ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ

Του Σταύρου Ε. Βινιεράτου 

                                                       ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

...Ο Μανώλης Γανωτάκης, από την Αντίς Αμπέμπα, γιος του Στέφανου Γανωτάκη και της Χάρις Κάλφα, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, ήταν Καθηγητής Παθολογίας, του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατέλεσε ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η οποία καθιέρωσε Βραβείο Επιστημονικής Αριστείας στην επιστημονική περιοχή του. Παράλληλα, στη μνήμη του, ήταν αφιερωμένο και το 2ο Ελληνικό Συμπόσιο Φάρμακο-επιδημιολογίας, που έγινε, στην Αλεξανδρούπολη. Η δε διοίκηση του Περιφερικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ονόμασε την πτέρυγα της Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, σε ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΜΜ. ΓΑΝΩΤΑΚΗ. 

...O Ευάγγελος Λιβιεράτος, γεννήθηκε στην Αιθιοπία και διετέλεσε υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Είναι γιός του Γεράσιμου και της Ελπίδας Λιβιεράτου, από την Ντίρε Ντάουα. Σπούδασε αγρονόμος και τοπογράφος μηχανικός στο ΕΜΠ. Είναι διδάκτωρ μηχανικός του ΕΜΠ και διδάκτωρ φιλοσοφίας του πανεπιστημίου της Ουψάλα. Εκλέχτηκε το 1979 τακτικός καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας, στο τμήμα αγρονόμων και τοπογράφων μηχανικών της πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ. 

…Ο Μανώλης Αγαπητός ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στη σύγκληση Ευρωπαϊκών χωρών για την εναρμόνιση των κανόνων νεκροτομών. Είναι γιος του Βασίλη Αγαπητού από το Κέρεν της Ερυθραίας και της Σεβαστής Τόπου, από την Κω. Είναι Καθηγητής της Παθολογικής Ανατομικής, του   Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο, με 228 ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά συνέδρια. Δημοσίευσε 186 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, με πάνω από 1200 βιβλιογραφικές αναφορές. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

…Ο Νίκος Τσινίκας, από την Αντίς Αμπέμπα, έγραψε το βιβλίο '’Αρχιτεκτονική και Μουσική’’. Με ένα ανάλογο θέμα, έχει δώσει διάλεξη στο μεταπτυχιακό τμήμα Αρχιτεκτόνων, του Harvard University. Είναι γιος του Παναγιώτη Τσινίκα και της Νίνας Αλαφούζου. Διδάσκει ως Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος Ι.Η.U. Έχει λάβει μέρος σε 48 ερευνητικά προγράμματα. Ήταν μέλος των ομάδων εργασίας που συνέταξαν τον Kανονισμό Κτιριακής Hχοπροστασίας, που είναι σήμερα νόμος του Ελληνικού Κράτους. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα 'Hχου και είναι Διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.

…Ο Γιάννης Φίλης, από την Ντίρε Ντάουα, είναι ενας ερευνητής στο πεδίο της Μοριακής Φυσικής,διεθνούς επιπέδου. Είναι γιός του Γιώργου Φίλη και της Δέσποινας Μαργιώλου. Έχει δημοσιεύσει 50 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με πάνω από 700 αναφορές από άλλους ερευνητές, σε αυτές. Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Rutgers του New Jersey των ΗΠΑ. Έχει γράψει τα βιβλία ‘’Κεφάλαια Ατομικής και Μοριακής Φυσικής’’ και ‘’Εργαστήρια Πειραματικής Φυσικής, Α΄ έτους’’. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπου διατέλεσε και Αναπληρωτής Καθηγητής.

…O Ευάγγελος Κωσταδήμας, από την Αντίς Αμπέμπα, είναι ένας βραβευμένος άνθρωπος της τέχνης, που ζει και εργάζεται στο Χόνγκ Κόνγκ. Οι φωτογραφίες του, βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και στη συλλογή του Μουσείου Κληρονομιάς του Χόνγκ Κόνγκ. Ήταν μέλος της ομάδας που εκπροσώπησε το Χόνγκ Κόνγκ στην 52η Μπιενάλε της Βενετίας (2007). Σήμερα, διδάσκει την τέχνη του κινηματογράφου, στο Πανεπιστήμιο SCAD (Savannah College of Art and Design) και στη Διεθνή Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (IAFT). Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου RMIT.

…Ο Αθανάσιος Μπενέτος αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γιος του γιατρού Σπύρου Μπενέτου και της Μαρίας Τζελάτη από τη Ντίρε Ντάουα. Ζει και εργάζεται στη Γαλλία, ως καθηγητής Παθολογίας και Γηριατρικής, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Nancy. Ασχολείται με την γηριατρική, έχει γράψει το βιβλίο "Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου" και παράλληλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γηριατρικής και Γεροντολογίας (ΙΑΟΟ). Σπούδασε στην Αθήνα και έκανε διδακτορικές σπουδές στο Παρίσι και στη Βοστόνη. 

...Ο Δημήτρης Κουμαριανός από την Αντίς Αμπέμπα, γιος του Ανδρέα Κουμαριανού και της Ευτέρπης Μαυρίκου, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, ήταν Καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Ακτινολογίας & Ακτινοθεραπείας του ΤΕΙ Αθήνας. Απόφοιτος του τμήματος Ραδιολογίας - Ακτινολογίας του παραπάνω ιδρύματος, είχε MSc in Radiography από το Anglia Polytechnic University του Cambridge, MSc στην Ιατρική Φυσική από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Εργάστηκε ως τεχνολόγος ακτινολόγος στην κλασική ακτινοδιαγνωστική, την υπολογιστική τομογραφία και την μαγνητική τομογραφία. Είχε συγγράψει πέντε βιβλία και έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων και μεγάλη συμμετοχή σε πολλές επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Ήταν συχνά προσκεκλημένος ομιλητής και μέλος διαφόρων διεθνών επιστημονικών επιτροπών. Εργασίες του είχαν τιμηθεί με το βραβείο Certificate of Merit στο RSNA και στο ECR. Ηταν μέλος του Editorial Board, στο διεθνές περιοδικό European Journal of Radiography.   

…Ο Επαμεινώνδας Πανάς διατέλεσε Καθηγητής της Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γιος του Στάθη Πανά και της Χριστίνας Δεληγιάννη από την Ασμάρα. Στην Ελλάδα θεωρείται αυθεντία στις δημοσκοπήσεις και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δημοσιεύει αξιόπιστες προβλέψεις. Έχει λάβει μέρος σε Ελληνικά και Διεθνή Συνέδρια, όπου ανακοίνωσε 43 επιστημονικές εργασίες. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής και του Δ.Σ. της Φοιτητικής Λέσχης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει μεταπτυχιακό στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Bristol της Αγγλίας και είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημιίου Uppsala της Σουηδίας και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Ο Γεράσιμος Μανούσος, διατέλεσε Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών, του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας (Aix-Marseille), στην Γαλλία. Είναι γιος του Μιχάλη Μανούσου από το Τζιμπουτί  και της Ελευθερίας Καλάβρια από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Γεννήθηκε στη Ντίρε Ντάουα και τελείωσε την Μπολλολάκειο Σχολή. Όταν ηταν μαθητής, θαύμαζε τον Έλληνα Χειρούργο του Κρατικού Νοσοκομείου της πόλης, Θεόδωρο Πασπάτη και ήθελε να γίνει γιατρός. Τελικά, το παιδικό του όνειρο το έκανε πράξη. Παράλληλα με την Ακαδημαϊκή του καριέρα, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ιδίου Πανεπιστημίου και ειδικεύθηκε στην Χειρουργική. Εκπόνησε τρεις Διδακτορικές διατριβές, δυο σε θέματα της Μαθηματικής επιστήμης και μια της Ιατρικής.