Η Εθνική Επέτειος

                                                                   Μαθητές στο μονόπρακτο ‘’ Μάνα σου λέω δεν μπορώ’’

Η Εθνική εορτή της 25ης  Μάρτιου γιορτάζεται από όλες τις Ελληνικές Κοινότητες που βρίσκονται ανά την υφήλιο, με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Τιμούν και τους Έλληνες της διασποράς, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της επανάστασης του 1821. Έτσι και οι Έλληνες που ζούσαν στην Ερυθραία, στο Τζιμπουτί και τις ελληνικές παροικίες της Αιθιοπίας, διοργάνωναν εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της ανεξαρτησίας μας.

Οι εκδηλώσεις άρχιζαν με τον σημαιοστολισμό των ελληνικών γραφείων και καταστημάτων που λειτουργούσαν στην πόλη και την σχολική γιορτή όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες απάγγελναν ποιήματα και παρουσίαζαν θεατρικές παραστάσεις, με θέματα από την επανάσταση του 1821. Ανήμερα, είχαμε την προσέλευση των παροίκων στην εκκλησία, για να παρακολουθήσουν την δοξολογία. Ακολουθούσαν οι μαθητές σε στοίχιση, με προπομπό την Ελληνική Σημαία. Ήταν ντυμένοι με την εθνική ενδυμασία, τα αγόρια φορούσαν την στολή του εύζωνα, ενώ τα κορίτσια την στολή της Αμαλίας. Οι εκδηλώσεις έκλειναν με την δεξίωση που έδινε η Ελληνική Πρεσβεία ή το Προξενείο ή Κοινότητα και την τιμούσαν με παρουσία τους οι αξιωματούχοι του κράτους και οι εκπρόσωποι των Πρεσβειών ή Προξενείων που λειτουργούσαν στη πόλη.

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο της μαθητρίας της Β’ Λυκείου Αφροδίτης Μυριαλλή, που περιγράφει τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αντίς Αμπέμπα (1966), για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου:

‘’ Και η φετεινή σχολική γιορτή διεξήχθηκε μέσα σε ατμόσφαιρα γεμάτη από εθνικό παλμό και πατριωτική έξαρση. Μαθηταί και μαθήτριες του Δημοτικού και του Γυμνασίου με ενθουσιασμό και φιλοτιμία συνέβαλαν πολύ στην ανάλογη με το περιεχόμενο της γιορτής λαμπρότητα. Τραγούδησαν ενθουσιώδη εθνικά τραγούδια και απήγγειλαν ποιήματα με πατριωτικό αίσθημα.

   Κατασυγκίνησε και τόνωσε τα πατριωτικά αισθήματα όλων μας, το υπέροχο μονόπρακτο με τον τίτλο ‘’ Μάνα σου λέω δεν μπορώ’’, που έλαβαν μέρος οι μαθήτριες του Γυμνάσιου Μ.Ταταλιά, Π.Ταταλιά, Α.Μαραβέγια και Χ.Χατζηπαύλου και οι μαθητές Α.Οικονόμου, Ε.Τζαννάτος, Σ.Βινιεράτος, Α.Τρομπέτας, Γ.Χαντάτ και Ν.Κιούσης. Μας δυνάμωσε και έκαμε ακόμα πιο έντονο το πατριωτικό μας συναίσθημα ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή κύριο Παπούλια.

   Το σχολείο συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε από την ομήγυρη, που συνέθεταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αξώμης, η Α.Ε. ο Πρέσβυς της Ελλάδος κ. Παπαδάκης μετά της κ. Παπαδάκη, ο Πρόξενος κ.Βιριδάκης μετά της κυρίας του, ο πρόεδρος κ. Διαμάντας μετά της κυρίας του, ο Επίτιμος πρόεδρος κ. Μίχος μετά της κυρίας του, ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεωργακάς μετά της κυρίας του, ο ταμίας κ. Γανωτάκης, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ηρωδίων, ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού κ.Βελισσαρίου μετά της κυρίας του, οι μεγάλοι ευεργέται κ. Μ. Ζέκος μετά της κυρίας του, η κ. Π. Βελισσαρίου, τα μέλη της Επιτροπής της Κοινότητας, άλλοι επίσημοι και εκατοντάδες παροίκων.

    Η εκκλησία την επομένη γέμισε από επισήμους και εκατοντάδες παροίκους καθώς και όλο τον μαθητόκοσμο. Μέσα σ’ όλων τα μάτια εδιάβαζε κανείς την συγκίνηση και την υπερηφάνεια για τα κατορθώματα των αγωνιστών, που οδήγησαν στην απελευθέρωση της πατρίδος μας καθώς τα παρουσίασε ολοζώντανα ο κ.Πρέσβυς στον ενθουσιώδη λόγο που εξεφώνησε.

    Το απόγευμα στην δεξίωση που δόθηκε στην Ελληνική Πρεσβεία και που την έτιμησαν με την παρουσία τους ανώτατοι Αξιωματούχοι του Αιθιοπικού Κράτους και σχεδόν ολόκληρο το Διπλωματικό Σώμα και ολόκληρη η παροικία, μαθηταί και μαθήτριες με εθνικές ενδυμασίες έδωσαν ολοζώντανο εθνικό χρώμα στην πατριωτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι εξαιρετικές φροντίδες του Πρέσβεως και της κ. Παπαδάκη. Η δεξίωση εσημείωσε πρωτοφανή επιτυχία από απόψεως αριθμού προσώπων και εκδηλώσεων συμπαθείας και εκτιμήσεως προς την πατρίδα’’.

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Ελληνικού σχολείου της Αντίς Αμπέμπας ‘’Ελληνική Πνοή’’.