ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

ΑΡΧΕΙΟ 2012-2017

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ 

Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, στη 1 το μεσημέρι, στο εστιατόριο ΑΧUΜ, στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου 183, στην Πλατεία Κολιάτσου, έχουμε Αιθιοπικό μπουφέ. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, θα θαυμάσουμε και Αιθιοπικούς χορούς, μια προσφορά του εστιατορίου.  Για κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο:2109812717

                                  Η ΑΙΘΙΟΠΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ:

Την Κυριακή 24η Σεπτεμβρίου, για τον εορτασμό, με τον παραδοσιακό τρόπο, την ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, από την Αγία Ελένη. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Καραΐσκάκη, που βρίσκεται απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο). Θα αρχίσει στις 5 το απόγευμα και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ.

https://sites.google.com/a/xereteoti.com/xereteoti-com/about-me/20597466_1434460539974423_3841723783969584698_n.jpg

                                                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

     Επί του θέματος, περί ισχύος ή μη,  των όρων της Συμφωνίας (Μνημονίου) μεταξύ Αιθιοπίας-ΜΙΓΚΑ και για τους υπόλοιπους Έλληνες δικαιούχους αποζημιώσεων ή επιστροφής των περιουσιών από την Αιθιοπία,  ο Υφυπουργός ΥΠΕΞ κ. Τέρενς Κουίκ,  που εντός των ημερών επισκέπτεται την Αιθιοπία, υποσχέθηκε ότι θα θέσει το θέμα, όπως ακριβώς το ζητάμε, στους Αιθίοπες  ομολόγους του.

     Δηλαδή να απαντήσουν ΕΠΙΣΗΜΩΣ με ένα ΝΑΙ  ή  ένα  ΟΧΙ.  Και εάν μεν απαντήσουν ΝΑΙ , τότε , ως του εξηγήσαμε, εμείς οι δικαιούχοι θα αποφασίσομε πώς θα κινηθούμε , αφού πλέον  δεν θα δύνανται οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομίας της Αιθιοπίας να μας εμπαίζουν. Εάν βέβαια απαντήσουν ΟΧΙ , ως ο υφυπουργός  είπε , «γνωρίζω τι θα τους πω» . 

     Τα ανωτέρω, μετά την επίσκεψη μου, σήμερα,  εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, παρουσία της Κυρίας Αικ. Δημάκη (Πρέσβης) η οποία του υπέβαλε μακροσκελές Υπόμνημα με όλα τα στοιχεία και επιστολές που της είχαμε καταθέσει, ως και μιας σελίδας, περιληπτικής έκθεσης του θέματός μας, που επισυνάπτεται.

 Με Φιλικούς Χαιρετισμούς, 

Βαλασκατζής Γιώργος

Περιληπτική ενημέρωση του προβλήματος  αποζημιώσεών μας από την Αιθιοπία, για  τον:

Αξιότιμο  Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, 

Κύριο Τέρενς Κουίκ.                                                                                                                       

Η Στρ/κή Λαϊκή Δημοκρατία της Αιθιοπίας, την 01/01/1975 και την 03/02/1975 νομοθέτησε  τις εθνικοποιήσεις Τραπεζών, Ασφαλιστικών Εταιρειών, 72 Εμποροβιομηχανικών Εταιρειών, τις πλέον της  1ης οικίας και την αστικό-γεωργική γη.  Ο Νόμος  προέβλεπε αποζημίωση (fair  compensation)  μόνον για τις υπέρ του εδάφους ιδιοκτησίες.  Δηλαδή,   ΟΧΙ  για τη ΓΗ.

Τον Μάιο του 1991 το Στρατιωτικό Καθεστώς κατέρρευσε. Κατά το διαρρεύσαν διάστημα από το 1975, οι Συνοικιακές Επιτροπές, δήμευαν, κατά το δοκούν, περιουσίες διαφόρων.  

Την 27/10/2000 το νέο Καθεστώς (Υπ. Οικονομίας), μετά την 9ετή,  πίεση της Διεθνούς Τραπέζης, υπέγραψε  Μνημόνιο με την, θυγατρική της,  M.I.G.A. ,   για  την  καταβολή αποζημιώσεων στους μη Αιθίοπες πρώην ιδιοκτήτες, επί τη βάσει της “book value” κάθε περιουσιακού στοιχείου κατά την ημέρα της εθνικοποίησης, με 6% compound interest, από την  εθνικοποίηση και για όσο διάστημα παρέμεινε στην επιμέλεια  της  Αιθιοπίας.                                                  

Με το ίδιο Μνημόνιο όλες οι περιουσίες, που δημεύθηκαν  από τις  Συνοικιακές Επιτροπές, κρίθηκαν  «παράνομες»  και (ως εκ τούτου), επιστρεπτέες  στους πρώην ιδιοκτήτες.

Αυτή τη λύση αποδέχθηκαν όλα τα Κράτη , από Αμερική, Ε.Ε., Ινδία, Ιαπωνία και Αφρική,  εκτός  της  Ελλάδος.  Όλοι ανεξαιρέτως οι δικαιούχοι αποζημιώσεων, ως και ένας αριθμός Ελλήνων, έλαβαν τις  αντίστοιχες  αποζημιώσεις βάσει αυτού του Μνημονίου .

Η πλειονότητα όμως των  Ελλήνων  Δικαιούχων  έκρινε  ασύμφορες  τις  προσφερθείσες  αποζημιώσεις  και ζήτησε την συνδρομή του ΥΠΕΞ με την ελπίδα να επιτευχθούν καλύτεροι όροι αποζημίωσης.   Δυστυχώς, οι προσπάθειες του ΥΠΕΞ απέτυχαν.

Οι Αιθίοπες  απαιτούσαν συμμόρφωση με τους όρους του Μνημονίου.

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και αποφασίσαμε να συμμορφωθούμε με τους Αιθιοπικούς όρους αποζημιώσεων. Μερικοί εξ ημών υπέβαλλαν τις σχετικές αιτήσεις στην Διεύθυνση Αποζημιώσεων του Αιθιοπικού                       Υπ. Οικονομίας.  Η απάντηση, ως προς την άμεση καταβολή της λογιστικής αξίας (“book value”), κατά την 03/02/1975,  ήταν θετική, αλλά αρνητική, ως προς την καταβολή του 6% ανατοκιζόμενων τόκων!                                                                                                                                                      

Σημειωτέον ότι, τον  Φεβρουάριο 1975,  η ισοτιμία του Αιθιοπικού νομίσματος ήταν: 2,07  =  1,-  Δολάριο Αμερικής,  έναντι της τρέχουσας ισοτιμίας 23,- = 1,- Δολ. Αμερικής. Δηλαδή,  τα  1.000,- Αιθιοπικά, διαιρούμενα με το 2,07 :  τότε ήταν US$  483,09 .  Σήμερα,  τα   1.000,- Αιθιοπικά, διαιρούμενα με το 23,- : είναι  US$     43,48. Δηλαδή, η απόλυτη κοροϊδία.         

Γι αυτό και ζητήσαμε από το ΥΠΕΞ μας να υποβάλλει την μόνη και απλή ερώτηση στην Αιθιοπική πλευρά , ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ , ως προς το αν ισχύουν οι όροι του άνω αναφερόμενου μνημονίου και για τους υπόλοιπους Έλληνες δικαιούχους, ως ίσχυσαν  και  για όλους τους άλλους.                                                                                                                                                              

Εκ μέρους Επιτροπής, 

Βαλασκατζής Γεώργιος.            

http://ausgreeknet.com/ausgreeknet_net/Konta-113.pdf

                                            ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, στη 1μμ, στο εστιατόριο LALIBELA, στην οδό Νάξου 26-28 στην Κυψέλη, έχουμε Αιθιοπικό μπουφέ.

Για κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο: 2109812717

https://sites.google.com/a/xereteoti.com/xereteoti-com/about-me/15073386_1166903023396844_3971072720630216366_n.jpg

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

   ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

 

Αγαπητοί Έλληνες εξ Αιθιοπίας

         Μετά αρκετούς μήνες αναμονής κάποιων νέων από το ΥΠΕΞ μας, χθες έλαβα ένα τηλεφώνημα από την υπεύθυνη του Τμήματος Β 6 , Πρέσβη Κυρία Αικατερίνη Δημάκη, η οποία ζήτησε, κατ εντολή του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ, να υποβάλομε, το συντομότερο, ακριβείς αξίες των περιουσιών.

        Όπως αντιλαμβάνεστε για τις ιδιωτικές περιουσίες (δηλ. τα σπίτια, διαμερίσματα ή αποθήκες), χωρίς αντίστοιχους Ισολογισμούς (αν είναι εταιρείες) ή έγκυρα έγγραφα δαπανών, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν τέτοιες αξίες.

       Εκτός αυτού, όμως, οι περιουσίες που δεν εθνικοποιήθηκαν με τον Νόμο, σύμφωνα με το Μνημόνιο Αιθιοπίας-ΜIGA του έτους 2000, είναι επιστρεπτέες

ΕΠΟΜΕΝΩΣ:

      Κατά την γνώμη μου, «ζητάμε πίσω τις ακίνητες περιουσίες μας» οι οποίες ήταν στην «τάδε» Διεύθυνση, με «τάδε» τίτλο ιδιοκτησίας (title deed) και «τόσων» τετραγωνικών μέτρων.

     Γι αυτό, παρακαλώ, τους ενδιαφερομένους (βλέπε συνημμένους καταλόγους) να αποστείλουν  επειγόντως «Το όνομα τους, το είδος της περιουσίας που διεκδικούν, την διεύθυνση (Κεμπελέ κλπ.), τα τετραγωνικά μέτρα του ακίνητου, τον αριθμό τίτλου ιδιοκτησίας», στη Διεύθυνση : Γ.Βαλασκατζής– Μ.Αλεξάνδρου 12 – Ν.Σμύρνη, Τ.Κ 171.22,  ή στο e mail: geoval1937@gmail.com 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Με Φιλικούς Χαιρετισμούς

 Γιώργος Βαλασκατζής

(τηλ. 210 94 29 425)

 

Ο Χρήστος Πυθαράς, γιος του Ηρακλή (Λάκη) Πυθαρά, από την Αντίς Αμπέμπα, σας προσκαλεί την Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου στις 20.00, στον κινηματογράφο Odeon Όπερα 1, στο πλαίσιο του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας, για να παρακολουθήσετε την ταινία του, η «Ευτυχία».

http://www.ausgreeknet.net/kondasas1.htm

ΕΝΑ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διοργανώνουν μια συμβολική εκδήλωση μνήμης, την Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016 με αφορμή την κυκλοφορία της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων «Αγωνιστές της Νεολαίας Λαμπράκη», στην οποία περιλαμβάνεται γραμματόσημο αφιερωμένο στον Ανδρέα Λεντάκη.

http://ausgreeknet.com/ausgreeknet_net/Konta-110.pdf

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΤΟ ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ΘΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΣΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ, ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΤΙΣ 22:45 ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΜΕΣΩ LIVE STREAMING ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ:

www.ana-mpa.gr

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, στη 1 το μεσημέρι, στο εστιατόριο ΑΧUΜ, στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου  183, στην Πλατεία Κολιάτσου, έχουμε Αιθιοπικό μπουφέ.

Για κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο:2109812717

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

                                              ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

                                                                 ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

 Τα Μέλη της Συν/κής  Επιτροπής Ελλήνων Αιθιοπίας Δικαιούχων, αποζημιώσεων για τις περιουσίες που εθνικοποιήθηκαν, ή  επιστροφής των περιουσιών που δημεύθηκαν, από το Στρατιωτικό Καθεστώς Αιθιοπίας, το έτος 1975, επιθυμούμε να ενημερώσομε τους ενδιαφερόμενους ότι:  Την 27/05/2015 αποφασίσαμε να  ζητήσομε  να ισχύσουν και για εμάς οι  ίδιοι  όροι του  Μ.Ο.U.  Αιθιοπίας/MIGA της  27/10/2000,  βάσει του οποίου αποζημιώθηκαν όλοι οι άλλοι δικαιούχοι, πλην ημών.  Υποβάλαμε το σχετικό   αίτημά μας  στον Υπουργό Εξωτερικών της Χώρας μας, Κύριο Ν. Κοτζιά και το θέμα μας, πλέον, επανεξετάζεται, από την αρμόδια Β6 Διεύθυνση του  ΥΠΕΞ   στη νέα του  βάση ,  με τη  συνδρομή  της   Α΄  Γενικής  Διεύθυνσης  Πολιτικών  Υποθέσεων.  

Υποβάλαμε επίσης  Κατάλογο  45 ονομάτων Ελλήνων με την ένδειξη:

 « …κατά την δήλωσή τους,  μετά την εγκαθίδρυση του  Στρατιωτικού   Καθεστώτος , έφυγαν  από  την  Αιθιοπία  και  κατά  την  απουσία  τους  :

 1ον οι Επιχειρήσεις τους Δημεύθηκαν,

 2ον οι πλέον της μίας Κατοικίες δεν αποζημιώθηκαν, ως η Προκήρυξη Αρθ. 47

       της    26.07.1975  προέβλεπε  και

 3ον οι κατοικίες οι οποίες τους ανήκαν ,  καταλήφθηκαν από τις  Τοπικές  Αρχές.

       «Σημείωση: Πιθανόν να υπάρχουν και  άλλοι  Έλληνες  Αιθιοπίας  οι οποίοι,

για κάποιους λόγους ,  δεν δήλωσαν τις απαιτήσεις τους. Αυτό όμως, δεν στερεί

το δικαίωμά τους να υποβάλλουν τις απαιτήσεις τους, μετά την διαβεβαίωση της Αιθιοπικής πλευράς  ότι θα ισχύσουν οι όροι του Μνημονίου με την  MIGA  της 27/10/2000» .

 

 

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και τις 7:00 το βράδυ, ο Αιθίοπας σκηνοθέτης  Zeresenay Berhane Mehari, θα παρουσιάσει την ταινία του, με τον τίτλο Difret. Είναι μια πραγματική ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού, που κατηγορήθηκε για φόνο, επειδή σκότωσε τον απαγωγέα της. Η ταινία βραβεύτηκε, από τα φεστιβάλ Sundance και Βερολίνου. Μετά την λήξη της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

http://ausgreeknet.com/ausgreeknet_net/Konta-109.pdf

                                      ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΛΩΝ

Ο Σύλλογος μας στην προσπάθεια του να έχει καλύτερη επικοινωνία με τα μέλη του, παρακαλεί όσους δεν μας έχουν στείλει την ηλεκτρονική διεύθυνση τους (E-Mail) και ενδιαφέρονται να λαμβάνουν την εφημερίδα μας ‘’Κοντά σας’’ σε ηλεκτρονική μορφή, να ενημερώνονται για τις έκτακτες ανακοινώσεις μας και να τους υπενθυμίζουμε τις εκδηλώσεις μας, να μας την στείλουν, στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση : ellinoethiopic@gmail.com

   Ο Βασίλης Σεϊτανίδης, Καθηγητής Ιατρικής, έγραψε ένα βιβλίο, με τον τίτλο ‘’Το νόημα’’. Είναι σύζυγος της Μαίρης Στεφάνου, από την Ντίρε Ντάουα. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα, όπου ένας Έλληνας Καθηγητής του Πολυτεχνείου  της  Ζυρίχης, μαθαίνει  πως  πάσχει  από κακοήθες  νόσημα,  αρνείται  όμως  να υποβληθεί  σε θεραπεία. Η σκέψη του επικείμενου θανάτου, γίνεται αφορμή για έναν ‘’απολογισμό’  της  ζωής του,  που   τον ταξιδεύει από την Αθήνα των παιδικών του χρόνων στη Ζυρίχη, του μεγάλου έρωτα και πάλι πίσω, πάντοτε σε αναζήτηση του ‘’νοήματος της ζωής’’. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης

                           

Ενα βιβλίο του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΑ απο την Ασμάρα.

     Η Ολυμπία Θεοφανοπούλου, πραγματοποίησε έκθεση φωτογραφίας, με τον τίτλο ‘’υπό σκιάν’’. Είναι κόρη της Ελένης Αντωνοπούλου, από την Αντίς Αμπέμπα. Βλέποντας τα θέματα της έκθεσης, έχεις την αίσθηση ότι πρόκειται για αφηρημένα σχήματα, που μοιάζουν με πανάρχαια ανατολικά κεντήματα ή με πίνακες της μοντέρνας δυτικής πρωτοπορίας. Σπούδασε, Αρχαιολογική Συντήρηση και Μουσειολογία, στο Instituteof Archaeology του University College London. Σταδιοδρόμησε στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και δίδαξε στο University College London. Το ομότιτλο λεύκωμα  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις PEAK.

ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

Την Κυριακή 22 Νοέμβριου, στη 1μμ, στο εστιατόριο LALIBELA, στην οδό Νάξου 26-28 στην Κυψέλη, έχουμε Αιθιοπικό μπουφέ.

Για κρατήσεις θέσεων, στο Ε-Mail: ellinoethiopic@gmail.com

http://ausgreeknet.com/ausgreeknet_net/Konta-108.pdf

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

 

ΑΙΘΙΟΠΙΑ , 1975-1991 & 1991 - 2015

================================

Το DERG:

     1ο. Με την Προκήρυξη  Νο 26 της 11/03/1975, εθνικοποίησε αριθμό μέσων παραγωγής, Τράπεζες, Ασφάλειες και άλλες εταιρείες, με την πρόβλεψη ότι θα κατέβαλε στους ιδιοκτήτες «ικανοποιητική αποζημίωση».

     2ο. Με την Προκήρυξη No. 47 της 26/07/1975, εθνικοποίησε τα πλέον του ενός σπιτιών και μεγάλες οικοδομές, με την πρόβλεψη να καταβάλει στους ιδιοκτήτες «ικανοποιητική αποζημίωση» και το 1ο σπίτι , δηλαδή η κατοικία, του κάθε ιδιοκτήτη, παρέμενε ιδιοκτησία του. Εθνικοποίησε, επίσης και την αστική γη, για την οποία δεν προέβλεπε αποζημίωση.

     Το 2002, η μετά το DERG Κυβέρνηση, ολοκλήρωσε με την MIGA  (Multilateral Investment Gurantee Agency),  θυγατρική  της  Διεθνούς  Τραπέζης, ένα  Μνημόνιο (ΜΟU) Συμφωνίας που καθόριζε την μέθοδο  αποζημιώσεων ή επιστροφών, στους μη Αιθίοπες υπηκόους, των  περιουσιών που εθνικοποιήθηκαν  ή δημεύθηκαν.

     Η μέθοδος αποζημιώσεων της Συμφωνίας έγινε αποδεκτή από όλους τους υπηκόους όλων των άλλων Κρατών, εκτός από την πλειονότητα, ημών, των Ελλήνων υπηκόων και το έτος 2007 ζητήσαμε την μεσολάβηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Χώρας μας για να βελτιώσουν τις προσφερόμενες αποζημιώσεις. Οι προσπάθειες του ΥΠΕΞ της Χώρας μας δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και από τις εμπειρίες που ζήσαμε, δεν υπήρχε, όχι μόνον ελπίδα βελτίωσης, αλλά και πιθανότητα άρνησης από την Αιθιοπική πλευρά να εκτελέσουν την προαναφερόμενη Συμφωνία.  

     Έτσι, την 27/05/2015, στη πλειοψηφία μας οι ενδιαφερόμενοι, συναντηθήκαμε  στα Γραφεία του Συλλόγου μας και αποφασίσαμε να αποδεχθούμε τους όρους του MOU, Συμφωνίας, της Αιθιοπίας με την MIGA και εκλέξαμε 4μελή Συντονιστική Επιτροπή, η οποία εκ μέρους όλων των ενδιαφερομένων, ανέλαβε να παρουσιάσει την νέα μας απόφαση στην αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΞ της Χώρας μας, με την παράκληση, να πράξουν τα δέοντα, εις τρόπον ώστε να εξασφαλισθεί η διαβεβαίωση της Αιθιοπικής Κυβέρνησης ότι ισχύουν, κατά γράμμα, όλοι οι όροι της, εν λόγω, Συμφωνίας και ιδιαίτερα το ανατοκιζόμενο επιτόκιο 6% επί του αποζημιωνόμενου ποσού, από την ημέρα των εθνικοποιήσεων μέχρι την ημέρα εξοφλήσεως.

     Η Συντονιστική Επιτροπή,  έχει  την  ευχαρίστηση  να  πληροφορήσει   όλους  τους ενδιαφερόμενους ότι, τόσον η αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΞ μας, όσον και ο νέος Πρέσβης της Χώρας μας στην Αιθιοπία, Κος  Πατακιάς, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και προθυμία να προωθήσουν το θέμα μας, που επί 41 χρόνια, περίπου, εκκρεμεί.

     Όλοι μας είχαμε αγαπήσει την Αιθιοπία σαν πραγματική 2η Πατρίδα μας και, τυχόν αποτυχία, θα μας λυπήσει πάρα πολύ γιατί, δεν θα μας μένει άλλος δρόμος παρά η προσφυγή μας στα Διεθνή Δικαστήρια.

 

Από την Συντονιστική Επιτροπή Ελλήνων Αιθιοπίας Δικαιούχων Αποζημιώσεων

 

                                                        ΠΡΙΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ

     Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 40  χρόνων -πόσο γρήγορα περνά ο καιρός, αλήθεια- από την ίδρυση του Συλλόγου μας, αναζητώ να θυμηθώ πώς ξεκινήσαμε. Όλοι μας τότε ήμαστε «άρτι» αφιχθέντες και κατά χρόνια νεότεροι (και τώρα νέοι είμαστε και δε θέλω αντιρρήσεις) και αποζητούσαμε έναν τρόπο να μαζευόμαστε πιο συχνά και περισσότεροι. Άρα; Έπρεπε να βάλουμε τα δυνατά μας -στην αρχή 4-5 μετά καμιά 10ριά- να καταθέσουμε ο καθένας κι η καθεμιά μας -δε θυμάμαι να ήμαστε και πολλά θηλυκά- το κατιτίς μας, τόσο από χρόνο και χρήμα, αλλά περισσότερο από διάθεση και πλέρια αγάπη. Ναι, αγάπη, διότι όλοι βλεπόμαστε περισσότερο σαν αδέλφια, σαν συγγενείς.

     Κέντρο «αναφοράς» το φοιτητικό -και όχι μόνο- γραφείο ταξιδίων S.T.S (Student Travel Service), που, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είχαν ο Πάρης Βαγγελάτος και ο Σταύρος Διαμάντας και όπου εργάζονταν τα αδέλφια Βασίλης και Θοδωρής Καββαθά. Λίγο πιο πέρα η Ολυμπιακή όπου εργαζόμουν εγώ, πιο πάνω, προς Κολωνάκι μεριά, ο Αντρέας Καββαδίας που είχε το οδοντιατρείο του κι όπου έρχονταν όλοι οι εξ Αιθιοπίας, συνομήλικοι και μεγαλύτεροι. Ένας όμορφος πυρήνας για να συναντιόμαστε σε σπίτια και καφετέριες, έχοντας την ανάγκη να βλεπόμαστε, να μοιραζόμαστε, όπως στα παιδικά κι εφηβικά μας χρόνια, μνήμες, νοσταλγίες, αδελφοσύνη, όνειρα…

     Ιδρυτικά μέλη αυτού του Συλλόγου, με βάση το καταστατικό που συντάχθηκε και υπογράφηκε ΕΠΙΣΗΜΑ στις 25.4.1975 ήταν οι:

Βελισσαρίου Γιώργος, Βινιεράτος Σταύρος, Ευθυμιάτος Αναστάσιος, Ζέκκος Πολύδωρος, Θωμαΐδου Μαρίνα, Καββαδίας Ανδρέας, Κονίνης Ιωάννης, Καββαθάς Βασίλειος, Καββαθάς Θεόδωρος, Κατσαΐτη Αικατερίνη, Μανούσος Γεώργιος,        Μανούσος Ευστάθιος, Μαραβέγια Αθηνά, Μαυρομιχάλης Κυριάκος, Μποσκόπουλος Φίλιππος, Μίχος Παναγιώτης, Παπασίνου Γεωργία, Πλακιώτης Σταύρος, Παπαϊωάννου Νικόλαος, Πολυταρίδης Κωνσταντίνος, Πουλάκης Γιώργος Παπαχαραλάμπους Μιχαήλ, Τζαννάτου Ευαγγελία, Τσιχλάκης Ευάγγελος, Σαραγάς Στυλιανός, Χάλαρης Γιώργος, Φραγκούλη Αθηνά.

      Με πόση λύπη διαπιστώνουμε πως κάποιοι δεν είναι πια μαζί μας, ξεκινώντας με τον Θοδωρή Καββαθά, που πολύ νωρίς αποφάσισε να μας εγκαταλείψει και να πετάξει γι αλλού, και να καταλήξουμε στον τελευταίο, τον Αντρίκο μας, τον Αντρέα Καββαδία. Ενδιάμεσα έφυγαν οι Αναστάσης Ευθυμιάτος, Γιώργος Μανούσος, Νίκος Παπαϊωάννου και η Λία Τζαννάτου. Όλους, μα ΟΛΟΥΣ, τους θυμόμαστε με περίσσεια αγάπη, γιατί ήταν κι εξακολουθούν να είναι κομμάτι του καθενός και καθεμιάς μας.

     Τι ήταν τα νιάτα, όμως… Εντάσεις, διαφωνίες, καβγάδες -ειδικά όταν αρχίσαμε να γινόμαστε πολλοί- και μετά γέλια, αγκαλιές, άντε κι ένα χορευτικό με τραγούδι, έτσι, να πέσουν οι ρυθμοί ! Και πάλι απ’ την αρχή: «Θα κάνουμε αυτό…», «Θα κάνουμε εκείνο…», «Θα φτιάξουμε και ομάδα μπάσκετ…», «Θα φτιάξουμε και δική μας ορχήστρα…» Όνειρα, σκοποί, που κάποιοι, έστω και για λίγο, πραγματώθηκαν κι άλλοι έμειναν στα συρτάρια του μυαλού μας…

     Και ναι, έφτασε να κλείνει φέτος ο Σύλλογός μας τα 40 του χρόνια, με την εφημερίδα και τον ιστότοπό του, τις συναντήσεις μας, την αγάπη μας… Κι εμάς, όσοι έχουμε απομείνει, νέους και θαλερούς, γιατί, απλούστατα, έχουμε πιει νερό του Νείλου και έχουμε μεγαλώσει με παπάγιες, μάνγκο και όλα εκείνα τα φρούτα που μας εξασφαλίζουν την νεότητα της ψυχής !

 

                                                                                                Αθηνά Μαραβέγια

http://www.ausgreeknet.net/Konta-107.pdf

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Προς το

Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

 

Αξιότιμες κυρίες/κύριοι

   Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι επί σειρά δεκαετιών λειτουργεί στην Αιθιοπία, το αμιγές Ελληνικό Κοινοτικό Σχολείο και των τριών βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) της Αντίς Αμπέμπας, υπό την αιγίδα και τη συνδρομή του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας.

    Σήμερα, οι περισσότεροι μαθητές που φοιτούν σε αυτό, είναι ελληνικής καταγωγής με αιθιοπική ιθαγένεια. Υπάρχουν και αμιγείς Αιθίοπες μαθητές (με Αιθιοπική καταγωγή και ιθαγένεια), ενώ είναι ελάχιστοι οι αμιγείς Ελληνες μαθητές (με ελληνική καταγωγή και ιθαγένεια).

   Μετά την αποφοίτηση τους από το παραπάνω σχολείο, οι περισσότεροι συνεχίζουν τις σπουδές στην Ελλάδα και φοιτούν στα Ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Παλαιότερα ως υπότροφοι του ΥΠΕΞ και από το 2009, που καταργήθηκαν οι υποτροφίες, μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις.

  Σχετικά με την αντικατάσταση του άρθρου 1Α του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, στο σχέδιο νόμου, αναφέρονται, οι παρακάτω δυο βασικές προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας:

1. Η φοίτηση σε σχολεία της Ελλάδας.

   Παρακαλούμε όπως προσθέσετε και τα Ελληνικά σχολεία που λειτουργούν στην αλλοδαπή.

 

2. Η πενταετής παραμονή στην Ελλάδα.

   Σας προτείνουμε, ο παραπάνω χρόνος να καλύπτεται από την παραμονή των μαθητών στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.

 

    Τέλος, στους μαθητές με ελληνική καταγωγή που έρχονται στην Ελλάδα και εφόσον αποδείξουν την ελληνικότητα τους, να τους δίνεται αμέσως η ελληνική ιθαγένεια. Αφ’ ενός οι περισσότεροι από αυτούς είναι απόγονοι Ελλήνων μεταναστών πρώτης γενιάς. Μερικοί από τους μεταναστές αυτούς, ερχόμενοι στην Αιθιοπία, απέκτησαν παιδιά με γυναίκες από την Αιθιοπία και έκαναν το λάθος να μην τα αναγνωρίσουν, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται. Και αφ’ ετέρου, γεγονότα που ταλάνισαν τη χώρα τα τελευταία 60 χρόνια (πραξικόπημα, πόλεμος κ.λ.π.) είχαν ως αποτέλεσμα να απωλεσθούν πολλά αρχεία.

    Η απόδειξη της ελληνικότητας, εφ’ όσον δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία, να γίνεται με βεβαίωση της οικείας Ελληνικής Κοινότητας (η οποία είναι νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, αναγνωρισμένο και από το Αιθιοπικό κράτος και διατηρεί ληξιαρχικά αρχεία) από κοινού με την Ελληνική Πρεσβεία στην Αντίς Αμπέμπα.

     Επιπρόσθετα, η επιλογή φοίτησης στο Ελληνικό σχολείο αποτυπώνει την επιθυμία των οικογενειών τους να διατηρήσουν την ελληνικότητα τους, αλλά και για τα λίγα αιθιοπικής καταγωγής και ιθαγένειας παιδιά, η επιλογή απόκτησης ελληνικής παιδείας θεωρούμε ότι είναι τιμή για τη χώρα μας.

 

                                                                                       ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

http://ausgreeknet.com/ausgreeknet_net/Konta-106.pdf

                                ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ

ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

Έλατε να γιορτάσουμε μαζί, την Κυριακή 26 Απριλίου 2015, στη 1 το μεσημέρι, στο εστιατόριο ΑΧUΜ, στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου  183, στην Πλατεία Κολιάτσου, τα 40 χρόνια του Συλλόγου μας.

Για κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο:2109812717

ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ - ΝΕΡΗ (Καθηγήτριας του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπας, κατά την διάρκεια του ΝΤΕΡΓΚ)

Σε συνεργασία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και του Συνδέσμου Αποφοίτων Αβερωφείου Σχολής Αλεξάνδρειας, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου της Καθηγήτριας κ. Βιργινίας Βέργη – Νέρη με τίτλο ''Αναμνήσεις και εμπειρίες από ταξίδια και σχολεία''

Η κ. Βιργινία Βέργη – Νέρη αναφέρεται και στην περίοδο που υπηρέτησε ως Γυμνασιάρχης και Λυκειάρχης στο Μίχειο Γυμνάσιο-Λύκειο της Αντίς Αμπέμπας. Εκεί, μελέτησε τα αρχεία της ελληνικής κοινότητος και δημοσίευσε σχετική μελέτη στα ΑΝΑΛΕΚΤΑ (Επιστημονικό ενιαύσιο σύγγραμμα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, τόμος Γ΄ 2002).

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 και ώρα 19:30, στα γραφεία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 56, Αθήνα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ

     Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΝΙΚΑΣ από την Αντίς Αμπέμπα, Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα:

                                                 ''Η MΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ''

     Η διάλεξη θα δοθεί στην Αθήνα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Νίκης 4 (1ος όροφος) στο Σύνταγμα, την Παρασκευή, 3 Απριλίου 2015, ώρα 19:00

…Η Βάσω Ποταμιάνου παρουσίασε το νέο της βιβλίο, με τον τίτλο Ουτοπία. Πρόκειται για ένα βιβλίο, που γράφηκε με αφορμή ‘’ενός ημερολόγιου, ενός γράμματος που έφτασε σε ανύποπτο χρόνο στα χέρια της και η μαρτυρία ενός παπά για την εξομολόγηση ενός ετοιμοθάνατου’’. Αυτά στάθηκαν η αφορμή ν’ ανιχνεύσει τη ζωή της, την ταυτότητά της κατά τη διάρκεια των δεινών μιας ταραγμένης εποχής. Η συγγραφέας περιγράφει το οδοιπορικό που ακολούθησαν οι προσφυγές για να έρθουν  στην Αιθιοπία (1942). Συνόδευσε τους γονείς της Φωκίωνα και Μερσίνη Παπαχριστοδούλου, από την Σάμο. Αναφέρεται στα μοναδικά χρόνια που έζησε στην περιοχή Κάζα Ποπολάρε, της Αντίς Αμπέμπας. Μετά από τρία χρόνια παραμονής εκεί, επιστρέφει στην Ελλάδα, για να αγωνισθεί από τις τάξεις της ΕΠΟΝ. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Α.Μπέκα. 

http://ausgreeknet.com/ausgreeknet_net/Konta-106.pdf

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΑΔΔΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ

Δευτέρα 9η Μαρτίου έως Πέμπτη 12η  Μαρτίου 2015

 

   Το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Αιθιοπίας στην Ελλάδα ανταποκρινόμενο στο αίτημα Ελληνικών Επιχειρήσεων να ερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας και παρουσίας τους στην Χώρα, διοργανώνει μια επιχειρηματική αποστολή στην Αδδίς Αμπέμπα.

   Η αποστολή τελείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αιθιοπίας στην Ρώμη και το Ελληνο - Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης στην Αθήνα, Hellenic – African Chamber of Commerce and Development. Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 9η Μαρτίου έως την Πέμπτη 12η Μαρτίου 2015.

  Η Αιθιοπία έχει πληθυσμό άνω των 90.000.000 κατοίκων και αποτελεί την 3η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στον κόσμο, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,7%. Επίσημη εμπορική γλώσσα είναι η Αγγλική.

  Το πολίτευμα είναι κοινοβουλευτική δημοκρατία, με 25ετή περίοδο σταθερότητας, ενώ δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση με διαρκώς αυξανόμενα διεθνή πανεπιστήμια.

   Τα παραπάνω στοιχεία από μόνα τους προσδίδουν ιδιαίτερα θετικές προοπτικές σε όλους σχεδόν τους επιχειρηματικούς τομείς. Δεν είναι τυχαίο που τα μάτια αμέτρητων πολυεθνικών εταιρειών είναι στραμμένα στην Αιθιοπία, σε πάρα πολλούς τομείς επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Οι κύριοι τομείς ανάπτυξης στην Αιθιοπία είναι οι εξής:

 ·         Αγροτικός (41% του ΑΕΠ)

·         Ενέργειας

·         Κατασκευαστικός– Δομικών Υλικών

·         Αρδευτικών έργων

·         Τροφίμων και ποτών

   Κατά την διάρκεια της αποστολής θα λάβουν χώρα διμερείς στοχευμένες συναντήσεις με τοπικούς τραπεζικούς και κρατικούς φορείς, με σκοπό την κάλυψη πρακτικών θεμάτων και χρηματοδότησης. Επίσης συναντήσεις με προσοδοφόρο έδαφος θα γίνουν με Αιθίοπες επιχειρηματίες, ανοίγοντας ορίζοντες κοινής ή συνεργασιακής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για την σωστή διοργάνωση θα παρακαλούσαμε να λάβουμε έγκαιρα την επισυναπτόμενη δήλωση συμμετοχής και τους φορείς που θα θέλατε να συναντήσετε. Το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Αιθιοπίας στην Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποβεί επιτυχής η προγραμματισμένη επιχειρηματική αποστολή.

 

Με εκτίμηση,

 

Terina Kalogeropoulos Armenakis

Honorary Consul General

of the Federal Democratic Republic of Ethiopia

253 Sygrou Ave, 17122 Athens, Greece

Tel: 210 9403483 - 210 9430922 - Fax: 210 9210144

e-mail: info@ethiogr.org

Web: www.ethiogr.org

 

                                                   INVITATION

The Honorary Consulate of Ethiopia in the Hellenic Republic

on the occasion of Ethiopian Christmas and Epiphany

wishes to extend an invitation to all adoptive parents and children to

an informal gathering to introduce the

                                      “Ethiopian Coffee Ceremony”

on Sunday 18th January 2015, at 16:00 - 19:00 hours

at the premises of the Consulate

253, Sygrou Avenue, 171 22 Athens

A photo exhibition of Mrs Sofia Afthonidou will be available

253, Sygrou Avenue Tel: 210 9403483 – 210 9430922 171 22 Athens Fax: 210 9210144 GREECE info@ethiogr.org, www.ethiogr.org

                                                                    LALIBELA

                                            Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών

                      Σας προσκαλούμε στην ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση του Συλλόγου μας

                 την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 8-12 το βράδυ στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ

         με μπουφέ, κρασί, χριστουγεννιάτικη αγορά, εικόνες από την Αιθιοπία, μουσική και εκπλήξεις!

                                                                     Τιμή πρόσκλησης: 25 €

                Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την οικονομική κάλυψη των παιδιών

που δεν έχουν πλέον υποστήριξη από ανάδοχο γονέα.

Προσκλήσεις μπορείτε να παραλάβετε από τα γραφεία μας, καθημερινά 10.00-16.00,

ή την ημέρα της εκδήλωσης στο ξενοδοχείο αφού προηγουμένως έχετε καταθέσει το αντίστοιχο ποσό στην τράπεζα.

                                                                Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ ΑΘΗΝΩΝ                                                          Λεωφ. Αμαλίας 10, Μετρό Σύνταγμα

                                               Tηλ. 210 3337300, www.amaliahotels.com                                                                                                                                                                                                                             

LALIBELA

Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών - Lalibela

Μη κερδοσκοπικό σωματείο κοινωνικής αλληλεγγύης

Διεύθυνση: Κλεισθένους 15, 10552, Αθήνα

Τηλ: 210 3227478 | Fax: 213 0230415

Email: info@lalibela.gr | Skype: lalibela.gr

Url: www.lalibela.gr

                                                                  ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

Την Κυριακή 30 Νοέμβριου, στη 1μμ, στο εστιατόριο LALIBELA, στην οδό Νάξου 26-28 στην Κυψέλη, έχουμε Αιθιοπικό μπουφέ.

Για κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο:2109812717

http://www.lalibelarestaurant.gr/

http://ausgreeknet.com/ausgreeknet_net/Konta-104.pdf

 

ΗΜΕΡΙΔΑ

«Ελληνική Επιχειρηματικότητα

στην Υπο-Σαχάρια Αφρική»

Αιθιοπία, Κένυα, Μποτσουάνα, Νιγηρία, Νότιος Αφρική

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αφρικανικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης,

σας προσκαλούν σε Ημερίδα με θέμα:

«Ελληνική Επιχειρηματικότητα στην Υπο-Σαχάρια Αφρική»

τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 10.00

στην αίθουσα «ΕΡΜΗΣ» του Ε.Β.Ε.Α. (Ακαδημίας 7, Αθήνα, 6ος όροφος).

*Συνημμένα: Πρόσκληση, Πρόγραμμα Ημερίδας & Δελτίο Συμμετοχής

Πληροφορίες:

κα Ντόρα Προεστού, τηλ. 210.3382415 στο ΕΒΕΑ ή την κα Τζένη Ζαχαράκη, τηλ. 210.7297711

ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: pr@acci.gr και info@helafrican-chamber.gr

Jenny Kokoromiti - Zacharaki

2, Papadiamantopoulou str., 115 28 Athens, Greece

tel.: (+30) 210 7297711 fax : (+30) 7297733

e–mail: info@helafrican-chamber.gr

web: www.helafrican-chamber.gr

http://ausgreeknet.com/ausgreeknet_net/Konta-103.pdf

                                         

                                               ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ

    Την Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014, σας περιμένουμε στις 7 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (στη στοά)

Ανδρέα Παπανδρέου 11, στο Χαλάνδρι, για την παρουσίαση του μυθιστορήματος, ''Οψέποτε. Στη γη του Γαλάζιου Νείλου'' του Χριστόφορου Παπαχαραλάμπους. Θα μιλήσουν ο  Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων

της Αιθιοπίας Νικόλαος Βοζίκης, και ο συγγραφέας Χριστόφορος Παπαχαραλάμπους.  Αποσπάσματα από

το βιβλίο, θα διαβάσει η ηθοποιός Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΛΩΝ - ΔΙΑΛΕΞΗ

     Την Κυριακή 1 Ιουνίου 2014, σας περιμένουμε στις 5 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ (Πλατεία Συντάγματος), για ένα απογευματινό καφέ και να ακούσουμε την διάλεξη, με θέμα : "Πως θα κερδίσουμε καλύτερα χρόνια"

ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ

 

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στη 1 το μεσημέρι, στο εστιατόριο ΑΧUΜ, στην οδό Ιωάννου Δροσοπούλου  183, στην Πλατεία Κολιάτσου, έχουμε Αιθιοπικό μπουφέ.

 

Για κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο:2109812717

 

 

http://ausgreeknet.com/ausgreeknet_net/Konta-102.pdf

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

   Σύμφωνα με τα άρθρα 33, 33 και 35 του Καταστατικού του Συλλόγου Ελλήνων Αιθιοπίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί τα μέλη στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα γίνει την Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2014, στις 5 μ.μ στο Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ (Λεωφόρος Αμαλίας, Πλατεία Συντάγματος) στην Αθήνα, με την ακόλουθη ημερησία διάταξη:

1.    Εκθεση πεπραγμένων του έτους 2013.

2.    Απολογισμός Ταμειακής Διαχείρισης της χρήσης 2013.

3.    Εκθεση ελέγχου της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

4.   Εγκριση των πεπραγμένων και της διαχείρισης του έτους 2013 και απαλλαγή των    μελών του Δ.Σ. από κάθε σχετική ευθύνη.

5.    Εγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2014.

Επειδή, για την επίτευξη απαρτίας, απαιτείται η παρουσία του ημίσεως του όλου αριθμού των ταμειακώς εντάξει μελών, παρακαλούνται τα μέλη να προσέλθουν στη Γενική Συνέλευση.  Εάν δεν υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα γίνει την Κυριακή που ακολουθεί, 23 Φεβρουαρίου 2014, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου στην οδό Σοφοκλέους 41 (6ος όροφος) στην Αθήνα.  Στην περίπτωση αυτή, η Γενική Συνέλευση θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών που θα παρευρεθούν. 

                                                          Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                                                                         Η Γενική Γραμματεύς

   Νικόλαος Χρ. Βοζίκης                                                                          Ουρανία Γανωτάκη-Κωστάκη

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2014

        Μετά τη Γενική Συνέλευση, θα γίνει η κοπή της Βασιλόπιτας για τον καινούργιο χρόνο με τσάϊ, καφέ και αναψυκτικά.  Καλούμε όλα τα μέλη να παρευρεθούν, για μία ευχάριστη συνάντηση με φίλους και γνωστούς στην αρχή του νέου χρόνου.  Σημειώνεται ότι η κοπή της Βασιλόπιτας θα γίνει οπωσδήποτε στις 16 Φεβρουαρίου 2014, ακόμη κι’ αν αναβληθεί η Γενική Συνέλευση λόγω ελλείψεως απαρτίας.

http://ausgreeknet.com/ausgreeknet_net/Konta-101.pdf

 

 

ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΦΑΓΗΤΟ:

Την Κυριακή 24 Νοέμβριου, στη 1μμ, στο εστιατόριο LALIBELA, στην οδό Νάξου 26-28 στην Κυψέλη, έχουμε Αιθιοπικό μπουφέ.

Για κρατήσεις θέσεων, στο τηλέφωνο:2109812717

http://www.lalibelarestaurant.gr/

 

 

 

 

100 ΦΥΛΛΑ "Κοντά σας"

 

http://www.ausgreeknet.net/kondasas1.htm

                                          

                                                           H ΕΥΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 

Το Επίτιμο Προξενείο της Αιθιοπίας στην Ελλάδα σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στον εορτασμό της «Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού»

 

Την εκδήλωση διοργανώνει η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αθήνας,

υπό την αιγίδα του Επίτιμου Προξενείου της Αιθιοπίας, την Κυριακή 22η Σεπτεμβρίου, 2013, στην Πλατεία Καραϊσκάκη Ζαππείου (οδός Ηρώδου Αττικού, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο)

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδήλωσης

17.00 μμ: Έναρξη της Τελετής

17.00 μμ: Ψαλμοί και Τελετουργία της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού

19.00 μμ: Ομιλίες Επισήμων

19:30 μμ: Πυρπόληση «Ιερών» ξύλων

20:00 μμ: Λήξη της Τελετής

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τ: 210 9403483, ethiohonconsul@hotmail.com

 

  

                                                Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΤΙΡΕ ΝΤΑΟΥΑΣ.

                                            

                                      ΙΔΡΥΜΑ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ

     Την Τρίτη, 19 Μαρτίου στις 6.00 το απόγευμα στο Ίδρυμα Πολιτισμού και Εκπαίδευσης    «Ανδρέας Λεντάκης» με ελεύθερη είσοδο θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με τίτλο «Οικονομική   Κρίση και Ελληνική Οικογένεια». Ομιλήτρια η ερευνήτρια του ΕΚΚΕ κ. Αφροδίτη Τεπέρογλου.

Θα προκληθεί συζήτηση με το κοινό.

Οδός Αγίων Ασωμάτων 47 (& Πειραιώς) - Κεραμεικός (πλησίον Ηλεκτ. Σταθμού Θησείου).

Τηλ. 210-3226054, 210-3226075

                                                       

 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αιθιοπίας και ο Σύλλογος Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας “Lalibela” διοργανώνουν εκδήλωση με προβολή του ντοκιμαντέρ «Η επιστροφή του Οβελίσκου» και ομιλία για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών, την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Ρ/Σ Αθήνα 9,84 στην Τεχνόπολη, Πειραιώς 100, στο Γκάζι.

Σχεδόν 70 χρόνια μετά την ιταλική εισβολή στην Αιθιοπία, ο Οβελίσκος του Αξούμ -μια στήλη 24 μέτρων και ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Αιθιοπίας που το φασιστικό καθεστώς είχε αφαιρέσει και εγκαταστήσει στην Πόρτα Κατένα της Ρώμης- επέστρεψε στα πάτρια εδάφη το 2005. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην ιστορία του μνημείου και στις περιπέτειες του επαναπατρισμού του. Ο οβελίσκος, αναγνωρισμένος το 1980 από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αποτελεί μέρος του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου του Βασιλείου του Αξούμ (Aξώμης).  

Tο ντοκιμαντέρ αναφέρεται στη σχέση της Αιθιοπίας με την Ιταλία, στον πόλεμο για την ανεξαρτησία και τον μετέπειτα πολυετή αγώνα για την επιστροφή του ανεκτίμητου αυτού μνημείου στη χώρα του. Εστιάζει στον πολύπλευρο συμβολισμό αυτού του αγώνα ως προς την πολιτιστική ταυτότητα, τη διεθνή αναγνώριση, την ελπίδα για το μέλλον και τη σημασία της επιστροφής  για τη συλλογική συνείδηση του αιθιοπικού λαού. Τέλος, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποκαλύψει στο ευρύ κοινό την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Αιθιοπίας και να προβάλει μια διαφορετική εικόνα της χώρας, για την οποία εδώ και χρόνια επικρατεί μια αρνητική μονοδιάστατη αντίληψη απόλυτης φτώχειας και εγκατάλειψης.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Samson Giorgis, Αιθίοπας που ζει στην Ευρώπη, έχει επανειλημμένα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της χώρας του.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσουν ομιλία του αρχαιολόγου Κώστα Νικολέντζου της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, ΥΠΑΙΘΠΑ, με τίτλο  «Επαναπατρισμοί πολιτιστικών αγαθών: η Ελληνική πραγματικότητα» και συζήτηση με τον σκηνοθέτη.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Προξενείου της Αιθιοπίας στην Ελλάδα.

Για προσκλήσεις, παρακαλούμε, τηλεφωνείτε στο 210 3227478, 9:00 - 15:00 καθημερινά.

          

    

                                    

                                                            

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

            Σύμφωνα με τα άρθρα 20 και 33 έως 36 του Καταστατικού του Συλλόγου Ελλήνων Αιθιοπίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου καλεί τα μέλη στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, η οποία θα γίνει την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013, στις 5 μ.μ στο Ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ (Λεωφόρος Αμαλίας, Πλατεία Συντάγματος) στην Αθήνα, με την ακόλουθη ημερησία διάταξη:

1.    Εκθεση πεπραγμένων του έτους 2012.

2.    Απολογισμός Ταμειακής Διαχείρισης της χρήσης 2012.

3.    Εκθεση ελέγχου της Εξελεγκτικής Επιτροπής

4.    Εγκριση των πεπραγμένων και της διαχείρισης του έτους 2012.

5.    Εγκριση του προϋπολογισμού του έτους 2013.

6.    Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής για τη διετία 2013-2014

      Επειδή, για την επίτευξη απαρτίας, απαιτείται η παρουσία του ημίσεως του όλου αριθμού των ταμειακώς εντάξει μελών, παρακαλούνται τα μέλη να προσέλθουν στη Γενική Συνέλευση.  Εάν δεν υπάρξει απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα γίνει την Κυριακή που ακολουθεί, 24 Φεβρουαρίου 2013, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου στην οδό Σοφοκλέους 41 (6ος όροφος) στην Αθήνα.  Στην περίπτωση αυτή, η Γενική Συνέλευση θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε απαρτία ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών που θα παρευρεθούν. 

            Σημείωση:

1.    Υποψηφιότητες δηλώνονται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

2.    Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν όλα τα τακτικά μέλη που είναι ταμειακώς εντάξει

                                  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                                                                Η Γενική Γραμματεύς

   Νικόλαος Χρ. Βοζίκης                                                                 Ουρανία Γανωτάκη-Κωστάκη

  

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2013

            Μετά τη Γενική Συνέλευση, θα γίνει η κοπή της Βασιλόπιτας για τον καινούργιο χρόνο με τσάϊ, καφέ και αναψυκτικά.  Καλούμε όλα τα μέλη να παρευρεθούν, για μία ευχάριστη συνάντηση με φίλους και γνωστούς στην αρχή του νέου χρόνου.  Σημειώνεται ότι η κοπή της Βασιλόπιτας θα γίνει οπωσδήποτε στις 17 Φεβρουαρίου 2013, ακόμη κι’ αν αναβληθεί η Γενική Συνέλευση λόγω ελλείψεως απαρτίας.

                              

Dear Friends of Ethiopia,

The Honorary Consulate of Ethiopia has the pleasure to inform you that the 13th International Christmas Bazaar will be held

on Saturday 24th and Sunday 25th November 2012, 10 a.m. - 8 p.m. at Helexpo Palace Exhibition Center (39 Kifissias Av. Μaroussi),

with the participation of Embassies and Consulates from all over the World.

The bazaar is organized by the Friends o...

f the Child, a charitable association of Greek women which was established in 1987.

The proceeds will be used to support the Friends of the Child's Kinder Garden.

The Ethiopian Consulate will be participating with traditional dishes, handicrafts and dancers.

Best regards to all.

Honorary Consulate

of the Federal Democratic Republic of Ethiopia

253 Sygrou Ave, 17122 Athens, Greece

Tel: 210 9403483 - 210 9430922 - Fax: 210 9210144

e-mail: ethiohonconsul@hotmail.com

 

                         ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

 

                  

 

                 ΕΟΡΤΗ  ΑΓΙΟΥ ΦΡΟΥΜΕΝΤΙΟΥ                          ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ  ΦΑΓΗΤΟ

                                             

     Στον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής Ιλισού,          Μετά την λειτουργία, σας περιμένουμε              

     θα γίνει η Θεία Λειτουργία και η Αρτοκλασία      στο Αιθιοπικό εστιατόριο Λαλιμπέλα

     στη μνήμη, του Επισκόπου Αιθιοπίας Αγίου      (Νάξου 26-28,  Κυψέλη) στη 1 μ.μ.  

     Φρουμεντίου. Η λειτουργία αρχίζει νωρίς το       Κρατείσθε τις θέσεις σας στο τηλέφωνο

     πρωί και τελειώνει γύρω  τις 10 π.μ.                    2109812717.

      

 

                

                            ΑΙΘΙΟΠΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΒΗΣΣΥΝΙΑΣ

 

 

                  

                                                 H ΕΥΡΕΣΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

  Το Επίτιμο Προξενείο της Αιθιοπίας στην Ελλάδα σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στον εορτασμό της «Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού»

   Την εκδήλωση διοργανώνει η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Αθήνας,

υπό την αιγίδα του Επίτιμου Προξενείου της Αιθιοπίας, την Κυριακή 23η Σεπτεμβρίου, 2012, στην Πλατεία Καραϊσκάκη Ζαππείου (οδός Ηρώδου Αττικού, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο)

Αναλυτικό Πρόγραμμα Εκδήλωσης

17.00 μμ: Έναρξη της Τελετής

17.00 μμ: Ψαλμοί και Τελετουργία της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού

19.00 μμ: Ομιλίες Επισήμων

19:30 μμ: Πυρπόληση «Ιερών» ξύλων

20:00 μμ: Λήξη της Τελετής

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τ: 210 9403483, ethiohonconsul@hotmail.com

 

                                                                                                                                       Φεβρουάριος 2005

                                                Μετά από 30 χρόνια……… Ζωής

   Πέρασαν, 30 χρόνια από τότε, που μερικά αγόρια και κορίτσια γύρω στα 25 μας χρόνια μαζευτήκαμε και

δώσαμε την ιδέα να ιδρύσουμε τον Σύλλογο μας, την στέγη που θα μας έφερνε κοντά, όπως ήμασταν στην

λέσχη της πόλης που μεγαλώσαμε, στην Αντίς Αμπέμπα, στην Ντίρε Ντάουα, στην Ασμάρα και στο Τζιμπουτί.

   Βλέποντας το καταστατικό του Συλλόγου μας, στην τελευταία σελίδα, που είναι ο κατάλογος των ιδρυτικών

μελών, λείπουν από κοντά μας, άτομα που είχαν λάβει μέρος στις συνεδριάσεις μας, όπως είναι ο Γεώργιος

Βελισσαρίου, ο Θεόδωρος Καββαθάς και ο Γιώργος Ι. Μανούσος. Θέλω να τους αναφέρω τα πιο σπουδαία

γεγονότα που έζησε ο Σύλλογος μας στα 30 χρόνια ζωής του, που δεν πρόλαβαν να τα ζήσουν μαζί μας…

     Στις συνεδριάσεις, όλοι είχαμε μια επαναστατική διάθεση, ήταν μοναδική η προσπάθεια που κατέβαλλε ο

Σταύρος Πλακιώτης να επιβάλει την τάξη, για μια στιγμή επικρατούσε ηρεμία, μέχρι να σηκωθεί ο Τάκης Μίχος

και να τα ανατρέψει όλα, προτείνοντας μας τις μεγάλες του ιδέες.

·    Η πρώτη απόφαση , ήταν να αποκτήσουμε στέγη στην Καλλιθέα, αλλά δεν πηγαίναμε καθόλου εκεί, παρά

 μόνο όταν τραγουδούσε το συγκρότημα μας, οι BLYE NILES.

·    Δεν ξεχνάμε το άθλημά μας, το Μπάσκετ, παίξαμε και στο τοπικό πρωτάθλημα, κάναμε και νίκες αλλά,  

δυστυχώς, δεν είχαμε συνέχεια.

·     Μετά την αλλαγή του καθεστώτος στην Αιθιοπία, μπήκαν νέοι στόχοι, όπως το ασφαλιστικό και οι

αποζημιώσεις, μέχρι και εδώ τα καταφέραμε, με βασικό συντελεστή τον Νικόλα Γεωργακά και με τον νόμο

Βερυβάκη λύθηκε το ασφαλιστικό μας πρόβλημα.

·   Ο μεγάλος μας καημός, η απόκτηση της στέγης μας, έγινε πραγματικότητα: σε κάθε εκδήλωση, τα μέλη μας,  

έδιναν την οικονομική τους ενίσχυση, αλλά τα χρήματα ήταν πάντα λίγα, μέχρι που ο Παναγιώτης Στεφανίδης

και ο Πέτρος Βινιεράτος, έβαλαν το χέρι στη τσέπη τους και δάνεισαν στον Σύλλογο μερικά εκατομμύρια

δραχμές και το ακίνητο αγοράσθηκε και ο χώρος διαμορφώθηκε από την Μυρτώ Μυριαλλή.

·   Το δικό μας παιδί στη Βουλή των Ελλήνων, ο Ανδρέας Λεντάκης, που το ίδρυμα που φέρει το όνομά του,

πέτυχε τη μεγαλύτερη προβολή της Ελληνικής Κοινότητας της Αιθιοπίας, με την έκθεση φωτογραφικού υλικού

που έγινε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας.

·   Δεν τα κάναμε βέβαια όλα ωραία, πικράναμε μέλη μας, άτομα που δεν αισθανόντουσαν άνετα μαζί μας,

ίδρυσαν δικό τους Σύλλογο, είναι όμως δικά μας παιδιά και τα περιμένουμε να γυρίσουν κοντά μας.

·    Όσο και να φαίνεται περίεργο, μπορούμε να επικοινωνούμε με τα μέλη μας σε όλον τον Κόσμο, με την

εφημερίδα μας, που ήταν μια πρωτοβουλία του Σταύρου Διαμάντα. Από τις στήλες της προβάλαμε τα μέλη μας,

που έχουν διακριθεί στην Ελληνική Κοινωνία κι όσα διέπρεψαν στο εξωτερικό, μάθαμε τις σχέσεις που είχαν οι

Αρχαίοι Έλληνες με την Αιθιοπία, από το βιβλίο του Χρήστου Γιαννούλα και όλα αυτά, χάρη στο ενδιαφέρον της

Καίτης Αντζουλάτου.

·   Τέλος, θέλω να σας πληροφορήσω ότι κλείνοντας τα 30 χρόνια ζωής, ο σύλλογος έχει άλλο όνομα από αυτό

που ξέρετε και το σημαντικότερο: έχει πιστά μα πολύ πιστά μέλη.

 

                                                                                                                             Σταύρος Ε. Βινιεράτος