Η Δουλεία

Post date: Feb 11, 2013 6:14:01 PM

                               

                                                   Άραβες  έμποροι αγοράζουν σκλάβους.

Η ΑΙΘΙΟΠΙΑ κατήργησε τον θεσμό της ΔΟΥΛΕΙΑΣ μόλις το 1928 για να ενταχθεί στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ των ΕΘΝΩΝ (σημερινό Ο.Η.Ε). Στην απόφαση, αντέδρασαν τα ΑΦΕΝΤΙΚΑ των σκλάβων, που απείλησαν να εξεγερθούν εναντίον του ΘΡΟΝΟΥ .

Τελικά δέχτηκαν να τους αφήσουν ελεύθερους και όσοι εξακολουθούν να δουλεύουν για αυτούς, να τους δίνουν ένα μερίδιο από την παραγωγή της γης που θα καλλιεργούσε κάθε πρώην ΣΚΛΑΒΟΣ.

Στη χώρα που η δουλεία ήταν θεσμός, υπήρχε ένα λιμάνι στην Ερυθρά θάλασσα που δεχόταν τους απελευθερωμένους ΣΚΛΑΒΟΥΣ . Ήταν η ΑΔΟΥΛΗΣ (ADULIS), μια πόλη με Ελληνικό όνομα που συμβολίζει την λευτεριά, και βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. Ν.Α. από την MASAWA (στην σημερινή ZULA).

Ήταν ο όνειρο κάθε σκλάβου να την επισκεφθεί, γιατί εκεί πίστευε ότι θα ξανάβρισκέ την ΛΕΥΤΕΡΙΑ του. Λέγεται ότι, για να γίνει δεκτός έπρεπε να κουβαλήσει πισώπλατα μια πέτρα, πολλοί δεν άντεχαν στις κακουχίες και πέθαιναν στην άγονη περιοχή, όπου συναντούσες δίπλα σε κάθε σκελετό και μια ΠΕΤΡΑ.

Τον 7 αιώνα, η ΑΔΟΥΛΙΣ έγινε ένα από τα πιο σπουδαία σκλαβοπάζαρα και πολλοί σκλάβοι που δεν ήξεραν αυτή την εξέλιξη, μόλις έφθασαν εκεί τους συλλάμβαναν και αμέσως τους πουλούσαν ΞΑΝΑ.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από τα βιβλία ΑΙΘΙΟΠΙΑ ΠΙΚΡΗ ΕΔΕΜ της Βέρας Βαγγελάτου και ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΤΩΝ ΔΟΥΛΩΝ του Παναγή Λεκατσά.