Οι Μαθητές της Ντίρε Ντάουας

              Μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μπολλολάκειο Σχολής (1969)
 
Η Ελληνική Κοινότητα της Ντίρε Ντάουας ιδρύθηκε το 1920. Από τις πρώτες της, ενέργειες ηταν να αγοράσει οικόπεδο και να κατασκευάσει κτίσμα για σχολείο. Το 1926, ο Στυλιανός Μπολλολάκος κατασκεύασε και πρόσφερε νέο κτήριο, που ονομάστηκε ΜΠΟΛΛΟΛΑΚΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ. Εκεί μεταφέρθηκε το Δημοτικό Σχολείο και λειτούργησε το Ημιγυμνάσιο (1947-1948), με Διευθυντή τον Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Γιανναρόπουλο. Τα Χριστούγεννα του 1954, πυρκαγιά κατέστρεψε μέρος της  παραπάνω σχολής. Μετά την αποκατάσταση της, χρησιμοποιήθηκε ως Λέσχη.

Το 1955 κατασκευάστηκε νέα πτέρυγα όπου μεταφέρθηκε το Δημοτικό Σχολείο. Εκεί στεγάστηκε και το Ημιγυμνάσιο, που λειτούργησε (1957-1959), με διευθυντή  τον καθηγητή Ιωάννη  Α. Θωμόπουλο. Το κτήριο κατασκεύασε ο εργολάβος Αντώνης Βαγγελάτος. Το κόστος κατασκευής κάλυψε η Ελληνική Παροικία της Ντίρε Ντάουας, το Ελληνικό Κράτος και ο Αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χάιλε Σελάσιε.

Στο Δημοτικό σχολείο της Ντίρε Ντάουας, οι δάσκαλοι που άφησαν εποχή, για την διδασκαλία τους, ήταν, ο Νίκος Λάιος, η Φλώρα Ζαλάχα, ο Μάρκος Λαζαρίδης, η Άννα Αθανασιάδη, η Κατίνα Χατζηδάκη, ο Νίκος Πολύδωρας και ο Νίκος Πρεάρης. Αργότερο δίδαξαν, ο Κώστας Κατραντζάκης και ο Γεράσιμος Γκερέκος. Ο τελευταίος δάσκαλος που δίδαξε εκεί, ήταν ο Τσαμπίκος Παπάζογλου (1994-1998).

Είχαμε και συμμαθητές από το Χάραρ, ήταν τα παιδιά των οικογενειών του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και του Ναπολέοντα Μεσσινέζη. Είχαν έρθει τα παιδιά του Κωνσταντίνου Σταύρου από το Γκαλάμψο και του Τσαμπίκου Παπακωνσταντίνου, από την Ασμπατάφαρι. Οι μαθητές ήταν φιλοξενούμενοι, ως οικότροφοι, από Ελληνικές οικογένειες που ζούσαν στην Ντίρε Ντάουα.

 

Μετά την αποφοίτηση τους, πολλοί μαθητές συνέχισαν τις σπουδές τους σε Γαλλόφωνη, Αγγλόφωνη και Ιταλόφωνη Σχολή, ενώ άλλοι σε Αγγλόφωνο Γυμνάσιο στο Σουδάν. Μερικοί μαθητές πήγαν στα Ελληνικά Γυμνάσια της Αλεξανδρείας και της Μανσούρας, στην Αίγυπτο. Υπήρχαν μαθητές που συνέχισαν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και την Κύπρο. Οι περισσότεροι όμως, συνέχιζαν στις σπουδές τους, στο Ημιγυμνάσιο της Ντίρε Ντάουας και μετά τη λειτουργία του Κοινοτικού Οικοτροφείου της Αντίς Αμπέμπας, στο εκεί  Ελληνικό Γυμνάσιο.

Οι μαθητές που αποφοίτησαν από το Ελληνικό Γυμνάσιο Αντίς Αμπέμπας και συνέχισαν τις σπουδές τους, σε Ανώτερες και  Ανώτατες σχολές, με την ανάλογη ειδικότητα, είναι οι παρακάτω :

Ο Λάμπρος Γιόκαρης, Σκηνοθέτης, σκηνοθέτησε την πρώτη Αιθιοπική ταινία, ο Άγης Βούρβουλης, Οικονομολόγος, ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες, ο Γιάννης Λάμπρου, Φαρμακοποιός, ο Μανώλης Α. Μανούσος, Χημικός, ζεί  στην Αυστραλία, ο Στέφανος Λαζαρίδης, Διεθνούς φήμης σκηνονογρόφος, διετέλεσε καλλιτεχνικός Διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, η Μαίρη Στεφάνου, Αγγλική Φιλολογία, ο Φίλιππας Ασημακόπουλος, Πολιτικός Μηχανικός, διατηρεί τεχνική εταιρεία, ασχολήθηκε και με την τοπική αυτοδιοίκηση, στην Κόρινθο, η Μαργαρίτα Λούζη Παιδαγωγική Ακαδημία, δίδαξε στο Δημοτικό σχολείο της Αντίς Αμπέμπας, ο Σταύρος Α. Πλακιώτης, Ηλεκτρονικός, ο Γιάννης Σακελλάρης, Πολιτικός Μηχανικός, ασχολήθηκε με ειδικευμένα έργα στην Β. Ελλάδα, ο Ηρακλής Παπαδόπουλος, Κτηνίατρος, ο Γιώργος Ι. Μανούσος Ηλεκτρονικός, ο Γιάννης Χάλαρης Πολιτικός Μηχανικός, η Ελένη Παλαιολόγου, Ιατρός, διατηρεί μικροβιολογικό εργαστήριο στο Χολαργό, η Αθηνά Φραγκούλη, Λογοθεραπεία, είναι Αντιπρόεδρος εταιρίας κοινωνικής ψυχιατρικής, ο Γιώργος Ε. Μανούσος, Φαρμακοποιός, διατηρεί φαρμακαποθήκη στην Χαλκίδα, ο Νικόλας Γεωργαλής, Ιατρός, διατηρεί κλινική στο Τζιμπουτί, ο Αθανάσιος Λούζης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, Χημικός, είναι Προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θράκης, ο Γιάννης Φίλης Φυσικός, διατέλεσε Αν. καθηγητής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, ο Πάρις Μποσκόπουλος Φαρμακοποιός, διατέλεσε ανώτατο στέλεχος φαρμακευτικών εταιριών, ο Γιώργος Χάλαρης, Ηλεκτρονικός, ο Νίκος Κ. Κιούσης, Ιατρός, η Χριστίνα Χατζηπαύλου Φαρμακοποιός, ο Ρωσσέτος Λούζης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, διατέλεσε Διευθυντής της ΔΕΗ στο νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκης, η Κατερίνα Μεσσινέζη, Μαιευτική, ζεί και εργάζεται στον Καναδά, ο Θεοχάρης Παπακωνσταντίνου, Οδοντίατρος, ο Φίλιππας Μποσκόπουλος, Ιατρός, Διευθυντής του μικροβιολογικού τμήματος, του Γενικού Νοσοκομείου Δ. Αττικής, ο Αλέκος Γκρούς, Οδοντίατρος, η Βιργινία Μποσκοπούλου Βιολόγος, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Τζιμπουτί και η Ίρις Μποσκοπούλου Φαρμακοποιός, ανώτατο στέλεχος φαρμακευτικής εταιρίας.

Τις πληροφορίες για την συγγραφή του παραπάνω άρθρου, μας τις έδωσαν, ο Φίλιππας Ασημακόπουλος, ο Νίκος Πρεάρης, ο Γιώργος Γεωργαλής, και ο Μιλτιάδης Μεσσινέζης.

 

Comments