Το Πρώτο Θέμα

                                                       ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΤΟΝ ΩΡΟΠΟ

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής και των Υπουργών Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Πολιτισμού, η Βουλή των Ελλήνων διοργάνωσε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 46 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στο συγκρότημα των πρώην φυλακών Ωρωπού.

Ο Ανδρέας Λεντάκης, πολιτικός και πνευματικός άνθρωπός μας, υπήρξε και αυτός φυλακισμένος στις Φυλακές Ωρωπού. Η σύζυγος του Έφη Λεντάκη και Πρόεδρος του Ιδρύματος Πολιτισμού & Εκπαίδευσης «Ανδρέας Λεντάκης» κλήθηκε να μιλήσει στην εκδήλωση. Μεταξύ άλλων είπε και τα παρακάτω:

Η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ και κυρίαρχα η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τις πρώην φυλακές Ωρωπού στο Δήμο, άνοιξε το δρόμο, ώστε να μετατραπεί το συγκρότημα των Φυλακών σε χώρο Δημοκρατίας, Ιστορίας και δομών πολιτισμού.

Στο χώρο που βρισκόμαστε, το χώμα που πατάμε, κάποτε καλύφθηκε από τη ζωντανή παρουσία πολλών νέων, που εμφορούνταν από το δικαίωμα στην ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά διατάχθηκαν να κλειστούν εδώ και να σωφρονιστούν, ν’ αλλάξουν τα ιδανικά και τις αξίες τους, να πάψουν να μιλούν για την ελευθερία της σκέψης και των ιδεών, την ελεύθερη έκφραση, να πάψουν να μιλούν για τη δημοκρατία, τα ιδεώδη της και την ενεργή συμμετοχή του πολίτη.

Ο Ανδρέας Λεντάκης, συλλαμβάνεται επί δικτατορίας το 1967, με ένα όργιο βασανισμών στην Ασφάλεια της οδού Μπουμπουλίνας, κι ακολουθούν όχι με χρονολογική σειρά φυλακές Αβέρωφ, φυλακές Αιγίνης και Ωρωπού καθώς και εξορίες Άνδρο, Μήλο, Λέρο και στα δύο στρατόπεδα Παρθένι και Λακκί.

Στις φύλακες Ωρωπού, ο Ανδρέας γράφει τρία ποιήματα για τον Ωρωπό, που συμπεριλαμβάνονται στο Παράρτημα της μοναδικής ποιητικής του συλλογής «Τοτεμισμός».

Σήμερα, σας καλούμε να υιοθετήσουμε τη σπουδαία σκέψη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο, όπως από τους πρώτους γενναίους, είπε ηχηρά ο Ανδρέας Λεντάκης την πρώτη ημέρα της κοινοβουλευτικής του παρουσίας το 1989. Σε αυτή, ανέφερε: όταν ένας βουλευτής τα λέει σωστά, πρέπει να να τον χειροκροτούμε όλοι και όχι μόνο οι βουλευτές του κόμματός του. Τότε το κοινοβούλιο θα λειτουργεί σωστά και τότε θα έχει αποκατασταθεί η δημοκρατία. 

                                                                                                                                     Σταύρος Ε. Βινιεράτος



            


                                            ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Τον Δεκέμβριο 2019, η Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας κάλεσε τους Ευρωβουλευτές Μανώλη Κεφαλογιάννη και Νίκο Ανδρουλάκη να επισκεφθούν την Αντίς Αμπέμπα, με σκοπό να τους ενημερώσει για τα προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνισμό της Αιθιοπίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αιθιοπική πρωτεύουσα, επισκέφθηκαν την Ιερά Μητρόπολη Αξώμης, τον Ιερό Ναό του Αγίου Φρουμεντίου και το Σχολικό Συγκρότημα. Στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας παρακάθισαν σε σύσκεψη, στην οποία ο Πρόεδρος Δημήτρης Συκάς και τα παρόντα μέλη τού Δ.Σ. συζήτησαν με τους Ευρωβουλευτές και ζήτησαν τη βοήθειά τους στα παρακάτω θέματα:

-Την επίλυση του προβλήματος της ελληνικής ιθαγένειας, την οποία στερούνται πολλοί συμπατριώτες μας.

-Επιστροφή των ελληνικών περιουσιών και της κοινοτικής περιουσίας, ένα μεγάλο πρόβλημα που παραμένει άλυτο από το 1975.

Οι Ευρωβουλευτές έδειξαν ενδιαφέρον, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε να μελετήσει το θέμα της επιστροφής των περιουσιών και να διατηρήσει επαφή με την Κοινότητα. Μετά την αναχώρηση των Ευρωβουλευτών, η Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπας έστειλε στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος της Υποεπιτροπής Ασφάλειας & Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής, υπόμνημα σχετικά των όσων συζήτησαν, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρει:

- ΑΠΟΝΟΜΗ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΟΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ:

Η Κοινότητά μας έχει ιστορία 120 χρόνων. Πριν την ίδρυσή της, από τα μέσα του 19ου αιώνα είχαν ήδη εγκατασταθεί Έλληνες σε διάφορα μέρη της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας. Αρκετοί εξ αυτών συνήψαν σχέσεις με Αιθίοπες πολίτες και από τις σχέσεις αυτές γεννήθηκαν παιδιά ελληνικής καταγωγής, αλλά χωρίς να έχουν λάβει την Ελληνική ιθαγένεια, είτε λόγω αδιαφορίας κάποιων (Ελλήνων) γονέων, είτε εξαιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων του Ελληνικού Προξενείου, οι οποίοι δεν επιδίωξαν να ενημερώσουν τους Έλληνες που διέμεναν στο εσωτερικό της Αιθιοπίας, προκειμένου να δηλώσουν τα τέκνα τους στο Προξενείο.

Σήμερα το πρόβλημα αυτό διαιωνίζεται για μια ομάδα ηλικιωμένων και των παιδιών τους ή των εγγονών τους, με διαπιστωμένη ελληνική καταγωγή, έχουν κρατήσει το επώνυμο του Έλληνα προγόνου τους, μιλάνε την ελληνική γλώσσα, εκκλησιάζονται στην ελληνική εκκλησία, διαθέτουν πιστοποιητικά βάφτισης ή μύρωσής τους στην εκκλησία μας και φυσικά είναι μέλη της Κοινότητάς μας. Η νέα γενιά φοιτά στα Ελληνικά Κοινοτικά Σχολεία μας από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο, έχουν ελληνική συνείδηση, αισθάνονται Έλληνες και αγαπούν πολύ την Ελλάδα.

-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΕΙΣΗΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ:

Το σοβαρότατο αυτό θέμα παραμένει, δυστυχώς, άλυτο από το 1975. Χιλιάδες Έλληνες, μαζί και η Ελληνική Κοινότητα, απώλεσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία τα έτη 1974-75 με παράτυπες εθνικοποιήσεις ή κατασχέσεις περιουσιών, όπως συνέβη στην περίπτωση της περιουσίας της Κοινότητάς μας.

Η δημοκρατική κυβέρνηση που προέκυψε το 1992 δεσμεύτηκε απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα να αποκαταστήσει την αδικία για όλους τους ξένους υπηκόους. Σημειώνουμε ότι διαχρονικά οι Ελληνικές Κυβερνήσεις αδιαφόρησαν και ουσιαστικά ουδέποτε συμπαραστάθηκαν στις προσπάθειες της Κοινότητας και των Ελλήνων Παροίκων για επιστροφή των περιουσιών τους, αντίθετα με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες επέβαλαν την ικανοποίηση των υπηκόων τους.

Ελπίζουμε ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και γενικότερα η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση θα κατανοήσει το τεράστιο αυτό πρόβλημα και θα το θέσει στην Αιθιοπική Κυβέρνηση. Το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να σχεδιάσει έναν αποτελεσματικό τρόπο πίεσης της Αιθιοπικής Κυβέρνησης, ώστε να δοθεί ικανοποιητική λύση. Η Ελλάδα, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να ασκήσει ισχυρή πίεση προκειμένου το Αιθιοπικό Κράτος να πιεσθεί και να επιστρέψει τις απαλλοτριωθείσες ελληνικές περιουσίες ή να πληρώσει αξιοπρεπείς αποζημιώσεις.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα επισκέφθηκαν την Αντίς Αμπέμπα, ο Έλληνας Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχινάς, ο οποίος είχε συναντήσεις με στελέχη της Αφρικανικής Ένωσης, και η Ελληνογαλλίδα Ευρωβουλευτής Χρυσούλα Ζαχαρόπουλου, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπίας στην κοινή κοινοβουλευτική Συνέλευση ACP-EU, η οποία είχε συνομιλίες με μέλη της Αιθιοπικής Κυβέρνησης και αξιωματούχους της Αφρικανικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στους στην αιθιοπική πρωτεύουσα και οι δυο συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Ελλήνων της Αιθιοπίας.

                                                                                                                                Σταύρος Ε. Βινιεράτος


                                                                                                                           



ΠΑΛΑΤΙΝΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Με επίκεντρο την επανέκδοση του βιβλίου του Ανδρέα Λεντάκη, «Παλατινή Ανθολογία», με επιγράμματα Ελλήνων κλασσικών, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λεντάκη, οργανώσε εκδήλωση στο βιβλιοπωλείο Ιανός με ομιλητές την Πρόεδρο           του Ιδρύματος, Φωτεινή Λεντάκη και τον Κοσμήτορα της Σχολής Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπίστημιου, Γιώργο Κεντρωτή. Απήγγειλε ποιήματα η ηθοποιός Ράνια Σχίζα και ακολούθησε μουσική απόδοση των ποιητικών επιγραμμάτων, από τη τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου, τον συνθέτη-κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή και τον κιθαρίστα Γιώργο Τοσικιάν.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Μαρδάς, ο οποίος αναφέρθηκε στον Ανδρέα Λεντάκη με το παρακάτω τίτλο:

                                                           Ο πιστός αμφισβητίας Λεντάκης


Στην αποψινή μας… εκπομπή… μπορώ να πω… Μια εκπομπή –πιστεύω- αντάξια αυτού που εξέπεμπε ο Ανδρέας Λεντάκης: Ιδεολογία, φιλοσοφία, πολιτική, ποίηση, πολιτισμό, θάρρος, πίστη, αμφισβήτηση και ξανά πίστη και ξανά αμφισβήτηση.

Προσωπικά, γνώρισα τον άνδρα στη Βουλή, ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας Έθνος. Όμως, από τα φοιτητικά μου χρόνια, τα χρόνια της εκρηκτικής μεταπολίτευσης, άκουγα για τον μύθο του Ανδρέα Λεντάκη και τον είχα κατατάξει στο υψηλό επίπεδο του απόκοσμου.

Βέβαια, στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ, απομυθοποίησα το μύθο του πολιτικού στο πολυφωνικό μεν, αλλά στημένο και κατεστημένο κοινοβουλευτικό σύστημα, Πάντως, ο θαυμασμός γι΄αυτόν, επιβεβαιώθηκε πιο γήινος.

Ο Λεντάκης – μύθος: χαμογελούσε, ήταν ευπροσήγορος, προσηνής, άνετος, έτοιμος για κουβέντα, πολιτική ή αντιπολιτική, λογοτεχνική, ανθρώπινη, με σοβαρότητα και χιούμορ… Στους διαδρόμους, στο περιστύλιο, στο εντευκτήριο, στο καφενείο.

Παρουσιάζοντας, τότε, στην κρατική τηλεόραση, εκπομπή με βιογραφικές συνεντεύξεις βουλευτών, είχα την τιμή να του πάρω συνέντευξη στο σπίτι του. Αφού μιλήσαμε για τη βιογραφική του πορεία, από την Αντίς Αμπέμπα, στη φιλοσοφική Αθηνών, στην υπό το ΚΚΕ Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά, στους αντιδικτατορικούς αγώνες, στην μεταπολιτευτική σοσιαλιστική ΕΔΑ, στην Πολιτική Άνοιξη, όταν τον ρώτησα ποιο είναι το κύριο χαρακτηριστικό του, μου απάντησε:

«Το κύριο χαρακτηριστικό μου, είναι η αναζήτηση της αλήθειας με πάθος, ομολογώντας όπου έχω λάθος».

Πράγματι, όλη η πορεία του σε αυτό το μάταιο, ανόητο αλλά και ελκυστικό – αρκετές… φορές Κόσμο - ήταν η διαλεκτική, σωκρατική του πάλη, ανάμεσα σε αυτές τις δύο συμπληγάδες. Γιατί ο Ανδρέας Λεντάκης, ήταν ένας αρχαίος Έλληνας του σήμερα.

Και είναι σαν να τον βλέπω να συμμετέχει στις συνελεύσεις του Δήμου της αρχαίας Αθήνας, να παίρνει τον λόγο, να αντικρούει, να πείθει, αλλά έτοιμος πάντα να πειστεί από τον λόγο του άλλου, τον λόγο της πραγματικότητας.

Τον βλέπω στα συμπόσια με τον κεκραμένον οίνο…

Τον βλέπω στα κουρεία και στα αρωματοπωλεία - στους χώρους, δηλαδή, μαζικής επικοινωνίας της αρχαίας Αθήνας. Στα τότε σόσιαλ μίντια.

Τον βλέπω στα Ελευσίνια Μυστήρια και στα Ιερά Πορνεία.

Τον βλέπω να επιτιμά τους πολίτες Αθηναίους, που συναντάει στα παραπήγματα των παρακατιανών Ζευγιτών, αλλά και στα αβδηριτικά μέγαρα των ολιγαρχικών της ελίτ… Να κριτικάρει ευγενικά αυτούς που ιδιωτεύουν, που αρνούνται να μπουν στον σκολιό δρόμο της πολιτικής συμμετοχής, χαρακτηρίζοντάς τους, απαξιωτικά… ιδιώτες.

Τον βλέπω να κάνει παρέα με φιλοσόφους.

Αλλά και να βασανίζεται από τους ανθρώπους του τύραννου Πεισίστρατου.

Αλλά όχι μόνο από το αρχαίο δικτάτορα. Να βασανίζεται ψυχολογικά, μετέπειτα, από το Κράτος και τη Βία των εχθρών του, μα και ορισμένων συντρόφων του… Από το ιδεοληπτικό Κράτος της μόνης αλήθειας… Και από την χυδαία Βία της διαβολής, της συκοφαντίας και της κακότητας… Της επαναστατικής Βίας - που θεωρεί ότι δεν κάνει ποτέ λάθος. Για τον απλούστατο λόγο, ότι αυτοθεωρείται Θρησκεία άμεμπτη!...

Όμως, ο Ανδρέας Λεντάκης, από το αρχαίο κελί του τώρα, εξακολουθεί αένεα να χτυπά τον κώδικα «τακ τακ» στο δεσμωτήριο του χρόνου.

Υπερβαίνοντας τον χρόνο.

Αμφισβητώντας τον χρόνο…

Τον χρόνο και του λάθους και του σωστού.

Και αυτά τα χτυπήματα, ας ηχούν, έως θανάτου, στην πόρτα της συνείδησής μας, ως χτυπήματα αντίστασης απέναντι στην Επανάσταση- Θεά, που, μέσα στο δίκαιο αίμα, καμώνεται ότι δεν κάνει ποτέ λάθος, αν και διαψεύδεται από την ζωή του σωστού … Του σωστού, που και αυτό κάνει λάθη.

Ανδρέα Λεντάκη, με τα βιβλία σου, συνέχισε να μας χτυπάς ! 

                                                                                                                                              Κώστας Μαρδάς

 



                                           Η ETHIOPIAN AIRLINES ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 

Η Ethiopian, μετά από 18 χρόνια, ξανά κοντά μας. Την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2019, στις 3:45 το πρωί, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο είναι ο ενδιάμεσος σταθμός της πτήσης της προς το αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας. Στα εγκαίνια του δρομολογίου παραβρέθηκε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Tewolde Gebremariam. 

Το αεροδρόμιο της Αθήνας, συμμετέχοντας στην ανάπτυξη του τουρισμού και του εμπορίου στη χώρα μας, εφήρμοσε νέα πολιτική κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες. Μέσω αυτών, κατάφερε να προσελκύσει αρκετές εταιρείες, συνδέοντας την Ελληνική πρωτεύουσα με δεκάδες προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Σήμερα έχουμε νέες αεροπορικές συνδέσεις, οι οποίες θα δώσουν ώθηση στον Ελληνικό τουρισμό και στο εμπόριο. 

Μεταξύ αυτών που έκαναν χρήση των κινήτρων ήταν και η Ethiopian Airlines. Θεωρείται σημαντική η σύνδεση της Αθήνας με την Αντίς Αμπέμπα. Μέσω του κόμβου της Ethiopian, θα γίνονται οι μετεπιβιβάσεις σε 55 πόλεις της Υποσαχάριας Αφρικής. Η αεροπορική εταιρεία έχει δευτερεύοντες κόμβους στο Τόγκο και το Μαλάουι. Επίσης, κατέχει την μερίδα του λέοντος στο παναφρικανικό δίκτυο επιβατών και φορτίου.

Η διάρκεια της πτήσης είναι πέντε ώρες. Θα αναχωρεί από την Αντίς Αμπέμπα το βράδυ, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και θα φτάνει στην Αθήνα το πρωί, της επόμενης ημέρας. Η επιστροφή της στην Αιθιοπική πρωτεύουσα θα γίνεται το βράδυ, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και θα φτάνει το πρωί, της επόμενης ημέρας, στο αεροδρόμιο Bole, της Αντίς Αμπέμπας. 

Την Ethiopian Airlines αντιπροσωπεύει στην Αθήνα η Gold Star Aviation. Τα κεντρικά γραφεία της, βρίσκονται στη Λεωφόρο Αμαλίας 30, στο Σύνταγμα. Τηλ:+30 210 3246706. Fax:+30 210 3246723. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: contact@goldstar.gr 

Η Ethiopian Airlines ιδρύθηκε το 1945. Στην Αθήνα ήρθε το 1957, ήταν η παρθενική της πτήση σε δρομολόγια προς την Ευρώπη. Έγινε ανώνυμη εταιρεία το 1965 και τότε άλλαξε το όνομά της, από Ethiopian Air Lines (EAL) σε Ethiopian Airlines. Είναι μέλος της ΙΑΤΑ από το 1959, της Ένωσης Αφρικανικών Αερομεταφορέων από το 1968 και της Star Alliance από τον Δεκέμβριο του 2011. Ο κόμβος και η έδρα της είναι στο διεθνές αεροδρόμιο Bole, στην Αντίς Αμπέμπα. Από εκεί εξυπηρετεί ένα δίκτυο 126 επιβατικών προορισμών, συμπεριλαμβανομένων 20 προς στην Ευρώπη και 20 εγχωρίων.

Η Ethiopian Airlines είναι η ''αγαπημένη'' του Ελληνισμού της Αιθιοπίας. Ήταν το κανάλι επικοινωνίας με την πατρίδα μας. Εκείνη έφερνε το ταχυδρομείο και μαθαίναμε τα νέα των συγγενών μας, τότε που η μοναδική επικοινωνία με τον έξω κόσμο ήταν η αλληλογραφία. Η Ethiopian μας έφερνε στην Ελλάδα και με τα τσάρτερ που οργάνωνε κάθε χρόνο, η Ελληνική Αθλητική Ένωση Ολυμπιακός. Η χαρά μας είναι μεγάλη που το κανάλι επικοινωνίας ενεργοποιήθηκε ξανά.

                                                                                                                                       Σταύρος Ε. Βινιεράτος




                                                         ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Το Νόμπελ Ειρήνης του 2019, δόθηκε στον Πρωθυπουργό της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νορβηγικής επιτροπής:«Το βραβείο δόθηκε για τις προσπάθειές του, να επιτύχει ''ειρήνη και να επιλύσει'' τη μεθοριακή διαφορά, με την Ερυθραία. Για τη συνεργασία του με τα εμπλεκόμενα μέλη, για την ''επανασυμφιλίωση'' στην Αιθιοπία και με τις περιοχές της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Αφρικής. Έχει ξεκινήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δίνουν στους πολίτες την ''ελπίδα'' για μια καλύτερη ζωή και ένα πιο λαμπρό μέλλον» και καταλήγει:«οι προσπάθειες του αξίζουν αναγνώριση και χρειάζονται ενθάρρυνση».

Ο Πρωθυπουργός της Ομοσπονδιακής Λαϊκής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας γεννήθηκε το 1976, στη μικρή πόλη Beshasha, η οποία βρίσκεται κοντά στο Agaro, στην περιφέρεια της Oromia. Ο γονείς του κατάγονται από τη φυλή των Ορόμο, ο πατέρας του είναι Μουσουλμάνος, η μητέρα του Χριστιανή Ορθόδοξη, ενώ ο ίδιος είναι Προτεστάντης. Υπηρέτησε στον Αιθιοπικό στρατό και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη. Είναι κάτοχος του τίτλου Master of Business Administration και Διδάκτωρ του Ινστιτούτου Μελετών Ειρήνης και Ασφάλειας, του Πανεπιστημίου της Αντίς Αμπέμπας.

Σήμερα στο Κοινοβούλιο της Αιθιοπίας υπάρχουν τέσσερα κόμματα, τα οποία εκπροσωπούν τις φυλές που ζουν στη χώρα, ενώ δεν υπάρχει κανένα κόμμα με ''ιδεολογική κατεύθυνση'', όπως είναι στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα είναι τα κόμματα: Το Απελευθερωτικό Μέτωπο του Λαού του Τίγκραϊ (TPLF), η Δημοκρατική Οργάνωση του Λαού των Ορόμο (OPDO), το Δημοκρατικό Κόμμα των Αμάρα (ADP) και το Κόμμα του Νότου, το οποίο εκπροσωπεί τις 56 φυλές, οι οποίες ζουν στην Νότια Αιθιοπία. Τα κόμματα αυτά, αποτελούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, Δημοκρατικό Μέτωπο των Αιθιοπικών Λαών (EPRDF), ο οποίος κυβερνά την Αιθιοπία από το 1991.Το αποτέλεσμα από την παραπάνω συνεργασία, είναι να μην υπάρχει ''αντιπολίτευση'' στο κοινοβούλιο.

Το 2018, η χώρα ήταν παραδομένη στο χάος και ο Πρωθυπουργός Hailemariam Desalegn, παραιτήθηκε. Ο φόβος ήταν διάχυτος, αν η Αιθιοπία δεν εκλέξει ηγέτη από την φυλή των Ορόμο, η χώρα θα βυθιζόταν στον εμφύλιο πόλεμο. Τότε, ο κυβερνητικός συνασπισμός επέλεξε για νέο πρωθυπουργό της χώρας, τον Abiy Ahmed, ο οποίος προέρχεται από το κόμμα ''Δημοκρατική Οργάνωση του Λαού των Ορόμο (OPDO)'', το οποίο εκπροσωπεί την πολυπληθέστερη φυλή της χώρας, η οποία αποτελεί το 35% του πληθυσμού.

Όταν ο Abiy Ahmed κάθισε στην πρωθυπουργική καρέκλα, πέτυχε μέσα σε επτά μήνες, περισσότερα από όσα είχαν πετύχει οι προηγούμενοι ηγέτες, οι οποίοι κυβέρνησαν την χώρα τα τελευταία 27 χρόνια: Απελευθέρωσε χιλιάδες πολιτικούς κρατουμένους, επανέφερε σε λειτουργία εκατοντάδες λογοκριμένους ιστοτόπους, τερμάτισε την εμπόλεμη κατάσταση με την Ερυθραία, ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και προώθησε το άνοιγμα κομβικών οικονομικών τομέων σε ιδιώτες επενδυτές.

Η εφημερίδα Καθημερινή, σχολιάζοντας, τη βράβευση του Abiy Ahmed, αναφέρει: Ένα Νόμπελ Ειρήνης δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί τη μεγαλύτερη αναγνώριση, ότι ο νέος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας βρίσκεται σε καλό δρόμο.

                                                                                                                                       Σταύρος Ε. Βινιεράτος




                Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΘΙΟΠΙΑΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ

Ο Πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Abiy Ahmed, βράβευσε, τον Γραμματέα του ΕλληνοΑιθιοπικού Επιμελητηρίου στην Αιθιοπική πρωτεύουσα, Παναγιώτη Ασημακόπουλο: ως έναν εκ των συνεπέστερων και μεγαλύτερων φορολογουμένων της χώρας. Η εκδήλωση έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο και αποτελεί μεγάλη τιμή για τους Έλληνες της Αιθιοπίας, τους συγγενείς, τους γνωστούς και φίλους του, αλλά και για το Επιμελητήριο μας, το οποίο συνεργάζεται με τέτοιας ποιότητας επιχειρηματίες στην Αιθιοπία.

Το ΕλληνοΑιθιοπικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε με κύριο σκοπό να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να φέρει σε επαφή επιχειρήσεις των δύο χωρών, αλλά και να συνεργάζεται σε συναφείς προσπάθειες άλλων οντοτήτων, ιδιωτικής ή κρατικής προέλευσης.

Η οικονομική συγκυρία της δραστηριοποίησης του Επιμελητηρίου, δεν ήταν και η πλέον ευνοϊκή. Το αντίθετο μάλιστα.

Το αμφίδρομο σύνολο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών για τα τελευταία 5 επίσημα δημοσιευμένα έτη, ήταν χαμηλό (USD14,434εκατ ετήσιος μέσος όρος πενταετίας). Εκ των πραγμάτων η “μαγιά” των επιχειρήσεων που ήδη δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες, ήταν περιορισμένη για να στηριχτούμε επάνω τους σαν εφαλτήριο. Επρεπε να βρεθεί τρόπος να προσεγγίσουμε το θέμα με πιο καινοτόμο και επιθετικό τρόπο. Έτσι, χωρίς να απαρνούμεθα τον παραδοσιακό τρόπο των μαζικών συλλογικών δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων, ημερίδων γενικού ενδιαφέροντος, δεξιώσεων κλπ που κατά κανόνα είναι τα εργαλεία των Επιμελητηρίων, δώσαμε μεγάλη σημασία και προτεραιότητα στην εξατομικευμένη και απ´ ευθείας σύσταση και επαφή επιχειρήσεων. Με δύο λόγια, δεν αναλωθήκαμε σε εκδηλώσεις αλλά "πλησιάσαμε" απ' ευθείας 22 μέχρι τώρα Ελληνικές επιχειρήσεις και τις φέραμε σε άμεση επαφή με αντίστοιχες Αιθιοπικές.

Ο περιορισμένος χώρος αλλά και η εμπιστευτικότητα την οποία εκ του νόμου υποχρεούμεθα να τηρούμε, δεν μας επιτρέπει να κοινολογούμε λεπτομέρειες, όμως θεωρούμε ότι είμαστε προς την σωστή κατεύθυνση. Περιγραφικά και εν συντομία:

  • Αυτή τη στιγμή και από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, 14 Ελληνικές επιχειρήσεις διαπραγματεύονται με Αιθιοπικές, με αντικείμενο τα γεωργικά προιόντα, χρώματα, αλεύρι, είδη υγιεινής, logistics, εκτυπώσεις υψηλού βαθμού ασφαλείας, καλλυντικά, τουρισμό, ανάπτυξη ακινήτων, φωτοβολταικά, πιστοποιήσεις, αντλίες κλπ. Ενας Αιθίοπας επιχειρηματίας έδειξε ενδιαφέρον να επενδύσει στην Ελλάδα.

  • Το Επιμελητήριο, λαμβάνει μέρος σε ημερίδες διαφόρων επαγγελματικών φορέων και οργανώσεων εισαγωγικού και εξαγωγικού προσανατολισμού. Σε πρόσφατο Exports Forum, εκδήλωση που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών, την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) και την Ethos Events, είχαμε τη χαρά, η προταθείσα από το Επιμελητήριο μας εταιρεία DYNAMARINe, να βραβευθεί από τους διοργανωτές με το πρώτο βραβείο εξαγωγών για την κατηγορία Top Export Assistance Maritime Services.

  • Πιστεύουμε ότι η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών μεταξυ των δυο χωρών και η σταθεροποίησή των σε ικανοποιητικά επίπεδα, από μόνη της θα οδηγήσει στην ωρίμανση εκείνη, που θα δημιουργήσει, σε δεύτερη φάση, και ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την κατάλληλη στιγμή θα προχωρήσουμε και στην εμπλοκή μας με τον πολιτισμό. Πιστεύουμε ότι η πολιτισμική και καλλιτεχνική προσέγγιση και η αλληλεπίδραση σε αυτό το επίπεδο, δημιουργεί ευνοικό υπόβαθρο για την περεταίρω ανάπτυξη και των οικονομικών δεσμών.

                                                                                                                                         Παύλος Παπασίνος                                                                                                                                                    Πρόεδρος Δ.Σ

                                                                                                               

 

  

                                                            Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΣΙΜΑΣ

Τέλος εποχής για το σούπερ μάρκετ ''Bambis''. Ήδη η Ελληνική επιχείρηση, σύμβολο της Ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Αιθιοπία, μεταβιβάσθηκε σε Αιθιοπικά συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η Ελληνική σημαία, κυμάτιζε, σε καθημερινή βάση στο κτίριο της επιχείρησης. Το μυαλό της επιχείρησης ήταν ο Χαράλαμπος Τσιμάς, ενώ η ψυχή της, η σύζυγος του, Ελένη Στατηρά.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς ήρθε στην Αιθιοπία το 1952, σε ηλικία 21 ετών. Αμέσως άρχισε να εργάζεται στην επιχείρηση του θείου του, Στεφάνου Γανωτάκη, ο οποίος του έμαθε τα ''μυστικά'' του επαγγέλματος. Το 1958, ανοίξε τη δίκη του επιχείρηση στην Αντίς Αμπέμπα, με την ονομασία ''Babis'', την οποία αργότερα πήρε ολόκληρη η περιοχή, όπου στεγάζεται το κατάστημα. Σήμερα η στάση του Τράμ της περιοχής, ονομάζεται ''Bambis Station''.

Το 1975 με την επικράτηση του στρατιωτικού καθεστώτος, η επιχείρηση κρατικοποιήθηκε. Μέτα την πτώση του Ντέρκ, επέστρεψε στην Αιθιοπία και επαναλειτουργούσε το σούπερ μάρκετ (2000). Η δεύτερη περίοδος λειτουργίας του σούπερ μάρκετ ''Babis'', γνώρισε μεγάλες δόξες και για 20 χρόνια μεσουράνησε στο χώρο των τροφίμων.

Ο Χαράλαμπος Τσιμάς, κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Αιθιοπία, έκαμε μεγάλες δωρεές: Στο Ίδρυμα για τυφλά παιδιά στο Σαματά, στο Νοσοκομείο της Αστυνομίας και στο Σύλλογο νεφροπαθών της Αιθιοπίας. Επίσης, κατασκεύασε τρεις νέες πτέρυγες, στο Ρώσικο Νοσοκομείο. Το Αιθιοπικό κράτος, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, του έδωσε την ''πενταετή άδεια παραμονής'' στην χώρα.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, Νικόλαος ΣΤ΄ (1968-86), του απένειμε τον ''Μεγαλόσταυρο του Αγίου Μάρκου'', ενώ η Ελληνική Κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα, τον τίμησε με τον τίτλο του ''Μεγάλου Ευεργέτη''. 

Στην Ελλαδα, ο Χαράλαμπος Τσιμάς, τιμήθηκε από τον Δήμο Βόλου με το Χρυσό Κλειδί της πόλης. Ήταν μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, σε αναγνώριση της μοναδικής προσφοράς του.

Κατά τη διάρκεια της 20ετούς προσφοράς του, στο Νόμο Μαγνησίας, χρηματοδότησε τα παρακάτω έργα:

-Νοσοκομείο Βόλου: Δύο μηχανήματα στο τμήμα Αιμοκάθαρσης, την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό του Ογκολογικού τμήματος και την δημιουργία Ξενώνα, για τους συνοδούς των ασθενών.

-Σώματα Ασφάλειας του Νομού Μαγνησίας: Ένα πυροσβεστικού οχήματος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τρία οχήματα στην Αστυνομική Διεύθυνση.

-Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος: Την προτομή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και την αποπεράτωση του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στη Δράκεια.

-Εργα σε Περιοχές του Νομού Μαγνησίας: Την επέκταση του Γηροκομείου Καναλίων, την ανακαίνιση της αίθουσας για παιδιά με κινητικά προβλήματα της ΕΛΕΠΑΠ Μαγνησίας στην Αγριά, την κατασκευή παιδικής χαράς και βιβλιοθήκης στην κοινότητα Μηλίνας και την προτομή του Νίκου Γούναρη στην κοινότητα Ζαγοράς.

Μετά την απονομή του μίλησε για τον συμβολισμό της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων είπε τα παρακάτω: Εζησα πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά είχα θέληση για μάθηση και για να καλυτερεύσω τη ζωή μου. Ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε το ηθικό μας, η πίστη γκρεμίζει βουνά. Η καρδιά μου είναι ποτισμένη με την προσφορά. Το χρήμα το χρησιμοποιούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αλλά και για να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, να κλείνουμε πληγές.

                                                                                                                                  Σταύρος Ε. Βινιεράτος

                                                                                                                                      



                   ΟΡΚΙΣΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΠΙΤΙΜΗ ΠΡΟΞΕΝΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΤΖΙΜΠΟΥΤΙ

Η Τερίνα Στουραΐτη-Mezzedimi, από την Αντίς Αμπέμπα, είναι η νέα Επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδος στο Τζιμπουτί. Τοποθετήθηκε με απόφαση του, μέχρι πρότινος, Υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά. Η ορκωμοσία της έγινε παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στην Αιθιοπία, με παράλληλη διαπίστευση στο Τζιμπουτί, Νικολάου Πατακιά, του Προξένου Εμμανουήλ Κουμπαράκη και των μελών της Ελληνικής Πρεσβείας της Αντίς Αμπέμπας. 

Είναι κόρη του Κωνσταντίνου Στουραΐτη και της Χριστίνας Κυριάκου. Ο πατέρας της, ερχόμενος στην Αιθιοπία από την Αίγυπτο, ίδρυσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (1948). Είναι απόφοιτος της Σχολής Γραμμάτων και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια (Ιταλία). Μετά την αποφοίτηση της από το Ελληνικό Σχολείο της Αντίς Αμπεμπας (1968), εγκαταστάθηκε στην Μπολόνια, όπου παρακολούθησε μαθήματα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Μιλάει τρεις γλώσσες (Ιταλικά, Αγγλικά και Γαλλικά). 

Η Τερίνα Στουραΐτη-Mezzedimi τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την καλλιέργεια και παραγωγή του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου ''Olio Nece D.O.P.'', το οποίο έχει κερδίσει σημαντικά Διεθνή Βραβεία Ποιότητος. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στο οικογενειακό κτήμα, στις Crete Senesi της Τοσκάνης. 

Το Δ.Σ Συλλόγου μας, με την από 27ης Μαρτίου 2017 απόφασή του, την ανακήρυξε ''Δωρητή του Συλλόγου'', για την μακροχρόνια ετήσια προσφορά της. 

Είναι σύζυγος του Αρχιτέκτονα Sergio Mezzedimi από την Αντίς Αμπέμπα, ο οποίος ίδρυσε τον Επιχειρηματικό Οµιλο “Mezz”, που δραστηριοποιείται στις Κατασκευές και στην Ανάπτυξη Ακινήτων. Ο όμιλος είχε έντονη παρουσία στην Υεμένη (1977-87) και στη Σομαλία (1987-89). Από το 1990 όλες οι δραστηριότητές του μεταφέρθηκαν στο Τζιμπουτί.

Τα νέα γραφεία του Προξενείου βρίσκονται στο ''Mezz Tower'', ο οποίος ανήκει στην οικογένεια της Προξένου και είναι ο πρώτος Ουρανοξύστης που κατασκευάσθηκε στο Τζιμπουτί. Η νέα διεύθυνση του Προξενείου είναι:

Honorary Consulate of Greece to the Republic of Djibouti
Mezz Tower, Rue de Venise
B.P. 10135, Djibouti
Republic of Djibouti

T + 25321346766
greekconsul.dj@mezz.net
Ολοκληρώνοντας αξίζει να αναφερθεί, οτι η οικογένεια της Τερiνας Στουραΐτη-Mezzedimi δώρισε στο κράτος του Τζιμπουτί ενα Γυναικολογικό και Μαιευτικό Κέντρο Υγείας, με την ονομασία ''Centre de santé de Warabeley'' που βρίσκεται στην περιοχή Balbala.
                                                                                                                                      Σταύρος Ε. Βινιεράτος                                                                                                                             

Comments