ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...


ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

...Ο Αιθίοπας, Tedros Adhanom Ghebreyesus, είναι σήμερα ο Επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει η ανθρωπότητα, ως γενικός διευθυντής του οργανισμού έχει την απόλυτη ευθύνη διαχείρισης της κατάστασης του κοροναϊού Sars-cov-19. Θα πρέπει να αποφασίσει το χειρισμό της κατάστασης, τι μέτρα πρέπει να λάβουν, ανάλογα με τα κρούσματα και την επικινδυνότητα οι 194 χώρες, που είναι μέλη του Οργανισμού. Πιστεύει ότι με έγκαιρες ενέργειες η εξάπλωση του κοροναϊού μπορεί να επιβραδυνθεί. «Δεν είμαστε στο έλεος του ιού», είπε χαρακτηριστικά. Εν μέσω της συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων του κοροναϊού σε όλον τον κόσμο και της οικονομικής κατάρρευσης που έχει προκαλέσει, χαρακτήρισε «πανδημία» την εξάπλωση του φονικού ιού. Μεταφέροντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας, επέμεινε ότι μια πανδημία μπορεί να ελεγχθεί και να περιοριστεί, εφόσον οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά λάβει τα σωστά μέτρα προστασίας. Θεωρεί ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι μόνο σε μερικές χώρες υπάρχει «εσωτερική μετάδοση του κοροναϊού». Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, πριν αναλάβει το τιμόνι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ήταν υπουργός Υγείας και ακολούθως υπουργός Εξωτερικών της Αιθιοπίας. Γεννήθηκε στην Ασμάρα το 1965. Μία από τις εμπειρίες της ζωής του ήταν ο θάνατος του αδελφού του σε ηλικία τεσσάρων ετών. Αρκετά χρόνια αργότερα και ενώ ήταν φοιτητής, συνειδητοποίησε ότι η άγνωστη μέχρι τότε αιτία του θανάτου του ήταν η ιλαρά. «Δεν το είχα δεχθεί. Δεν θέλω να το δεχθώ ούτε σήμερα», προσθέτοντας ότι «είναι άδικο να πεθαίνει ένα παιδί από μία ασθένεια, η οποία μπορεί να προληφθεί με ένα εμβόλιο». 

...Τεράστια σμήνη ακρίδων της ερήμου έχουν εισβάλει στην Ανατολική Αφρική και κατασπαράζουν τις καλλιέργειες στην Αιθιοπία, Σομαλία και Κένυα. Τα σμήνη καταστρέφουν το Κέρας της Αφρικής. Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική στην Αιθιοπία, ωστόσο, τα σμήνη των ακρίδων εξαπλώνονται στο Τζιμπουτί και την Ερυθραία. Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) εκτιμά ότι πρόκειται για «τη χειρότερη κατάσταση» εδώ και 25 χρόνια. Η ραγδαία εξάπλωση των ακρίδων τροφοδοτήθηκε από την κλιματική αλλαγή και συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας. Οι ακρίδες της ερήμου είναι το πιο καταστρεπτικό μεταναστευτικό έντομο στον κόσμο, ταξιδεύουν 150 χιλιόμετρα την ημέρα και τρώνε πρασινάδα ίση με την τροφή που χρειάζονται 35.000 άνθρωποι ημερησίως. Ζουν τρεις μήνες και, μετά την ενηλικίωση μιας γενιάς, παράγουν αυγά, τα οποία όταν εκκολαφθούν σχηματίζουν μια νέα γενιά, μέχρι 20 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Η Αιθιοπία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρειάζεται περισσότερα αεροσκάφη, για τους αεροψεκασμούς, ενώ τα εντομοκτόνα δεν επαρκούν. Το μοναδικό εργοστάσιο παρασιτοκτόνων που λειτουργεί στη χώρα δεν επαρκεί, ενώ η έλλειψη ξένου συναλλάγματος καθυστέρησε την αγορά χημικών. Πρόσφατα, ένα αεροσκάφος της Ethiopian Airlines, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση από το Τζιμπουτί στην Ντίρε Ντάουα έπεσε πάνω σε μεγάλο σμήνος από ακρίδες, οι οποίες γέμισαν την μύτη του, το μπροστινό μέρος και τις μηχανές του, με αποτέλεσμα να περιοριστεί η ορατότητα και να μην μπορεί να προσγειωθεί. Επιχείρησε να προσγειωθεί ακόμη δύο φορές, χωρίς αποτέλεσμα και τότε επέστρεψε στο Τζιμπουτί, όπου προσγειώθηκε με ασφάλεια. 

...Στην Ασμάρα των 500.000 κατοίκων, κυκλοφορούν ελάχιστα οχήματα. Οι δρόμοι είναι άδειοι από αυτοκίνητα, θυμίζει μια άλλη εποχή και προσφέρει ένα διαφορετικό τοπίο, σε σύγκριση με πολλές αφρικανικές πόλεις, οι οποίες έχουν έντονο πρόβλημα με την κυκλοφορία. Στη χώρα κυκλοφορούν μόνο ποδήλατα. Νέοι και ηλικιωμένοι, γυναίκες και άντρες, αθλητές και νοικοκυρές, χρησιμοποιούν το «bicicletta», έτσι λέγεται το ποδήλατο στα Tigrinia, λέξη την οποία δανείσθηκε από την ιταλική γλώσσα. Οι κάτοικοι λένε με υπερηφάνεια: «Η ποδηλασία είναι μέρος του πολιτισμού μας» και χρησιμοποιούν όλων των ειδών ποδήλατα: πόλης, βουνού και αγωνιστικά. Η εισαγωγή ποδηλάτων και ανταλλακτικών είναι δαπανηρή. Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, εισάγει ποδήλατα από το Ντουμπάι και την Κίνα. Στην πόλη λειτουργούν πολλά καταστήματα επισκευής ποδηλάτων. Αν θέλει κανείς να χρησιμοποιήσει τις δημόσιες μεταφορές πρέπει να περιμένει πολύ, μέχρι να έρθει ένα λεωφορείο γεμάτο επιβάτες. Τα λεωφορεία είναι λίγα και παλιά. Η έλλειψη καυσίμων έχει ως αποτέλεσμα τα λεωφορεία να παραμένουν ακινητοποιημένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και οι άνθρωποι να μην έχουν άλλες επιλογές, εκτός από το περπάτημα και το ποδήλατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποδηλασία είναι το πιο δημοφιλές άθλημα της χώρας και αποτελεί πηγή υπερηφάνειας του πληθυσμού. Η εθνική ομάδα της Ερυθραίας έχει μεγάλες επιτυχίες σε διεθνείς αγώνες.

...Από τις 14 Σεπτεμβρίου 2019, τα δύο φορτηγά πλοία «Πτολεμαίος» και «Αίρμπας» με σημαία Λιβερίας, βρίσκονται αγκυροβολημένα τρία μίλια έξω από το λιμάνι του Τζιμπουτί. Ανήκουν στη ναυτιλιακή εταιρία, Probulk Shipping & Trading, συμφερόντων του εφοπλιστή Αλέξανδρου Τσάκου. Τα πλοία κατασχέθηκαν από τις αρχές του Τζιμπουτί, λόγω οφειλών του Έλληνα πλοιοκτήτη, σε τρίτους. Σήμερα στα πλοία βρίσκονται τρεις ναυτικοί από την Ελλάδα, ένας από τη Ρουμανία και εννέα από τη Σρι Λάνκα. Το κράτος του Τζιμπουτί δεν επιτρέπει την παλιννόστηση των ελλήνων ναυτικών, επειδή έχουν την ειδικότητα του μηχανικού και είναι απαραίτητοι για την ασφαλή λειτουργία των πλοίων. Για το θέμα των Ελλήνων ναυτικών έδειξαν ενδιαφέρον η Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα, η Γαλλική Πρεσβεία στο Τζιμπουτί και η Επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδος στο Τζιμπουτί. Όταν επέστρεψαν στην πατρίδα δύο Έλληνες ναυτικοί, στους οποίους επετράπη η αναχώρηση για λογούς υγείας, δήλωσαν: «Εκτός του Νίκου Μιχαλινού, πληρεξούσιου δικηγόρου των οικογενειών, που χειρίζεται την υπόθεση από την Ελλάδα, ο μόνος άνθρωπος που έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον να λυτρώσει τους ναυτικούς από την «κόλαση» που βιώνουν, είναι η κα Αικατερίνη Στουραΐτη. Η αμισθί, Επίτιμη πρόξενος στο Τζιμπουτί, άνθρωπος, με όλη τη σημασία της λέξης, υψηλού επιπέδου και χαμηλό προφίλ, είναι ο «φύλακας άγγελος» των ναυτικών μας. Όλο αυτό το διάστημα έχει «οργώσει» υπουργεία και υπηρεσίες στην αφρικανική χώρα, προσπαθώντας να πιέσει τους ντόπιους αξιωματούχους, για την επιστροφή των «ομήρων» στην Ελλάδα».

                                                                                                                                          Σταύρος Ε. Βινιεράτος


Comments