60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
Φέτος συμπληρώθηκαν 60 χρόνια, από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αθλητικής Ένωσης Ολυμπιακός. Κατασκευάστηκαν κατά την διάρκεια της Προεδρίας του Γιάννη Βελισσαρίου, σε οικόπεδο 13 στρεμμάτων, το οποίο αγοράσθηκε από την Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας. Την αρχιτεκτονική μελέτη, έκανε ο Αρχιτέκτονας Μηχανικός, Ιωάννης Νίκογλου, την στατική μελέτη, ο Πολιτικός Μηχανικός Αλέξανδρος
Μυριαλλής και την κατασκευή, η τεχνική εταιρία Αναστάσιος Κάλος και Σία, με υπεύθυνο του έργου, τον Νικόλαο Χαλκιά. Το κόστος κάλυψαν τα μέλη της Ένωσης (1960).Ο Ελληνισμός της Αντίς Αμπέμπας, υποστήριξε με κάθε τρόπο την Ελληνική Αθλητική Ένωση. Οι μεγάλοι ευεργέτες της, είναι: Γ.& Ι. Καλογερόπουλος, Μιχαήλ Ζέκος, Αλέξανδρος Γανωτάκης, Ευάγγελος Πετράτος, Γιώργιος Μυριαλλής, Οίκος Φ. Λιβιεράτου, Οίκος Μυριαλλή-Παπαφιλίππου, Οίκος Συνοδινού, Οίκος Βελισσαρίου, Σπυρίδων Μαγδαληνός,, Γεράσιμος Λαγγούσης, Γιάννης Βελισσάριου, Αθανάσιος Καλογερόπουλος, Αθανάσιος Μίχος, Φαίδρα Μαγδαληνού, Αλέξανδρος Μυριαλλής, Δαμιανός Παπαϊωάννου, Ιωάννης Παπατζήμας, Κωνσταντίνος Στατηράς, Άλκης Μαγδαληνός, Νικόλαος Σαρρής, Hagop Pamboukian, Ευστάθιος Βλαχούλης, Ibo Noumair, Χαράλαμπος Λυκούδης, Χαράλαμπος Τσιμάς, Γεώργιος Παπαχαραλάμπους, Σεραφείμ Παπαϊωάννου και Νάσος Ρούσσος.
Η Λέσχη του Ολυμπιακού, είναι ο τόπος συγκέντρωσης του Ελληνισμού. Στο φημισμένο εστιατόριο της, στην αιθιοπική πρωτεύουσα, η Ελληνική Πρεσβεία κάνει τις δεξιώσεις της.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
Ο Βασίλης Γκούμας, Διεθνής καλαθοσφαιριστής του Ολυμπιακού της Αντίς Αμπέμπα, κατά τη διάρκεια παραμονής του στην αιθιοπική πρωτεύουσα (1963-66), είχε νοικιάσει ένα διαμέρισμα που βρισκόταν απέναντι από τα Ανάκτορα. Λόγω του νεαρού της ηλικίας του, ήταν 17 ετών, έκανε άστατη ζωή και επέστρεφε στο διαμέρισμά του στις 5 περίπου το πρωί. Εκείνη την ώρα στο παλάτι υπήρχε αναστάτωση, ο Αυτοκράτορας πήγανε να προσευχηθεί στον Ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου, που βρισκόταν στην περιοχή.
Μετά από ένα χρονικό διάστημα, ο οξυδερκείς Μονάρχης παρατήρησε ότι εκείνη την ώρα ένας νεαρός «τεραστίων διαστάσεων» επέστρεφε στην οικία του. Ζήτησε πληροφορίες από τις υπηρεσίες του για το γείτονά του και τον ενημέρωσαν, ότι πρόκειται για παίκτη του μπάσκετ του Ολυμπιακού, της πρωταθλήτριας ομάδας της Αιθιοπίας. Αμέσως έστειλε τον υπασπιστή του στην οικία του και αφού διασταύρωσε τα στοιχεία του, τον ενημέρωσε ότι, ο Μεγαλειότατος τον περιμένει να τον επισκεφθεί στο γραφείο του, του συνέστησε, μάλιστα, να έχει και την ανάλογη ενδυμασία.
Ο Βασίλης Γκούμας, αιφνιδιάστηκε από την πρόσκληση που έλαβε και δεν μπορούσε να καταλάβει τι τον ήθελε ο Χάϊλε Σελάσιε. Η απορία του λύθηκε μόλις μπήκε στο γραφείο του. Εκεί τον περίμενε, εκτός από τον Αυτοκράτορα, και ο Πέτρος Πετρίδης, ο οποίος θα εκτελούσε χρέη διερμηνέα.
Ο Υψηλότατος, με μεγάλη ευγένεια και χωρίς περιστροφές του έκανε παρατήρηση, λέγοντάς του ότι ο τρόπο ζωής του δεν αρμόζει σε έναν αθλητή, ζητώντας του να του υποσχεθεί ότι θα τον αλλάξει, πράγμα που έγινε.
Ο Χάϊλε Σελάσιε, βλέποντας ότι έφερε σε δύσκολη θέση τον επισκέπτη του και θέλοντας να αλλάξει το κλίμα, τον ρώτησε τι δώρο θέλει να του κάνει. Ο Βασίλης Γκούμας του ζήτησε μια φωτογραφία με την υπογραφή του. Σήμερα η φωτογραφία αυτή, κοσμεί την οικία του και του θυμίζει τη χώρα που αγάπησε τόσο πολύ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο αθλητής του Ολυμπιακού ήταν παράλληλα και μαθητής του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ
…Φέτος, συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ε.Α.Ε ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Αντίς Αμπέμπας και η σκέψη όλων μας πήγε στον Οραματιστή, Γιάννη Βελισσαρίου, οποίος έφυγε πρόσφατα από κοντά μας. Ήταν ένα άτομο, το οποίο ξεχώρισε για την ευγένεια, την καλοσύνη και την προσφορά του.
...Γεννήθηκε στην Αντίς Αμπέμπα το 1930, οι γονείς του ήταν ο Βελισσάριος Βελισσαρίου, από την Κύμη της Ευβοίας και η Παρασκευή Γανωτάκη, από τη Λίνδο της Ρόδου. Διετέλεσε μαθητής του Ελληνικού Σχολείου της Αντίς Αμπέμπας, του Ελληνικού Γυμνασίου της Αλεξάνδρειας και της σχολής Millfield στην Aγγλία. Ήταν κάτοχος MBA από το Boston University των ΗΠΑ και σπούδασε μηχανικός στο Manchester University της Αγγλίας, όπου απέκτησε το Bsc.
...Το 1955 επέστρεψε στην Αιθιοπία και σε ηλικία 25 ετών, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση εισαγωγών και εμπορίας οικοδομικών υλικών και εξαγωγών πρώτων υλών. Παράλληλα με την διοίκηση της επιχείρησης, ανέλαβε και την Προεδρία της Ελληνικής Αθλητικής Ένωσης Ολυμπιακός. Τότε ο Ολυμπιακός βρισκόταν ένα βήμα πριν τη διάλυση του.
...Κατά την διάρκεια της Προεδρίας του Γιάννη Βελισσαρίου (1955-1968), αναδιοργανώθηκαν όλα τα τμήματα, με αποτέλεσμα οι ομάδες να διεκδικούν και να κερδίζουν τα πρωταθλήματα της χώρας. Το 1965, η ποδοσφαιρική ομάδα διεκδίκησε το πρωτάθλημα και τελικά κατέλαβε την 2η θέση, η δε ομάδα Χάντμπολ κέρδισε το πρωτάθλημα το 1964, ενώ η ομάδα μπάσκετ κέρδισε όλα τα πρωταθλήματα και αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Αφρικής, το 1964. Ο Γιάννης Βελισσαρίου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού και διετέλεσε Πρόεδρος της Αιθιοπικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, από το 1962-1967.
...Το έργο, το οποίο κατασκευάσθηκε κατά την διάρκεια της Προεδρίας του και έμεινε στην ιστορία, ήταν η Λέσχη και οι Αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες κατά την διάρκεια των ετών εκσυγχρονίστηκαν και έφθασαν σε υψηλό επίπεδο αισθητικής και λειτουργικότητας. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Αυτοκράτορα Χάϊλε Σελάσιε, το 1960.
...Το 1964, η οικογένεια Βελισσαρίου πρόσφερε, εις μνήμη του Βελισσάριου Βελισσαρίου, το γήπεδο μπάσκετ στον Ολυμπιακό και τον Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ελληνικό Ορθόδοξο Κοιμητήριο. Για τις παραπάνω προσφορές, η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Αθλητικής Ένωσης Ολυμπιακός, ανακήρυξε Μέγα Ευεργέτη, τον Γιάννη Βελισσαρίου, η δε Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας, ανακήρυξε Μεγάλη Ευεργέτιδα, την Παρασκευή Βελισσάριου.
...Κατά την διάρκεια παραμονής του στην Αιθιοπία, ο Γιάννης Βελισσαρίου διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. και επικεφαλής της Επιτροπής πιστώσεων της Addis Ababa Bank, μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Φορολογίας του Υπουργείου Οικονομικών της Αιθιοπίας, εκλεγμένος Σύμβουλος και Γενικός Γραμματέας του Αιθιοπικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αιθιοπίας, καθώς και μέλος του Δ.Σ. και Γενικός Γραμματέας της Ενώσεως Τραπεζών Bahrain.
...Το 1968 μετακόμισε με την οικογένεια του στο Λονδίνο, όπου διετέλεσε διευθυντής σε εταιρεία επενδύσεων και δανειοδοτήσεων πλοίων. Το 1972 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στην Ελλάδα, όπου εργάσθηκε στην εταιρεία Ντέξιον Ελλάς. Από το 1975-1980 διετέλεσε διευθυντής γραφείου αντιπροσωπείας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια διευθυντής χορηγήσεων στην Arab Bank στην Αθήνα. Τη διετία 1985-1987 διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ολυμπιακής Τουριστικής, θυγατρικής εταιρείας της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Από το 1987 μέχρι το 2018 διετέλεσε Πρόεδρος και υπεύθυνος Οικονομικών της ναυτιλιακής εταιρείας Charterwell Maritime SA.
...Μιλούσε έξι γλώσσες, αγαπούσε το διάβασμα και τα ταξίδια. Στη διάρκεια της ζωής του είχε επισκεφθεί 80 χώρες!
...Πηγή του παραπάνω άρθρου, είναι οι πληροφορίες που μας έδωσε η κόρη του Βούλα Βελισσάριου και οι φίλοι και συνεργάτες του που τον αγάπησαν αληθινά.
Σταύρος Ε. Βινιεράτος
Α. Καρακατσάνης, Ν. Κιπιώτης, Κ. Λύτης, Α. Μαρής, Κ. Καραγιάννης, Γ. Φόβος, Σ. Σιδερίδης, Ν. Κιούσης, Α. Μαγδαληνός, Άγνωστος, Δ. Κουτσουφλάκης
ΟΡΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ο Ελληνικός Αθλητικός
Σύλλογος Ολυμπιακός Αντίς Αμπέμπας,
ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου 1943. Μέχρι την
ίδρυση του υπήρχε Ελληνική Ποδοσφαιρική
Ομάδα και οι αγώνες γινόντουσαν με
μεταξύ ''Ομάδων Εθνοτήτων'', όπως ήταν
η Ιταλική, η ομάδα της Αρμενίας και
άλλες. Με την ίδρυση του Ολυμπιακού, η
Ελληνική ομάδα ενσωματώθηκε στο νέο
Σύλλογο. Στις 20 Απριλίου 1944, ο νέος
Σύλλογος για να αντιμετώπιση το πρόβλημα
επιβίωσης που είχε, εντάχθηκε στην
Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας
και πρόεδρος του εκλέχτηκε ο Αλέξανδρος
Γανωτάκης.
Το 1950, με την εκλογή
του Γιώργου Μυριαλλή ως πρόεδρου του
Ολυμπιακού, τα πράγματα άλλαξαν. Ο νέος
πρόεδρος έδωσε μεγάλη ώθηση στον
Αθλητικό Σύλλογο και ιδιαίτερα στο
Ποδοσφαιρικό τμήμα. Η ποδοσφαιρική
ομάδα συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα
και το αστέρι της ήταν ο Αγγελής
Καρακατσάνης, με άξιους συμπαίκτες,
τους: Δαφνομήλη Κουτσουφλάκη, Θωμά
Πύρσο, Νίκο Κυπιώτη, Νίκο Κιούση, Σταύρο
Σιδερίδη, Κλεάνθη Καραγιάννη, Αλέκο
Μαρή, Κώστα Λύτη, Γιώργο Φόβο, Αντώνη
Μαγδαληνό και Vahe. Τότε, η Ελληνική ομάδα
του Ολυμπιακού και η Αρμενική ομάδα της
Αραράτ, για να μπορέσουν να επιβιώσουν,
συγχωνεύτηκαν. Η νέα ομάδα λέγονταν
''Αραράτ-Ολυμπιακός''. Με την πάροδο του
χρόνου η συνεργασία αυτή διεκόπη και
αμέσως μετά το ποδοσφαιρικό τμήμα του
Ελληνικού Αθλητικού Συλλόγου, διαλύθηκε.
Το 1955 τα ηνία του
Ολυμπιακού πήρε ο Γιάννης Βελισσαρίου,
ανοίγοντας ένα λαμπρό κεφάλαιο στην
ιστορία του Συλλόγου. Επί προεδρίας του
χτίστηκε το πανέμορφο εντευκτήριο μαζί
με το γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου.
Στα τέλη του 1950, με την πρωτοβουλία
παλιών παικτών, η ποδοσφαιρική ομάδα
του Συλλόγου επανιδρύθηκε. Την νέα ομάδα
συνέθεταν οι ποδοσφαιριστές: Μάκης
Βώρος, Γιάννης Ουόρκου, Παναγιώτης
Στεφανίδης, Αδάμ Σαραγάς, Μιχάλης
Λεντάκης, Κλεάνθης Καραγιάννης, Σταμάτης
Μάκρας, Νάκης Γαλάτης, Μιχάλης Γεωργιέφ,
Ευθύμης Μαγδαληνός, Vladko Milosevic, Χρήστος
Κιούσης και Θοδωρής Καλοπαναγιώτης.
Με έφορο τον Μανόλη
Δριτσώνα και προπονητή τον Γιουγκοσλάβο
Slako Milosevic, η ομάδα αγωνίστηκε στην Β'
κατηγορία και μετά από δύο χρόνια στην
Α' κατηγορία. Σε αυτό συνέλαβε η απόκτηση
παικτών της Ιταλικής ομάδας Γιουβέντους,
η οποία είχε αποχωρήσει από το πρωτάθλημα
και η συμμετοχή νεαρών ταλαντούχων
παικτών, από το Ελληνικό Γυμνάσιο της
Αντίς Αμπέμπας, ήταν: Οδυσσέας και
Δημήτρης Γιαννάτος, Βαγγέλης Τσιχλάκης,
Θεόδωρος Θεοδοσίου, Γιάννης Ζαφειρίου
και Στρατής Γαρουφαλιάς.
Με την άνοδο στην Α'
κατηγορία, η ομάδα ενισχύθηκε και με
Αιθίοπες διεθνείς ποδοσφαιριστές, που
ήταν οι: Italo Vassallo, Berhe, Awad, Teka. Το 1965
διεκδίκησε το πρωτάθλημα και τελικά
κατέλαβε την 2η θέση. Μετά από μεγάλες
εμφανίσεις και ντυμένη στα κυανόλευκα
έφτασε αήττητη στον τελικό. Εκεί έχασε
από την St. George με 1-0. Ή μεγάλη ομάδα του
Ολυμπιακού είχε στις τάξεις της, εκτός
από τους προαναφερθέντες διεθνείς
παίκτες, και τους Έλληνες Γιάννη Ιωάννου,
Θεόδωρο Θεοδοσίου, Δημήτρη Γιαννάτο,
τους Ιταλούς Amedeo, Achile k Noucho Rizza, Sholini,
Tsesko, Favia, τον Γερμανό Peters, και τον Άγγλο
Ian. Έφορος ήταν ο Αγγελής Καρακατσάνης
και προπονητές οι Aldo Barzi, J. J Roland, André
Borie.
Την επόμενη χρονιά,
λόγω έντονων παρασκηνιακών πιέσεων που
είχαν πολιτική χροιά, λόγω τού γεγονότος,
ότι μια ξένη ομάδα διεκδίκησε το
πρωτάθλημα της χώρας, χρησιμοποιώντας
μάλιστα Αιθίοπες διεθνείς παίκτες, ο
Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος απέσυρε
την ομάδα του από το πρωτάθλημα. Έτσι
κατ' αυτόν τον άδοξο τρόπο έληξε η ένδοξη
και μακρά ιστορία της ποδοσφαιρικής
ομάδας του Ολυμπιακού Αντίς Αμπέμπας.
Τζίμης Καλογερόπουλος