Η ΛΙΜΝΗ ΤΑΝΑ

Οι περισσότεροι τη γνωρίζουν μόνο από τα σταυρόλεξα: «Λίμνη της Αιθιοπίας με 4 γράμματα». Οσοι, όμως, έχουν την τύχη να ταξιδέψουν στην καρδιά της Αφρικής και να δουν από κοντά τη λίμνη Τάνα, μιλούν για ένα ακατέργαστο διαμάντι στα καταπράσινα υψίπεδα της Βορειοδυτικής Αιθιοπίας, σε υψόμετρο 1.830 μ. πάνω από τη θάλασσα.

Με μήκος 84 χλμ., πλάτος 66 χλμ. και μέγιστο βάθος 15 μ., η Τάνα είναι η μεγαλύτερη λίμνη  στην Αιθιοπία (2.156 τετρ. χλμ.) και ο ρόλος της στο οικοσύστημα της περιοχής θεωρείται καταλυτικός. Περίπου το 70% των ψαριών της λίμνης είναι ενδημικά, ενώ στα νερά της ζει κι ένας μικρός αριθμός κροκοδείλων. Η αιθιοπική λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά τουλάχιστον 50 ποταμών (μεγαλύτεροι ποταμοί είναι οι Abbai, Gumara και Reb), ενώ από τα υγρά σωθικά της γεννιέται ο Γαλάζιος Νείλος, που ενώνεται με τον Λευκό Νείλο στην περιοχή του Χαρτούμ και συνεχίζουν -σε μια κοίτη- τη διαδρομή έως τη Μεσόγειο.

Η πόλη Bahir Dar, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βορειοδυτικής Αιθιοπίας, βρέχεται από τα θολά νερά της Τάνα και προσφέρεται ως ορμητήριο για μια υδάτινη εξόρμηση στα νερά της λίμνης. Στην Τάνα υπάρχουν 37 συνολικά νησιά, ελάχιστα όμως κατοικούνται (Daga, Meshralia, Dek). Ενα απ' αυτά -το νησί Qirqos- θεωρείται ιερό από τον χριστιανικό πληθυσμό της Αιθιοπίας, καθώς φιλοξενεί το μικρό μοναστήρι Tana Qirqos.

Από το λιμάνι της Bahir Dar μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα με οδηγό και να επισκεφθείτε το νησί Qirqos. Σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Κοπτικής Εκκλησίας της Αιθιοπίας, η Κιβωτός της Διαθήκης, το πιο διάσημο ιερό κειμήλιο, βρισκόταν για οκτακόσια περίπου χρόνια φυλαγμένη στον χώρο της μονής Tana Qirqos, πριν μεταφερθεί κατόπιν στην πόλη Αξούμ, στα βόρεια της χώρας.

Το ιερό οικοδόμημα του νησιού των παραλίμνιων περιοχών χτίστηκε τον 16ο αιώνα σύμφωνα με την τοπική θρησκευτική αρχιτεκτονική. Τα τοιχώματα του τετράγωνου ναού είναι διακοσμημένα με πολύχρωμες αγιογραφίες, που αντλούν θέματα από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Παρά τις ομοιότητες με τις αντίστοιχες βυζαντινές, οι αγιογραφίες της Tana Qirqos διατηρούν έναν δικό τους, απλοϊκό χαρακτήρα, και ξεχωρίζουν τόσο για τα έντονα χρώματα όσο και για τη χρήση αφρικανικών μορφών στην απεικόνιση ιερών προσώπων (αγίων και αγγέλων).

Αξιόλογες γνωστές μονές και εκκλησίες υπάρχουν επίσης στα νησιά Dega, Cherqos και Dek - ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στο νησί Dega.

Εκτός από τους οικολογικούς και θρησκευτικούς θησαυρούς της λίμνης Τάνα, άλλο ένα ανυπέρβλητο φυσικό μνημείο που δεν πρέπει να χάσετε είναι οι κοντινοί καταρράκτες του Γαλάζιου Νείλου (35 χλμ. νοτιοανατολικά της Bahir Dar), που φτάνουν σε ύψος τα 45 μ.

                                                                                                                                                                                                                      Κωνσταντίνος Μητσάκης