Ο ΠΑΟ στην Αιθιοπία

                                                                  Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ 

Το 1964, η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού Α.Ο, επισκέφτηκε την Αιθιοπία. Ηταν προσκεκλημένη του Ολυμπιακού Αντίς Αμπέμπας. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης ανδρών, της Α' Εθνικής κατηγορίας, που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1963-64, ο Παναθηναϊκός κατέλαβε την 3η θέση.

Μέλη της αποστολής ήταν δυο παίκτες, που έγραψαν ιστορία στο Ελληνικό μπάσκετ: ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος της FIBA Europe (2002-10) και ο Κώστας Πολίτης, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης, όταν η Εθνική Ομάδα κέρδισε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το Πρωτάθλημα Ευρώπης του 1987. 

Στην αποστολή συμμετείχαν:ο έφορος και προπονητής της ομάδας,Τζακ Νικολαΐδης, οι παίκτες του Παναθηναϊκού Πέτρος Παναγιωταράκος, Ανδρέας Χαϊκάλης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Κώστας Πολίτης, Μιχάλης Κυρίτσης, Στέλιος Ταβουλάρης, Χρίστος Αντωνιάδης, ο παίκτης του Τρίτωνα Αθηνών Αλέξανδρος Κοντοβουνήσιος και ο παίκτης του Α.Ο. Ζωγράφου Αντώνης Χρυσόπουλος.

Ο Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπας ήταν η ομάδα που εκπροσωπούσε τον Ελληνισμό της Αιθιοπίας και βρισκόταν στην ακμή της δόξας του. Είχε κερδίσει το κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων μπάσκετ της Αφρικής (1964) και 18 διαδοχικά πρωταθλήματα της Αντίς Αμπέμπας. Για πάνω από δυο δεκαετίας, υπήρξε ο απόλυτος κυρίαρχος του μπάσκετ, τόσο στην περιοχή της Αντίς Αμπέμπας, όσο και σε ολόκληρη την Αιθιοπία.

Πρόεδρος της ομάδας του Ολυμπιακού, ήταν ο Γιάννης Βελισσαρίου, ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος της Αιθιοπικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ (1968-71). Έφορος και προπονητής ήταν ο Νάσος Καλογερόπουλος.

…Στην ομάδα συμμετείχαν δυο παίκτες που έπαιζαν σε Ελληνικές ομάδες: ο Γιάννης Ιωάννου, ένας σπουδαίος παίκτης του Τρίτωνα Αθηνών και ο Βασίλης Γκούμας του Πανελληνίου, ο οποίος έγραψε ιστορία στο Ελληνικό μπάσκετ. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έπαιξε στην εθνική ομάδα 114 φόρες και συμμετείχε σε αγώνες της μικτής Ευρώπης.

Οι παίκτες της ομογένειας, που συμμετείχαν στην ομάδα, ήταν οι: Γιάννης Ιωάννου, Δημήτρης Σφακιανός, Τάσος Κάλος, Γιάννης Χαμάουϊ και ο Νίκος Πάγκαλος. Συμμετείχαν επίσης και οι ξένοι παίκτες: Αντρέα Φουρσέτι, Ντέλι Βαϊλάτι, Τζώνη Κούλ, Νεγκάτου και ο Ράσσελ. 

Στον πρώτο αγώνα, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, το γήπεδο ήταν γεμάτο από μέλη της Ελληνικής Παροικίας. Η επιθυμία των φιλάθλων ήταν έντονη, ήθελαν την νίκη. Ένταση υπήρχε και μεταξύ των παικτών, όπου σε ένα ''σκληρό φάουλ'' που έκανε παίκτης του Παναθηναϊκού, πάνω στον Βασίλη Γκούμα, ο Γυμνασιάρχης Νικόλας Δράκος, που συνόδευε τους μαθητές του οικοτροφείου, έχασε την ψυχραιμία του και έκανε ''έντονη παρατήρηση'' στον παίκτη. Ο Γκούμας, ήταν τότε, μαθητής του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπας. Τελικά τον αγώνα κέρδισε ο Παναθηναϊκός.

Στο τουρνουά (bishop cup) που έγινε μεταξύ των Ελληνικών και Αιθιοπικών ομάδων, εκτός των δυο Ελληνικών ομάδων, συμμετείχαν οι Αιθιοπικές ομάδες: YMCA, το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα και το Γεωπονικό Κολλέγιο της Αραμάγιας (περιοχή Χάραρ). Οι αγώνες ήταν μικρής διάρκειας. Στον τελικό βρέθηκαν, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός και την νίκη πήρε και παλι ο Παναθηναϊκός. Κατά την διάρκεια του αγώνα, οι παίκτες των Αιθιοπικών ομάδων, υποστήριζαν τον Ολυμπιακό, με το σύνθημα, ''Ολυμπιακός γε Σόα αμπέμπα'' (Ολυμπιακέ, της Σόα, λουλούδι). Η Αντίς Αμπέμπα ανήκει στην περιφέρεια της Σόα.

...Η επιθυμία του Ελληνισμού της Αιθιοπίας, για νίκη επί του Παναθηναϊκού, πραγματοποιήθηκε στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα, όπου ο Ολυμπιακός κέρδισε με 72-71. Ήταν τόσο μεγάλη η εμφάνιση του Ολυμπιακού, ώστε ο έφορος και προπονητής του Παναθηναϊκού,Τζακ Νικολαΐδης έλεγε στους παίκτες του: Ο Ολυμπιακός έχει σπουδαία ομάδα και αν έπαιζε στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα διεκδικούσε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις !!! 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Παναθηναϊκού στην Αντίς Αμπέμπα, μέλη της Ελληνικής Παροικίας πραγματοποίησαν εκδρομές, ώστε τα μέλη της αποστολής να γνωρίσουν την Αιθιοπική φύση. Η δε διοίκηση του Ολυμπιακού, έδωσε δεξίωση προς τιμή τους, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Συλλόγου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι ο Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπας, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, συμμετείχε, στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος του 1960. Οι αγώνες, έγιναν στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, στην Θεσσαλονίκη και ο Ολυμπιακός κατέλαβε την 8η θέση. Τότε, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης γινόταν μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων πόλεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπας έπαιξε φιλικά παιχνίδια, με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, την Νήαρ Ηστ και τον Πανιώνιο.

Πηγή του παραπάνω άρθρου, είναι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ και οι πληροφορίες που μας έδωσαν, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο Παναγιώτης Στεφανίδης.