Η Φαίδρα Βρονταμίτη

posted Oct 11, 2013, 8:36 AM by Σ Β   [ updated Aug 6, 2015, 1:05 AM ]
                         

Στην τρομοκρατική επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας του Ναϊρόμπι, μεταξύ των θυμάτων ήταν και μιά Ελληνίδα, η Φαίδρα Βρονταμίτη (1998).

Ήταν το πρωινό της 7ης Αυγούστου, όταν το κτίριο της πρεσβείας καταστράφηκε, από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου. Από την έκρηξη, σκοτώθηκαν περισσότερα από 200 άτομα.

Η Φαίδρα Βρονταμίτη εργαζόταν εκείνη τη στιγμή στην  πρεσβεία. Είχε γεννηθεί στην Αντίς Αμπέμπα. Γονείς της ήταν ο Νέστορας  Βαπορίδης και η Αλεξάνδρα Μάρκου. Σε ηλικία  8 χρονών μετακόμισε με την οικογένειά της στην Κένυα. 

Η  κυβέρνηση της Κένυα, τιμώντας την μνήμη των θυμάτων, κατασκεύασε το  «The August 7th Memorial Park and Peace Museum»  στο Ναϊρόμπι .

Φαίνεται ότι η ζωή της Φαίδρας είχε ταυτιστεί με τραγικά γεγονότα. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κουβέιτ, στο σύζυγό της Νίκο,  διευθυντή της Ολυμπιακής Αεροπορίας εκεί, εισβάλλουν στη χώρα τα στρατεύματα τού Ιράκ. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστεί μαζί με τον γιο της, Παύλο (1990).

Οι Ιρακινοί, μετά από τη διεθνή κατακραυγή, απελευθερώνουν τα γυναικόπαιδα. Mε παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου, ομάδα Ελλήνων εργαζομένων και επιχειρηματιών εγκαταλείπουν το Κουβέιτ. Μεταξύ αυτών είναι και ο σύζυγος της.

Η Φαίδρα εργάστηκε συνολικά 32 χρόνια στις Πρεσβείες των Η.Π.Α  (Αντίς  Αμπέμπα και  Ναϊρόμπι). Από το γάμο της με το Νίκο Βρονταμίτη απέκτησε 3 αγόρια. Όταν έφυγε από τη ζωή, ήταν 52 χρονών.   

Η ζωή της έγινε βιβλίο  από τη Μελίνα Φανούρη. Κυκλοφορεί στην Αγγλική γλώσσα, με τον τίτλο «Phaedra». 


Comments