ΚΟΥΖΙΝΑ 2.500.000 ΕΤΩΝ

Την αρχαιότερη «κουζίνα» του κόσμου, ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, ανακάλυψαν στην Αιθιοπία.

Στα ίχνη της «κουζίνας», που ήρθε στο φώς στην πλαγιά ενός λόφου και καλυμμένη από το ηφαιστειακό υλικό, στην περιοχή Γκόνα της Αιθιοπίας και φέρεται πως ανήκε σε ανθρωποειδή που έζησαν στην περιοχή, έφεραν τους επιστήμονες ερευνητικού προγράμματος (που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Ινδιανάπολης) δύο είδη ευρημάτων:

      - Λίθινες λεπίδες που χρησιμοποιούνταν για τον τεμαχισμό του κρέατος και πιθανότατα και για τη δημιουργία αυστηρών εργαλείων, για την καλλιέργεια βολβών, και

      - Δεκάδες σπασμένα κόκαλα ζώων.

 Σύμφωνα με τον Σιλέσι Σεμάου, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος, που είναι και ο πρώτος Αιθίοπας που διευθύνει επιστημονικό πρόγραμμα για την αφρικανική προϊστορία. «Ο χώρος προετοιμασίας του φαγητού φαίνεται πως βρισκόταν κοντά στην όχθη ενός ποταμού και μάλλον ήταν ιδανικός, καθώς βρισκόταν κοντά σε σημεία που μπορούσε να προμηθευτεί κανείς πέτρες για την κατασκευή εργαλείων, υπήρχε φρέσκο νερό και δέντρα για σκιά», επισημαίνει ο κ. Σεμάου.

Τώρα γίνεται γνωστό πως το κρέας και οι πρωτεΐνες άρχισαν να γίνονται απαραίτητο διατροφικό στοιχείο στη συγκεκριμένη περίοδο. Και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως τα ανθρωποειδή λίγο αργότερα αφανίστηκαν, με εξαίρεση εκείνα που κατανάλωναν κρέας. Γεγονός που συνδέεται και με τη νοητική εξέλιξη διότι, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο μεγάλος εγκέφαλος χρειάζεται μεγαλύτερη ενέργεια, που μπορεί να πάρει κανείς από τις πρωτεΐνες.

Ωστόσο, κανένα από τα οστά ζώων που εντοπίστηκαν δεν μπόρεσε να ταυτίσει ασφαλώς με οστά ζώων νεώτερων εποχών, με εξαίρεση το οστό ενός θηλαστικού που ανήκει στην οικογένεια που περιλαμβάνει άλογα, ζέβρες και άλλα συναφή ζώα που έχουν πλέον εξαφανιστεί.

                                                                                                                                             Από τους ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»