Οι Μαθητές από την Ερυθραία

   

Σάββας Δερβινιώτης (πρώτος από τα αριστερά) και Απόστολος Παπαφιλίππου (πρώτος από τα δεξιά), 

         

Όταν ήρθαν οι πρώτοι Έλληνες στην Ερυθραία, στα μέσα του 19ου αιώνα, εγκαταστάθηκαν στο Κέρεν. Ίδρυσαν την Ελληνική Κοινότητα (1896) και  το πρώτο Δημοτικό σχολείο, το οποίο λειτούργησε μέχρι  τη δεκαετία του 1920.

Το δεύτερο Δημοτικό σχολείο ιδρύθηκε στην Ασμάρα (1907). Το 1954 μεταφέρθηκε σε νέο κτήριο και ονομάστηκε ‘’ΠΑΠΑΦΙΛΙΠΠΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ’’. Το οικόπεδο και το κτίριο ήταν  δωρεά του Απόστολου Παπαφιλίππου. Λειτούργησε εκεί, μέχρι το 1975, όποτε και διέκοψε τη λειτουργία του, λόγω των πολιτικών αλλαγών.

Στο Δημοτικό σχολείο της Ασμάρας, δίδαξαν αξιόλογοι δάσκαλοι, όπως οι Μ. Γεραζούνης (πρόγονος του Μιχάλη και της Μαρκέλλας Γεραζούνη),  Μ. Αερόπουλος, Κόνιαρης, Ιορδανίδης, Δ. Συκάς, Λινοξυλάκης και η Κ. Κλιάφα.

Στο Δημοτικό σχολείο δεν φοιτούσαν μόνο μαθητές από την Ασμάρα, ήρθαν και παιδιά Ελληνικών οικογενειών από τη Μασάουα.  Ήταν τα αδέλφια Ελένη, Ηρακλής και Μέλπω, της οικογένειας Πανά. Ο πατέρας τους Τόλιος ήταν εγκατεστημένος εκεί από το 1920 και ασχολήθηκε με την τροφοδοσία πλοίων. Μια άλλη μαθήτρια ήταν η Καίτη Κλιάφα, η όποια δίδαξε αργότερα στο παραπάνω σχολείο. Ο πατέρας της Χρίστος ήταν επικεφαλής του γραφείου των αδελφών Μπουρμπούλη, στη Μασάουα. Τέλος, ήρθαν και τα παιδιά του Παναγιώτη Μητσόπουλου από το Γκόνταρ.

Μετά την αποφοίτηση των μαθητών από το Δημοτικό σχολείο, υπήρχε μεγάλος προβληματισμός στις Ελληνικές οικογένειες. Μερικοί μαθητές συνέχισαν τις σπουδές τους σε Ιταλόφωνα Γυμνάσια και Λύκεια, ενώ άλλοι σε Αγγλόφωνα. Όμως, οι περισσότερες οικογένειες ήθελαν τα παιδιά τους να  αποκτήσουν την Ελληνική παιδεία. Τελικά αναγκάστηκαν να τα στείλουν σε γειτονικά με την Ερυθραία κράτη, όπου υπήρχαν Ελληνικά σχολεία και Οικοτροφεία. Ένα από αυτά, ήταν το Ελληνικό σχολείο του Χαρτούμ, στο Σουδάν, το δεύτερο και μεγαλύτερο ήταν το Ελληνικό Γυμνάσιο της Μανσούρας, στην Αίγυπτο. Με τη  λειτουργία του πρώτου Κοινοτικού Οικοτροφείου της Αντίς Αμπέμπας (1957), οι μαθητές συνέχισαν πλέον τις σπουδές τους, στο εκεί  Ελληνικό Γυμνάσιο.

Το επίπεδο των σπουδών του Ελληνικού Γυμνασίου της Αντίς Αμπέμπας, ήταν αρκετά υψηλό, εάν λάβουμε υπόψη μας την επαγγελματική πορεία που είχαν οι μαθητές από την Ερυθραία. Μεταξύ αυτών, υπάρχει και μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου.  Συγκεκριμένα, από τις Ανώτατες σχολές αποφοίτησαν με την ανάλογη ειδικότητα οι παρακάτω :

Η Έλλη Οικονόμου, Φιλοσοφική, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, η Νάντια Αποστολίδου, Φυσικός, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, εργάσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘’ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ’’, ο Ριχάρδος Ποβάσκη, Πολιτικός Μηχανικός, ασχολήθηκε με την εκτέλεση Δημοσίων έργων, στο Ηράκλειο της Κρήτης, η Μαντώ Στεφανίδου, Νομική, διατέλεσε υπεύθυνη έκδοσης περιοδικών, η Μαρία Αποστολίδου, Αγγλική Φιλολογία, η Μπέτη Αποστολίδου, στέλεχος του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Μιχάλης Στεφανίδης, Πολιτικός μηχανικός, διατέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ, ο Μιχάλης Γεραζούνης, Ιατρική, είναι διευθυντής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά, η Καίτη Κλιάφα, Παιδαγωγική Ακαδημία, διατέλεσε επί σειρά ετών διευθύντρια Δημοτικών σχολείων, η Μαρκέλλα Γεραζούνη, Παιδαγωγική Ακαδημία, ο Απόστολος Οικονόμου, Φυσικός- Μηχανολόγος μηχανικός, ασχολείται με την ηλιακή ενέργεια και το καύσιμο αέριο, ο Κώστας Μανωλαράς, Οικονομολόγος, διατηρεί Λογιστικό γραφείο στην Ρόδο, ο Γιάννης Κοτιάδης, Οικονομολόγος, ο Θανάσης Πολυταρίδης, Γεωλόγος, ο Ασημάκης Βάγιας, Ζωγράφος, ο Γιάννης Μανωλαράς, Παιδαγωγική Ακαδημία και ο Λάμπρος Κυριακάκης, Φαρμακοποιός, ζεί και εργάζεται στον Καναδά.                                   
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στο οικόπεδο του Δημοτικού σχολείου της Ασμάρας, ο Σάββας Δερβινιώτης κατασκεύασε και δώρισε το κτήριο που ονομάστηκε ‘’ΔΕΡΒΙΝΙΩΤΙΟΣ ΛΕΣΧΗ’’ (1955). Εκεί πραγματοποιούνταν οι εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας. Υπήρχε και Ελληνική Αθλητική Ομάδα, με το όνομα ‘’Σπόρτινγκ’’. Είχε δυο τμήματα (Μπάσκετ και Βόλεϊ) και λάμβανε μέρος στα τοπικά και εθνικά πρωταθλήματα, με μεγάλη επιτυχία. Το 1962 μάλιστα, σε αγώνα Μπάσκετ για το πρωτάθλημα Αιθιοπίας, κέρδισε τον ‘’Ολυμπιακό’’ στην έδρα του. Ο Ευάγγελος Μπουρμπούλης ήταν το μεγάλο της ταλέντο, έπαιξε μπάσκετ και στην ομάδα του ‘’Ολυμπιακού Αντίς Αμπέμπας’’ (1953-55).

Για την συγγραφή του παραπάνω  άρθρου, πληροφορίες μας έδωσαν ο Σωκράτης Μπουρμπούλης, η Μέλπω Πανά, ο Ριχάρδος Ποβάσκη και ο Κώστας Μανωλαράς.

Comments