ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ...

                                                   
...Η Meaza Ashenafi, είναι η νέα Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αιθιοπίας. Η σπουδαία ακτιβίστρια δικηγόρος είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπας. Μέχρι πρότινος, εργαζόταν ως σύμβουλος για τα δικαιώματα των γυναικών, στην Οικονομική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Αφρική. Ως υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών της Αιθιοπίας, αγωνίσθηκε και πέτυχε την τροποποίηση νόμων κατά των γυναικών. Το 1996, υπερασπίσθηκε ένα κορίτσι ηλικίας 14 ετών, που κατηγορήθηκε ότι σκότωσε έναν άνδρα, που την απήγαγε και τη βίασε. Το Δικαστήριο καταδίκασε το κορίτσι, σύμφωνα με την ''παράδοση'' και όχι με τους νόμους του κράτους. Η ιστορία αυτή έγινε ταινία με τίτλο "Difret". Η ακτιβίστρια δικηγόρος το 2005 ήταν υποψήφια για το Νομπέλ Ειρήνης.

...Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε αίτημα της ολλανδικής εταιρείας, Η Food International, η οποία διεκδικούσε ''δικαιώματα ευρεσιτεχνίας'' πάνω στην παράγωγη και επεξεργασία του δημητριακού Teff. Η επιστημονική ονομασία είναι Eragrostis tef και ευδοκιμεί στα υψίπεδα της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας και της Βόρειας Κένυας. Το Teff είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και χρησιμοποιείται για την παραγωγή της Injera, η οποία είναι βασική τροφή των κατοίκων των παραπάνω χωρών. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι η παραπάνω εταιρεία προσπάθησε να παρουσιάσει ως δικό της ένα αρχαίο προϊόν, το οποίο αναφέρεται και στην Παλαιά Διαθήκη !!! 

...Το 2ο Ελληνο-Αιθιοπικό Επιχειρηματικό Φόρουμ έγινε την Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2019, στην Ελληνική πρεσβεία της Αντίς Αμπέμπας, παρουσία του Αιθίοπα Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Dr. Aklilu Hailemichael και του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ. Σε αυτό συμμετείχαν 10 ελληνικές επιχειρήσεις από τους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, των δομικών υλικών και των υπηρεσιών. Τα συμπεράσματα από το Επιχειρηματικό Φόρουμ είναι : οι μεγάλες επενδύσεις υποδομών τις οποίες πραγματοποίησε η Αιθιοπία, έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς και η παροχή δημόσιων υπηρεσιών, όπως η εκπαίδευση και η υγεία, έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη δυναμική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων και σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες σε τομείς όπως ο αγροτικός, ο κατασκευαστικός, o ενεργειακός, ο μηχανολογικός εξοπλισμός και των περιβαλλοντικών υπηρεσιών. Την επιχειρηματική αποστολή στην Κένυα και στην Αιθιοπία, οργάνωσε ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Οργανισμού Enterprise Greece, στην Κένυα και στην Αιθιοπία. Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο ΣΕΒ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Εμπορικό και Κλαδικό Επιμελητήριο της Αιθιοπίας (ECCSA). 

...Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Αιθιοπίας Sahle-Work Zewde, η οποία τον καλωσόρισε λέγοντας: «Χαίρομαι που μέλος της Ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται εδώ σε αυτή την αίθουσα, μετά από περισσότερο από πενήντα χρόνια. Οι δεσμοί των δυο χωρών, έτσι και αλλιώς, ανάγονται σε αιώνες πίσω, με πολλά κοινά σημεία που έχουν να κάνουν και με τον Πολιτισμό. Δεν παραλείπω και την ιστορική, σημαντική Ελληνική Κοινότητα στη πατρίδα μου.»

...Το Προξενικό Δίπλωμα παρέδωσε στην Τερίνα Στουραΐτη-Mezzedimi, Επίτιμη Πρόξενο της Ελλάδος στο Τζιμπουτί, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αιθιοπία, με παράλληλη διαπίστευση στο Τζιμπουτί, Νικόλαος Πατακιάς. Η απονομή έγινε σε εκδήλωση, παρουσία των Ελλήνων του Τζιμπουτί.

...H Κεμπούρ Ζεμπενιά ήταν η ένοπλη φρουρά του Αιθίοπα Αυτοκράτορα Χάϊλε Σελάσιε. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα www.history-point.gr, δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930, υπό την εποπτεία Βέλγων αξιωματικών. Ο πυρήνας της ήταν το σώμα της χωροφυλακής Ζαμπάνγκα. Αρχικά διέθετε ένα τάγμα πεζικού, μιας ίλης ιππικού και την στρατιωτική μπάντα. Σταδιακά έφτασε να έχει έξι τάγματα, τα οποία είχαν από έναν λόχο πολυβόλων και τρεις λόχους τυφεκιοφόρων. Οι αξιωματικοί ήταν Αιθίοπες, απόφοιτοι της Γαλλικής Στρατιωτικής Ακαδημίας του Saint Cyr.                                                                 

                                                                                                                                               Σταύρος Ε. Βινιεράτος

                                                                                                                                                   vinieratos.s@gmail.com

Comments