ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 

                                               Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ (1951)

Μέχρι την καθιέρωση της Α’ Εθνικής Κατηγορίας Ποδόσφαιρου (1959-1960), το πρωτάθλημα, γινόταν μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων πόλεων. Έτσι την ποδοσφαιρική περίοδο 1950-51, πρωταθλητής Αθηνών, ήταν ο Πανιώνιος Νέας Σμύρνης.

 Ο Πανιώνιος, ήταν η ποιο φημισμένη Ελληνική ομάδα στους Έλληνες του εξωτερικού. Στις τάξεις του, έπαιζαν δυο ποδοσφαιριστές που έγραψαν ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν ο Νίκος Πεντζαρόπουλος, ο πρώτος Έλληνας παίκτης που έπαιξε σε ευρωπαϊκή ομάδα (Ίντερ Μιλάνου) και ο Κώστας Νεστορίδης, ο μετέπειτα ηγέτης της ΑΕΚ Αθηνών.

Εντωμεταξύ, στην Αιθιοπία, επικρατεί πανηγυρική ατμόσφαιρα. Η χώρα, γιορτάζει την 10η επέτειο (1941-1951) από την απελευθέρωση της, από τα Ιταλικά στρατεύματα κατοχής. Η άφιξη του Πανιωνίου, ήταν η Ελληνική συμμετοχή, στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ήταν μια πρωτοβουλία, του προέδρου του Ολυμπιακού Αντίς Αμπέμπας Γιώργου Μυριαλλή.

Η υποδοχή της Ελληνικής αποστολής είχε επίσημο χαρακτήρα, την υποδέχθηκαν οι επικεφαλής της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αντίς Αμπέμπα, ο Επιτετραμμένος Αριστομένης Μηλιαρέσης και ο Πρόξενος  Δημήτρης Φραγκίδης. Ανήμερα της επετείου          (5 Μαΐου), η αποστολή, συνοδευόμενη από τους παραπάνω,   κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο Ηρώων της Ελευθερίας. Το δάφνινο στεφάνι, τιμής ένεκεν, το έφεραν μαζί τους, από την Ελλάδα.

Η άφιξη του Πανιωνίου έδωσε πολλή χαρά στον Ελληνισμό. Ήταν η πρώτη Ελληνική ομάδα, που έρχόντα στη Αιθιοπία. Είχαν έρθει να την δουν ομογενείς, από όλες τις Ελληνικές Παροικίες. Στο Ελληνικό σχολείο, οι μαθητές τραγουδούσαν τραγούδια, με τα ονόματα των ποδοσφαιριστών.

Στην αποστολή συμμετείχαν: ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Δημήτριος Καραμπάτης, ο αρχηγός του τμήματος, Ιωάννης Βαρυκόπουλος, ο γιατρός Δασκαλάκης, ο προπονητής, Κώστας Νεγρεπόντης, οι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου Νίκος Πεντζαρόπουλος, Νόντας Κασάπογλου, Βασίλης Στάικος, Αδάμ Τσουχνικάς, Γιάννης Κερδεμελίδης, Γιάννης Σκορδίλης, Κώστας Νεστορίδης, Κώστας Σωτηριάδης, Φώτης Τσολιάς, Πονηράκης και τα αδέλφια Ιάκωβος και Νίκος Ζαρκάδης, οι ποδοσφαιριστές του Εθνικού Πειραιώς Στάθης Μανταλόζης, Γιάννης Ιωάννου, Συμεωνίδης και ο ποδοσφαιριστής του Έσπερου, Μάντικας.

Ο Πανιώνιος έδωσε 4 αγώνες, στο στάδιο ‘’Χάιλε Σελάσιε’’ της Αντίς Αμπέμπας.      Ο πρώτος,  με την Μεικτή Ευρωπαϊκών Ομάδων, στην οποία συμμετείχαν οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού Δαφνομήλης  Κουτσουφλάκης, Σταύρος Σιδερίδης, Νίκος Κιούσης, Αγγελής Καρακατσάνης και Κυπιώτης, οι ποδοσφαιριστές της Αραράτ Αράμ Σαραφιάν, Μπέρτζ Γκαραμπετιάν, Αβακιάν και Μαρκάρ και οι ποδοσφαιριστές τηςΓιουβέντους Τζοβάνι, Τόνυ και Αντρέ Μπορί.

Στη συνέχεια, έπαιξε με την ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων και με την Μεικτή Αιθιοπικών Ομάδων. Παίζοντας σπουδαίο ποδόσφαιρο, κέρδισε με μεγάλη άνεση, τις παραπάνω ομάδες. Εντυπωσίασε με την απόδοση του, ο 16χρονος τερματοφύλακας της Μεικτής Ευρωπαϊκών Ομάδων,  Δαφνομήλης Κουτσουφλάκης.

Εκεί που δυσκολεύθηκε ήταν με την ομάδα της Εθνικής Αιθιοπίας. Προηγήθηκε με 2 τέρματα, του Νίκου Ζαρκάδη και λίγο πριν λήξη του αγώνα, η Αιθιοπία με τον Κεμπέντε, μείωσε το σκορ σε 2-1. Μετά την λήξη του αγώνα, ο Αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χάιλε Σελάσιε, απένειμε το κύπελλο στον αρχηγό της νικήτριας ομάδας, Βασίλη Στάικο.

Αρχηγός της Εθνικής Αιθιοπίας ήταν ένας θρύλος του αιθιοπικού ποδοσφαίρου, ο Ιτνεγκάτσεου Τεσσέμα. Ήταν προπονητής της, όταν η Αιθιοπία κέρδισε για πρώτη και μοναδική φορά, το Africa Cup (1962). Αργότερα διατέλεσε και Υπουργός Αθλητισμού.

Η επίσκεψη του Πανιωνίου στην Αιθιοπία, ολοκληρώθηκε, με την δεξίωση που έδωσε ο Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπας, στην αίθουσα τελετών της Ελληνικής Κοινότητας, στο Παλαιό Σχολείο. Σε αυτήν, παρευρέθηκαν μέλη της Αιθιοπικής Κυβέρνησης, εκπρόσωποι των Αιθιοπικών Αθλητικών Οργανώσεων και σύσσωμος ο Ελληνισμός της πόλης. Μετά την λήξη των προσφωνήσεων, οι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου σηκώθηκαν και πούλησαν λαχνούς, για την κλήρωση των δώρων, που έφεραν μαζί τους από την πατρίδα. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό, για τους σκοπούς του Ολυμπιακού.

Ο Πανιώνιος επέστρεψε ξανά στην Αιθιοπία, το 1954. Αυτή την φορά εκτός από την Αντίς Αμπέμπα, επισκέφθηκε την Ασμάρα και την Ντίρε Ντάουα.

Πηγή του παραπάνω άρθρου είναι οι πληροφορίες που μας έδωσε ο συγγραφέας του βιβλίου ‘’ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 125 χρόνια προσφοράς’’, Θοδωρής Μπελίτσος, ο Νικόλαος Χ. Βοζίκης, ο Άκης Μιχαηλίδης, ο Παναγιώτης Στεφανίδης και ο Τζίμης Καλογερόπουλος.

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χάιλε Σελάσιε, με τον αρχηγό του Πανιωνίου, Βασίλη Στάικο

                                                Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ (1954)                       

Ο Πανιώνιος επέστρεψε στην Αιθιοπία, το Πάσχα του 1954. Η άφιξή του είχε τον ίδιο σκοπό, την συμμέτοχη του, στις εορταστικές εκδηλώσεις, για την 13η επέτειο (1941- 54) από την απελευθέρωση της χώρας, από τους Ιταλούς. Αυτή την φορά, τα μέλη της αποστολής, δεν περιορίστηκαν, μόνο σε αθλητικές εκδηλώσεις, ήρθαν να γνωρίσουν την χώρα και να επισκεφτούν τις Ελληνικές Παροικίες.

Στην αποστολή συμμετείχαν: ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Δημήτριος Καραμπάτης, ο αρχηγός του τμήματος, Ιωάννης Βαρυκόπουλος, ο προπονητής, Γιάννης Σκορδίλης,   οι ποδοσφαιριστές του Πανιωνίου Νίκος Πεντζαρόπουλος, Κώστας Νεστορίδης, Θανάσης Σαραβάκος, Γιώργος Παπουλίδης, Βασίλης Στάικος, Αδάμ Τσουχνικάς, Φώτης Τσολιάς, Νίκος Ζαρκάδης, Αδάμ Χρονόπουλος, Παναγιώτης Ασημακόπουλος, Αναστάσιος Μυλωνάκης, Κώστας Κωνσταντινίδης, Πονηράκης, Βασιλείου, Αμαραντίδης, Σαπουτσόπουλος, ο ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Αθηνών Γιώργος Καμάρας και ο ποδοσφαιριστής του Πανελευσινιακού, Καλιτζάκης.                        

…Με ειδική πτήση της Ethiopian Airlines από την Αθήνα, άρχισε το δεύτερο ταξίδι του Πανιώνιου, στην Αφρική. Επισκέφτηκε την Αίγυπτο, το Σουδάν και κατέληξε στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα. Παράμεινε μια εβδομάδα και αγωνίσθηκε με την αντιπροσωπευτική της ομάδα της χώρας. (Η Ερυθραία ήταν τότε, ομόσπονδο κράτος με την Αιθιοπία). 

Τον αγώνα παρακολούθησε, η ηγεσία της Ερυθραίας, ο Κυβερνήτης Φιταοράρι Ασφαχά, ο Πρωθυπουργός Τέντλα Μπαηρού και σύσσωμη η Ελληνική Παροικία. Οι μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Ασμάρας εντυπωσίασαν με τις ενθουσιώδεις εκδηλώσεις των. Εισερχόμενη η ομάδα του Πανιώνιου στον αγωνιστικό χώρο, προσέφερε στους θεατές αναμνηστικά δώρα (Τσολιαδάκια και Βλαχοπούλες), τα όποια έγιναν ανάρπαστα. Μετά την λήξη του αγώνα και με το δυσμενές αποτέλεσμα για τους Ερυθραίους, τα περισσότερα από αυτά, βρέθηκαν  κατεστραμμένα.

Οι φίλαθλοι της Ερυθραίας είχαν πιστέψει στην νίκη της ομάδας τους, βασιζόμενοι στο ότι το μεγάλο υψόμετρο που βρίσκεται η Ασμάρα (2.325 μ), θα επηρέαζε την απόδοση των αντιπάλων τους. Η νίκη του Πανιώνιου, αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Προηγήθηκε η Ερυθραία, με τον Φέρεκ και με 2 τέρματα του Νεστορίδη και ένα του Κωνσταντινίδη, το σκορ διαμορφώθηκε σε 3-1, υπέρ του Πανιώνιου. Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Ασμάρας, Ευάγγελος Οικονόμου, απέμεινε στην Ελληνική Ομάδα, αναμνηστική πλακέτα.

Η άφιξη της αποστολής  του Πανιωνίου στην Αντίς Αμπέμπα, συνέπεσε με την Μεγάλη Εβδομάδα, κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποίησαν τριήμερη εκδρομή στην λίμνη  Μπισόφτου. Επέστρεψαν την Μεγάλη Παρασκευή και παρακολούθησαν τον Επιτάφιο. Εντυπωσιαστήκαν, από τη φιλαρμονική της Αυτοκρατορικής Φρουράς, που προηγείτο της πομπής.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Πανιωνίου στην πρωτεύουσα, έπαιξε και κέρδισε τις ομάδες: Την Μεικτή Ευρωπαϊκών Ομάδων, με 4-3, (από πλευράς του  Ολυμπιακού, συμμετείχε μόνο ο τερματοφύλακας, Δαφνομήλης  Κουτσουφλάκης), στη συνέχεια την Μεικτή Αιθιοπικών Ομάδων, με 1-0 και τέλος, την ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, με 2-1.

Παίζοντας με την Εθνική Αιθιοπίας, γνώρισε την πρώτη και μοναδική ήττα, σε Αιθιοπικό έδαφος. Η Εθνική προηγήθηκε με 1-0 και έφτασε στο σημείο, να προηγείται η Εθνική Αιθιοπίας με 4-2  (2 τέρματα του Μπριχάνε και 2 του Κεμπέντε). Τελικά, το σκορ διαμορφώθηκε σε 4-3, υπέρ της Αιθιοπίας. Τα τέρματα του Πανιωνίου, επέτυχαν οι Τσολιάς, Καμάρας και Σαπουτσόπουλος. Μετά την λήξη του αγώνα, ο Αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χάιλε Σελάσιε, απένειμε το κύπελλο στον αρχηγό της Αιθιοπικής ομάδας, Κεμπέντε.

Η αποστολή του Πανιωνίου συνέχισε την περιοδεία της, με τετραήμερη εκδρομή, στην περιοχή της Ντίρε Ντάουας. Η Λιτορίνα ήταν το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποίησαν και τους έδωσε την ευκαιρία, να θαυμάσουν την Αιθιοπική φύση. Κατά την διάρκεια της διαδρομής, συνάντησαν απέραντες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αγέλες άγριων ζώων, ποτάμια, λίμνες, το ηφαίστειο Φαντάλε και χωρίς να το καταλάβουν έφτασαν στο Αουάς. Εκεί, τους περίμενε μια έκπληξη, τους υποδέχτηκαν, οι Έλληνες υπεύθυνοι του εστιατόριου του σταθμού, ο Γιάννης και η Κική Ασημακοπούλου. Τελικά, μετά από ένα θαυμάσιο ταξίδι 10 ωρών, έφτασαν στην Ντίρε Ντάουα.

Τον τελευταίο του αγώνα στην Αιθιοπία, ο Πανιώνιος τον έδωσε με την μεικτή της πόλης της Ντίρε Ντάουας, την οποία κέρδισε με 4-1. Τα τέρματα, επέτυχαν,  δυο ο Νεστορίδης, από ένα ο Κωνσταντινίδης και ο Ζαρκάδης, το τέρμα της Αιθιοπικής ομάδας, επέτυχε ο Αφαόρι. Με την μεικτή ομάδα, έπαιξε και ο Ελληνοαρμένιος τερματοφύλακας, Ζώρζ Νευσεχίρ, ο οποίος εντυπωσίασε με την απόδοση του.

…Τέλος, μια μικρή έκπληξη περίμενε τους Έλληνες της Ντίρε Ντάουας, κατά την επίσκεψη της ομάδας του Πανιώνιου, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου (Ε.Α.Σ). Έπαιξε με την τοπική Ελληνική ομάδα, όχι ποδόσφαιρο, αλλά Βόλεϊ. Μετά την λήξη του αγώνα, δόθηκε δεξίωση, στο κοινοτικό ξενοδοχείο Continental, (δωρεά Στυλιανού Μπολλολάκου), στην οποία παρευρέθηκε σύσσωμος ο Ελληνισμός της πόλης.   

Πηγή του παραπάνω άρθρου, είναι τα άρθρα που έγραψε, ο πρόεδρος του Πανιωνίου, Δημήτριος Καραμπάτης και δημοσιεύθηκαν, στην εφημερίδα ΈΘΝΟΣ. Μας  τα παρεχώρησε, ο συγγραφέας του βιβλίου ‘’ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 125 χρόνια προσφοράς’’, Θοδωρής Μπελίτσος.

                                              Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ 

Το 1964, η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού Α.Ο, επισκέφτηκε την Αιθιοπία. Ηταν προσκεκλημένη του Ολυμπιακού Αντίς Αμπέμπας. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης ανδρών, της Α' Εθνικής κατηγορίας, που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1963-64, ο Παναθηναϊκός κατέλαβε την 3η θέση.

Μέλη της αποστολής ήταν δυο παίκτες, που έγραψαν ιστορία στο Ελληνικό μπάσκετ: ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, σημερινός πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος της FIBA Europe (2002-10) και ο Κώστας Πολίτης, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Καλαθοσφαίρισης, όταν η Εθνική Ομάδα κέρδισε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, το Πρωτάθλημα Ευρώπης του 1987. 

Στην αποστολή συμμετείχαν:ο έφορος και προπονητής της ομάδας,Τζακ Νικολαΐδης, οι παίκτες του Παναθηναϊκού Πέτρος Παναγιωταράκος, Ανδρέας Χαϊκάλης, Γιώργος Βασιλακόπουλος, Κώστας Πολίτης, Μιχάλης Κυρίτσης, Στέλιος Ταβουλάρης, Χρίστος Αντωνιάδης, ο παίκτης του Τρίτωνα Αθηνών Αλέξανδρος Κοντοβουνήσιος και ο παίκτης του Α.Ο. Ζωγράφου Αντώνης Χρυσόπουλος.

Ο Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπας ήταν η ομάδα που εκπροσωπούσε τον Ελληνισμό της Αιθιοπίας και βρισκόταν στην ακμή της δόξας του. Είχε κερδίσει το κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων μπάσκετ της Αφρικής (1964) και 18 διαδοχικά πρωταθλήματα της Αντίς Αμπέμπας. Για πάνω από δυο δεκαετίας, υπήρξε ο απόλυτος κυρίαρχος του μπάσκετ, τόσο στην περιοχή της Αντίς Αμπέμπας, όσο και σε ολόκληρη την Αιθιοπία.

Πρόεδρος της ομάδας του Ολυμπιακού, ήταν ο Γιάννης Βελισσαρίου, ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος της Αιθιοπικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ (1968-71). Έφορος και προπονητής ήταν ο Νάσος Καλογερόπουλος.

…Στην ομάδα συμμετείχαν δυο παίκτες που έπαιζαν σε Ελληνικές ομάδες: ο Γιάννης Ιωάννου, ένας σπουδαίος παίκτης του Τρίτωνα Αθηνών και ο Βασίλης Γκούμας του Πανελληνίου, ο οποίος έγραψε ιστορία στο Ελληνικό μπάσκετ. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έπαιξε στην εθνική ομάδα 114 φόρες και συμμετείχε σε αγώνες της μικτής Ευρώπης.

Οι παίκτες της ομογένειας, που συμμετείχαν στην ομάδα, ήταν οι: Γιάννης Ιωάννου, Δημήτρης Σφακιανός, Τάσος Κάλος, Γιάννης Χαμάουϊ και ο Νίκος Πάγκαλος. Συμμετείχαν επίσης και οι ξένοι παίκτες: Αντρέα Φουρσέτι, Ντέλι Βαϊλάτι, Τζώνη Κούλ, Νεγκάτου και ο Ράσσελ. 

Στον πρώτο αγώνα, μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, το γήπεδο ήταν γεμάτο από μέλη της Ελληνικής Παροικίας. Η επιθυμία των φιλάθλων ήταν έντονη, ήθελαν την νίκη. Ένταση υπήρχε και μεταξύ των παικτών, όπου σε ένα ''σκληρό φάουλ'' που έκανε παίκτης του Παναθηναϊκού, πάνω στον Βασίλη Γκούμα, ο Γυμνασιάρχης Νικόλας Δράκος, που συνόδευε τους μαθητές του οικοτροφείου, έχασε την ψυχραιμία του και έκανε ''έντονη παρατήρηση'' στον παίκτη. Ο Γκούμας, ήταν τότε, μαθητής του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπας. Τελικά τον αγώνα κέρδισε ο Παναθηναϊκός.

Στο τουρνουά (bishop cup) που έγινε μεταξύ των Ελληνικών και Αιθιοπικών ομάδων, εκτός των δυο Ελληνικών ομάδων, συμμετείχαν οι Αιθιοπικές ομάδες: YMCA, το Πανεπιστήμιο της Αντίς Αμπέμπα και το Γεωπονικό Κολλέγιο της Αραμάγιας (περιοχή Χάραρ). Οι αγώνες ήταν μικρής διάρκειας. Στον τελικό βρέθηκαν, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός και την νίκη πήρε και παλι ο Παναθηναϊκός. Κατά την διάρκεια του αγώνα, οι παίκτες των Αιθιοπικών ομάδων, υποστήριζαν τον Ολυμπιακό, με το σύνθημα, ''Ολυμπιακός γε Σόα αμπέμπα'' (Ολυμπιακέ, της Σόα, λουλούδι). Η Αντίς Αμπέμπα ανήκει στην περιφέρεια της Σόα.

...Η επιθυμία του Ελληνισμού της Αιθιοπίας, για νίκη επί του Παναθηναϊκού, πραγματοποιήθηκε στον τρίτο μεταξύ τους αγώνα, όπου ο Ολυμπιακός κέρδισε με 72-71. Ήταν τόσο μεγάλη η εμφάνιση του Ολυμπιακού, ώστε ο έφορος και προπονητής του Παναθηναϊκού,Τζακ Νικολαΐδης έλεγε στους παίκτες του: Ο Ολυμπιακός έχει σπουδαία ομάδα και αν έπαιζε στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα διεκδικούσε μία από τις τρεις πρώτες θέσεις !!! 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Παναθηναϊκού στην Αντίς Αμπέμπα, μέλη της Ελληνικής Παροικίας πραγματοποίησαν εκδρομές, ώστε τα μέλη της αποστολής να γνωρίσουν την Αιθιοπική φύση. Η δε διοίκηση του Ολυμπιακού, έδωσε δεξίωση προς τιμή τους, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Συλλόγου.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι ο Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπας, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, συμμετείχε, στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος του 1960. Οι αγώνες, έγιναν στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, στην Θεσσαλονίκη και ο Ολυμπιακός κατέλαβε την 8η θέση. Τότε, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης γινόταν μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων πόλεων. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπας έπαιξε φιλικά παιχνίδια, με τον Ολυμπιακό Πειραιώς, την Νήαρ Ηστ και τον Πανιώνιο.

Πηγή του παραπάνω άρθρου, είναι η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ και οι πληροφορίες που μας έδωσαν, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο Παναγιώτης Στεφανίδης.