ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

Του Σταύρου Ε. Βινιεράτου

                                                                       ΕΙΔΗΣΕΙΣ

...Το υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας κάνει μεγάλες προσπάθειες, ώστε να μπορέσει να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού της χώρας, μέχρι το τέλος του 2022. Στην προσπαθεια της εχει καί την βοηθεια της Ελλαδας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα, μέσω του προγράμματος COVAX δόθηκαν από τη χώρα μας 1.346.400 εμβόλια και από τις υπόλοιπες χώρες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έγινες οι παρακάτω δωρεές: Γαλλία 6.746.400 δόσεις, Φινλανδία 1.699.200 δόσεις, Δανία 1.560.000 δόσεις, Ιταλία 1.264.110 δόσεις και Σουηδία 480. 690 δόσεις, ενώ από την αρχή της πανδημίας δόθηκαν από τη Γερμανία 7.500.000.000 δόσεις και από την Πορτογαλία 165.600 δόσεις. Συνολικά μέχρι σήμερα δόθηκαν στην Αιθιοπία 24 εκατομμύρια δόσεις. Η δωρεά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε και των κοινών πρωτοβουλιών της «Team Europe», η οποία ανακοίνωσε: ''Αυτή η πανδημία δείχνει, ότι το πεπρωμένο μας είναι δεμένο, για να προστατευτούμε καλύτερα πρέπει να προστατεύσουμε και τους άλλους''.

...Ο Αιθίοπας Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. επανεξελέγη για την θέση του επικεφαλής του οργανισμού, για την επόμενη πενταετία. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος. Από το 2017, είναι επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και χαίρει μεγάλης εκτίμησης, ιδίως στους Αφρικανούς. Η Αιθιοπία αντίθετα, προσπάθησε άλλα δεν μπόρεσε να μπλοκάρει την υποψηφιότητά του. Πέτυχε όμως, ώστε η υποψηφιότητά του να μην προταθεί από την Αφρική. Έτσι, την υποψηφιότητά του, υποστήριξαν 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Κίνα, πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένας μικρός αριθμός Αφρικανικών χωρών, μεταξύ των οποίων είναι η Κένυα και η Ουγκάντα. Ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους, κατάγεται απο την επαρχία του Τιγκράι, είναι 56 ετών και διετέλεσε υπουργός Υγείας και Εξωτερικών της Αιθιοπίας. Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, δήλωσε: «Οι λέξεις δεν φθάνουν, είμαι πολύ ευγνώμων, για την ανανέωση της υποστήριξης σας».

...Μάχη χαρακωμάτων στην Αφρική. Η αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, βρήκε πρόσφορο έδαφος να εκδηλωθεί και στην Αφρική. Μετά την απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Μόσχας, αποφάσισε να δημιουργήσει Πατριαρχική Εξαρχία, στην Αφρική. Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, δήλωσε: «Οι χριστιανοί της Αφρικής έχουν ανάγκη από την προστασία της Ρωσίας και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ίδρυσε την Πατριαρχική της Εξαρχία στην Αφρική, προκειμένου να παράσχει κανονικό καταφύγιο στους Αφρικανούς κληρικούς, οι οποίοι δεν θέλησαν να ακολουθήσουν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην αναγνώριση και τη νομιμοποίηση του ουκρανικού σχήματος». Μία εκκλησιαστική αντιπαράθεση στους κόλπους της Ορθοδοξίας, με απρόβλεπτες συνέπειες, βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται για τη σύγκρουση ανάμεσα στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο.

...Η Αθηνά Φραγκούλη - Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος του Δ.Σ της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, επιλέχθηκε από τον Euclid Network και βρίσκεται μεταξύ των <<Top 100 Women in Social Enterprise>> για το 2022. Ο κατάλογος με τις 100 σπουδαιότερες γυναίκες, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων, για το 2022, δημοσιεύθηκε την 8η Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Περιλαμβάνει τις γυναίκες που έχουν αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα τους, για τη δημιουργία ενός κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Με τον τρόπο αυτό τιμά τις γυναίκες, που εργάζονται στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, αναδεικνύοντας τα επιτεύγματά τους, για να μάθουν και να εμπνεύσουν τις επόμενες γενιές γυναικών. Ο Euclid Network, ιδρύθηκε το 2007 και αντιπροσωπεύει πάνω από 100.000 οργανισμούς, από 21 χώρες της Ευρώπης. Για 15 χρόνια, προάγει την κοινωνική επιχειρηματικότητα και την κοινωνική καινοτομία, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, της ανάπτυξης ικανοτήτων, της δικτύωσης και της διεθνούς υπεράσπισης. Συνδυάζει την τεχνογνωσία μεταξύ των ευρωπαϊκών χώρων, για την ενδυνάμωση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Η Αθηνά Φραγκούλη, είναι Διδάκτωρ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Για περισσότερα από σαράντα χρόνια εργάζεται στον τομέα των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, που διευθύνει, έχει συμβάλει στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην αποϊδρυματοποίηση και κοινωνική, εργασιακή ένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά δίκτυα και φορείς, που προάγουν τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα, όπως είναι: το Mental Health Europe, το European Disability Forum, το Social Firms Europe – CEFEC και το Ίδρυμα Ασκληπιός. Μετά την βράβευσή της, δήλωσε ότι η κινητήριος δύναμη για τη δουλειά της είναι το «να ανακτήσουν τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα την αξιοπρέπεια, το σεβασμό και την αναγνώριση στη ζωή τους, που έχει σχεδόν χαθεί στο σκοτάδι της ταπείνωσης που εξακολουθούν να βιώνουν ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων μας. Tην επόμενη δεκαετία θα πρέπει να υπάρχει ένας έξυπνος συντονισμός μεταξύ των στόχων των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη και των στόχων για το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση (ΕSG) που θέτουν οι οργανισμοί. Η ευχή μου για την νεότερη γενιά των γυναικών είναι να νιώθουν αυτοπεποίθηση και να είναι ελεύθερες να αυτοσχεδιάζουν και να καινοτομούν»

...Η νέα ηλεκτρική σιδηροδρομική γραμμή, η οποία συνδέει την Αντίς Αμπέμπα με το Τζιμπουτί, κατασκευάστηκε με κινεζική χρηματοδότηση. Το παρθενικό ταξίδι της έγινε στις 10 Ιανουαρίου 2018 και κάλυψε την απόσταση των 756 χλμ. σε 12 ώρες. Διαθέτει 21 σταθμούς και για την κατασκευή της εργάσθηκαν 25.000 άτομα. Είναι διπλής κατεύθυνσης και η διαδρομή της είναι παράλληλη με την παλιά, η οποία κατασκευάστηκε πριν από 100 χρόνια.

...Το Τζιμπουτί προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την γεωγραφική θέση του, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της εμπορικής οδού, που αρχίζει από τον Ινδικό Ωκεανό και, μέσω του κόλπου του Άντεν, της Ερυθράς Θάλασσας, της διώρυγας του Σουέζ, καταλήγει στην Μεσόγειο. Σήμερα, είναι η χώρα με τις περισσότερες ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της. Διατηρούν βάσεις οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γαλλία, (φιλοξενεί Γερμανούς και Ισπανούς στρατιώτες) η Ιαπωνία και η Ιταλία. Οι ΗΠΑ πληρώνουν ενοίκιο 63 εκατ. δολ. τον χρόνο και η Κίνα 20 εκατ. δολ. 

...Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας απαγόρευσε την υιοθεσία παιδιών από άτομα ξένης καταγωγής, ενώ οι υιοθεσίες εντός της χώρας επιτρέπονται. Πολλά παιδιά, όταν φεύγουν στο εξωτερικό, πέφτουν θύματα κακοποίησης ή παραμελούνται. Από το 1999 μέχρι σήμερα, 15.000 παιδιά έχουν δοθεί σε ανάδοχους γονείς από τις ΗΠΑ. Πριν από δύο χρόνια, η Δανία απαγόρευσε την υιοθεσία παιδιών από την Αιθιοπία. Σήμερα, πολλά ορφανά καταλήγουν να βρίσκονται εγκλωβισμένα μεταξύ ακατάλληλων συγγενών ή αντιμέτωπα με το φάσμα της ζωής στους δρόμους. Η υιοθεσία, μαζί με την αμοιβή του δικηγόρου, κοστίζει δέκα χιλιάδες ευρώ. Με τα χρήματα αυτά συντηρούνται τα ορφανοτροφεία της χώρας. 

...Αναφορές για το βάρβαρο έθιμο της κλειτοριδεκτομής υπάρχουν και από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες, πραγματοποιούσαν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους. Σήμερα, η πρακτική αυτή είναι συχνότερη στις δυτικές, ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Αφρικής (Σομαλία, Ερυθραία, Αιθιοπία, Τζιμπουτί, Αίγυπτος), σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Ασία.

...Οι εργασίες για την κατασκευή του φράγματος της «Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» στο Γαλάζιο Νείλο, έχουν ολοκληρωθεί κατά 64%. Το έργο θα συμβάλει στην εκβιομηχάνιση και ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα, το 40% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Αίγυπτο και το Σουδάν. Πρόσφατα, η Αίγυπτος πρότεινε να αναλάβει διαμεσολαβητής η Παγκόσμια Τράπεζα, πρόταση την οποία απέρριψε η Αιθιοπία. Οι Αιγύπτιοι υποστηρίζουν οτι, λόγω μείωσης της στάθμης των νερών, θα υποστούν ζημιές στην αγροτική παραγωγή και θα μειωθεί η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στο Φράγμα του Ασουάν. Το Σουδάν εκτιμά ότι θα υποστεί ζημιές, παρά τα οφέλη που θα έχει από την εισαγωγή αιθιοπικής ηλεκτρικής ενέργειας. Και η αγωνία για το μέλλον του φράγματος συνεχίζεται...

...Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψής στην Αιθιοπία του, συμμετείχε στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, στην αίθουσα του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου ''Ολυμπιακός'', στην Αντίς Αμπέμπα. Επίσης, συναντήθηκε με μέλη της Αιθιοπικής κυβέρνησης, με Επίτροπο της Αφρικανίκης Ένωσης και με μέλη της Ελληνικής Παροικίας. Υπέγραψε Συμφωνία Ναυτικής Συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδος και Αιθιοπίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε πτυχιούχους Αιθίοπες ναυτικούς να εργασθούν σε εμπορικά πλοία με Ελληνική σημαία. Τον Υπουργό συνόδευαν επιχειρηματίες, που θέλουν να επενδύσουν στην Αιθιοπία.

...Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, που παραγάγει το μήλα ''Ζαγορίν'', ανακοίνωσε, οτι το 2017, εξήγαγε δέκα τόνους μήλων στην Αιθιοπία. Τα μήλα παρέλαβε στην Αντίς Αμπέμπα ο Χαράλαμπος Τσιμάς.

...Το βιβλίο ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ, του Ιάκωβου Δ. Μιχαηλίδη, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα, έχει ως θέμα τους πρόσφυγες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής (1941-1944). Αναφέρεται στο δραματικό οδοιπορικό που ακολούθησαν όταν εγκατέλειψαν το νησί τους και εγκαταστάθηκαν σε φιλόξενα κράτη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (Αιθιοπία, Τανγκανίκα και Βελγικό Κογκό). Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

...Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Αλεξάνδρας Ζέκου-Γρυπάρη, με τον τίτλο: ΑΟΡΑΤΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ. Είναι στην βιογραφία του Μιχαήλ Π. Ζέκου, ο οποίος ήταν Μέγας Ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας της Αντίς Αμπέμπας.

...Ο Εμμανουήλ Κουμπαράκης είναι ο νέος Πρόξενος της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα. Tο Προξενείο είναι στελεχωμένο με δυο διπλωματικούς υπάλληλους, την Μαρία Μωραΐτη και τον Νικόλαο Κανλή. Σήμερα, τον εξωτερικό τοίχο του Προξενικού Γραφείου κοσμεί τοιχογραφία με θέμα ''Ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο'' (Ναός του Ποσειδώνος στο Σούνιο), έργο της ζωγράφου Ναταλίας Ηρειώτη Γκεμπιάου. Mε ανακοίνωση της, η Ελληνική Πρεσβεία της εκφράζει τις θερμότατες ευχαριστίες της και την συγχαίρει για την ευγενική προσφορά της να φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς το παραπάνω έργο. 

...Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επέλεξε φέτος να απευθύνει τις ευχές του, την παραμονή της πρωτοχρονιάς, στους Έλληνες που ζουν στην Αιθιοπία. Κατά την διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης γιορτής, στην αίθουσα του Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου ''Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπας'' και μέσω τηλεφωνικής σύνδεσης με ανοικτή ακρόαση, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Δημήτριο Συκά, απεύθυνε στα μέλη της Ελληνικής Παροικίας, θερμά λόγια αγάπης, για τον καινούργιο χρόνο 2018. 

...Το National Geographic έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τους 21 προορισμούς, που πρέπει να επισκεφθεί ένας ταξιδιώτης, μέσα στο 2018. Ταξίδια με βασικό πρωταγωνιστή την περιπέτεια, ταξίδια που δημιουργούν μοναδικές εικόνες και εμπειρίες. Οι συντάκτες του περιοδικού έβαλαν στην πρώτη θέση την πόλη Χάραρ της Αιθιοπίας, χαρακτηρίζοντας την ως την πιο εκπληκτική περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.

...Σύμφωνα με τον καθηγητή Timothy Insoll από το Ινστιτούτο Αραβικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου του Exeter, ανακαλύφθηκε αρχαία ξεχασμένη πόλη, του 10ου μΧ αιώνα, στην περιοχή Χαρλάα της ανατολικής Αιθιοπίας. Βρέθηκαν αντικείμενα από την Αίγυπτο, την Ινδία και την Κίνα, τα οποία δείχνουν πως ήταν ένα «κοσμοπολίτικο» κέντρο. Επίσης, βρέθηκε ένα τζαμί του 12ου Αιώνα, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτά που υπάρχουν στην Τανζανία και τη Σομαλιλάνδη. Αυτό αποδεικνύει την ύπαρξη ιστορικών δεσμών, ανάμεσα σε διαφορετικές ισλαμικές κοινότητες στην Αφρική. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC στην Αιθιοπία, υπήρχε ένας τοπικός μύθος ότι στην περιοχή, ζούσαν γίγαντες, επειδή τα κτίρια και τα τείχη αποτελούνταν από μεγάλους ογκόλιθους. 

...Το Αμερικάνικο Κέντρο Έρευνας, Pew Research Center, σε έρευνα που έκανε πρόσφατα, αποτύπωσε σε παγκόσμιο επίπεδο, την σημερινή εικόνα της Ορθοδοξίας. Σε αυτή φαίνεται, ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική, σε όλους σχεδόν τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Αιθιοπίας !!!. Στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 59%, στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αρμενία με 53% και στην τέταρτη, οι Ορθόδοξοι της Αμερικής με 52%. Στην Αιθιοπία, ο Ορθόδοξος Χριστιανικός πληθυσμός έχει αυξηθεί πολύ ταχύτερα από ό,τι στην Ευρώπη, τα τελευταία 100 χρόνια. Σήμερα ο παγκοσμίως Ορθόδοξος Χριστιανικός πληθυσμός ανέρχεται στα 260 εκατ. Η Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία Tewahedo έχει περίπου 36 εκατομμύρια πιστούς, σχεδόν το 14% του συνολικού Ορθόδοξου πληθυσμού του κόσμου. Το ημερολόγιο της Αιθιοπίας βασίζεται στο αρχαίο ημερολόγιο της Αλεξάνδρειας. Έχει 13 μήνες και η ημέρα ξεκινάει με την ανατολή του ήλιου.

Μεγάλη επιτυχια του Ελληνικού Ομίλου Polyeco. Στην κατηγορία Hazardous Recycling Business, κέρδισε το πρώτο βραβείο για την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων στο Τζιμπουτί, καταφέρνοντας τη σημαντική μείωση της ποσότητας αποβλήτων που θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Ηταν ενα πολύ απαιτητικό έργο, απομάκρυνσης 4000 τόνων ρυπασμένου χωμάτων και άλλων υλικών με βαρέα μέταλλα, ρύποι οι οποίοι είναι τοξικοί και καρκινογόνοι. Ο Ελληνικός Όμιλος είχε αναλάβει πρόσφατα την απορρύπανσης του Σαρωνικού κόλπου, ενώ δραστηριοποιείται και σε διεθνές επίπεδο, έχοντας θυγατρικές σε 9 χώρες, μεταξύ αυτών και η Αιθιοπία. Η Polyeco είναι η πρώτη και μοναδική αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη κάθετη μονάδα διαχείρισης και αξιοποίησης επικινδύνων και μη αποβλήτων στην Ελλάδα.

...Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει τα μέσα διαβίωσης εκατομμυρίων καλλιεργητών καφέ στην Αιθιοπία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το τέλος του αιώνα, ίσως χαθεί το 39% έως 59% των εκτάσεων καλλιέργειας καφέ της ποικιλίας Arabica στη χώρα. Αυτή η πρόβλεψη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δεδομένου ότι η καλλιέργεια καφέ είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της χώρας. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η βιομηχανία του καφέ λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι λιγότερες βροχοπτώσεις έχουν ήδη επηρεάσει το περιβάλλον της Αιθιοπίας. Πρόσφατα στοιχεία για το κλίμα υποδηλώνουν ότι η ποσότητα των βροχοπτώσεων στη χώρα έχει μειωθεί έως και κατά 100 εκατοστά τα τελευταία 60 χρόνια.

...Η θεατρική παράσταση «Barefoot in Athens – Socrates’ Life», παίζεται στο Εθνικό Θέατρο της Αιθιοπίας. Βασίζεται σε δύο Διαλόγους του Πλάτωνα (Φαίδων και Κρίτων) και στην Απολογία του Σωκράτη. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν 52 εβδομάδες. 

...Στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑΣ, εξελέγη το νέο Δ.Σ του Συλλόγου, με Πρόεδρο τον Νάσο Ρούσσο. Σε αυτό συμμετέχουν η Καίτη Ιωάννου, ο Γιώργος Φίλης, ο Ασσέφα Εμμανουήλ, ο Λουκάς Μισαΐλιδης, ο Αντώνης Χατζόγλου και η Πατρίτσια Ροβέλα. Αναπληρωματικά μέλη είναι η Σάρα Μαρία Αντύπα και ο Φώτης Πάλλης. 

...Η UNESCO περιέλαβε την Ασμάρα στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λόγω της σύγχρονης αρχιτεκτονικής της πρωτεύουσας της Ερυθραίας. Η Ασμάρα είναι, πλέον, προστατευόμενη περιοχή. Στα τέλη του 1930, οι Ιταλοί άλλαξαν το πρόσωπο της πόλης, χτίζοντας νέα και μοντέρνα κτίρια για την εποχή, για αυτό και είναι γνωστή ως «Πίκκολα Ρόμα» δηλαδή, Μικρή Ρώμη. Σήμερα σώζονται 400 κτίρια από αυτά.

...Στην Ναυτική βάση που διατηρεί η Κίνα στο Τζιμπουτί, λειτουργεί το νοσοκομείο «Κιβωτός της Ειρήνης» Οι Κινέζοι στρατιωτικοί γιατροί επισκέπτονται απομονωμένα χωριά και προσφέρουν στους κατοίκους, δωρεάν, ιατρικές υπηρεσίες. Πρόσφατα επισκέφτηκαν το χωριό Ντοραλέχ. Από τις εξετάσεις που έκαναν στους κατοίκους του, διαπίστωσαν ότι υποφέρουν από αρθρίτιδα, λόγω του καιρού, που είναι πολύ ζεστός και υγρός. Επίσης, διαπίστωσαν ότι οι ασθένειες των ματιών είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο. Ο καταρράκτης και η επιπεφυκίτιδα κάνουν θραύση στους ντόπιους, εξαιτίας του ανέμου, της άμμου, και της ισχυρής υπεριώδους ακτινοβολίας, που υπάρχει στη χώρα. Οι σοβαρά ασθενείς και οι πολύπλοκες περιπτώσεις διακομίστηκαν με λεωφορεία στο νοσοκομείο για περαιτέρω θεραπεία.

Τελικά, με την οικονομική ανάπτυξη στην Αιθιοπία, εμφανίσθηκαν και οι 5 πρώτοι Αιθίοπες εκατομμυριούχοι. Δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπως την γεωργία, τα τρόφιμα, τις κατασκευές, την ενέργεια και τις διανομές. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, πρόκειται για τούς παρακάτω:

-Ο Belayneh Kindie, είναι ο ιδιοκτήτης της Belayneh Kindie Import And Export (BKIEA), η οποία είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση εμπορίας γεωργικών προϊόντων στην Αιθιοπία. Εξάγει σπόρους, σουσάμι και ξηρούς καρπούς. Τα έσοδα της εταιρείας ξεπέρασαν τα 60 εκατ. δολάρια το 2016.

-ΟTewodros Ashenafi, είναι πρόεδρος και συνιδιοκτήτης της Ambo Mineral Water, η οποία παράγει το φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό. Είναι επίσης ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της South West Energy, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Αφρική.

-Ο Buzuayehu T. Bizenu, είναι πρόεδρος και μέτοχος της East African Holding, ενός κορυφαίου βιομηχανικού ομίλου στην Αιθιοπία, που δραστηριοποιείται στους τομείς: επεξεργασία του τσαγιού, εκτυπώσεις, συσκευασίες, ακίνητα και εξορύξεις.

-Ο Ketema Kebede, είναι ο ιδρυτής της KK PLC, μιας αιθιοπικής εταιρείας που κατασκευάζει κουβέρτες, με εξαγωγές σε ολόκληρη την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική. Διαθέτει εργοστάσιο βαφής ακρυλικών υφασμάτων και ασχολείται και με την εισαγωγή και διανομή βαρέων μηχανημάτων και εξοπλισμού για τις εξορύξεις και την κατασκευή δρόμων. Η εταιρεία είναι επίσης, μία από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αιθιοπικού καφέ, δημητριακών και μπαχαρικών.

-Η Akiko Ambaye, μια από τις σημαντικότερες γυναίκες επιχειρηματίες της Αιθιοπίας, είναι ιδρυτής του ομίλου Orchid Business Group (OBG), μιας κατασκευαστικής εταιρειας, που δραστηριοποιείται: στην κατασκευή δρόμων, την προμήθεια δομικών υλικών, τις υπηρεσίες ενοικίασης μηχανημάτων κατασκευής και μεταφοράς εμπορευμάτων.

...Έργα της Ειρήνης Σαββαΐδη, κόρης του Παναγιώτη (Γιώτη) Σαββαΐδη, από την Ντίρε Ντάουα, επιλέχθηκαν, από το γνωστό φωτογραφικό περιοδικό ΦΩΤΟγράφος και δημοσιεύθηκαν, στο τεύχος 249 (Ιούλιος-Αύγουστος), με θέμα "Πορτραίτο". Πρόκειται για τα πορτραίτα ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, τα οποία μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα http://www.platinumphotos.gr/studio/#!home. Η φωτογράφος, συνεργάζεται με τον αδελφό της Πάτροκλο. Έχουν ειδικευθεί στα πορτραίτα και τις φωτογραφήσεις προϊόντων εντός στούντιο.

…Σύμφωνα με τις αναρτήσεις, της Ελληνικής Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα, στο Facebook, σχετικά με τα 100 χρόνια από την σύναψη των διπλωματικών σχέσεων, μεταξύ Αιθιοπίας και Ελλάδος, δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, από τα Μέσα Μαζικής ΅Ενημέρωσης, στην Αιθιοπία. Στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό τύπο, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην Ελληνοαιθιοπική φιλία, όπως φαίνεται από τα παρακάτω δημοσιεύματα:

-THE ETHIOPIAN HERALD: Στην πολιτιστική σελίδα της Κυριακάτικης έκδοσης, φιλοξενείται ποίημα με τίτλο: “Unmatched Grace”. Το ποίημα είναι αφιερωμένο στην Ελληνική ομογένεια και είναι εμπνευσμένο από τον μύθο της Ανδρομέδας και τους εδώ διαβιούντες Έλληνες ομογενείς, δεύτερης και τρίτης γενεάς. Υπογράφεται από τον Αναπληρωτή Αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Alem Hailu.

-H Δημόσια Αιθιοπική Ραδιοφωνία 104.7, αφιέρωσε ολόκληρη την τακτική εβδομαδιαία εκπομπή “Diplomats’ Insight” στην εκδήλωση της Ελληνικής Πρεσβείας για την Εθνική Εορτή της  25η Μαρτίου και την επέτειο της Εκατονταετηρίδας Διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος - Αιθιοπίας.

-Η Δημόσια Αιθιοπική Τηλεόραση, στα κεντρικά δελτία ειδήσεων του Αγγλόφωνου (EBC3) και του Αιθιοπικού (EBC) καναλιών της, πρόβαλε στιγμιότυπα απο το ντοκυμανταίρ με θέμα τις ''Ελληνο-Αιθιοπικές σχέσεις ανά τους αιώνες''. Το ντοκυμανταίρ επιμελήθηκε η Πρεσβεία μας, σε συνεργασία με στελέχη της Αιθιοπικής Δημόσιας Τηλεόρασης (EBC). Το ντοκυμανταίρ αναφέρεται στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδος-Αιθιοπίας και δίδει έμφαση στην εδώ δράση και παρουσία της Ελληνικής ομογένειας, προβάλλοντας τους κυριότερους θεσμικούς φορείς της (Εκκλησία, Ελληνική Κοινότητα και σχολεία, Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος Ολυμπιακός) και εκπροσώπους τους.

…Η Διοίκηση του Περιφεριακού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου ονόμασε την πτέρυγα της Α’ Παθολογικής Κλινικής του

νοσοκομείου ΠΤΕΡΥΓΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΕΜΜ. ΓΑΝΩΤΑΚΗ. Ο Μανώλης Γανωτάκης, από την Αντίς Αμπέμπα, που έφυγε πρόσφατα από

κοντά μας, ήταν Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

…Ο Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, από την Αιθιοπία, είναι ο νέος Γενικός Διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ). Είναι ο πρώτος Αφρικανός στην ιστορία του Οργανισμού, που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό. Μετά από μυστική ψηφοφορία, τον εψήφισαν 133 Υπουργοί Υγείας, από 186 χώρες. Διατέλεσε υπουργός Υγείας της Αιθιοπίας. Επί των ημερών του, μειώθηκαν δραστικά οι θάνατοι, από την ελονοσία, το AIDS, και την φυματίωση. Δημιουργήθηκαν 40.000 γυναικείες υγειονομικές μονάδες και δεκαπλασιάστηκαν οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών. Είναι 52 ετών και αντικαθιστά την Δρ Margaret Chan από την Κίνα, η οποία κατείχε τη θέση αυτή για μια δεκαετία.

…Στον κατάλογο των χωρών που συντάσσονται με την απόφαση των αραβικών χωρών να αποκλείσουν το Κατάρ, με την αιτιολογία ότι στηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, προστέθηκε και το Τζιμπουτί. Μετά την απόφαση αυτή, το Κατάρ ανακοίνωσε ότι απέσυρε τα στρατεύματά του από τα σύνορα μεταξύ Τζιμπουτί και Ερυθραίας, όπου είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο.

…Η Αιθιοπία εφαρμόζει πολιτική ανοιχτών θυρών στους πρόσφυγες, το δόγμα δεν άλλαξε ούτε μετά το θάνατο του εμπνευστή του, πρωθυπουργού Μέλες Ζενάουι. Αυτή τη στιγμή, φιλοξενεί στο έδαφός της 165.000 πρόσφυγες, από τη γειτονική Ερυθραία. Ο επικεφαλής της Αιθιοπικής Υπηρεσίας Προσφύγων, Εστίφανος Γκεμπρεμεντίν, δήλωσε στο Global Post: Εμείς διαχωρίζουμε την κυβέρνηση της Ερυθραίας, από τον απλό λαό. Άλλωστε, τους νιώθουμε σαν αδέλφια μας, κάποτε ζούσαμε στην ίδια χώρα.

...Μετά την ανακωχή του 2000, ο ΟΗΕ κατοχύρωσε την επαρχία Γίνγκα και την πόλη Μπάντμε στην Ερυθραία. Ο αιθιοπικός στρατός όμως δεν την εγκατέλειψε ποτέ, για λόγους εθνικής υπηρηφάνειας. Από την περιοχή αυτή, κατάγονται οι σημερινοί ηγέτες, που κυβερνούν την Αιθιοπία.

...Η Αιθιοπία είναι η κορυφαία χώρα παραγωγής μελιού στην Αφρική, καθώς καλύπτει το 25% της συνολικής παραγωγής της ηπείρου. Ειδικοί της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι η μελισσοκομία έχει ακόμη πολλές προοπτικές στην χώρα, αλλά παρεμποδίζεται από ξεπερασμένες τεχνικές χαμηλής απόδοσης, περιοδικές ξηρασίες και μη ανταγωνιστικές τιμές. Εφόσον εξοπλιστεί με την κατάλληλη μοντέρνα τεχνολογία, η παραγωγή μελιού έχει τη δυνατότητα να τραβήξει χιλιάδες αγρότες μακριά από τη φτώχεια. Σημειώνεται ότι το μέλι κατέχει σπουδαίο ρόλο στη ζωή την Αιθιόπων, όπου οι άσπρες, κόκκινες και κίτρινες ποικιλίες του χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και ως συστατικό για το ποτό Τέτζ.

...Η Αιθιοπία κατά την διάρκεια των μαθητικών εξετάσεων, έκοψε την πρόσβαση στο Ιντερνέτ. Όπως αναφέρει ο Guardian, η χώρα έκλεισε τα «ψηφιακά της σύνορα» για να αποτρέψει πιθανές διαρροές θεμάτων. Σύμφωνα με την Google, την περίοδο εκείνη, κατέγραψε απότομη πτώση των επισκέψεων στις ιστοσελίδες της από την Αιθιοπία. Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση προέβη προληπτικά σε αυτή την ενέργεια. Δεν είναι η πρώτη φορά που κλείνουν τα «ψηφιακά σύνορα» της Αιθιοπίας. Για το ίδιο λόγο, η κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2016, είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στο Ιντερνέτ, μετά από ένα περιστατικό που αφορούσε τις εξετάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο.

 …Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αιθιοπίας και Ελλάδος. Ήταν το 1917, όταν ιδρύθηκε το Ελληνικό Προξενείο, στην Αντίς Αμπέμπα. Το Προξενείο της Αιθιοπίας στην Αθήνα λειτούργησε το 1920. Η Ελληνική Πρεσβεία της Ελλάδος στην Αντίς Αμπέμπα γιόρτασε την επέτειο μαζί με την 25η Μαρτίου. Σε αυτήν προβλήθηκε ντοκιμαντέρ, με θέμα τις ‘’Ελληνο-Αιθιοπικές σχέσεις ανά τους αιώνες’’.  

…Ένα τραγικό δυστύχημα συνέβη στην χωματερή του Κος, στην Αντίς Αμπέμπα. Η τεράστια κατολίσθηση σκουπιδιών, που σημειώθηκε σε αυτήν, παρέσυρε στο θάνατο πάνω από 100 άτομα και κατέστρεψε δεκάδες σπίτια. Γύρω από τη μοναδική αυτή χωματερή, που λειτουργεί στην πρωτεύουσα από το 1967, έχει δημιουργηθεί μια συνοικία από αυτοσχέδιες παράγκες. Σε αυτές, μένουν άτομα που ασχολούνται με την εύρεση αντικειμένων κάποιας αξίας, τα όποια μεταπουλούν.

 …Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος είχε καταθέσει, την περίοδο 2008-9, σε Αιθιοπική Τράπεζα, στην Αντίς Αμπέμπα, το ποσόν των 5.000.000€. Τα χρήματα προβλέπονταν να χρησιμοποιηθούν από Μη Κυβερνητική Οργάνωση, για την κλιματική αλλαγή. Τελικά αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν και γίνεται, σήμερα, προσπάθεια να ‘’επαναπατριστούν’’, μετά από τόσα χρόνια.

...Η γνωστή Ελληνική εταιρία Coffee Island, που δραστηριοποιείται στον χώρο  του καφέ, παρουσίασε το νέο της προϊόν. Πρόκειται για τον καφέ "Ethiopia Sidama Ardi". Παράγεται στην περιφέρεια Guji, στην ευρύτερη περιοχή  Sidama, στη Νότια Αιθιοπία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιφέρεια Guji παράγονται ιδιαίτερα ξεχωριστοί καφέδες και αναγνωρίζονται ως Specialty. Σημειώνεται ότι Specialty είναι ο καφές ο οποίος περιέχει συγκεκριμένο αριθμό defects κατά την κλίμακα του SCA (Specialty Coffee Association). Ο "Ethiopia Sidama Ardi" συγκεντρώνει πάνω από 80/100 βαθμούς, στη γευστική αξιολόγηση και προέρχεται από μια συγκεκριμένη περιοχή και φάρμα.

...Η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει,  ότι η ‘’παγκοσμιοποίηση’’ είναι ότι καλύτερο έχει συμβεί ποτέ στον πλανήτη, μια αμοιβαία επωφελής διαδικασία, που έβγαλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες και πρόσφερε στις πλούσιες χώρες φτηνότερα αγαθά και κερδοφόρες επενδύσεις. Προβλέπει, ότι μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το Brexit, έρχεται το ’’τέλος της παγκοσμιοποίησης’’. Και διερωτάται, τι θα απογίνουν όλες αυτές οι αναπτυσσόμενες χώρες και αναφέρει, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την Αιθιοπία, που έχει μετατραπεί σε φτηνή ‘’ειδική οικονομική ζώνη’’ για τις πολυεθνικές εταιρείες ένδυσης και υπόδησης.

…Το ντοκιμαντέρ του Μένου Δελιοτζάκη, με τον τίτλο ‘’Η Ιστορία είμαι εγω’’, παίχτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης (3 -12 Μαρτίου). Η ταινία είναι ένα  αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Ανδρέα Λεντάκη. Γυρίσματα έγιναν και στην Αιθιοπία. Ο σκηνοθέτης συνάντησε τον Τσεγκάι Άγκα, Αιθίοπα συμμαθητή και φίλο του Λεντάκη, επισκέφτηκε τις γειτονιές όπου μεγάλωσε και το σχολείο στο οποίο φοίτησε. Η ταινία είναι μια εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ.

…Η Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού (IAAF), επικύρωσε δυο  παγκόσμια ρεκόρ αγώνων κλειστού στίβου, που έγιναν στη Στοκχόλμη (17/2/16). Το πρώτο, ανήκει στον αθλητή  Αγιανλέχ Σουλειμάν, από το Τζιμπουτί. Το πέτυχε στο αγώνισμα των 1.000μ, με χρόνο 2’14’’20. Και το δεύτερο, στην αθλήτρια από την Αιθιοπία Γκενζεμπέ Ντιμπάμπα. Το έκανε στο αγώνισμα του ενός μιλίου (1.609,34 μ) με χρόνο 4’13’’31.

…Σύμφωνα με την επιθεώρηση European Journal of Wildlife Research, στον ζωολογικό κήπο της Αντίς Αμπέμπας, ζουν σήμερα 20 λιοντάρια. Είναι  απόγονοι των λιονταριών, που αιχμαλωτίστηκαν το 1948 και τα κρατούσε στον προσωπικό του κήπο ο τελευταίος Αυτοκράτορας της Αιθίοπας. Ανήκουν σε μία ξεχωριστή ράτσα και χρειάζονται άμεση προστασία. Τα αιθιοπικά λιοντάρια ξεχωρίζουν εμφανισιακά από τη σκούρα χαίτη και το μικρό σχετικά μέγεθός τους. Στις εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκαν, διαπιστώθηκαν ‘’γενετικές διαφορές’’ με τα λιοντάρια της Ανατολικής και της Νότιας Αφρικής. Εντωμεταξύ, στο κρατίδιο Γκουζουράτ της Ινδίας, ζει, στην απομόνωση, ένας μικρός αριθμός του ασιατικού λιονταριού (Panthera leo persica). Σε αυτό το είδος, πιθανότατα, ανήκαν τα λιοντάρια που ζούσαν στην Ελλάδα και ενέπνευσαν το μύθο του λιονταριού της Νεμέας. Ένα άλλο, αφρικανικό είδος, είναι το βερβερικό λιοντάρι (Panthera leo) το οποίο πρωταγωνιστούσε στις αρένες των Ρωμαίων και έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Πιστεύεται, ότι ένας μικρός αριθμός από αυτά ζει στο ζωολογικό κήπο του Ραμπάτ, στο Μαρόκο.

…Ο διάσημος, Ελληνοκυπριακής καταγωγής, τραγουδιστής, George Michael, (Γιώργος-Κυριάκος Παναγιώτου),  που ‘’έφυγε’’  ανήμερα των Χριστουγέννων, έγραψε και τραγούδησε ένα από τα δημοφιλέστερα χριστουγεννιάτικα τραγούδια όλων των εποχών, το ‘’Last Christmas’’. Τα δικαιώματα του παραπάνω τραγουδιού τα προσέφερε για τα ‘’παιδιά της Αιθιοπίας’’. Το αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθεί το ποσόν των 100 εκατομμυρίων δραχμών (300.000€), για τα θύματα του λιμού (1984).

...Ο Άγιος Βασίλης, σε κάθε χώρα, παρουσιάζεται με ξεχωριστό τρόπο. Στην Ολλανδία, είναι ο Santa Claus (Άγιος Νικόλαος), εμφανίζεται να έχει ως βοηθό του ένα αγόρι από την Αιθιοπία, τον Πητ. Η παράδοση θέλει να τον είχε απελευθερώσει ο Santa Claus στα Μύρα και το παιδί, από ευγνωμοσύνη, έμεινε για πάντα μαζί του. Ο θρύλος αυτός, γεννήθηκε στο Ντεμρέ της σημερινής Νότιας Τουρκίας και η ιστορία του ξεκινά από τον 4ο αιώνα, όταν η περιοχή ήταν γνωστή ως Μύρα της Λυκίας. Σήμερα, οι Ολλανδοί, συνεχίζουν το πατροπαράδοτο έθιμό τους και, για να ‘’αναπαραστήσουν’’ τον Πητ, βάφουν τα πρόσωπα τους με μαύρο χρώμα.

…Η νέα γενετική μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, σχετικά με τις γεωγραφικές μετακινήσεις των ανθρώπινων πληθυσμών, εξέτασε το γονιδίωμα 200 ατόμων από την Αιθιοπία, το Νότιο Σουδάν και την Σομαλία. Διαπίστωσε, ότι ‘’υπήρξε ροή γονιδίων’’ προς την Αιθιοπία, από την Εγγύς Ανατολή. Οι Αιθίοπες αναμείχθηκαν με αιγυπτιακούς, συριακούς ή ισραηλινούς πληθυσμούς, πριν από περίπου 3.000 χρόνια. Το αποτέλεσμα αυτό ταιριάζει απόλυτα με την ιστορία της ‘’Βασίλισσας του Σαβά’’. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη και το Κοράνι, πριν από περίπου 3.000 χρόνια, η μυθική βασίλισσα κυβέρνησε το βασίλειο του Σαβά, το οποίο πλούτισε μέσω του εμπορίου, που έκανε με την Ιερουσαλήμ.

…Η ‘’Φωτογραφία’’ του Νίκου Παπατάκη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αιθιοπία, θεωρείται, μια από τις κορυφαίες δημιουργίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, παρά το γεγονός ότι εκτυλίσσεται, ως επί το πλείστον, στο Παρίσι. Το έργο προβλήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του Ciné-club 2016.

 …Ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπόλτ και η Αλμάζ Αγιάνα από την Αιθιοπία, αναδείχθηκαν από την IAAF ως οι ‘’κορυφαίοι αθλητές για το 2016’’. Η Αιθιοπίδα αθλήτρια είχε μία εκπληκτική χρονιά, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο (10.000μ), κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ (29.17.45). Επίσης, στην ίδια διοργάνωση, κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο στα 5.000μ. Είναι η τρίτη αθλήτρια από την Αιθιοπία που της απονεμήθηκε το παραπάνω βραβείο, μετά την Μεσερέτ Ντεφάρ (2007) και την Γκενζέμπε Ντιμπάμπα (2015). Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, μεταξύ των βραβευθέντων, ήταν και μία Ελληνίδα, η Ξένια Αργειτάκη,  καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημιίου Αθηνών, παλιά πρωταθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων και μέλος του Δ.Σ του ΣΕΓΑΣ. Της απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο ‘’Γυναίκα στον αθλητισμό’’, για την προσφορά της, στην εξέλιξη του γυναικείου αθλητισμού.