ΟΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ

Στην Αντίς Αμπέμπα, στο τέλος κάθε σχολικής χρονίας, είχαμε τους  Παναιθιοπικούς  Μαθητικούς  Αγώνες Στίβου. Ελάμβαναν  μέρος αθλητές απ’ όλα τα σχολεία της  Αιθιοπίας, μεταξύ αυτών και το Ελληνικό Γυμνάσιο.

Μορφή των αγώνων του 1965, ήταν ένας Έλληνας μαθητής, ο Γεράσιμος Μαραβέγιας, από τη Ντίρε Ντάουα. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος  και το αργυρό στο άλμα εις ύψος.

Στους παραπάνω αγώνες, το  χάλκινο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος το κέρδισε ο Ηρακλής Πυθαράς, με αποτέλεσμα δυο μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου να βρίσκονται στο βάθρο. Στη σφαίρα, ο Λευτέρης Μυριαλλής κατατάχθηκε τέταρτος. Καθηγητής στο μάθημα της σωματικής αγωγής ήταν ο Δημήτρης Καζάκος.

Πρωταγωνίστρια στο άλμα εις μήκος γυναικών  ήταν μια Ελληνίδα μαθήτρια, η Καίτη Κάρζα, από την Αντίς Αμπέμπα. Κέρδισε σε δυο συνεχόμενες διοργανώσεις, το χάλκινο μετάλλιο το 1965 και το χρυσό το 1966. Το μάθημα της σωματικής αγωγής, εκείνη τη χρονιά, το δίδασκε ο Παναγιώτης Παρθήμος, ο μετέπειτα καθηγητής της Γυμναστικής Ακαδημίας Αθηνών.

Οι Παναιθιοπικοί Μαθητικοί Αγώνες Στίβου του 1968 δεν έγιναν, λόγω φοιτητικών ταραχών. Καθηγητής στο μάθημα της σωματικής αγωγής  ήταν ένας μεγάλος αθλητής, ο Γιάννης Δούλης. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1968, έλαβε μέρος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου και κέρδισε την τρίτη θέση στο Δέκαθλο.   

 …Η επιτυχία των αθλητών του Ελληνικού  Γυμνασίου της Αντίς Αμπέμπας, στους Παναιθιοπικούς Μαθητικούς Αγώνες Στίβου, συνεχίστηκε και στη δεκαετία του 70. Αυτή τη φορά, η ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ100 εντυπωσίασε σε δυο διοργανώσεις, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο το 1972 και το αργυρό το 1973.

Την ομάδα της σκυταλοδρομίας  αποτελούσαν οι Νικόλας Σκευοφύλακας, Γιάννης Καλλιμάνης, Γιάννης Κονίνης, Αλέκος Χατζηπαύλου (1972) και ο Ηρακλής Πούλιας (1973).

Ο Γιάννης Καλλιμάνης από τo Σοντερέ, στους  Παναιθιοπικούς  Μαθητικούς  Αγώνες  Στίβου, κέρδισε συνολικά  4 μετάλλια (2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 χάλκινο). Εκτός από τις σκυταλοδρομίες, κέρδισε το χάλκινο  μετάλλιο στα 100μ (1972) και το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος (1973).

Στους αγώνες του 1973, είχαμε μια ακόμη επιτυχία. Ο Νικόλας Σκευοφύλακας από την Αντίς Αμπέμπα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος, με 6.70μ (ήταν ρεκόρ αγώνων, την εποχή εκείνη). Συνολικά κέρδισε, μαζί με τις σκυταλοδρομίες, 3 μετάλλια (2 χρυσά, 1 αργυρό).

Καθηγητές στο μάθημα της σωματικής αγωγής, την περίοδο  των παραπάνω επιτυχιών, ήταν ο Γιάννης Γεωργατζής (1972), και  ο  Γιώργος Λοϊζίδης, αθλητής του Παναθηναϊκού (1973). Οι αγώνες του 1974 και 1975 δεν έγιναν λόγω των πολιτικών αλλαγών στην Αιθιοπία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, ότι τη δεκαετία του 50, καθηγητής στο μάθημα της σωματικής αγωγής ήταν ο Βασίλης Καλλιμάνης. Πρωταθλητής  Ελλάδος στο ακόντιο (1951), με  πανελλήνιο ρεκόρ 64,84μ. Την ίδια χρονιά έλαβε μέρος με την Εθνική ομάδα στίβου στους Μεσογειακούς αγώνες της Αλεξανδρείας και κέρδισε την τρίτη θέση, στο ίδιο αγώνισμα.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Γιάννης Καλλιμάνης στους Παναιθιοπικούς Μαθητικούς Αγώνες Στίβου του 1973, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος.

                                                                                                                                                             Σταύρος Ε. Βινιεράτος