Η Καλλιόπη Μπούσουλα

posted Feb 6, 2012, 10:42 PM by Σ Β   [ updated Aug 6, 2015, 1:03 AM ]
             
                             

... Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1954, όταν ο Ελληνισμός της Ντίρε Ντάουας συγκεντρώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού σχολείου. Οι δάσκαλοι  είχαν οργανώσει γιορτή για τα Χριστούγεννα.

... Η αίθουσα ήταν στολισμένη ανάλογα με την ημέρα. Στο βάθος διακρινόταν η ξύλινη σκηνή. Στο κέντρο τής σκηνής είχε τοποθετηθεί ένα έλατο. Στη βάση του δέντρου υπήρχε η φάτνη  και μπροστά της ένα κερί, που συμβόλιζε το άστρο των Χριστουγέννων.

 ...Η γιορτή αρχίζει, η αίθουσα είναι γεμάτη από κόσμο, τα πρώτα παιδιά βγαίνουν στην σκηνή, για να απαγγείλουν τα ποιήματα  τους . Το κερί όμως, που βρίσκεται μπροστά από τη φάτνη, μεταδίδει τη φλόγα του στο έλατο. Το δέντρο καίγεται, μαζί του και η ξύλινη σκηνή .

... Οι δάσκαλοι καταφέρνουν και βγάζουν έξω όλους τούς μαθητές, από τη μικρή πόρτα της σκηνής. Στην αίθουσα υπάρχει μεγάλος συνωστισμός. Ολοι προσπαθούν να βγουν στο προαύλιο του σχολείου, από τη μοναδική ξύλινη πόρτα της αίθουσας.

... Τελικά, 50 άτομα υπέστησαν εγκαύματα . Τα περισσότερα θύματα ήταν μητέρες, που συνόδευαν τα παιδιά τους, σε αυτή την χριστουγεννιάτικη γιορτή. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένα δίχρονο κορίτσι, η Αθηνά, που επέζησε χάρη στην αυτοθυσία της Καλλιόπης  Μπούσουλα

... Η παραπάνω πληροφορία, είναι από το βιβλίο της Αθηνάς Μαραβέγια ,<Φωκίων μουαγαπημένε μου !..> από τις εκδόσεις Βασδέκη.


Comments