ΠΡΟΣΩΠΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ
Του Σταύρου Ε. Βινιεράτου
ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
Όταν οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Αιθιοπία, αντιμετώπιζαν μεγάλη αντίσταση στην κατάληψη της περιoχής του Sidamo. Ο στρατηγός Ras Desta, επίκεφαλής των Αιθιοπικών στρατευμάτων, είχε διορίσει Διοικητή πτέρυγας στη Στρατιά του Νότου, ένα Δωδεκανήσιο με ιταλική υπηκοότητα, τον Σάββα Καραβασίλη από τη Ρόδο.
Οι Ιταλοί ενοχλήθηκαν, που ενός ιταλός υπήκοος, τους αντιμετώπιζε με τέτοια αποφασιστικότητα. Τον πλησίασαν και του πρότειναν να παραιτηθεί. Σαν αντάλλαγμα του προσέφεραν μεγάλο αξίωμα με την επικράτηση των Ιταλών στην Αιθιοπία, πράγμα που απέρριψε. Τελικά οι Ιταλοί τον επικήρυξαν.
Tην ημέρα που έπεσε το Sidamo, ο Χάιλε Σελάσιε εγκατέλειψε τη χώρα, με τραίνο, που είχε προορισμό το Τζιμπουτί. Μηχανοδηγός του τραίνου ήταν ο Μιχάλης Γ. Μανούσος από τη Ντίρε Ντάουα. Ο Καραβασίλης προσπάθησε και αυτός να διαφύγει από τη χώρα, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι Ιταλοί τον σκότωσαν και μετά τον έκαψαν (1936).
Ο Σάββας Καραβασίλης διακρίθηκε για τις ηγετικές ικανότητες και για τη γενναιότητα που πολέμησε τους Ιταλούς. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χάιλε Σελάσιε, καθώς και η οικογένεια του, ανεγνώριζαν την προσφορά του. Η οικογένεια του Καραβασίλη ζήτησε να του στηθεί ένας ανδριάντας, κάτι που τελικά δεν έγινε.
Ήταν 44 χρονών, γεννήθηκε στη Λίνδο και από τον γάμο του με την Αιθιοπίδα Μάριαμ απέκτησε μία κόρη, τη Μαριέττα. Ο αδελφός του Βασίλης διατηρούσε φούρνο στο Καζαίντσες, στην Αντίς Αμπέμπα.
Η περίπτωσή του αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία και συγκεκριμένα στο βιβλίο ‘‘The Ethiopian War 1935-1941’’ του Angelo Del Baca (που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου).
Την παραπάνω πληροφορία μας την έδωσε η Ξένια Αποστολά.
ΦΑΙΔΡΑ ΒΡΟΝΤΑΜΙΤΗ
Στην τρομοκρατική επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας του Ναϊρόμπι, μεταξύ των θυμάτων ήταν και μιά Ελληνίδα, η Φαίδρα Βρονταμίτη (1998).
Ήταν το πρωινό της 7ης Αυγούστου, όταν το κτίριο της πρεσβείας καταστράφηκε, από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου. Από την έκρηξη, σκοτώθηκαν περισσότερα από 200 άτομα.
Η Φαίδρα Βρονταμίτη εργαζόταν εκείνη τη στιγμή στην πρεσβεία. Είχε γεννηθεί στην Αντίς Αμπέμπα. Γονείς της ήταν ο Νέστορας Βαπορίδης και η Αλεξάνδρα Μάρκου. Σε ηλικία 8 χρονών μετακόμισε με την οικογένειά της στην Κένυα.
Η κυβέρνηση της Κένυα, τιμώντας την μνήμη των θυμάτων, κατασκεύασε το «The August 7th Memorial Park and Peace Museum» στο Ναϊρόμπι .
Φαίνεται ότι η ζωή της Φαίδρας είχε ταυτιστεί με τραγικά γεγονότα. Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Κουβέιτ, στο σύζυγό της Νίκο, διευθυντή της Ολυμπιακής Αεροπορίας εκεί, εισβάλλουν στη χώρα τα στρατεύματα τού Ιράκ. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστεί μαζί με τον γιο της, Παύλο (1990).
Οι Ιρακινοί, μετά από τη διεθνή κατακραυγή, απελευθερώνουν τα γυναικόπαιδα. Mε παρέμβαση του Ανδρέα Παπανδρέου, ομάδα Ελλήνων εργαζομένων και επιχειρηματιών εγκαταλείπουν το Κουβέιτ. Μεταξύ αυτών είναι και ο σύζυγος της.
Η Φαίδρα εργάστηκε συνολικά 32 χρόνια στις Πρεσβείες των Η.Π.Α (Αντίς Αμπέμπα και Ναϊρόμπι). Από το γάμο της με το Νίκο Βρονταμίτη απέκτησε 3 αγόρια. Όταν έφυγε από τη ζωή, ήταν 52 χρονών.
Η ζωή της έγινε βιβλίο από τη Μελίνα Φανούρη. Κυκλοφορεί στην Αγγλική γλώσσα, με τον τίτλο «Phaedra».
ΠΑΝΑΓΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΤΟΣ
Ο Παναγής Φιλιππάτος, με ρίζες από την Κεφαλονιά, ήρθε στην Αιθιοπία, την δεκαετία του 1920. Καταγόταν από το χωριό Πουλάτα της επαρχίας Σάμης, του νομού Κεφαλλήνιας. Σε ηλικία 21 χρονών και μετά την ολοκληρώσει των στρατιωτικών υποχρεώσεων, έφυγε από το νησί που γεννήθηκε και πήρε τον δρόμο για την Αιθιοπία.
Άνθρωπος με μεγάλη οξυδέρκεια, όποιος με επιτυχημένες επαγγελματικές δραστηριότητες, είχε αποκτήσει μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Τον Παναγή Φιλιππάτο, συνάντησε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Παχτικός, που επισκέφτηκε την περιοχή, το 1933. Εξέδωσε, το βιβλίο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΑΦΡΙΚΗ. Στο κεφάλαιο που αφορά την Αιθιοπία, αναφέρεται με θετικά σχόλια για άτομο του.
Δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή του Ντέντερ, της επαρχίας Χάραρ, όπου μαζί με τα αδέλφια του, Θεόδωρο και Βασίλη, ασχολήθηκαν με την εξαγωγή του καφέ και δημιούργησαν εμπορικό οίκο, με την επωνυμία FILIPPATOS BROS.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η οικονομική επιφάνεια του Παναγή Φιλιππάτου είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε χρηματοδοτούσε, στην Ελλάδα, το ‘’Κόμμα των Ελευθεροφρόνων’’, του συμπατριώτη του, Ιωάννη Μεταξά. Το κόμμα αυτό κατάφερε πολλές φορές να εισέλθει στη Βουλή των Ελλήνων, συγκεντρώνοντας όμως χαμηλά ποσοστά.
Δυστυχώς, η οικονομική ισχύς του Παναγή Φιλιππάτου, κράτησε μόνο μέχρι το 1950. Οι ‘’τυχοδιωκτες’’ που ήταν μάστιγα την εποχή εκείνη, τον παρέσυραν, με αποτέλεσμα την χρεοκοπία του. Μετά από αυτήν, έφυγε, για το Τζιμπουτί. Πέθανε εκεί, από τον καημό του. Ήταν μόλις 52 χρονών.
Ασχολήθηκε και με τα κοινά, διατέλεσε επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητας της Ντίρε Ντάουας.