ΑΡΘΡΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ 


World Press Freedom Day

Στην Αντίς Αμπέμπα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η «26η Διεθνής Διάσκεψη για την παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου», την οποία διοργάνωσε η UNESCO, με συνδιοργανωτές την Αφρικανική Ένωση και την κυβέρνηση της Αιθιοπίας. Η Πρόεδρος της Αιθιοπίας, Sahle-Work Zewde, κήρυξε την έναρξη των εργασιών, οι οποίες έγιναν στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης και αποτέλεσαν μια ευκαιρία για να τιμηθεί η ελευθεροτυπία, να αναγνωριστεί ο ρόλος των δημο- σιογράφων και των ΜΜΕ και να αξιολογηθεί η κατάστα ση του Τύπου παγκοσμίως.

Στις μεταρρυθμίσεις του Πρωθυπουργού της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, είναι και τα θέματα των ΜΜΕ. Έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα, με την απελευθέρωση όλων των εδώ και χρόνια κρατούμενων δημοσιογράφων. Ο Αιθίοπας Πρωθυ- πουργός είναι το πρόσωπο που θα βραβευθεί φέτος από την UNESCO, για τη συμβολή του στην ελευθερία του Τύπου στην χώρα του.

Στην Διεθνή Διάσκεψη συμμετείχε και ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στα fake news" και στην επίδραση της ενημέρωσης από την εξέλιξη της τεχνολογίας στον Τύπο, στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και στο Internet.

Στην τελετή λήξης της Παγκόσμιας Διάσκεψης, περί- μενε μια έκπληξη τους Ευρωπαίους και Αφρικανούς Υπουργούς: το Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας παρουσίασε την σκηνή της δίκης του Σωκράτη, από το έργο Bado Egir, το οποίο αναφέρεται στην ζωή και την διδασκαλία του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου.