Το Κοινοτικό Σχολείο, σήμερα

      
                                               
 
Η σημερινή δυναμικότητα του Σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας στην Αντίς Αμπέμπα, είναι :

- Στο ΜΙΧΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ σπουδάζουν συνολικά 50 μαθητές και διδάσκουν 7 καθηγητές. Ένας από αυτούς, ο Μανώλης Ασσέφα, καθηγητής σωματικής αγωγής, είναι  απόφοιτος του Ελληνικού Λυκείου. Διευθυντής είναι ο μαθηματικός Γιώργος Κατάποδης.

- Η ΖΕΚΕΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ έχει 25 μαθητές και 4 δασκάλους. Διευθυντής είναι ο Αριστείδης Γιαννακός.

- Η ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΙΛΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ λειτουργεί ως Αγγλόφωνη Σχολή και ακολουθεί το πρόγραμμα του CABRIDGE. Έχει 1.000 μαθητές και 67 άτομα διδακτικό προσωπικό. Σήμερα λειτουργεί και τμήμα με προσωπικό αυξημένων προσόντων, που προετοιμάζει τους μαθητές για την εισαγωγή τους σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Διευθυντής της σχολής είναι o k.Prassat.

-Το ΔΙΑΜΑΝΤΕΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ δε λειτουργεί τα 2 τελευταία χρόνια ως Ελληνόφωνο Νηπιαγωγείο,  λόγω έλλειψης μαθητών. Λειτουργεί μονό ως Αγγλόφωνο και πρόσφατα επεκτάθηκε σε νεόκτιστες αίθουσες, δίπλα στις παλιές.

- Στο ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ διαμένουν 80 άτομα, τα οποία έχουν έρθει από διάφορα μέρη της Αιθιοπίας. Είναι μαθητές του Ελληνικού Γυμνασίου - Λυκείου και της Αγγλόφωνης Σχολής.

Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου συμμετέχουν και στις παρακάτω εκδηλώσεις:

- Στις 14 Μαίου διοργάνωσαν ημέρα πολιτιστικής δημιουργίας με εκθέσεις
ζωγραφικής, φωτογραφίας, κατασκευών από πηλό και μικροτεχνίας, προβολή
ταινιών, αιθιοπική κουζίνα για όλους, ελληνικούς και αιθιοπικούς χορούς.

- Στο Παζάρι των Πρεσβειών, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από Πρεσβείες που  λειτουργούν στην Αντίς Αμπέμπα, η Ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε φέτος για πρώτη φορά από χορευτικά τμήματα των μαθητών του Μιχείου Γυμνασίου και Λυκείου.

- Στο ετήσιο σχολικό πρωτάθλημα της Αντίς Αμπέμπα, οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου συμμετείχαν μαζί με τους μαθητές της Αγγλόφωνης Σχολής και φέτος κέρδισαν  τις παρακάτω θέσεις:                      

1.Μπάσκετ αγοριών (Αγγλόφωνη Σχολή): 1ηθέση.                                                                    2.Μπάσκετ κοριτσιών ( Μεικτή ομάδα): 2η θέση (για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά).                          3.Βόλεϊ κοριτσιών ( Μεικτή ομάδα) : 2η θέση                                                                            4.Ποδόσφαιρο κοριτσιών ( Μεικτή ομάδα) : 3η θέση.                                                              5.Ποδόσφαιρο αγοριών ( Μεικτή ομάδα) : 3η θέση (τις 2 τελευταίες χρονιές είχαν      κερδίσει  την 1η θέση και 2η θέση).

- Κέρδισαν το δεύτερο βραβείο, στον 1ο Διεθνή μαθητικό διαγωνισμό, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νόμου Σερρών. Συμμετείχαν με την ταινία μικρού μήκους ‘’Ξένος στη χώρα μου", που σκηνοθέτησε  ο μαθητής Παύλος Γκίρμα. Στην ταινία παίζουν οι μαθητές, Τέντρο Χαρμανής, Ελένη Δομαζινάκη, Ανδρέας Ηπειρώτης, Ανδρέας Γαλανός και ο Ιωσήφ Ζάνος.

                                                                                                                                                                                               
               
Εισαγωγή μαθητών στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση:

   Οι απόφοιτοι του Ελληνικού Λυκείου της Αντίς Αμπέμπα συνεχίζουν και σήμερα  την παράδοση που έχει το Σχολείο, με τη συμμετοχή και επιτυχία των μαθητών στις Πανελλήνιες εξετάσεις και την εισαγωγή τους σε Ανώτατες Σχολές στην Ελλάδα. Απο το 2009, οι πρώτοι κατά χρονολογική σειρά επιτυχόντες είναι:

- Η  Ελένη Σταύρου (Νηπιαγωγών Αθήνας).                                                                                              - Ο Ηλίας Σταύρου (Παιδαγωγικό Αθήνας).
- Ο Χρήστος Χαρμανής (Μοριακή Βιολογία Θράκης).                                                                               - Φορτούνα Γλύπτη (Οδοντοτεχνική ΤΕΙ Αθήνας).                                                                                    - Ειρήνη Πρωτόγερου (Νομική Αθήνας).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Αιθίοπας Hapte Gebrekidan, που το σπίτι του βρίσκεται  στην ίδια γειτονιά με το Ελληνικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας στην Αντίς Αμπέμπα, έστειλε και τα 3 παιδιά του να μαθητεύσουν στα σχολεία και σήμερα φοιτούν σε Ανώτατες Σχολές της Ελλάδος με ιατρική κατεύθυνση.

Comments