Ο Σάββας Καραβασίλης

posted Feb 6, 2012, 10:31 PM by Σ Β   [ updated Aug 6, 2015, 1:04 AM ]
                                              
Ο Σάββας Καραβασίλης


... Όταν οι Ιταλοί εισέβαλαν στην Αιθιοπία, αντιμετώπιζαν μεγάλη αντίσταση στην κατάληψη της περιoχής του Sidamo. Ο στρατηγός Ras Desta, επίκεφαλής των Αιθιοπικών στρατευμάτων, είχε διορίσει Διοικητή πτέρυγας στη   Στρατιά του Νότου, ένα Δωδεκανήσιο με ιταλική υπηκοότητα, τον Σάββα Καραβασίλη από τη Ρόδο.

... Οι Ιταλοί ενοχλήθηκαν, που ενός ιταλός υπήκοος, τους αντιμετώπιζε με τέτοια αποφασιστικότητα. Τον πλησίασαν και του πρότειναν να παραιτηθεί. Σαν αντάλλαγμα του προσέφεραν  μεγάλο αξίωμα με την επικράτηση των Ιταλών στην Αιθιοπία, πράγμα που απέρριψε. Τελικά οι Ιταλοί τον επικήρυξαν.

... Tην ημέρα που έπεσε το Sidamo, ο Χάιλε Σελάσιε εγκατέλειψε τη χώρα, με τραίνο, που είχε προορισμό το Τζιμπουτί. Μηχανοδηγός του τραίνου ήταν ο Μιχάλης Γ. Μανούσος από τη Ντίρε Ντάουα. Ο Καραβασίλης προσπάθησε και αυτός να διαφύγει από τη χώρα, αλλά δεν τα κατάφερε. Οι Ιταλοί τον σκότωσαν  και μετά τον έκαψαν (1936).  

... Ο Σάββας Καραβασίλης  διακρίθηκε για τις ηγετικές ικανότητες και για τη γενναιότητα που πολέμησε τους Ιταλούς. Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χάιλε Σελάσιε, καθώς και η οικογένεια του, ανεγνώριζαν  την προσφορά του. Η οικογένεια του Καραβασίλη ζήτησε να του στηθεί ένας ανδριάντας, κάτι που τελικά δεν έγινε.

... Ήταν 44 χρονών, γεννήθηκε στη Λίνδο και από τον γάμο του με την Αιθιοπίδα Μάριαμ  απέκτησε μία κόρη, τη Μαριέττα. Ο αδελφός του Βασίλης διατηρούσε φούρνο στο Καζαίντσες, στην Αντίς Αμπέμπα.

Η περίπτωσή του αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία και συγκεκριμένα στο βιβλίο ‘‘The Ethiopian War 1935-1941’’ του Angelo Del Baca (που εκδόθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου).

... Την παραπάνω  πληροφορία  μας την έδωσε η  Ξένια  Αποστολά.


Comments