Οι Αιθίοπες στην Ελλάδα

posted Feb 3, 2012, 8:14 AM by ΣΤΑΥΡΟΣ ΒΙΝΙΕΡΑΤΟΣ   [ updated Apr 23, 2022, 9:12 AM ]


                                                          ΟΙ ΑΙΘΙΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Όμηρος στην Ιλιάδα, αναφέρεται στον  Μέμνονα, τον βασιλιά των Αιθιόπων.  Έλαβε μέρος στονΤρωικό Πόλεμο (1200 π.χ.) ήταν σύμμαχος των Τρώων και ήρθε στην Τροία, να βοηθήσει τον θείο του Πρίαμο. Σε μονομαχία με τον Αχιλλέα, έχασε την ζωή του.

 

Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικα, οι Αιθίοπες είναι αρχαίος λαός. Ανθρωπολογικά ανήκαν στη Λευκή ή Καυκάσια φυλετική ομάδα του Χαμιτικού κλάδου, όπως και οι αρχαίοι  Αιγύπτιοι. Αργότερα θα αναμιχθούν με νέγρικα στοιχεία που ήρθαν από την Ν.Δ. Αφρική και με Σημίτες από την Αραβική χερσόνησο.

 

Οι Αρχαίοι Έλληνες, με τον όρο Αιθιοπία, αναφέρονται στις περιοχές μετά τον πρώτο καταρράκτη του     Νείλου, οι οποίες βρίσκονται στο «κέρας της Αφρικής». Δηλαδή, τα σημερινά κράτη του Τζιμπουτί, της    Σομαλίας, της Αιθιοπίας, της Ερυθραίας, αλλά και του Σουδάν.

 

Στη σύχρονη έποχη, το Προξενείο της Αιθιοπίας, λειτούργησε στην Αθήνα το 1920, με πρώτο επίτιμο Πρόξενο τον Γεράσιμο  Αμούρη. Το 1951 αναβαθμίστηκε σε Πρεσβεία και παρέμεινε ως είχε, μέχρι το 1992. Από τότε   λειτουργεί ως Γενικό Προξενείο, με επίτιμο Γενικό Πρόξενο την Κατερίνα Καλογεροπούλου-Αρμενάκη. Παράλληλα με το Προξενείο λειτούργησε και η Πρεσβεία, από το 2006 και μέχρι τον Οκτώβριο 2010.


Ο Χάμπτε Σελάσιε Ταφέσε, υπουργός Τουρισμού επί Χάϊλε Σελάσιε, έρχεται στην Ελλάδα σε ηλικία 3 χρόνων (1934). Ηρθε μαζί με την οικογένεια του Θουκυδίδη Ζερβού, λίγο πριν την εισβολή των Ιταλών στην Αιθιοπία. Παρέμεινε στην χώρα για 14 χρόνια, έζησε την κατοχή, ήταν μαθητής του Κολλεγίου Αθηνών   και απέκτησε Ελληνική συνείδηση.

Η Ethiopian Airlines έρχεται στην Αθήνα (1957). Ήταν η παρθενική της, πτήση, σε δρομολόγια του     εξωτερικού, που είχε τελικό πορισμό την Φρανκφούρτη.

Ο Τέκλου Ουελντεσελάσιε, γιος του πρέσβη  Αμπέμπε Ουελντεσελάσιε και της Ελένης Κονιζάκη, είναι   ο  δρυτής και ιδιοκτήτης της αλυσίδας κομμωτηρίων Freestyle (1983).Η Freestyle είναι σημαντικός υποστηρικτής  του Συλλόγου Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πρεσβείας της Αιθιοπίας, στην Ελλάδα ζουν και εργάζονται 2.678 άτομα, από αυτά τα 2.100 είναι γυναίκες. Οι Αιθίοπες εκκλησιάζονται στην εκκλησία Μάριαμ Κιντάνε Μχρέτ, που βρίσκεται  στο Πολύγωνο. Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών την παρεχώρησε το 1987.

Η Αιθιοπία προσέφερε στην Ελλάδα, μία υποτροφία για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011. Πρόκειται για μεταπτυχιακές σπουδές, στον τομέα της αιθιοπικής γλώσσας και ιστορίας.

 

Στην 75η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, η Αιθιοπία έλαβε μέρος για πρώτη φορά. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό και τον τουρισμό. Συμμετείχε υπό την αιγίδα του  Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου.

 

Σε έκθεση που έγινε στο Κέντρο Ιστορίας της Θεσσαλονίκης, παρουσιάσθηκαν 240 αυθεντικοί και σπάνιοι σταυροί από την Αιθιοπία. Οι σταυροί ανήκουν στη συλλογή του Χρήστου Γιαννουλάκη.


                                                                                                                                  Σταύρος Ε. Βινιεράτος


Comments