Η Ιστορία μας

                               Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινότητας της Αντίς Αμπέμπας (1924)

Τον περασμένο Απρίλιο ο Σύλλογος μας έκλεισε 40 χρόνια ζωής. Ήταν το 1975, όταν οι περισσότεροι Έλληνες της Αιθιοπίας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την χώρα, λόγω πολιτικών αλλαγών. Το ίδιο συνέβη και στην Ερυθραία και λίγο αργότερα στο Τζιμπουτί. Το μεγαλύτερο ποσοστό του Ελληνισμού από τις παραπάνω χώρες ήρθε στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν ανά την υφήλιο. Η ίδρυση του Συλλόγου μας ήταν πλέον απαραίτητη, έπρεπε να έχουμε ένα σημείο αναφοράς. Σήμερα, ο Σύλλογος μας έχει δημιουργήσει την δίκη του ιστορία.

Φεύγοντας από τις χώρες που μας φιλοξενούσαν τόσα χρόνια, αφήσαμε πίσω την Ιστορία μας. Την δημιούργησαν οι πρόγονοι μας, οι οποίοι εγκατέλειψαν την χώρα που γεννήθηκαν, για ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα, η Ιστορία μας βρίσκεται στα αρχεία που διατηρούν οι Ελληνικές Κοινότητες (Ασμάρας, Τζιμπουτί, Ντίρε Ντάουας και Αντίς Αμπέμπας). Τα αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας του Ντέμπι Ντόλο, βρίσκονται στην Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας, ενώ τα αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας του Κέρεν, δυστυχώς, καταστραφήκαν κατά την διάρκεια του πολέμου, μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας.

…Η Βιργινία Βέργη-Νέρη, διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου (1981-83), επέστρεψε τον Απρίλιο του 2001 στην Αιθιοπία, αυτή τη φορά όχι για να διδάξει, αλλά για να μελετήσει τα αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας Αντίς Αμπέμπας. Ενδιαφέρθηκε μάλιστα, να μελετήσει και τα αρχεία της Ελληνικής Κοινότητας της Ντίρε Ντάουας, αλλά δυστυχώς αυτό, δεν έγινε δυνατόν. 

-Στα αρχεία της Κοινότητας της Αντίς Αμπέμπας, υπάρχει ένα έγγραφο μεγάλης ιστορικής άξιας. Είναι το πρακτικό ίδρυσης της, με την επωνυμία ‘’ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ’’ (1918). Την ίδρυσή της έπρεπε να εγκρίνει και το Ελληνικό Κράτος. Αυτό έγινε το 1925, με την υπογραφή του Πρόεδρου της Α’ Ελληνικής Δημοκρατίας και ηρώα των Βαλκανικών Πολέμων, Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη.

Μεγάλη προσφορά στον Ελληνισμό της Αιθιοπίας, Ερυθραίας και Τζιμπουτί, την έκανε ο Χρήστος Ε. Γιαννούλας, καθηγητής του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπας (1973-77). Ερχόμενος στην Αιθιοπία, μελέτησε τα αρχεία της Μητρόπολης Αξώμης και έγραψε το βιβλίο ‘’ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΑΞΩΜΗΣ, συμβολή στην Ιστορία του Ελληνισμού της Αιθιοπίας’’ (Βλέπε συνημμένο αρχείο).

- Η ιστορία της Μητρόπολης, αρχίζει με την τοποθέτηση του Άγιου Φρουμέντιου, ως  Α’ Μητροπολίτου Αξώμης (328 μ.χ). Σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του Χριστιανισμού στην χώρα, είχαν και οι Εννέα Άγιοι της Αιθιοπικής Εκκλησίας. Ήταν Βυζαντινοί μοναχοί που ήρθαν στην Αξώμη, μεταξύ 460-480 μ.χ. Δυο από αυτούς, ο Παντελεήμων και ο Λουκιανός, ήταν Έλληνες.

- Εκτός των άλλων, μελέτησε και την Ελληνική παρουσία στην περιοχή και διαπίστωσε, ότι εκεί έζησαν Έλληνες τόσο κατά την διάρκεια των Ελληνιστικών χρόνων, όσο και στην Βυζαντινή εποχή, στους Μεσαιωνικούς χρόνους και στην σύγχρονη περίοδο. Ήταν τότε που ήρθαν οι πρόγονοι μας.

…Σήμερα, η μεγάλη δύναμη του Συλλόγου μας είναι τα μέλη μας. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι μια μικρή σχετικά Ελληνική Παροικία, που στην ακμή της έφτασε να αριθμεί τα 7.000 άτομα, να έχει τόσα πολλά πετυχημένα μέλη. Ξεχώρισαν στους τομείς που ασχολήθηκαν, όπως στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, τις Επιστήμες, στην Επιχειρηματικότητα, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.λ.π. Πολλά από αυτά ενίσχυσαν οικονομικά τον Σύλλογος μας.

Τέλος, η Ιστορία μας δεν άφησε ασυγκίνητη την νέα γενιά. Πρόσφατα, η φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου Δανάη-Βαρβάρα Καλαμπαλή, με ρίζες από την Μικρά Ασία, εκπόνησε εργασία με θέμα ‘’Ο ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ’’. Παλαιότερα, η Μαριάννα Χάλαρη με ρίζες από τον Ελληνισμό της Αιθιοπίας και της Τανζανίας, πραγματοποίησε μια ανάλογη εργασία για το τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.