έλλειψη της οικογένειάς του, που ζούσε μακριά του, τον έκανε να εγκαταλείψει το Ντέντερ και να επιστρέψει στην Ντίρε Ντάουα.

Στην Αιθιοπία, υπήρχε τότε ένας μεγάλος ελληνικός εμπορικός οίκος. Είχε την έδρα του στην Αντίς Αμπέμπα και υποκαταστήματα στην Ασμάρα, το Τζιμπουτί και την Ντίρε Ντάουα. Ήταν ο οίκος ΜΥΡΙΑΛΛΗ–ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί στην εξαγωγή του καφέ και παράλληλα έκανε εισαγωγές αυτοκινήτων, από την Σοβιετική Ένωση.

Με πρόταση, του Αθανασίου Μάρκου, αδελφού της γυναίκας του, ο πατέρας μου τοποθετήθηκε επικεφαλής του γραφείου της Ντίρε Ντάουας. Γνώστης του αντικειμένου και ακολουθώντας σταθερά βήματα, οδήγησε το υποκατάστημα, στην ακμή του, το 1968. Όπως γραφεί ο Χρήστος Ε. Γιαννούλας, στο βιβλίο του ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΞΩΜΗΣ, όταν επισκέφτηκε την πόλη ο Μητροπολίτης Αξώμης Μεθόδιος, την περίοδο εκείνη, ο κυριότερος εμπορικός οίκος ήταν ο οίκος ΜΥΡΙΑΛΛΗ-ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΟΥ.

Ο Ευάγγελος Βινιεράτος ασχολήθηκε και με τα κοινά και διατέλεσε μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητας της Ντίρε Ντάουας. Χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητάς του, ήταν το έντονο ενδιαφέρον του για τα μέλη της οικογένειάς του, που ζούσαν στην Αιθιοπία και για αυτά που ζούσαν στην Κεφαλονιά. Μιλούσε την κεφαλλονίτικη διάλεκτο μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε τον Δεκέμβριο του 1968, σε ηλικία 60 ετών.

__________________________________________

*Τον Παναγή Φιλιππάτο συνάντησε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Παχτικός, που επισκέφτηκε την περιοχή το 1933. Εξέδωσε το βιβλίο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΑΦΡΙΚΗ. Στο κεφάλαιο που αφορά την Αιθιοπία, αναφέρεται με θετικά σχόλια για το άτομο του.

**Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικονομική επιφάνεια του Παναγή Φιλιππάτου είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε χρηματοδοτούσε, στην Ελλάδα, το ‘’Κόμμα των Ελευθεροφρόνων’’, του συμπατριώτη του, Ιωάννη Μεταξά. Το κόμμα αυτό κατάφερε πολλές φορές να εισέλθει στη Βουλή των Ελλήνων, συγκεντρώνοντας όμως χαμηλά ποσοστά.


Ο Μανώλης Γανωτάκης

posted Jun 10, 2017, 11:23 AM by Σ Β   [ updated Jun 20, 2017, 9:28 AM ]

Ο Μανώλης Γανωτάκης, από την Αντίς Αμπέμπα, γιος του Στέφανου Γανωτάκη και της Χάρις Κάλφα, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, ήταν Καθηγητής Παθολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατέλεσε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η οποία καθιέρωσε Βραβείο Επιστημονικής Αριστείας στην επιστημονική περιοχή του. Παράλληλα, στη μνήμη του, ήταν αφιερωμένο και το 2ο Ελληνικό Συμπόσιο Φάρμακο-επιδημιολογίας, που έγινε, στην Αλεξανδρούπολη. Η δε διοίκηση του Περιφερικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ονόμασε την πτέρυγα της Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, σε ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΜΜ. ΓΑΝΩΤΑΚΗ. Τιμώντας τη μνήμη του, δημοσιεύουμε σήμερα την παρακάτω συνέντευξη, που είχε δώσει στην  Ελβίρα Βολανάκη:

 

                                                                         ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ

Με αφορμή την εκστρατεία ενημέρωσης «ΑΞΙΖΕΙ», μια πρωτοβουλία της εταιρείας MSD υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης, ήρθαμε σε επαφή με τον Καθηγητή Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Εμμανουήλ Γανωτάκη, για να ενημερωθούμε για την δυσλιπιδαιμία. 

Η δυσλιπιδαιμία είναι οι διαταραχές των λιπιδίων, που δημιουργούνται από την χοληστερίνη. Μία εν δυνάμει ασθένεια που κατά κύριο λόγο οι πολίτες δεν γνωρίζουν τους κινδύνους αλλά ούτε και τους τρόπους που θα μπορούσαν έως έναν βαθμό να θωρακίσουν τον οργανισμό τους.  Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CretePlus.gr, ο Καθηγητής κ. Γανωτάκης μας ενημέρωσε τόσο για το τι πρέπει να προσέξουμε όσο και για τα ανησυχητικά ποσοστά που έχουν διαπιστωθεί από την έρευνα στην Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη. 

 

Τι είναι η δυσλιπιδαιμία; 

Η δυσλιπιδαιμία είναι οι διαταραχές των λιπιδίων και είναι μια εν δυνάμει ασθένεια. Αν ένας άνθρωπος έχει διαταραχές των λιπιδίων και έχει και άλλους παράγοντες κινδύνων όπως να είναι υπερτασικός, διαβητικός, καπνιστής ή παχύσαρκος, αυξάνονται οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακά νοσήματα. Υπάρχουν οι πρωτογενείς δυσλιπιδαιμίες, αυτές δηλαδή που είναι κληρονομικές και είναι ομόρριζες ή ετερρόριζες μορφές, δηλαδή παίρνουν γονίδιο και από τον πατέρα και από την μητέρα και υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν έμφραγμα σε πολύ μικρές ηλικίες.

 

Η χοληστερίνη είναι ένα δομικό συστατικό του οργανισμού το οποίο υπάρχει ούτως ή άλλως στον οργανισμό μας. Σε τι ποσότητα;

Η χοληστερίνη είναι από τα δομικά συστατικά που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός. Στα κύτταρα μας η μεμβράνη είναι γεμάτη χοληστερίνη. Φανταστείτε πόσα τρισεκατομμύρια κύτταρα έχουμε και πώς ανανεώνονται. Αν ο οργανισμός δεν παράγει χοληστερίνη δεν θα μπορέσει να φτιάξει κυτταρική μεμβράνη. Οι ορμόνες που έχουμε, έχουν σαν πυρήνα την χοληστερόλη. Δεν υπάρχει πιο δομικό συστατικό από την χοληστερίνη και αυτό μεταφέρεται κληρονομικά. Το πόσο παράγει ο κάθε άνθρωπος είναι κληρονομικό.

 

Η δυσλιπιδιαμία είναι κληρονομική ή επίκτητη; Χωρίζεται σε κάποιες κατηγορίες; 

Υπάρχουν οι πρωτογενείς  και  προκαλούν καρδιακά επεισόδια, έχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης και είναι κληρονομούμενες. Αυτές είτε είναι βαριές ετερόζυγες, δηλαδή φέρνουν ένα γονίδιο από τον ένα από τους δύο ή ομόζυγες, δηλαδή και από τους δύο γονείς και υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν έμφραγμα σε πολύ μικρές ηλικίες. Ευτυχώς είναι πάρα πολύ σπάνια! Οι ομόζυγες, εμφανίζονται περίπου στο 5-6 έτος της ηλικίας ενός ανθρώπου. Οι δευτερογενείς,  είναι περίπου όταν ο άνθρωπος φτάσει 40 χρονών. Αυτές είναι οι μορφές που είναι λίγο πιο σπάνιες και σχετίζονται με την κακή διατροφή και γενικά τον μην υγιεινό τρόπο ζωής. Η ελληνική εταιρεία αθηροσκλήρωσης έχει έναν αριθμό καταγραφών  των μορφών αυτών για να ξέρουμε πόση είναι στην Ελλάδα η επίπτωσή της. 

 

Τι ποσοστό των Ελλήνων έχει δυσλιπιδαιμία;

Με βάση την έρευνα της ομάδας του κ. Πίτσα στη Αττική, που έχει συνολικά ένα δείγμα περίπου 3.000 ατόμων, το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν αυτού του τύπου διαταραχές των λιπιδίων είναι περίπου το 45%, δηλαδή οι τιμές της χοληστερίνης είναι πάνω από το ιδανικό. 

 

Μπορεί ο ασθενής να κάνει κάποιες ενέργειες ώστε να αποφύγει τις διαταραχές των λιπιδίων; 

Γνωρίζουμε ότι αν ένας άνθρωπος έχει 240 χοληστερίνη δεν σημαίνει ότι θα κάνει έμφραγμα. Ξέρουμε όμως ότι η χοληστερίνη είναι από τους βασικότερους παράγοντες για την αρτηριοσκλήρυνση. Οι οδηγίες λένε ότι ένας άνθρωπος περίπου 20 χρονών πρέπει να κάνει μια εξέταση. Από εκεί και ύστερα όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που βοηθούν στο να μην ανέβουν οι τιμές της χοληστερίνης, όπως υγιεινή διατροφή, το να μην είναι καπνιστής κ.α. βοηθούν ώστε αυτή η τιμή του 240 να μην φτάσει στο σημείο να κάνει κάποιο επεισόδιο. Αν κάποιος έχει 240-250, και είναι παχύσαρκος, καπνίζει και είναι υπερτασικός, έχει μερικούς παράγοντες που πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους στα επόμενα χρόνια και μπορεί να κάνει καρδιακά επεισόδια. 

 

Με βάση ποιες τιμές της χοληστερίνης και πάνω, θεωρείται ότι πρέπει να προσέξει περισσότερο ο ασθενής; 

Τα όρια που θέτουν οι επιστημονικές εταιρείες είναι χαμηλά. Αν το άτομο έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, ο στόχος είναι ότι θα πρέπει να κατέβουν οι τιμές της χοληστερίνης του, όχι μόνο η ολική που θεωρείται η καλή αλλά και η LDL.Αν ένας άνθρωπος δεν έχει κανένα από τους επιβλαβείς παράγοντες για τον οργανισμό, παρά μόνο την ηλικία, είναι περίπου στα 130. Αν κάποιος έχει 2-3 παράγοντες κινδύνου, αυτή η τιμή πρέπει να φτάσει στα 100. Αν είναι διαβητικός, νεφροπαθής πρέπει να κατέβει στα 70. Μπορεί μια γυναίκα να είναι σε περίοδο παραγωγική και έχει χοληστερίνη 300, αυτή δεν θα πάρει φάρμακο. Είναι ανάλογα με την κάθε περίπτωση, την κάθε ηλικία και όλους τους υπόλοιπους παράγοντες για να δημιουργηθεί μια τιμή. 

 

Οι άνθρωποι που είναι περίπου 45-50 ετών πόσο συχνά θα έπρεπε να κάνουν εξετάσεις και τι θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να προστατεύσουν όσο μπορούν τον οργανισμό τους;

Αν δεν έχει κάποιους άλλους παράγοντες, παρά μόνο την ηλικία, είναι καλό να κάνει μια φορά τον χρόνο εξετάσεις για να ελέγχει τα επίπεδα της χοληστερίνης. Από εκεί και ύστερα αν έχει λόγους που πρέπει να κάνει πιο συχνά αυτό θα το κατευθύνει ο γιατρός. Δηλαδή, αν παίρνει φάρμακα θα πρέπει να κάνει στο πρώτο τρίμηνο για να δει τα αποτελέσματα της θεραπείας, άλλη μια φορά στο επόμενο τρίμηνο για να δει αν παραμένει το αποτέλεσμα και μετά μια φορά στους έξι μήνες. Δεν χρειάζεται να κάνει πιο συχνά. Αν έχει κάποιες διαταραχές και είναι περίπου 50 χρονών,  τότε θα πρέπει να κάνει όλα αυτά τα καλά πράγματα που δεν είχε κάνει μέχρι τα 50 του χρόνια. Δηλαδή να κόψει το τσιγάρο, να χάσει βάρος, να κάνει υγιεινή διατροφή και να κάνει και άσκηση. Αυτά δεν είναι σίγουρο ότι θα κατεβάσουν την χοληστερίνη, αλλά θα τον κάνουν πιο υγιή και θα τον προστατεύουν κατά μια έννοια.

 

Τι επεισόδια μπορούν επίσης να προκληθούν από την διαταραχή των λιπιδίων;

Αγγειακά επεισόδια, είτε αυτά είναι κεντρικά με την έννοια των εγκεφαλικών επεισοδίων είτε με της περιφερικής αγγειοπάθειας. Ο κόσμος είναι πιο ευαισθητοποιημένος με το θέμα της καρδιάς αλλά το πιο ευγενές όργανο στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ο εγκέφαλος. Η βασική διαταραχή είναι η αρτηριοσκλήρυνση. Η διαδικασία της αρτηριοσκλήρυνσης είναι μια φυσιολογική διαδικασία σε όλο τον κόσμο. Σημάδια αθηρωμάτωσης υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους. Με το που γεννιόμαστε το μοναδικό ζώο πάνω στην γη που κάνει αθηροσκλήρωση είναι ο άνθρωπος γιατί είναι και το μοναδικό που έχει τόσο υψηλές τιμές χοληστερίνης και αυτό είναι λογικά θέμα εξέλιξης.

 

Το επιστημονικό κομμάτι πόσο έχει προχωρήσει; Μπορούμε να ξέρουμε υπό ποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος άνθρωπος να κάνει έμφραγμα;

Το επιστημονικό κομμάτι δεν έχει προχωρήσει τόσο πολύ. Είναι πιο πολύπλοκό. Είναι σίγουρο πως αν οι τιμές της χοληστερίνης είναι υψηλές, καπνίζει και είναι παχύσαρκος έχει αρκετούς παράγοντες που μπορεί να κάνει αγγειακό επεισόδιο. Όμως  μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που να έχουν χοληστερόλη 300 και να μην πάθουν ποτέ, γιατί δεν καπνίζουν και είναι γονιδιακά πιο ισχυροί κτλ. Μπορεί όμως να υπάρχουν άνθρωποι με τιμή 220 να κάνουν έμφραγμα.

 

Στην Κρήτη τι ποσοστό έχουμε;

 Το 1960 είχε δημοσιευθεί μια μελέτη 7 χωρών στην οποία συμμετείχε και η Κρήτη με τα Ανώγεια. Εκείνη την εποχή είχαμε παγκοσμίως το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από καρδιά στην Κρήτη. Από τότε μέχρι τώρα έχουν περάσει 60 χρόνια και τα ποσοστά είναι απογοητευτικά! Γιατί εκείνη την εποχή ήταν ο κόσμος πιο αδύνατος, περπατούσαμε πολύ περισσότερο, έτρωγε πιο υγιεινά. Ενώ τώρα πλέον είμαστε πιο παχείς και χρησιμοποιούμε περισσότερο το αυτοκίνητο. Σε έρευνα που έκανε ο Καθηγητής της Κοινωνικής Ιατρικής κ. Καφάτος όπου είδε πως είναι τα παιδιά στην Κρήτη, κατέληξε ότι είναι παγκοσμίως στο ίδιο επίπεδο παχυσαρκίας με τα παιδιά της Νέας Υόρκης. Η κρητική διατροφή είναι πολύ καλή αρκεί να εφαρμόζεται. 

 

                                                                                                         Ελβίρα Βολανάκη

________________________________

 

Η παραπάνω συνέντευξη, δημοσιεύθηκε στην Ιστοσελίδα Newsroom CretePlus.gr

(23/07/2016)

 

Ο Παναγής Φιλιππάτος

posted May 17, 2017, 10:36 AM by Σ Β   [ updated May 19, 2017, 8:35 AM ]

                                                              

                                       

  

     Ο Παναγής Φιλιππάτος, με ρίζες από την Κεφαλονιά, ήρθε στην Αιθιοπία, την δεκαετία του 1920. Καταγόταν  από το χωριό Πουλάτα της επαρχίας Σάμης, του νομού Κεφαλλήνιας. Σε ηλικία 21 χρονών και μετά την ολοκληρώσει των στρατιωτικών υποχρεώσεων, έφυγε από το νησί που γεννήθηκε και πήρε τον δρόμο για την Αιθιοπία.

    Άνθρωπος με μεγάλη οξυδέρκεια, όποιος με επιτυχημένες επαγγελματικές δραστηριότητες, είχε αποκτήσει μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Τον Παναγή Φιλιππάτο, συνάντησε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Παχτικός, που επισκέφτηκε την περιοχή, το 1933. Εξέδωσε, το βιβλίο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΑΦΡΙΚΗ. Στο κεφάλαιο που αφορά την Αιθιοπία, αναφέρεται με θετικά σχόλια για άτομο του.

   Δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή του Ντέντερ, της επαρχίας Χάραρ, όπου μαζί με τα αδέλφια του, Θεόδωρο και Βασίλη, ασχολήθηκαν με την εξαγωγή του καφέ και δημιούργησαν εμπορικό οίκο, με την επωνυμία FILIPPATOS BROS.

   Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικονομική επιφάνεια του Παναγή Φιλιππάτου είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε χρηματοδοτούσε, στην Ελλάδα, το ‘’Κόμμα των Ελευθεροφρόνων’’, του συμπατριώτη του, Ιωάννη Μεταξά.  Το κόμμα αυτό κατάφερε πολλές φορές να εισέλθει στη Βουλή των Ελλήνων, συγκεντρώνοντας όμως χαμηλά ποσοστά.

   Δυστυχώς, η οικονομική ισχύς του Παναγή Φιλιππάτου, κράτησε μόνο μέχρι το 1950. Οι ‘’τυχοδιωκτες’’ που ήταν μάστιγα την εποχή εκείνη, τον παρέσυραν, με αποτέλεσμα την χρεοκοπία του. Μετά από αυτήν, έφυγε, για το Τζιμπουτί. Πέθανε εκεί, από τον καημό του. Ήταν μόλις 52 χρονών.

  Ασχολήθηκε και με τα κοινά, διατέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητας της Ντίρε Ντάουας.

 

Ο Λάμπρος Γιόκαρης

posted Aug 6, 2015, 7:26 AM by Σ Β   [ updated Aug 6, 2015, 7:36 AM ]

  
                                                                               Abebech Ejegu 

Hirut Abatwa Manew  είναι ο τίτλος της πρώτης Αιθιοπικής ταινίας, που προβλήθηκε την δεκαετία του 1960. Σκηνοθέτης ήταν ένας Έλληνας, ο Λάμπρος Γιόκαρης, από την Ντίρε Ντάουα.

Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη ταινία, όπου μία κοπέλα, η Hirut, προσπαθεί να βρεί ποιος είναι  ο πατέρας της. Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο του Αιθίοπα δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Mammo Wudneh. Πρωταγωνίστρια του έργου ήταν η Abebech Ejegu.

Την παραγωγή του έργου  την έκανε η εταιρεία Ilala Ibsa. Η επεξεργασία  της ταινίας έγινε στην Ιταλία και κατασκευάστηκαν  25 αντίγραφα. Tο πρωτότυπο της ταινίας φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας Ανάπτυξης της Αιθιοπίας. Το κράτησε ως εγγύηση, για τη χρηματοδότηση της ταινίας . 

Ο Λάμπρος Γιόκαρης  επέστρεψε από την Ευρώπη,  όπου σταδιοδρομούσε, για να ασχοληθεί με την ταινία. Εμείς, οι Έλληνες της Αιθιοπίας, ήμασταν υπερήφανοι, που ένας δικός μας άνθρωπος είχε αυτήν την  πρωτοβουλία. Tην πρεμιέρα του έργου την παρακολούθησε και ο Χάιλε Σελάσιε .

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος

posted Aug 6, 2015, 7:24 AM by Σ Β   [ updated Aug 11, 2015, 9:09 AM ]


                           
                             


    O 
Ευάγγελος Λιβιεράτος, γεννήθηκε στην Αιθιοπία και διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. 
Είναι γιός του Γεράσιμου και της Ελπίδας Λιβιεράτου, από την Ντίρε Ντάουα.           
Σπούδασε αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ. Είναι διδάκτωρ μηχανικός του ΕΜΠ και διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Ουψάλα. 
Εκλέχτηκε το 1979 τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας, στο τμήμα αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ. 

Το επιστημονικό του έργο :
  
- Το 1977 ανακοινώθηκε μελέτη του στην Accademia Nazionale dei Lincei, από τον Ακαδημαϊκό Antonio Marussi, επί της διαφορικής γεωμετρίας του γήινου πεδίου βαρύτητας.

- Κορυφή της ερευνητικής του δραστηριότητας αποτελεί η ανακάλυψη, το 2008, δύο διακριτών εκδόσεων της «Χάρτας της Ελλάδος» του Ρήγα Βελεστινλή, θέμα άγνωστο στους ιστορικούς από το 1797. Η ανακάλυψη αυτή έγινε με χρήση ψηφιακών μεθόδων και τεχνικών.

- Στο επιστημονικό πεδίο της Γεωδαισίας, η διδακτική και ερευνητική του δράση καλύπτει τους τομείς της γεωμετρικής και φυσικής γεωδαισίας, με έμφαση στην εφαρμογή δορυ¬φορικών μεθόδων στην επίγεια γεωδαισία, τη διαφορική γεωδαισία, τη βαρυτη¬μετρία και τη γεωδυναμική. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας για τη «Διαφορική γεωμετρία του πεδίου βαρύτητας». Η διεθνής επιστημο¬νική του συμβολή αναφέρεται στην έγκυρη ιταλική εγκυκλοπαίδεια Treccani. Το 1991 ονομάστηκε Εταίρος της Διεθνούς Ένωσης Γεωδαισίας.

- Στο επιστημονικό πεδίο της Χαρτογραφίας, η διδακτική και ερευνητική του δραστη¬ριό¬τητα καλύπτει τους τομείς της Γενικής, Μαθηματικής και Θεματικής Χαρτογραφίας. Οργάνωσε και δίδαξε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη «Θεματική Χαρτογραφία» το 1978 στο ΕΜΠ. Από το 1980 εισάγαγε την ψηφιακή τεχνολογία στην χαρτογραφική απεικο¬νιστική, στην οποία εργάζεται διεθνώς μέχρι σήμερα, με έμφαση στη χαρτογραφική κληρονομιά και τις βέλτιστες συγκριτικές αναλύσεις ιστορικών χαρτών.

- Το 1996 εισήγαγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και εφάρμοσε με συνεργάτες του συστήματα σχεδίασης και χρήσης χαρτών για άτομα με οπτική αναπηρία, χρησιμοποιώντας ψηφιακή υποδομή και τεχνολογία, στο σύστημα αφής Braille (πρόγραμμα ΓΓΕΤ). 

- Ιδρυτής το 2006 του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού «e-Perimetron» για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις συναφείς με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών, με συνεκδοτική συμμετοχή από την Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ελλάδα.

    Τέλος, τη δεκαετία του ’80 εξέδωσε δύο ελληνικά περιοδικά, με διεθνή κυκλοφορία, τα «Γεωδαιτικά Τετράδια» και τον «Ερατοσθένη», στα οποία δημοσίευσε μεγάλος αριθμός νέων τότε επιστημόνων, σημερινών καθηγητών ΑΕΙ, στις επιστήμες του τοπογράφου μηχανικού. Μέλος εκδοτικών επιτροπών διεθνών περιοδικών, όπως του «Manuscripta Geodaetica», επίσημου οργάνου της Διεθνούς Γεωδαιτικής Ένωσης. Έχει δώσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών διαλέξεων στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Από το 2007 διευθύνει την εκδοτική σειρά «Ταξίδια με χάρτες σε τόπους και ουτοπίες» των Εκδόσεων Ζήτη.

        

                               

Ο Βαγγέλης Σεϊτανίδης

posted Aug 6, 2015, 7:19 AM by Σ Β   [ updated Aug 11, 2015, 9:12 AM ]


 
                                        
    Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Σεϊτανίδης, είναι ένα δικό μας παιδί. Είναι γιός  της Μαίρης Στεφάνου από την Ντίρε  Ντάουα  και του Αιματολόγου Καθηγητή Βασίλη Σεϊτανίδη. Γεννήθηκε στην Αθήνα και ειναι απόφοιτος του    Κολλεγίου Αθηνών. Παράλληλα  με τις  σπουδές του στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, σπούδασε και  σκηνοθεσία  στη Σχολή Κινηματογράφου του Λυκ.Σταυράκου (1988).

   Στη συνέχεια έγινε δεκτός, για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών,    του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης (1988) όπου εφοίτησε για δύο χρόνια. Υπήρξε υπότροφος, του      Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης»   καθώς  και του Ιδρύματος «Fulbright».

Σκηνοθέτησε τις παρακάτω ταινίες:

- Η πρώτη του ταινία «Ο Αιώνιος Φοιτητής», τιμήθηκε  με το  βραβείο  του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, του Υπουργείου Πολιτισμού (2001). Παρουσιάστηκε στο 42ο Φεστιβάλ Kκινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και πήρε      το βραβείο σεναρίου, από την Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων. Στο Φεστιβάλ κινηματογράφου του Houston USA,  δόθηκε στην ταινία τιμητική διάκριση (2003). Πρωταγωνιστές, ήταν ο Αιμίλιος Χειλάκη και η Μαρία Σολωμού.  

- Στην ταινία «Η Εύκολη Λία» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη, πρωταγωνιστικό ρόλο  είχε  ένα άλλο δικό μας παιδί, η   Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους (2005). Η εξ απαλών ονύχων γνωριμία των γονιών τους από την Ντίρε     Ντάουα, ήταν για    τα παιδιά τους, μια μεγάλη έκπληξη.

- Σκηνοθέτησε την τηλεοπτική σειρά «Αληθινοί έρωτες» που παίχτηκαν στο τηλεοπτικό σταθμό του ΑΛΦΑ     (2008). Επίσης  διασκεύασε για την τηλεόραση, τη γνωστή ταινία «Λούφα και Παραλλαγή», που προβλήθηκε στην NET το 2006.

- Η ταινία «Κάτω από το μακιγιάζ σου» (2009), με την Αριελ Κωνσταντινίδη και τον Τζώνη Μουριάδη,    προβλήθηκε    στις «Νύχτες πρεμιέρας» του κινηματογράφου Απόλλων και παρουσιάστηκε στο 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

- Τον Φεβρουάριο   του 2011,  προβλήθηκε  με  επιτυχία  στους κινηματογράφους,  η τέταρτη  κατά σειρά  ταινία μεγάλου μήκους , το «Έτερον ήμισυ» με πρωταγωνιστές, την Κατερίνα Παπουτσάκη και τον Βλαδίμηρο   Κυριακίδη.

- H νέα ταινία του Βαγγέλη Σεϊτανίδη ‘’Με Χωρίς Γυναίκες’’ προβλήθηκε πρόσφατα στις Ελληνικές αίθουσες. Πρόκειται για ένα ταξίδι δρόμου που κάνουν δύο φίλοι 40άρηδες, ψάχνοντας μια παλιά τους συμμαθήτρια, αλλά στην ουσία τον παλιό τους εαυτό, τα χαμένα όνειρα, τη χαμένη χαρά. Πρωταγωνιστούν, ο Θοδωρής Αθερίδης      και ο Δημήτρης Ημελλος.

Τέλος, με τον μέντορά του Νίκο Παναγιωτόπουλο έχει συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας  «Beautiful People». Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, ως βοηθός σκηνοθέτη.  Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και δοκίμια σχετικά με τον κινηματογράφο, ενώ έχει σκηνοθετήσει και ταινίες μικρού μήκους.             

             
                  

Τα Δικά μας Παιδιά

posted Aug 6, 2015, 1:10 AM by Σ Β   [ updated Nov 3, 2017, 12:19 AM ]
...Η Μαίρη Σαββαΐδη από την Αντίς Αμπέμπα, κόρη του Σάββα Γ. Σαββαΐδη και της Ελένης Παπαναστασιάδη, διετέλεσε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Ρόδο. Είχε ως γνωστικό αντικείμενο την «Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και Δημιουργική Σκέψη στο Δημοτικό Σχολείο». Εχει γράψει 5 βιβλία, 10 εκπαιδευτικά εγχειρίδια τέχνης και ένα μεγάλο αριθμό άρθρων και δημοσιεύσεων σε Επιστημονικά Περιοδικά. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα με την Ακαδημαϊκή καριέρα της, ασχολήθηκε και με την τέχνη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών «Accademia di Belle Arti» της πόλης Lecce Ιταλίας. Ασχολείται με την Ζωγραφική, Χαρακτική, Κεραμική και έχει λάβει μέρος, σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Στην ομαδική έκθεση "Εφαρμογές Σύγχρονης Τέχνης", με έργα γνωστών Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, η οποία έγινε στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη (2013), στο εγχειριδίο της καλλιτεχνικής έκθεσης, γράφτηκε το παρακάτω σχόλιο, για το έργο της: η Μαίρη Σαββαΐδη -Καμπουροπούλου, ιχνηλατώντας επιδέξια, οδηγεί με την «γραφή» της το βλέμμα του θεατή, στα βάθη των θαλασσών και του υποσυνειδήτου". Τέλος, διετέλεσε επί σειρά ετών, Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ, του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων.

...Ο Δημήτρης Κουμαριανός, από την Αντίς Αμπέμπα, γιος του Ανδρέα Κουμαριανού και της Ευτέρπης Μαυρίκου, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, ήταν Καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας. Απόφοιτος του τμήματος Ραδιολογίας - Ακτινολογίας του παραπάνω ιδρύματος, είχε MSc in Radiography από το Anglia Polytechnic University του Cambridge, MSc στην Ιατρική Φυσική από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάστηκε ως τεχνολόγος ακτινολόγος στην κλασική ακτινοδιαγνωστική, την υπολογιστική τομογραφία και την μαγνητική τομογραφία. Είχε συγγράψει πέντε βιβλία και έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και μεγάλη συμμετοχή σε πολλές επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Ήταν συχνά προσκεκλημένος ομιλητής και μέλος διαφόρων διεθνών επιστημονικών επιτροπών. Εργασίες του είχαν τιμηθεί με το βραβείο Certificate of Merit στο RSNA και στο ECR. Ηταν μέλος του Editorial Board, στο διεθνές περιοδικό European Journal of Radiography.  

...Ο Γιώργος Σοϊλεμέζογλου από την Αντίς Αμπέμπα, μας έστειλε ένα ''μοναδικό ντοκουμέντο'', το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ, πριν 60 χρόνια (4 Αυγούστου 1957). Σε αυτό, η Επιτροπή Επισκευής του Ιστορικού Μητροπολιτικού Ναού Ρόδου ''Εισόδια της Θεοτόκου'', ευχαριστεί τους Έλληνες της Αιθιοπίας για την προσφορά τους, ώστε να αποκατασταθεί ο παραπάνω ναός, ο οποίος είχε πληγεί από πρόσφατο σεισμό. Το ποσόν που συγκεντρώθηκε δόθηκε από τους: Αναστάσιο Αναστασιάδη, Κωσταντίνο Αλεξανδράκη, Νικόλαο Αλεξανδράκη, Αλέξανδρο Γανωτάκη, Ιωάννη Γανωτάκη (γιατρό), Ιωάννη Α. Γανωτάκη, Στέφανο Α. Γανωτάκη, Γεώργιο Γιαννόπουλο, Σοφία Καμπουράκη, Γεράσιμο Λαγκούση, Αριστείδη Λιβιεράτο, Σπύρο Μαγδαληνό, Λουκά Μακρή, Μιχαήλ Μανούσο, Χαράλαμπο Μιχαηλίδη, Αλέκα Μυριαλλή, Σμαράγδα Ντονικιάν, Ηλία Παπασίνο, Γεώργιο Πολυταρίδη, Σάββα Σαββαΐδη, Σταύρο Σαββαΐδη, Ιωάννη Σίμωνα, Γ.Συνοδινό, Νικόλαο Χρυσανθάκη και τα αδέλφια Διακοσάββα και Πράντη. Επίσης προσέφεραν, οι επιχειρήσεις: Οίκος Λιβιεράτου, Οίκος Μυριαλλή-Παπαφιλίππου, το Κατάστημα Βελισσαρίου και η Diabaco Cotton Company. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι η παραπάνω εφημερίδα, δημοσίευσε και τις 18 Αυγούστου 1957, ότι Έλληνες της Αιθιοπίας έστειλαν ένα σημαντικό ποσόν, για την κατασκευή του ανδριάντα του Αλεξάνδρου Διάκου. Ήταν ο πρώτος Ελληνας αξιωματικός, που σκοτώθηκε στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Είχε γεννηθεί στην Χάλκη, του νομού Δωδεκανήσου.

...O Γιάννης Λαγωνικός, από την Αντίς Αμπέμπα, έγραψε το βιβλίο AI ΚΑΡΠΑΘΙΩΝ ΜΝΗΜΑΙ. Πρόκειται για ένα βιβλίο, στο οποίο αναφέρεται και σε Καρπαθίους που έζησαν στην Αιθιοπία. Γράφει, με δίστιχα, ένα βιογραφικό σημείωμα για τον καθένα ξεχωριστά. Το βιβλίο προλογίζει ο πρώην έπαρχος Καλύμνου και Καρπάθου, Μιχαήλ Χανιώτης, ο οποίος χρησιμοποιεί για τον συγγραφέα τον παρακάτω χαρακτηρισμό: ''ο Γιάννης Λαγωνικός, ένας σύγχρονος «μνήμων», προερχόμενος από την περιπετειώδη «νόστων» της Καρπαθιακής διασποράς. Ο ορος «μνήμων» στην περίπτωσή μας είναι κυριολεκτικός. Μικρό παιδί ο Γιάννης έρχεται στην Κάρπαθο από τη «μυθική» Αβησσυνία του Χάιλε Σελάσιε. Η φιλόξενη τότε χώρα της Αφρικής, μετά την ανατροπή του φιλέλληνα βασιλιά, έγινε άξενη για τους συμπατριώτες μας''. Τέλος, ο πατέρας του, Μιχαήλ Λαγωνικός, ήταν στέλεχος της Imperial Highway Authority, η οποία κατασκεύασε το οδικό δίκτυο της Αιθιοπίας.


Ο Στέφανος Κάλος διευθύνει τη Β’ Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Ασκληπιείου Βούλας. Είναι γιός του Ευθύμιου Κάλου και της Άννας Μυριαλλή, από την Αντίς Αμπέμπα. Κατά την διάρκεια της εκπαίδευση του στο Στρασβούργο, ήταν μέλος ομάδας ιατρών που ερχόμενοι στην Ελλάδα, καθιέρωσαν, εκπαιδεύοντας γιατρούς, την μέθοδο της ‘’Ενδομυελικής Ηλωσης’’ διαφυσικών καταγμάτων. Έχει κάνει 126 ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και δημοσίευσε 49 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά. Διατέλεσε Πρόεδρος του τμήματος Ενδομυελικών Ηλώσεων, της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ο Επαμεινώνδας Πανάς διατέλεσε Καθηγητής της Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γιος του Στάθη Πανά και της Χριστίνας Δεληγιάννη από την Ασμάρα. Στην Ελλάδα θεωρείται αυθεντία στις δημοσκοπήσεις και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δημοσιεύει αξιόπιστες προβλέψεις. Έχει λάβει μέρος σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, όπου ανακοίνωσε 43 επιστημονικές εργασίες. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και του Δ.Σ. της Φοιτητικής Λέσχης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Bristol της Αγγλίας και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημιίου Uppsala της Σουηδίας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Ο Μιχάλης Γεραζούνης διευθύνει το τμήμα Χειρουργικής Θώρακος του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας - Πειραιά. Είναι γιός του Ιωάννη Γεραζούνη και της Μαρίας Αρτζεντέλη, από την Ασμάρα της Ερυθραίας. Διδάσκει στα κέντρα εκπαίδευσης του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (ATLS), που εκπαιδεύει Ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, στην αντιμετώπιση του τραύματος. Έχει λάβει μέρος σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, όπου ανακοίνωσε πάνω από 300 επιστημονικές εργασίες. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

…Ο Λευτέρης Κλαυδιανός από την Αντίς Αμπέμπα, διατηρούσε εθελοντικά ένα μικρό Ιατρείο στην περιοχή του Μπιλέν, στην Αιθιοπία. Κατά την διάρκεια ενός ταξιδίου του, στην χώρα που γεννήθηκε, ήταν μάρτυρας ενός τραγικού γεγονότος. Επρόκειτο να επισκεφτεί μια περιοχή όπου ήταν απαραίτητη  η παρουσία συνοδού. Ο συνοδός όμως δεν εμφανίστηκε, διότι η σύζυγος του ήταν βαριά άρρωστη. Σαν γιατρός προθυμοποιήθηκε να επισκευθεί την ασθενή στο χωριό των Afar, όπου ζούσε. Πριν όμως την εξέταση διαπίστωσε ότι έπρεπε να έχει πάρει την άδεια του Φύλαρχου της περιοχής και του συζύγου της. Η ασθενής ήταν ένα  κορίτσι 17 ετών και είχε γεννήσει ένα αγοράκι, μόλις 7 ημερών. Η μητέρα έπασχε από επιλόχειο πυρετό και ήταν σε σηπτική κατάσταση, ενώ το νεογέννητο είχε ομφαλίτιδα. Τελικά, χωρίς εργαλεία και φάρμακα, δεν μπόρεσε να σώσει την μητέρα, μπόρεσε όμως και έσωσε το παιδί της. Το γεγονός αυτό, τον ευαισθητοποίησε και μαζί με τον Δημήτρη και τον Γιάννη Ασημακόπουλο, που ζουν στην περιοχή, έφτιαξαν ένα μικρό ιατρείο. Από τότε, έχει επισκεφτεί με δικά του έξοδα 5 φορές την περιοχή και ευρισκόμενος στην Ελλάδα έστελνε τα απαραίτητα φάρμακα και το ανάλογο υγειονομικό υλικό. Μετά από την μοναδική εμπειρία που απέκτησε, συμβουλεύει, όσους θέλουν να βοηθήσουν τους αναξιοπαθούντες ‘’Ποτέ μην αφήσετε την βοήθεια σας σε χέρια άλλων, κάντε το μόνοι σας,  πιστέψτε με θα νιώσετε Αγαλλίαση.’’  

Η οικογένεια της Αλεξάνδρας Μαμαλίγκα-Προκοπίου κάλυψε το κόστος κατασκευής  της πεζογέφυρας στη Λεωφόρο Κηφισίας, που βρίσκεται στο ύψος του Κολλεγίου Αθηνών, στο Ψυχικό. Αφορμή για την κατασκευή της γέφυρας ήταν ένα δυστύχημα που συνέβη σε μαθητή του παραπάνω σχολείου. Ένας ασυνείδητος οδηγός πέρασε το φανάρι με κόκκινο, κτύπησε τον μαθητή και του στέρησε την ζωή. Το θύμα ήταν συμμαθητής της κόρης της, Μαριέλενας, η οποία ζήτησε από την οικογένειά της την κατασκευή της πεζογέφυρας, για να αποφευχθούν ανάλογα δυστυχήματα στο μέλλον. Η πεζογέφυρα ονομάστηκε ‘’Γέφυρα παιδιών - Γέφυρα ονείρων’’. Την συγκοινωνιολογική μελέτη προσέφερε ένα άλλο δικό μας παιδί, ο Κωνσταντίνος Ζέκος

…Η Ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ ανέλαβε την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της Αιθιοπικής πρωτεύουσας. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στην επεξεργασία 100.000 κυβικών μέτρων λυμάτων την  ημέρα. Θα κατασκευαστεί στο Ακάκι, με στόχο την μετατροπή των λυμάτων σε νερό, κατάλληλο για την άρδευση της περιοχής. Την ευθύνη του έργου θα την έχει ένα δικό μας παιδί, ο Γιάννης Μαργιώλος, επικεφαλής της Διεύθυνσης  Επεξεργασίας Λυμάτων και Νερού της παραπάνω εταιρίας. Είναι γιος του Γιώργου Μαργιώλου και της Μαρίτσας Μαυρίκου, από την Αντίς Αμπέμπα. Στην ευθύνη του, μεταξύ άλλων, βρίσκεται και το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (υποδέχεται τα λύματα των κατοίκων της Αττικής) και  είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στην Ευρώπη. Είναι απόφοιτος της σχολής Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

…Ο Γιάννης Στουραΐτης από την Αντίς Αμπέμπα, έλαβε μέρος στις πρόσφατες Περιφεριακές Εκλογές του Νότιου Αιγαίου και τον τίμησαν με την ψήφο τους 1.287 άτομα. Είναι γιος του Κωνσταντίνου Στουραΐτη και της Χριστίνας Κυριάκου. Τελικά κατέλαβε την 3η θέση στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του, χωρίς να μπορέσει να εκλεγεί. Διατηρεί τη θέση του Διευθυντή του Γαστρεντερολογικού Τμήματος και του Ενδοσκοπικού Εργαστηρίου, του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Έχει λάβει μέρος σε 120 Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, όπου ανακοίνωσε 86 επιστημονικές εργασίες. Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Η Καρδιολόγος-Ηλεκτροφυσιολόγος Nικολίτσα Αγγελοπούλου, κατά την διάρκεια της εθελοντικής της εξέτασης άρρωστων παιδιών στην Aντίς Aμπέμπα, ανακάλυψε,σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, ένα παιδί που έπασχε από σοβαρή καρδιοπάθεια. H Γιατρός οργάνωσε αμέσως μια ‘’επιχείρηση σωτηρίας’’ για να χειρουργηθεί το παιδί, από την ομάδα του Παιδοκαρδιοχειρουργού, Δρ Γιώργου Σαρρή. Χάρη στην εθελοντική προσφορά των πέντε Ελλήνων γιατρών και ενός εθελοντή γιατρού από την Αιθιοπία, το 5χρονο αγοράκι σώθηκε. Η εγχείριση έγινε στην Aθήνα, τα έξοδα του μικρού Mοάζ και της συνοδείας του κάλυψε ένας δικός μας άνθρωπος, ο Παναγιώτης Ασημακόπουλος, που ζει και εργάζεται στην Αιθιοπία.

Ο Κωνσταντίνος Ζέκος, διατέλεσε Τεχνικός Σύμβουλος του Ελληνικού Κράτους και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε θέματα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής. Είναι γιος του Μιχάλη Ζέκου από την Αντίς Αμπέμπα και της Έλλης Πετράτου από το Κάιρο. Ίδρυσε και διευθύνει τον μελετητικό οργανισμό ΔΡΟΜΟΣ Consulting, που είναι ένας από τους κορυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς συμβούλων, στην Ελλάδα. Έχει κάνει την μελέτη των παρακάτω οδικών έργων:

Αττική Οδός και  Δυτική Περιφερειακή Υμηττού, Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών (ΣΚΑ), Αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Πατρών, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας από Λαμία μέχρι Εγνατία Οδό και μέχρι Λάρισα, Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Γιάννενα,  Αυτοκινητόδρομος Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας (τμήμα 26 χλμ), Σχεδιασμός συστήματος μεταφορών Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.- Eγνατία Οδός. Σήμερα ασχολείται με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού ‘’Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος’’. Έχει Master από το Northwestern University και είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ο Γεράσιμος Μανούσος, διατέλεσε Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών, του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας (Aix-Marseille), στην Γαλλία. Είναι γιος του Μιχάλη Μανούσου από το Τζιμπουτί  και της Ελευθερίας Καλάβρια από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Γεννήθηκε στη Ντίρε Ντάουα και τελείωσε την Μπολλολάκειο Σχολή. Όταν ηταν μαθητής, θαύμαζε τον Έλληνα Χειρούργο του Κρατικού Νοσοκομείου της πόλης, Θεόδωρο Πασπάτη και ήθελε να γίνει γιατρός. Τελικά, το παιδικό του όνειρο το έκανε πράξη. Παράλληλα με την Ακαδημαϊκή του καριέρα, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και ειδικεύθηκε στην Χειρουργική. Εκπόνησε τρεις Διδακτορικές διατριβές, δυο σε θέματα της Μαθηματικής επιστήμης και μια της Ιατρικής.

Ο Μανώλης Γανωτάκης, από την Αντίς Αμπέμπα, είναι ο νέος Καθηγητής Παθολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι γιος του Στέφανου Γανωτάκη και της Χάρις Κάλφα. Μετά από ακαδημαϊκή εμπειρία 20 ετών, στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου, ανέλαβε την παραπάνω θέση. Έχει κάνει 92 ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια και δημοσίευσε 99 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, με πάνω από 2500 βιβλιογραφικές αναφορές. Για την διετία 2012-2014, εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Μανώλης Αγαπητός ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη σύγκληση Ευρωπαϊκών χωρών για την εναρμόνιση των κανόνων νεκροτομών. Είναι γιος του Βασίλη Αγαπητού από το Κέρεν της Ερυθραίας και της Σεβαστής Τόπου, από την Κω. Είναι Καθηγητής της Παθολογικής Ανατομικής, του   Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο, με 228 ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια. Δημοσίευσε 186 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, με πάνω από 1200 βιβλιογραφικές αναφορές. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

…Ο Νίκος Τσινίκας, από την Αντίς Αμπέμπα, έγραψε το βιβλίο '’Αρχιτεκτονική και Μουσική’’. Με ένα ανάλογο θέμα, έχει δώσει διάλεξη στο μεταπτυχιακό τμήμα Αρχιτεκτόνων, του Harvard University. Είναι γιος του Παναγιώτη Τσινίκα και της Νίνας Αλαφούζου. Διδάσκει ως Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος Ι.Η.U. Έχει λάβει μέρος σε 48 ερευνητικά προγράμματα. Ήταν μέλος των ομάδων εργασίας που συνέταξαν τον Kανονισμό Κτιριακής Hχοπροστασίας, που είναι σήμερα νόμος του Ελληνικού Κράτους. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα 'Hχου και είναι Διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.

Ο Γιάννης Φίλης, από την Ντίρε Ντάουα, είναι ενας ερευνητής στο πεδίο της Μοριακής Φυσικής,διεθνούς επιπέδου. Είναι γιός του Γιώργου Φίλη και της Δέσποινας Μαργιώλου. Έχει δημοσιεύσει 50 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με πάνω από 700 αναφορές από άλλους ερευνητές, σε αυτές. Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey των ΗΠΑ. Έχει γράψει τα βιβλία ‘’Κεφάλαια Ατομικής και Μοριακής Φυσικής’’ και ‘’Εργαστήρια Πειραματικής Φυσικής, Α΄ έτους’’. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διατέλεσε και Αναπληρωτής Καθηγητής.

O Ευάγγελος Κωσταδήμας, από την Αντίς Αμπέμπα, είναι ένας βραβευμένος άνθρωπος της τέχνης, που ζει και εργάζεται στο Χόνγκ Κόνγκ. Οι φωτογραφίες του, βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και στη συλλογή του Μουσείου Κληρονομιάς του Χόνγκ Κόνγκ. Ήταν μέλος της ομάδας που εκπροσώπησε το Χόνγκ Κόνγκ στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας (2007). Σήμερα, διδάσκει την τέχνη του κινηματογράφου, στο Πανεπιστήμιο SCAD (Savannah College of Art and Design) και στη Διεθνή Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (IAFT). Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου RMIT.

…Ο Αθανάσιος Μπενέτος αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γιος του γιατρού Σπύρου Μπενέτου και της Μαρίας Τζελάτη από τη Ντίρε Ντάουα. Ζει και εργάζεται στη Γαλλία, ως καθηγητής Παθολογίας και Γηριατρικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Nancy. Ασχολείται με την γηριατρική, έχει γράψει το βιβλίο "Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου" και παράλληλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γηριατρικής και Γεροντολογίας (ΙΑΟΟ). Σπούδασε στην Αθήνα και έκανε διδακτορικές σπουδές στο Παρίσι και στη Βοστόνη. 

Ο Θεόδωρος Πανάς, υποστράτηγος ε.α, υπηρέτησε ως  Διοικητής των Ελληνικών Δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο. Είναι γιος του Στάθη Πανά και της Χριστίνας Δεληγιάννη από την Ασμάρα. Η  Ελληνική Δύναμη, είναι τμήμα του πολυεθνικού στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος (KFOR). Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης του  θητείας (2006-2008) βραβεύτηκε από το ΝΑΤΟ για την άριστη οργάνωση και την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Δύναμης. Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Κέντρο Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Παρισιού, Master στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

…Ο Πολύδωρος Ζέκος από την Αντίς Αμπέμπα, πρόβλεψε την οικονομική ύφεση τις Ηνωμένες Πολιτείες (2008). Είναι  γιος του Αντώνη Ζέκου και της Φλώρας Παπαφιλίππου. Στο βιβλίο του, με τον τίτλο ‘’The World Anew’’ που κυκλοφόρησε το 2006, πρότεινε μάλιστα και τα μέτρα που έπρεπε να είχε λάβει, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Τελικά, αυτά πάρθηκαν μετά την κατάρρευση της Επενδυτικής Τράπεζας Lehman Brothers. Διατέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της  Elgar Electronics Inc, που εδρεύει στην Καλιφόρνια. Ζήσει και εργάζεται στο San Diego των Ηνωμένων Πολιτείων. Είναι κάτοχος MBA από το Harvard University, έχει Master από το Columbia University και είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο.

…Η Αθηνά Φραγκούλη, από τη Ντίρε Ντάουα, είναι Αντιπρόεδρος της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, που ασχολείται με την ψυχική υγεία ατόμων, εκτός θεραπευτηρίων. Στην ευθύνη της βρίσκονται 4 μονάδες, που στεγάζονται σε διαφορές πόλεις της Ελλάδος. Με την υποστήριξή της, φιλοξενούνται σήμερα στις παραπάνω μονάδες, δυο δικά μας παιδιά. Σπούδασε Λογοθεραπεία στην Πανεπιστημιακή σχολή Central School of Speech and Drama του Λονδίνου. Είναι Διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

…Η Μαρία Φαρακλού, από την Αντίς Αμπέμπα, κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αιθιοπία, φιλοξένησε στο σπίτι της 19 παιδιά. Ήταν ορφανά που είχαν χάσει και τους δυο γονείς και άλλα που δεν μπορούσαν οι οικογένειες τους να τα μεγαλώσουν. Τους προσέφερε όλα τα εφόδια, ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν στη ζωή τους. Το αποτέλεσμα την δικαίωσε, σήμερα είναι πετυχημένοι πολίτες, στις χώρες που ζούνε.Το Αιθιοπικό κράτος αναγνωρίζοντας την προσφορά της, της έδωσε την Αιθιοπική υπηκοότητα (1996). Εργάστηκε, επί σειρά ετών, στην Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αιθιοπία. 

Ο Απόστολος Πετράτος

posted Aug 5, 2015, 9:40 AM by Σ Β   [ updated Aug 7, 2015, 8:04 AM ]

                                                    
Τα «Κεμπελέ»  δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ντέργκ. Επικεφαλής του προγράμματος, στον τομέα του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Χώρας, ήταν ένας  Έλληνας αρχιτέκτονας  μηχανικός, ο  Απόστολος Πετράτος,  από την Αντίς Αμπέμπα (1975).

Ο Απόστολος Πετράτος είναι ένας ιδεολόγος, που  προσπάθησε να βοηθήσει την χώρα, στην οποία γεννήθηκε. Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε και σήμερα ένα κράτος λειτουργεί και αναπτύσσεται μέσω του έργου του.

Το Κεμπελέ είναι μία διοικητική μονάδα, στην οποία υπάγονται  500 οικογένειες, που ισοδυναμούν με 4.000 άτομα. Υπάρχει ένα Κεμπελέ σε κάθε πόλη με πληθυσμό πάνω από 2.000 άτομα. Η Αντίς Αμπέμπα χωρίζεται σε 330, ενώ σε όλη την Αιθιοπία υπάρχουν 30.000 Κεμπελέ.

Σήμερα λειτουργούν  ως κέντρα  εξυπηρέτησης του πολίτη. Εκδίδουν πιστοποιητικά, ταυτότητες κλπ., ενώ έχουν και την ευθύνη των σχολείων, των κέντρων υγείας και της ασφάλειας  της  περιοχής. Όλες οι τοπικές και βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Αιθιοπία, οργανώθηκαν από τα Κεμπελέ .

Η σημερινή κυβέρνηση της Αιθιοπίας διατήρησε τα Κεμπελέ και στηρίχτηκε πάνω σε αυτά  για τη δημιουργία των  9 νέων διοικητικών  περιοχών της  χώρας, που προβλέπονται  από το Σύνταγμα του 1995.

Ο Απόστολος Πετράτος, εκτός των άλλων,  εμπνεύστηκε  και  υλοποίησε το πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών  χαμηλού κόστους και το σχέδιο αναδιάρθρωσης  των  φτωχογειτονιών της  Αντίς Αμπέμπας (σχέδιο που χρηματοδοτήθηκε  από την Παγκόσμια Τράπεζα) . Τέλος, ήταν υπεύθυνος για την αποκατάσταση  των μνημείων της Αξούμ, του Μπαχρ Ντάρ και του Γκόνταρ (1974-1977).

Τελείωσε, αριστούχος, το Ελληνικό Γυμνάσιο της  Αντίς Αμπέμπας (1956). Αποφοίτησε με άριστα από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, όπου δίδαξε για πολλά χρόνια (σπούδασε με  υποτροφία του Ιταλικού κράτους). Είναι πολύγλωσσος και χειρίζεται άνετα έξη γλώσσες.

Στην  Ελλάδα εργάσθηκε ως ειδικός σύμβουλος του Αντώνη Τρίτση, στο ΥΠΕΧΩΔΕ (1982-1983). Ενώ ήταν σύμβουλος, για την εκπόνηση μελετών για την ένταξη στα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, των Νομαρχιών  Κρήτης,  Κεφαλονιάς και Ιθάκης (1984-1985).

Η Διδώ Λυκούδη

posted Aug 5, 2015, 8:43 AM by Σ Β   [ updated Aug 6, 2015, 1:03 AM ]Η Διδώ Λυκούδη στο Festival de l'Imaginaire. (Φωτογραφία: Marie Noelle Robert)

Η σκηνοθέτης και ηθοποιός Διδώ Λυκούδη είναι ένα δικό μας παιδί. Kόρη του Μπάμπη Λυκούδη και της Λούλας Παπατάκη από την Αντίς Αμπέμπα, γεννήθηκε στην Αιθιοπία και τέλειωσε το Γαλλικό λύκειο Guebre Mariam. Στη Γαλλία σπούδασε στην δραματική σχολή του Jacques Lecoq, αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεάτρου.

Σκηνοθέτησε και ερμήνευσε τα παρακάτω έργα:

- Στην Ελληνική ταινία «Τα όπλα μου ρίχνουν λουλούδια» του Γιάννη Φαφούτη κέρδισε το Α’ βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο φεστιβάλ Μεσογειακού Κινηματογράφου της Bastia, στη Γαλλία. Συμπρωταγωνιστής στο έργο αυτό ήταν ο Γιώργος  Κιμούλης. Η ταινία παίχτηκε, από το Γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό FR3 (1981).

- Από το 1984 σκηνοθετεί και ερμηνεύει στα αρχαία Ελληνικά δέκα αρχαίες τραγωδίες, που έχουν διεθνή προβολή. Σε δυο από αυτές, την «Κασσάνδρα» του Αισχύλου και το «Τρίπτυχο», αποσπάσματα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, την μουσική έγραψε ο Ιάννης Ξενάκης (1987).

- Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπας τη δραματική τέχνη και την αρχαία Ελληνική τραγωδία. Ανέπτυξε εκεί το τμήμα θεάτρου, σκηνοθέτησε τους «Πέρσες» του Αισχύλου, το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ και «Περιμένοντας τον Goddot» του Becket. Έκανε το ντοκιμαντέρ «Οιδίπους επί Κολωνώ» με απαγγελίες των μαθητών του Ελληνικού σχολείου (2009).https://www.youtube.com/watch?v=8tbK5fLpJbU

- Η Διδώ Λυκούδη ήταν, μαζί με τον Philippe Brunet, επικεφαλής του φεστιβάλ «Τα Διονύσια» στο Παρίσι που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Εκεί, όλα τα έργα παίχτηκαν στην αρχαία  Ελληνική και Λατινική γλώσσα (2005-09).

- Σκηνοθέτησε και ερμήνευσε την παράσταση «Ερωτικά αποσπάσματα της Βασίλισσας του Σαββά», συνοδευόμενη από τον βιολιστή Igal Shamir. Το κείμενο του έργου, που είναι αποσπάσματα από το ιερό βιβλίο των Αιθιόπων του Kebre Negest, το οποιο ειναι  γραμμένο στην αρχαία Αιθιοπική γλώσσα της Γκέζ, το μετέφρασε στα Γαλλικά (2007).

- Το 2009 παρουσίασε στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία της ίδιας, το έργο «Η πύλη των δακρύων. Επιστροφή στην Αβησσυνία», έργο βασισμένο σε κείμενα του Jean-Claude Guillebaud και φωτογραφίες του Raymond Depardon. Η ίδια παράσταση δόθηκε και στην Αιθιοπία, οργανώθηκε από την Γαλλική εφημερίδα ‘’Le Monde’’, με την παρουσία του συγγραφέα και Γάλλων θεατών (2010).

Σήμερα, ασχολείται με τις προσευχές που λένε οι ζητιάνοι στην Αιθιοπία. Έχουν γραφτεί, από τον ‘’λεπρό’’ Βασιλιά Λαλιμπέλα. Πιστεύει ότι η μουσικότητά τους, έχει βαθιές ρίζες που φθάνουν μέχρι την Αρχαία Ελλάδα.


Η Φαίδρα Βρονταμίτη

posted Oct 11, 2013, 8:36 AM by Σ Β   [ updated Aug 6, 2015, 1:05 AM ]

                         

Στην τρομοκρατική επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας του Ναϊρόμπι, μεταξύ των θυμάτων ήταν και μιά Ελληνίδα, η Φαίδρα Βρονταμίτη (1998).

Ήταν το πρωινό της 7ης Αυγούστου, όταν το κτίριο της πρεσβείας καταστράφηκε, από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου. Από την έκρηξη, σκοτώθηκαν περισσότερα από 200 άτομα.

Η Φαίδρα Βρονταμίτη εργαζόταν εκείνη τη στιγμή στην  πρεσβεία. Είχε γεννηθεί στην Αντίς Αμπέμπα. Γονείς της ήταν ο Νέστορας  Βαπορίδης και η Αλεξάνδρα Μάρκου. Σε ηλικία  8 χρονών μετακόμισε με την οικογένειά της στην Κένυα. 

Η  κυβέρνηση της Κένυα, τιμώντας την μνήμη των θυμάτων, κατασκεύασε το  «The August 7th Memorial Park and Peace Museum»  στο Ναϊρόμπι .

Φαίνεται ότι η ζωή της Φαίδρας είχε ταυτιστεί με τραγικά γεγονότα. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κουβέιτ, στο σύζυγό της Νίκο,  διευθυντή της Ολυμπιακής Αεροπορίας εκεί, εισβάλλουν στη χώρα τα στρατεύματα τού Ιράκ. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστεί μαζί με τον γιο της, Παύλο (1990).

Οι Ιρακινοί, μετά από τη διεθνή κατακραυγή, απελευθερώνουν τα γυναικόπαιδα. Mε παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου, ομάδα Ελλήνων εργαζομένων και επιχειρηματιών εγκαταλείπουν το Κουβέιτ. Μεταξύ αυτών είναι και ο σύζυγος της.

Η Φαίδρα εργάστηκε συνολικά 32 χρόνια στις Πρεσβείες των Η.Π.Α  (Αντίς  Αμπέμπα και  Ναϊρόμπι). Από το γάμο της με το Νίκο Βρονταμίτη απέκτησε 3 αγόρια. Όταν έφυγε από τη ζωή, ήταν 52 χρονών.   

Η ζωή της έγινε βιβλίο  από τη Μελίνα Φανούρη. Κυκλοφορεί στην Αγγλική γλώσσα, με τον τίτλο «Phaedra». 


1-10 of 13