Το Ethiopian Highland Rally

                                                                       H.I.H. ASFAW WOSSEN - ΓΙΩΤΗΣ ΜΥΡΙΑΛΛΗΣ

  

Tο πρώτο Ethiopian Highland Rally έγινε το 1965. Οργανώθηκε στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων  για την άφιξη της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ στην Αιθιοπία. Οι αγώνες έγιναν υπό την αιγίδα του Διαδόχου, Asfaw Wossen.

Την πρώτη θέση, στη Γενική  Κατηγορία, την κέρδισε  ένας  Έλληνας οδηγός, ο Νίκος Μακρής, με συνοδηγό τον Vic Preston. Έτρεξαν με Mercedes 190 και πήραν την A’ θέση στην Κατηγορία μέχρι των 2000 cc (Class V).

Την τέταρτη θέση, στη  Γενική Κατηγορία, κέρδισαν επίσης δυο Έλληνες οδηγοί, ο Παναγιώτης Στεφανίδης, με συνοδηγό τον Νίκο Κάρζα. Έτρεξαν με Simca Vedette και πήραν την Α’ θέση στην Κατηγορία άνω των 2001 cc (Class VI).

Έλαβαν μέρος 40 πληρώματα. Η αφετηρία και ο τερματισμός έγιναν στην πλατεία Meskel, στην Addis Abeba. Η διάρκεια του αγώνα ήταν 2 ήμέρες και οι οδηγοί κάλυψαν μια απόσταση 1.100 χιλιόμετρων. Η διαδρομή ήταν δύσβατη, έγινε σε ορεινές και αχανείς εκτάσεις της Αιθιοπίας.

Στους δέκα πρώτους αγώνες  του Ethiopian Highland Rally (1965-1973), ήταν έντονη η συμμετοχή της Ελληνικής παροικίας. Αγωνίσθηκαν συνολικά  22 Έλληνες οδηγοί,    (Ν. Μακρής, Π. Στεφανίδης, Ν. Κάρζας, Α. Τσιμάς, Μ. Φόβος, Π. Μισαηλίδης ,  Γ. Μισαηλίδης, Μ. Γεωργίεφ, Π.Γεωργίεφ ,  Ά.Ρήγας, Γ. Μαμαλίγκας, Γ.Χαμάουι.  Γ.Μυριαλλής, Γ.Ιωάννου, Α. Χαρμανής, Κ.Μπελόνιας, Δ.Καζακάκος, Ι.Γεωργίαδης, Α.Κονίνης, Ν.Πάγκαλος, H. Πυθαράς και η Άννα Γιώτη).

Υπήρχε και γυναικεία Ελληνική συμμετοχή . Στο II Ethiopian Highland Rally (Ιανουάριος 1966),   η  Ά.Γιώτη, ήταν συνοδηγός της οδηγού F.Birthe, έτρεξαν με Volkwagen 1200. Ενώ  στο III Rally (Δεκέμβριος 1966), η οδηγός Σ.Μακρή, με συνοδηγό την L. Oliviero, αγωνίσθηκαν με Peugeot 204.

Πρωταγωνιστές των αγώνων του Ethiopian Highland Rally (1965-1973), ήταν τρεις Έλληνες οδηγοί.

   1. Ο Γιάννης Μαμαλίγκας, κέρδισε στη  Γενική Κατηγορία:

    - Την Α’ θέση, με τον R.Nadir, στο VII Rally (Δεκέμβριος 1970), με Peugeot 504                                          

 

    - Την Γ’ θέση, με τον Γ.Χαμάουι, στο II Rally (Ιανουάριος 1966), με Peugeot 404

    - Την Γ’ θέση, με τον C.Molinari, στο VI Rally (Δεκέμβριος 1969), με Peugeot 404

   2. Ο Γιώτης Γ.Μυριαλλής, κέρδισε στη Γενική Κατηγορία:

       - Την Α’ θέση, με τον P.Arciero, στο VI Rally (Δεκέμβριος 1969), με Renault R 16   

       - Την Β’ θέση, με τον P.Arciero,στο III Rally (Δεκέμβριος 1966), με Peugeot 404

   3. Ο Νίκος Μακρής, κέρδισε στη Γενική Κατηγορία:

       - Την Α’ θέση, με τον V.Preston, στο I Rally ((Ιανουάριος 1965), με Mercedes 190  

       - Την Δ’ θέση , με τον A.Cella, στο V Rally (Δεκέμβριος 1968), με Peugeot 404

Θρίαμβος για την Ελληνική παροικία ήταν το VI Ethiopian Highland Rally (Δεκέμβριος 1969). Δυο Έλληνες οδηγοί, ο Γ.Μυριαλλής (Α’ θέση) και ο Γιάννης  Μαμαλίγκας      (Γ’  θέση), ανέβηκαν στο ίδιο βάθρο, της Γενικής Κατηγορίας. Ερχόμενοι στην Ελλάδα, έλαβαν μέρος, μαζί, στο 24ο ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ. Έτρεξαν με Toyota Celica 1600cc και πήραν την A’ θέση στην Κατηγορία τους (1977).

Στην οργάνωση του Ethiopian Highland Rally, υπήρχε και Ελληνική παρουσία. Ο Παναγιώτης Στεφανίδης, ήταν εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου. Διετέλεσε  Εκτελεστικός Διευθυντής των αγώνων (1966-1968). Κατά τη διάρκεια του Ντέργκ, οι αγώνες  σταμάτησαν. (Ethiopian Rally)

Σήμερα οι αγώνες συνεχίζονται, αλλά με μικρότερη συμμετοχή. Στο 25ο Ethiopian Highland Rally που έγινε τον Φεβρουάριο 2008, δυο Έλληνες οδηγοί, ο Πώλης Ντονικιάν και o Παναγής Αντύπας, κέρδισαν την πρώτη θέση, στη Γενική Κατηγορία. Έτρεξαν με Suzuki και πήραν την A’ θέση στην Κατηγορία μέχρι των 1300 cc (Class III).