Ο Φάρος της Αφρικής

                           

Ιερέας στον χώρο της Λαλιμπέλα. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ιερέας στον χώρο της Λαλιμπέλα.

Αιθιοπία: Ο φάρος της Αφρικής

Μνημεία ανέγγιχτα από τη φθορά του χρόνου, αρχέγονοι τρόποι διαβίωσης, βαθιά θρησκευτικότητα, συγκλονιστικά τοπία, πανάρχαιοι μύθοι και δοξασίες, αθώες ψυχές, έντονα συναισθήματα... Η βιβλική Αιθιοπία, όπου πιθανότατα περπάτησε ο πρώτος άνθρωπος στη Γη, δεν μοιάζει με καμία άλλη αφρικανική χώρα

Στα συγγράμματά του ο ιστορικός Ηρόδοτος κάνει αναφορά για μια περιοχή αρκετά νοτιότερα της φαραωνικής Αιγύπτου, οι κάτοικοι της οποίας ήταν πιο μελαψοί από αυτούς που είχαν συνηθίσει να αντικρίζουν οι αρχαίοι πατέρες μας [(Αιθίοπας: αίθω + οψ = «καίω» + «όψη» = «καμένο (από τον ήλιο) πρόσωπο»]. Δίχως αμφιβολία, ο Ηρόδοτος αναφερόταν στους προγόνους των γηγενών της σύγχρονης Αιθιοπίας, μια ιστορική περιοχή της Ανατολικής Αφρικής, την οποία είναι αδύνατον να αγνοήσει και να προσπεράσει ο συνειδητός ταξιδευτής του σήμερα.

Χώρα με αρχαιότατη ιστορία και αξιόλογο πολιτισμό, η Αιθιοπία μαζί με την Αίγυπτο αποτελούν τις δύο μοναδικές αφρικανικές χώρες που διαθέτουν στοιχεία πολιτισμικής αναφοράς και ίχνη ιστορικής συνέχειας από τα αρχαιότατα χρόνια, πολύ πριν από την 3η χιλιετία π.Χ. Από τη θρυλική βασίλισσα του Σαβά έως τις χριστιανικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα και από τον μύθο της κρυμμένης Παλαιάς Διαθήκης στον απελευθερωτικό αγώνα του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ, η αιθιοπική γη συνιστά μια αδιάκοπη Ιστορία γεμάτη μύθους, θρύλους, θρησκεία και παραδόσεις.

Ενα ταξίδι στην πρώην Αβησσυνία δεν είναι άλλη μια ευκαιρία για ξεκούραση ή χαλάρωση, αλλά μια εμπειρία ζωής που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Ειδικότερα στην επαφή σας με τους ανθρώπους της χώρας, με μεγάλη έκπληξη θα διαπιστώσετε ότι η αξιοπρέπεια, η περηφάνια, η ευγένεια και ο αυτοσεβασμός αποτελούν τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους εγκάρδιους Αιθίοπες, παρά τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν.

 

Οι θησαυροί του αιθιοπικού Βορρά
Διαθέτοντας λοιπόν ένα ιστορικό παρελθόν που εισβάλλει με αυστηρή συνέχεια στο παρόν, η Αιθιοπία σας προσκαλεί να την επισκεφθείτε και να την εξερευνήσετε διεξοδικά, επιδεικνύοντας φυσικά τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι στη φύση και στους υπέροχους ανθρώπους της.

Λόγω της έκτασης και των πολλών προορισμών της, η Αιθιοπία δεν εξαντλείται μέσα σ' ένα ταξίδι - απαιτούνται τουλάχιστον δυο επισκέψεις (μια στον Βορρά και μια στον Νότο) για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της χώρας. Η πλειονότητα των ταξιδιωτών που επισκέπτονται πρώτη φορά την Αιθιοπία κατευθύνονται συνήθως στα υψίπεδα του Βορρά, εκεί όπου χτυπά η ιστορική καρδιά της χώρας. Στον Νότο -αντίθετα- το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στις πρωτόγονες φυλές (Mursi, Konso, Karo) που κατοικούν στην περιοχή Μάγκο και στην κοιλάδα του ποταμού Ομο.

Είναι η πρώτη φορά που πατάτε την αιθιοπική γη; Με ορμητήριο την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, κατευθυνθείτε στον μακρινό Βορρά. Εκεί, οι λαξευμένες μονολιθικές εκκλησίες της Λαλιμπέλα, οι ορμητικοί καταρράκτες του Γαλάζιου Νείλου, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες της λίμνης Τάνα, τα πέτρινα κάστρα της Γκοντάρ και οι τεράστιοι οβελίσκοι της Αξούμ είναι τα «αντικλείδια» που ξεκλειδώνουν ανεκτίμητους ιστορικούς και φυσικούς θησαυρούς και μεταφέρουν τον επισκέπτη σ' ένα μυστηριώδες χθες, τουλάχιστον 3.000 χρόνια πίσω.
 
Από την Αντίς Αμπέμπα στους Οβελίσκους της Αξούμ
Πλημμυρισμένη από πανύψηλους ευκαλύπτους και περιτριγυρισμένη από λόφους, η πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα (στην τοπική γλώσσα σημαίνει Νέο Λουλούδι) έχει «φυτρώσει» σχετικά πρόσφατα στο αιθιοπικό έδαφος.
Ηταν το σωτήριο έτος 1896 όταν η σύζυγος του αυτοκράτορα Menelik II ζήτησε από τον άντρα της να χτίσει ένα θερινό παλάτι στους πρόποδες του όρους Endoto, για να απολαμβάνει τα θερμά λουτρά της. Χάρη στο ήπιο αφρο-αλπικό κλίμα της περιοχής, ο αυτοκρατορικός οικισμός σύντομα επεκτάθηκε, για να καθιερωθεί τελικά ως η πρωτεύουσα της αιθιοπικής αυτοκρατορίας.
 
 Αποψη κεντρικού δρόμου της Αντίς Αμπέμπα.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Αποψη κεντρικού δρόμου της Αντίς Αμπέμπα.
 
Η Αντίς Αμπέμπα έλαβε τη σημερινή πολεοδομική της όψη κατά την περίοδο της ιταλικής κατοχής (1936-1941). Στα χρόνια που ακολούθησαν, ειδικότερα επί βασιλείας Χαϊλέ Σελασιέ, η πρωτεύουσα της Αιθιοπίας γνώρισε μεγάλη πνευματική και οικονομική άνθηση, γεγονός που την οδήγησε στην απόκτηση μιας περίοπτης θέσης, όχι μόνο στην αφρικανική αλλά και στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ηταν μια αξιόλογη πορεία που διακόπηκε όμως οριστικά το 1974 με την άνοδο των κομμουνιστών στην εξουσία.
Η αιθιοπική μεγαλούπολη των 5.000.000 ψυχών αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό-πολιτικό κέντρο της χώρας, αντιπροσωπεύοντας μια πόλη ακραίων αντιθέσεων: κοπάδια με αμνοερίφια και βοοειδή κυκλοφορούν στους δρόμους της δίπλα σε αυτοκίνητα και λεωφορεία, στενά χωμάτινα δρομάκια τέμνονται από μεγάλες ασφαλτοστρωμένες λεωφόρους και χαμηλά σπίτια (ή καλύβες) περικυκλώνουν ασφυκτικά πολυώροφα κρατικά κτίρια, πολυτελή ξενοδοχεία και αυτοκρατορικά μέγαρα.
Κατά την ξενάγηση στην αιθιοπική πρωτεύουσα αξίζει να επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου (πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους τόπους λατρείας των κατοίκων), τον Ναό της Αγίας Τριάδας (όπου βρίσκεται ο τάφος του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ), το μαυσωλείο του αυτοκράτορα Menelik II, το Εθνολογικό Μουσείο (το άλλοτε ανάκτορο του αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ με τους περιποιημένους κήπους), τη χαώδη αγορά Merkato (στη δυτική πλευρά της πόλης) και το συνεδριακό κέντρο Africa Hall.
 
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Αντίς Αμπέμπα. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
                                                     Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου στην Αντίς Αμπέμπα. 
 
Ο ναός της Αγίας Τριάδας στην Αντίς Αμπέμπα. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
                                                         Ο ναός της Αγίας Τριάδας στην Αντίς Αμπέμπα.
 
Αφήνοντας πίσω την Αντίς Αμπέμπα με προορισμό τον Βορρά της χώρας, προσεγγίστε αρχικά την πόλη Αξούμ (1.020 χλμ. μακριά) - τοπικοί θρύλοι τοποθετούν την πόλη και την ευρύτερη περιοχή στα γεωγραφικά όρια του αρχαίου βασιλείου του Σαβά.
Η Αξούμ (Αξώμη) υπήρξε το εμπορικό και οικονομικό κέντρο του βασιλείου του Αξούμ, που ήκμασε από τον 1ο-7ο μ. Χ. αιώνα. Χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό γνώρισμα του βασιλείου είναι οι μονολιθικοί στύλοι και οι τεράστιοι γρανιτένιοι οβελίσκοι που φτάνουν σε ύψος τα 33 μ. Αρκετοί οβελίσκοι σώζονται σήμερα και φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό πάρκο «Northern Stelae Park». Λόγω της ιστορικής τους αξίας, οι οβελίσκοι της Αξούμ εντάχθηκαν το 1980 στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 
.Ενας από τους γρανιτένιους οβελίσκους που σώζονται στην Αξούμ. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
  Ενας από τους γρανιτένιους οβελίσκους που σώζονται στην Αξούμ.
 
Για τον χριστιανικό κόσμο της χώρας, η Αξούμ θεωρείται η ιερότερη πόλη στην Αιθιοπία και αποτελεί τόπο προσκυνήματος. Σύμφωνα με την επίσημη Εκκλησία της Αιθιοπίας, στον Ναό της Παναγίας της Σιών στην Αξούμ φυλάσσεται η Κιβωτός της Διαθήκης, στην οποία περιέχονται οι Δέκα Εντολές που παρέλαβε ο Μωυσής από τον Θεό. Η είσοδος στον Ναό της Παναγίας της Σιών απαγορεύεται αυστηρά σε όλους.
 
Ο ναός της Παναγίας της Σιών στην Αξούμ. Στο εσωτερικό της εκκλησίας εικάζεται ότι φυλάσσεται η Κιβωτός της Διαθήκης. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
    Ο ναός της Παναγίας της Σιών στην Αξούμ. Στο εσωτερικό της εκκλησίας εικάζεται ότι φυλάσσεται η Κιβωτός της Διαθήκης.
 
Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν για προσκύνημα στον ναό της Διαθήκης στην Αξούμ.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
                            Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν για προσκύνημα στον ναό της Διαθήκης στην Αξούμ.
 
Οι λαξευμένες εκκλησίες της Λαλιμπέλα
Η Λαλιμπέλα (Lalibela) αποτελεί το σημαντικότερο θρησκευτικό κέντρο της Αιθιοπίας και ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα στη θρησκευτική ζωή των εκατομμυρίων πιστών της αφρικανικής χώρας. Κτισμένη σε μια κατηφορική βουνοπλαγιά, σε υψόμετρο 2.650 μ., η «Μέκκα» των Ορθόδοξων Χριστιανών (Κοπτών) της Αιθιοπίας βρίσκεται σε απόσταση 642 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Αντίς Αμπέμπα και αποτελείται στο σύνολό της από ένα πρωτόγνωρο σύμπλεγμα έντεκα λαξευμένων εκκλησιών.
Εντελώς απελευθερωμένες από τα «δεσμά» του βράχου, οι εκκλησίες της Λαλιμπέλα έχουν τη μορφή τεράστιων μονολιθικών οικοδομημάτων και πλαισιώνονται με τάφρους, σήραγγες, κελιά ερημιτών, κρύπτες, σπηλιές και παρεκκλήσια - κατά παράδοξο τρόπο, κάθε εκκλησία είναι μοναδική ως προς το σχέδιο, το μέγεθος και τον διάκοσμό της. Η ιερή πέτρινη πολιτεία της Λαλιμπέλα περιλαμβάνεται από το 1978 στον κατάλογο των μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, οι έντεκα λαξευμένες εκκλησίες της Λαλιμπέλα κτίστηκαν από τον βασιλιά Λαλιμπέλα τον 12ο αιώνα, μετά την εντολή που πήρε ο ίδιος από τον Θεό.
 
 Οι εκκλησίες της Λαλιμπέλα αποτελούν ένα πρωτόγνωρο σύμπλεγμα έντεκα λαξευμένων ναών που χρονολογούνται από τον 12ο - 13ο αιώνα. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Οι εκκλησίες της Λαλιμπέλα αποτελούν ένα πρωτόγνωρο σύμπλεγμα έντεκα λαξευμένων ναών που χρονολογούνται από τον 12ο - 13ο αιώνα

Με σημείο αναφοράς τον ποταμό Ιορδάνη, οι εκκλησίες της Λαλιμπέλα χωρίζονται σε βόρειες και νότιες. Στην πρώτη ομάδα περιλαμβάνονται έξι εκκλησίες (Bet Golgotha, Bet Mikael, Bet Maryam, Bet Meskel, Bet Ghel και Bet Medhane Alem), με σημαντικότερη την Bet Medhane Alem. Κτισμένη σε σχήμα αρχαίου ελληνικού ναού, η Bet Medhane Alem εντυπωσιάζει με τις τετραγωνισμένες κολώνες που την περιστοιχίζουν, ενώ στο εσωτερικό της ορθώνονται άλλες 28 ογκώδεις κολώνες που στηρίζουν την οροφή.

Οι εκκλησίες Bet Golgotha και Bet Mikael συνιστούν τα πιο μυστηριακά κτίσματα της Λαλιμπέλα, ενώ η Bet Maryam ήταν η αγαπημένη εκκλησία του βασιλιά Λαλιμπέλα. Η τετράγωνη δεξαμενή που υπάρχει στον αύλειο χώρο της λέγεται ότι έχει θαυματουργές ιδιότητες για τις άτεκνες γυναίκες, οι οποίες ακόμα και σήμερα βουτάνε στα νερά της δεξαμενής σε κάποιες συγκεκριμένες εποχές του χρόνου - κυρίως τα Χριστούγεννα. Στη βόρεια πλευρά της Bet Maryam υπάρχει το εξωκλήσι Bet Makel και στη νότια πλευρά το εξωκλήσι Bet Danaghel.
 
Χαρακτηριστική αγιογραφία από τις εκκλησίες της Λαλιμπέλα. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Χαρακτηριστική αγιογραφία από τις εκκλησίες της Λαλιμπέλα. 

Νότια του ποταμού Ιορδάνη, το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα της Λαλιμπέλα περιλαμβάνει τέσσερις εκκλησίες: την Bet Amanuel, την Bet Merkorios, την Bet Abba Libanos και την Bet Gabriel-Rufael. Η εκκλησία Bet Amanuel είναι η πιο εντυπωσιακή απ' όλες ? από τον χώρο της, δυο υπόγειες στοές οδηγούν στην κοντινή εκκλησία Bet Merkorios, η οποία όμως έχει εν μέρει καταστραφεί.

Η Bet Abba Libanos είναι κτισμένη μέσα στον βράχο σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της Αξούμ και μοιάζει αρκετά με την Bet Amanuel. Η εκκλησία Bet Gabriel-Rufael ξεχωρίζει για την μνημειώδη πρόσοψη και τις πάμπολλες εισόδους της. Εικάζεται ότι κτίστηκε για άλλη χρήση, αλλά σταδιακά μετατράπηκε σε εκκλησία.
Το πιο καλαίσθητο και αρχιτεκτονικά ασυνήθιστο θρησκευτικό μνημείο της Λαλιμπέλα είναι αναμφίβολα η περίφημη εκκλησία Bet Giorgios (Αγιος Γεώργιος). Απομονωμένη από τις υπόλοιπες, η εκκλησία Bet Giorgios έχει ύψος 12 μ., σχήμα ελληνικού σταυρού, οι τοίχοι της είναι αξωμικής αρχιτεκτονικής και η πόρτα εισόδου είναι περίτεχνα σκαλισμένη. Ο σταυροειδούς σχήματος ναός του Αγίου Γεωργίου αντικατοπτρίζει το μεγαλείο των θρησκευτικών θησαυρών της Λαλιμπέλα.
 
Ο σταυροειδούς σχήματος ναός του Αγίου Γεωργίου είναι η εντυπωσιακότερη εκκλησία της Λαλιμπέλα.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
         Ο σταυροειδούς σχήματος ναός του Αγίου Γεωργίου είναι η εντυπωσιακότερη εκκλησία της Λαλιμπέλα. 
 
Ο μύθος του Αγίου Γεωργίου
Σύμφωνα με την τοπική θρησκευτική παράδοση, ο βασιλιάς Λαλιμπέλα είχε σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή των εκκλησιών, όταν δέχτηκε την επίσκεψη του Αγίου Γεωργίου. Εφιππος στο λευκό άλογό του, ο Αγιος Γεώργιος ζήτησε από τον Αιθίοπα άρχοντα να μάθει γιατί δεν είχε κτιστεί ένας ναός προς τιμή του.
Ο Λαλιμπέλα έσπευσε να καθησυχάσει τον άγιο, υποσχόμενος την ανέγερση της πιο όμορφης εκκλησίας απ' όλες, της περίφημης Bet Giorgios. Ο έφιππος Αγιος Γεώργιος επέβλεπε προσωπικά την κατασκευή του ναού, ενώ οι μοναχοί δεν παραλείπουν να δείχνουν στους επισκέπτες σήμερα το αποτύπωμα της οπλής του λευκού αλόγου σ' ένα σημείο της εκκλησίας.
 
Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
                                                                        Ο ναός του Αγίου Γεωργίου
 
Τα υγρά διαμάντια της Μπαχίρ Νταρ και τα κάστρα της Γκοντάρ
Κτισμένη μέσα στην αγκαλιά των αιθιοπικών οροπεδίων, η πόλη Μπαχίρ Νταρ (560 χλμ. βορειοδυτικά της Αντίς Αμπέμπα) αναπνέει σε υψόμετρο 1.830 μ. και ακουμπά στα θολά νερά της λίμνης Τάνα.
 
Η λίμνη Τάνα είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Αιθιοπία. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η λίμνη Τάνα είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Αιθιοπία. 
Το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Βορειοδυτικής Αιθιοπίας διαθέτει ικανοποιητική τουριστική υποδομή, καθώς εξυπηρετεί έναν μεγάλο αριθμό ξένων και ντόπιων επισκεπτών, που έρχονται εδώ για να γνωρίσουν τα δύο υδάτινα «διαμάντια» της περιοχής: τη λίμνη Τάνα και τους καταρράκτες του Γαλάζιου Νείλου (Tis Issat).
 
Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες του Γαλάζιου Νείλου.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Οι εντυπωσιακοί καταρράκτες του Γαλάζιου Νείλου. 
 
Από το μικρό λιμάνι της Μπαχίρ Νταρ μπορείτε να νοικιάσετε μια βάρκα με οδηγό και να πραγματοποιήσετε μια μοναδική εξόρμηση στα νερά της Τάνα. Με μήκος 84 χλμ., πλάτος 66 χλμ. και μέγιστο βάθος 15 μ., είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Αιθιοπίας (2.156 τετρ. χλμ.) και ο ρόλος της στο οικοσύστημα της περιοχής θεωρείται καταλυτικός. Περίπου το 70% των ψαριών της λίμνης είναι ενδημικά και στα νερά της ζει κι ένας μικρός αριθμός κροκοδείλων.
 
Με την καλαμένια βάρκα στα νερά της Τάνα. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
                                                              Με την καλαμένια βάρκα στα νερά της Τάνα.
 
Η αιθιοπική λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά τουλάχιστον 50 ποταμών. Από τα υγρά σωθικά της γεννιέται ο Γαλάζιος Νείλος, που ενώνεται με τον Λευκό Νείλο στην περιοχή του Χαρτούμ και συνεχίζουν μαζί -σε μια κοίτη- έως τη Μεσόγειο.
 
Η εκκλησία Ura Kidane Mihret (16ου αιώνα) στη λίμνη Τάνα.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η εκκλησία Ura Kidane Mihret (16ου αιώνα) στη λίμνη Τάνα. 
 
Στην Τάνα υπάρχουν συνολικά 37 μικροσκοπικά νησιά. Ελάχιστα κατοικούνται (Daga, Meshralia, Dek), ενώ ένα απ' αυτά -το νησί Qirqos- θεωρείται ιερό από τον χριστιανικό πληθυσμό της Αιθιοπίας. Εδώ βρίσκεται κτισμένο το μικρό μοναστήρι Tana Qirqos, ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της τοπικής θρησκευτικής κληρονομιάς. Αξιόλογες μονές και εκκλησίες υπάρχουν επίσης στα νησιά Dega, Cherqos και Dek - ξεχωρίζει η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου στο νησί Dega.
 
Αγιογραφίες από το εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
                                              Αγιογραφίες από το εσωτερικό της εκκλησίας του Αγίου Στεφάνου. 
 
Οι καταρράκτες του Γαλάζιου Νείλου (35 χλμ. νοτιοανατολικά της Μπαχίρ Νταρ), με ύψος που φτάνουν τα 45 μ., συνιστούν άλλο ένα ανυπέρβλητο φυσικό μνημείο της περιοχής που δεν πρέπει να χάσετε. Πρόκειται για τους πρώτους καταρράκτες που σχηματίζει ο Γαλάζιος Νείλος ξεκινώντας την πορεία του από τη λίμνη Τάνα - μέχρι το Χαρτούμ, όπου ενώνεται με τον Λευκό Νείλο, ο αφρικανικός ποταμός σχηματίζει άλλους πέντε καταρράκτες.
 
Μόλις 185 χλμ. βόρεια της Μπαχίρ Νταρ, μέσα στο καταιγιστικό πράσινο των υψιπέδων Simien, φωλιάζει σε υψόμετρο 2.133 μ. η πόλη Γκοντάρ, γνωστή κι ως «Camelot of Africa». Η Γκοντάρ διατέλεσε πρωτεύουσα της Αβησσυνίας από τον 17ο-19ο αιώνα (1636-1864) και φημίζεται τόσο για τις πλούσια διακοσμημένες εκκλησίες της (στην πόλη υπάρχουν 44 εκκλησίες, με πιο γνωστή την Debre Birhan Selassie), αλλά κυρίως για τα πέντε μεσαιωνικά κάστρα της.
 
Χάρη στα κάστρα της, η πόλη Γκοντάρ είναι γνωστή κι ως «Camelot of Africa».  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Χάρη στα κάστρα της, η πόλη Γκοντάρ είναι γνωστή κι ως «Camelot of Africa». 
  
Στην Γκοντάρ των 110.000 κατοίκων, το ενδιαφέρον μονοπωλεί ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα βασιλικών κάστρων και αμυντικών τειχών (Fasil Ghebbi/Royal Enclosure), που ανοικοδομήθηκαν την εποχή της διακυβέρνησης του αυτοκράτορα Fasilidas (1632-1667) - την ίδια χρονική περίοδο κτίστηκε άλλωστε και το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Στα σημαντικότερα κτίσματα των ιστορικών οικοδομημάτων της Γκοντάρ συγκαταλέγονται τα Fasilidas Castle, Fasilidas' Bath, Iyasu's Palace, Mentewab's Castle, Dawit'sHall, καθώς και 3 εκκλησίες. Τα αρχιτεκτονήματα του αυτοκράτορα Fasilidas περιλαμβάνονται από το 1979 στη λίστα των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 
Το κτίσμα Fasilidas’ Bath στην πόλη Γκοντάρ. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
                                                          Το κτίσμα Fasilidas’ Bath στην πόλη Γκοντάρ.
 
Η διάσημη Lusy
Στο «Εθνικό Μουσείο της Αιθιοπίας» στην Αντίς Αμπέμπα εκτίθεται ο σκελετός της «Lusy», μιας γυναίκας του είδους Australopithecus afarensis, που έζησε πριν από 3,2 εκατομμύρια χρόνια στην κοιλάδα Hadar (Νότια Αιθιοπία) και ανακαλύφθηκε το 1974 από τους ανθρωπολόγους Donald Johanson, Maurice Taieb και Yves Coppens. Πρόκειται ίσως για το πιο σημαντικό παλαιοντολογικό εύρημα όλων των εποχών, καθώς ρίχνει άπλετο φως στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Ο Ελληνισμός της Αιθιοπίας
Οι πρώτοι Ελληνες που εγκαταστάθηκαν στην Αιθιοπία έφτασαν στα τέλη του 19ου αιώνα. Στην πλειοονότητά τους κατάγονταν από την Κω και την Κάρπαθο και απασχολούνταν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής Αιθιοπίας-Τζιμπουτί. Το 1910 ιδρύθηκε η ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα, ενώ ήδη από το 1908 το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας είχε συστήσει τη Μητρόπολη Αξώμης. Κατά τη μεταπολεμική περίοδο, υπήρχαν περίπου 7.000 ομογενείς στην Αιθιοπία - αρκετοί διακρίθηκαν στις επιχειρήσεις, στην επιστήμη και στις τέχνες.
Η ανατροπή του Χαϊλέ Σελασιέ από τους κομμουνιστές (1974) δρομολόγησε ριζικές αλλαγές (εθνικοποιήσεις, διώξεις, δημεύσεις περιουσιών), που επηρέασαν και την ελληνική παροικία, αναγκάζοντας τους περισσότερους ομογενείς να επαναπατριστούν. Η σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα στην Αιθιοπία αριθμεί μόλις 300 συμπατριώτες μας - οι περισσότεροι ζουν στην Αντίς Αμπέμπα.

Ελληνική Κοινότητα Αντίς Αμπέμπα.Tηλ.: 002511 15520606, 002511 15516631, 002511 15540054. Φαξ: 002511 15511867.

Η Ορθόδοξη Κοπτική Εκκλησία της Αιθιοπίας                                                                                          Η διάδοση του χριστιανισμού στην Αιθιοπία ξεκίνησε τον 4ο αιώνα από τον Αγιο Φρουμέντιο. Σταδιακά, η χριστιανική θρησκεία αποτέλεσε το βασικό στοιχείο του τοπικού πολιτισμού και έδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση του εθνικού-κοινωνικού γίγνεσθαι της χώρας, βοηθώντας καθοριστικά την Αιθιοπία στην επαφή με το Βυζάντιο και την Ευρώπη. Σήμερα, η ορθόδοξη κοπτική εκκλησία της Αιθιοπίας αριθμεί το 60% περίπου των 68.000.000 κατοίκων της χώρας!

Η λαμπρότερη γιορτή της αιθιοπικής εκκλησίας είναι τα Θεοφάνια (Timket), που γιορτάζονται στις 19 Ιανουαρίου με μεγάλη μεγαλοπρέπεια σε όλη τη χώρα. Η πιο εντυπωσιακή τελετή εορτασμού των Θεοφανίων πραγματοποιείται στην πόλη Γκοντάρ, με θρησκευτικούς χορούς και λιτανείες δίπλα στη δεξαμενή του συγκροτήματος Fasilidas' Bath.
Κανόνες υγιεινής
Οι συνθήκες υγιεινής στην Αιθιοπία δεν είναι οι ιδανικότερες. Πάρτε τις απαραίτητες προφυλάξεις από τα τσιμπήματα των κουνουπιών (μακρυμάνικα ρούχα, κουνουπιέρες, εντομοαπωθητικά σπρέι, ανθελονοσιακά χάπια), πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό, δείξτε σχολαστικότητα με το πλύσιμο των χεριών, μην τρώτε ακαθάριστα φρούτα, πλένετε τα δόντια σας με εμφιαλωμένο, μην κολυμπάτε σε λίμνες και ποτάμια (υπάρχει κίνδυνος σχιστοσωμίασης) και επιλέξτε να τρώτε σε εστιατόρια και ξενοδοχεία που απευθύνονται σε τουρίστες.
Απαραίτητα έγγραφα
Για τους Ελληνες πολίτες απαιτείται η έκδοση βίζας για την είσοδο στην Αιθιοπία. Βίζα μπορείτε να πάρετε κατά την άφιξή σας στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα (το διαβατήριό σας πρέπει να έχει εξάμηνη ισχύ). Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την πρεσβεία της Αιθιοπίας (Λεωφόρος Συγγρού 253, 17122, Αθήνα. Tηλ. 210-9403483, 210-9430922, e-mail: ethiohonconsul@hotmail.com).
Χρήμα
Το εθνικό νόμισμα της Αιθιοπίας είναι το Birr και η αντιστοιχία είναι περίπου 1€ = 21Birr. Μπορείτε να προμηθευτείτε Birr στο αεροδρόμιο της Αντίς Αμπέμπα, στις τράπεζες και στα ανταλλακτήρια που υπάρχουν στις μεγάλες πόλεις. Στη μαύρη αγορά μπορείτε να πετύχετε καλύτερη τιμή, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Τι να αγοράσετε
Από τα παζάρια της Αιθιοπίας μπορείτε να αγοράσετε ασημένια χειροποίητα κοσμήματα, εργόχειρα, υφάσματα, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, μπαχαρικά, είδη λαϊκής τέχνης, μικροέπιπλα, ξύλινους θρησκευτικούς σταυρούς, δερμάτινα είδη και κεραμικά.
Εμβολιασμοί
Πριν από το ταξίδι στην Αιθιοπία πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε εμβολιασμό για κίτρινο πυρετό (είναι υποχρεωτικός από τις αιθιοπικές Αρχές και ίσως σας ζητήσουν το διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμών κατά την είσοδο στη χώρα), όπως και για ηπατίτιδα ? ίσως και για αντιτετανικό. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο υγειονομικό τμήμα της Νομαρχίας όπου ανήκετε.
 
Ετοιμάζοντας το ψωμί της ημέρας. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Ετοιμάζοντας το ψωμί της ημέρας.
Τα κορίτσια από μικρή ηλικία κουβαλούν μαζί τους τα μικρότερα αδέλφια. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Τα κορίτσια από μικρή ηλικία κουβαλούν μαζί τους τα μικρότερα αδέλφια.
Τα παιδιά στην Αιθιοπία παίρνουν από νωρίς τη ζωή στα χέρια τους. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Τα παιδιά στην Αιθιοπία παίρνουν από νωρίς τη ζωή στα χέρια τους.
Οργώνοντας την αιθιοπική γη. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Οργώνοντας την αιθιοπική γη.
Παρά τη φτώχεια και την ανέχεια, το χαμόγελο δεν λείπει από τους ντόπιους.  Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
 Παρά τη φτώχεια και την ανέχεια, το χαμόγελο δεν λείπει από τους ντόπιους.
Η μεταφορά του νερού είναι μια κουραστική υπόθεση Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Μητσάκης
Η μεταφορά του νερού είναι μια κουραστική υπόθεση. 
 

FAST INFO

ΔΙΑΜΟΝΗ

Αντίς Αμπέμπα
Στην αιθιοπική πρωτεύουσα συστήνονται τα ξενοδοχεία «The Lion's Den Hotel» (002511 15547734, www.thelionsdenhotel.com), «Jupiter International Hotel» (002511 15527333, www.jupiterinternational hotel.com), «Damu Hotel» (002511 15509828, www.damuhotelethiopia.com) και «Radisson Blu Hotel» (002511 15157600, www.radissonblu.com/hotel-addisababa).
Γκοντάρ
Στην Γκοντάρ επιλέξτε τα ξενοδοχεία «Goha Hotel» (00251 581110634,www.gohahotel.com), «Taye Belay Hotel» (00251 581112150,www.tayebelayhotel.com) και «Quara Hotel» (00251 581110040,www.quarahotel.com).
Αξούμ
Στην Αξούμ διαλέξτε ανάμεσα στα ξενοδοχεία «Consolar International Hotel» (00251 347750210, www.consolarhotelaxum.com), «Yeha Hotel» (00251 347752379, www.yehahotelaxum.com) και «Remhai Hotel» (00215 347751501, www.remhaihotel.onestophoteldeals.com).
Μπαχίρ Νταρ
Για τη διαμονή σας στην Μπαχίρ Νταρ προτείνονται τα ξενοδοχεία «Abayminch Lodgehttp» (00251 582181039, www.abayminchlodge.com), «Kuriftu Resort and Spa» (00251 582264868, www.kurifturesortspa.com) και «Summer Land Hotel» (00251 582206566, www.summerbahirdar.com).

ΦΑΓΗΤΟ
Στην πρωτεύουσα Addis Abeba συστήνονται τα εστιατόρια «Dashen Traditional Restaurant», «Shangri-la Restaurant», «Habesha Restaurant» & «Ristorante Castelli». Στην Γκοντάρ προτιμήστε τα εστιατόρια «Habesha Kitfo», «Mini Fogera» και «Affinity Bar & Restau-rant», στην Αξούμ τα εστιατόρια «Tsega Restaurant», «AB Cultural Restaurant» και «Atse Yohannes International Restaurant», ενώ στην Μπαχίρ Νταρ τα εστιατόρια «Tana Restaurant», «Al-Hanan Muslim Restaurant» και «Desset Lodge».

                                                                                                                    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ
Φωτογραφίες : Κωνσταντίνος Μητσάκης
Comments