Οι Ευεργέτες

                                                             

Ο Ανδρέας Καλός, από την Κεφαλονιά, κατασκεύασε, με δαπάνες του, τον Ιερό Ναό των  ΑΓΙΩΝ  ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και  ΕΛΕΝΗΣ, στο Τζιμπουτί (1910). Ο εμπορικός οίκος του Α. Καλού ήταν μεταξύ των Ελληνικών οίκων  που μεσολαβούσαν στις αγγλικές τράπεζες, ως εγγυητές, υπέρ του Αιθιοπικού κράτους.

Ο Στυλιανός Μπολλολάκος, από το Γύθειο, το 1926 χρηματοδότησε την κατασκευή  του Ελληνικού  Κοινοτικού Σχολείου της Ντίρε Ντάουας και το 1930 τον Ιερό Ναό της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ. Ο Στ. Μπολλολάκος ασχολήθηκε με το εμπόριο καφέδων.

Ο γιατρός Ιωάννης Κοσμάς προσέφερε στην Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας, την δεκαετία του 1930, οικόπεδο επιφάνειας 1.500 τ.μ. Στο οικόπεδο αυτό, η Κοινότητα κατασκεύασε  κτήριο, που χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία MOSVOLD (1960). Η Ελευθερία Κοσμά, το γένος Δασκαλάκη από την Κρήτη, ίδρυσε το πρώτο Ελληνικό Σχολείο στην Αιθιοπία. Λειτούργησε από το 1915 έως το 1930.

Ο Απόστολος Παπαφιλίππου από τη Ρόδο, δώρισε στην Ελληνική Κοινότητα της Ασμάρας  την ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΕΙΟ  ΣΧΟΛΗ (1954). Στεγάστηκε εκεί το Δημοτικό Σχολείο, που λειτουργούσε από το 1907. Σήμερα στο κτήριο στεγάζεται το Προξενείο της  Ελλάδος  στην Ερυθραία . Ο Α. Παπαφιλίππου ασχολήθηκε με τις εξαγωγές ακατέργαστων  δερμάτων.

Η Παρασκευή Βελισσαρίου προσέφερε  τον Ιερό Ναό του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, στο Ελληνικό Ορθόδοξο κοιμητήριο της Αντίς Αμπέμπας, στη μνήμη του συζύγου της Βελισσάριο Βελισσαρίου, από την Κύμη (1957). Το οικόπεδο του κοιμητηρίου ήταν δωρεά του Αυτοκράτορα Μενελίκ Β’ τους  Ελληνες της Αντίς Αμπέμπας.

Στο οικόπεδο των 33 στρεμμάτων, που αγόρασε η Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας το 1958, κατασκευαστήκαν τα παρακάτω κτήρια :

     - Το ΔΙΑΜΑΝΤΕΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, προσφορά του Νικολάου Διαμάντα, από το Καστελόριζο. Ήρθε στην     Αιθιοπία το 1936 και ασχολήθηκε με το γενικό εμπορείο.

     - Η ΖΕΚΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, προσφορά του Μιχαήλ Ζέκου. Γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα και  ασχολήθηκε με τη βιομηχανική παραγωγή σπορελαίου και με την σαπωνοποιία .

      - Το ΜΙΧΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ, προσφορά του Αθανασίου Μίχου, από την Τιθορέα. Ήρθε στην Αιθιοπία το 1929 και ασχολήθηκε με τη βιομηχανική παραγωγή αλεύρων και τροφίμων.

      - Το ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ, που χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κράτος.

      - Η ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΙΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ, που  προσφέρθηκε από τον Κωνσταντίνο  Καλογερόπουλο, το 1997. Γεννήθηκε στην Αθήνα, ήρθε στην Αιθιοπία το 1952 και ασχολήθηκε με τις γενικές ασφάλειες και το εμπόριο. Η Κοινότητα χρησιμοποιεί την σχολή ως αγγλόφωνο σχολείο.

Ο Γ. Μεταξάς  προσέφερε οίκημα στην Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας    για να τη λειτουργία του, ως  ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ. Τελικά το οίκημα χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία των καθηγητών. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το Μίχειο Γυμνάσιο. 

... Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  αγόρασε από την Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας ένα τμήμα του οικοπέδου της, επιφανείας 13 στρεμμάτων. Εκεί κατασκευάστηκαν η λέσχη και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Αυτοκράτορα  Χάιλε Σελάσιε (1960).

Ο Γιάννης Βελισσαρίου κάλυψε ένα μεγάλο μέρος των δαπανών. Διατέλεσε Πρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ, οποίος, επί των ημερών του, ο γνώρισε μεγάλες στιγμές δόξας. Γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα και ασχολήθηκε με το εμπόριο οικοδομικών υλικών.

Αξίζει να αναφερθεί η προσφορά του Αλέξανδρου Γανωτάκη. Μέσω των διασυνδέσεων που είχε με το παλάτι, προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας. Η γενική συνέλευση της κοινότητας (1963), τον τίμησε με τον τίτλο, του ‘’ Μεγάλου Ευεργέτη’’. Γεννήθηκε  στην Αντίς Αμπέμπα και διατέλεσε επί σειρά ετών, ταμίας της κοινότητας.  

Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας  στους ευεργέτες. Χωρίς την προσφορά τους, πολλοί από εμάς δεν θα είχαμε αποκτήσει την Ελληνική Παιδεία.